Виразка шлунка і дванадцятипалої кишки: дієта в період загострення, зразкове меню, список продуктів

Виразка шлунка і 12-палої кишки є наслідком дефекту і пошкодження слизової оболонки. Розвивається виразка, коли має місце порушення захисної функції травної системи. Фахівці стверджують, що поява хвороби обумовлено агресивним впливом на стінки шлунка і кишечника бактерії Helicobacter Pillory. Ця бактерія є практично у кожної людини, але нестійкий емоційний фон, тобто стрес може спровокувати її розвиток, і як наслідок, розвинеться виразка.

Вкрай важливо знати і завжди пам’ятати про фактори, що сприяють і впливають на виникнення виразкових явищ шлунка:

  • схильність людини до хвороби;
  • вчасно підозрілий хвороби шлунка, наприклад, гастрит, а також холецистит;
  • нерегулярне і нераціональне харчування;
  • звичка їсти гостру їжу;
  • алкогольна та нікотинова залежність, що знижують захисні функції ШКТ;
  • емоційні збої і перенапруження, стрес.

Роль дієти в період загострення виразки шлунка і кишечнику

Виразка шлунка і дванадцятипалої кишки небезпечна тим, що може нести загрозу життю людини. Руйнуючи слизову оболонку і часто проникають у м’язову тканину, хвороба здатна перфорувати стінки кишечника. Таким способом відбувається проникнення вмісту в очеревину.

При несвоєчасному лікуванні є загроза розвитку деструктивного процесу, при якому може розвитися раптове внутрішня кровотеча. З часом ця хвороба може перерости в іншу ще більш серйозну проблему – рак, його ще називають перстним рак.

Принципи дієтичного харчування

Отже, з’ясувавши всі загрози, які таїть у собі несвоєчасне лікування виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, час перейти до розгляду дієти під час загострення виразки. У період загострення вкрай важливо дотримуватися суворий режим харчування і дотримуватися режиму:

  1. Дієта при виразці шлунка і 12-палої кишки в період загострення повинна бути в першу чергу щадною.
  2. Прийом їжі потрібно розділити на маленькі порції. Є не менше 5 разів на день, по годинах.
  3. Важливо дотримувати температурний режим їжі. Не можна їсти занадто гарячу і дуже холодну їжу. Оптимальна температура 60 градусів.
  4. Стежити за кількістю споживаної солі, 1 неповна чайна ложка на добу.
  5. Все дієтичне меню, повинно мати протертий вигляд.
  6. Виключити міцні напої: чай, кава, алкоголь.
  7. Суворо забути про прянощах, так як вони поряд з перерахованими вище напоями стимулюють секрецію шлунка.
  8. Не вживати жирні бульйони, консерви і гриби.
  9. Стежити за обсягом споживання їжі. Загальна маса меню не повинна перевищувати двох з половиною кілограмів.
  10. Пам’ятати про співвідношення добової норми білків, не більше 10 грам; і жирів не більше 90 грам.
За темою:  У чому різниця препаратів для схуднення Редуксин Мет і Редуксин: опис, показання та відгуки

Дієта при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки

Завдяки тому, що сьогодні проблема виразки шлунка і дванадцятипалої кишки вивчена глибше, рекомендації з харчування для пацієнтів не є такими суворими, як раніше. Фахівці в цій області з упевненістю заявляють про роль правильній дієті в терапії даного захворювання.

До недавнього часу система лікувального харчування включала в себе 15 спеціально розроблених дієт. Інша назва таких дієт — «столи лікувального харчування». Нумерація цих столів розподілялась у відповідності з проблемами. Наприклад, столи 1-5 — це спеціальні дієти для людей з хворобами і порушеннями травлення. Стіл 6, показаний пацієнтам з серйозними обмінними процесами і так далі.

Сьогодні така система кардинально змінена на «Нову номенклатуру дієт», та включає в себе 5 варіантів «столів», які в своїй основі мають всі попередні 15 столів. Щотижня фахівці рекомендують міняти продуктовий набір.

У будь-якому випадку не варто самостійно вибирати дієту. Потрібно пройти огляд у лікаря. Фахівець призначить всі аналізи, щоб визначити наскільки серйозний виразковий процес і після постановки діагнозу допоможе визначитися з правильним варіантом «столу».

Варіант дієти при загостренні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки

Дієта № 1(А)

Така дієта показу при загостренні в перші 12 днів з початку періоду загострення виразки. При такій дієті допустимо застосовувати наступний вигляд продуктів і страв:

  1. Обволікаючі супи на основі манки, вівсяних пластівців і рисової крупи.
  2. Молочні протерті каші з круп, винятком є пшенична крупа.
  3. Яйця, зварені некруто або омлет, приготовлений на пару.
  4. Молоко і свіжі вершки, а також сирне суфле, яке потрібно приготувати на пару.
  5. Виключно вершкове масло, яке потрібно додати в приготовану страву.
  6. Відварне м’ясо без жиру, наприклад, куряча грудка, теляча вирізка, рибного філе.
  7. Солодкі ягідно-фруктові киселі.

Продовженням дієти у наступні 10 днів стане введення в раціон сухариків білого пшеничного хліба. Однак можна не більше 100 грамів за один день. Урізноманітнити раціон допоможе м’ясо нежирної яловичини і дієтичного кролика. З них бажано приготувати котлетки або фрикадельки на пару.

Через 20 днів від загострення виразкової хвороби меню стає ще різноманітніше. Допустиме введення в раціон такий продукт, як сухе печиво або бісквіт, пару раз в тиждень пироги з вареним м’ясом або свіжими фруктами і ягодами.

За темою:  Білкова дієта: меню на місяць і кожен день, докладний опис харчування для схуднення

Додаються пюре з овочів і відварна вермішель. Корисно пити фреші з буряка і моркви. Можна поступово вводити в добове меню банани, суницю, сік селери і капусти. М’ясо і рибу можна вже не протирати, а готувати невеликими шматочками.

Потрібно продовжувати дотримуватися принципів дієти і не забувати про те що спеції категорично не можна вживати при загостренні виразки, а також у період відновлення. Також надзвичайно важливо пам’ятати про регулярному споживанні їжі при ремісії, це означає, що їсти треба не менше 4-х разів на добу і їжа повинна бути збалансована.

Обмеження, про які не варто забувати це алкоголь, гірчиця, томати в будь-якому вигляді, а також кава та напої з кави. Звести до мінімуму прийом апельсинів, трави щавлю.

Зразкове меню на день дієти № 1(А)

Виходячи з приблизного меню на день, можна з таким же успіхом скласти меню на тиждень і зібрати відповідний продуктовий набір.

Перший прийом їжі (сніданок) — м’яке яйце і невеликий стаканчик молока. При бажанні молоко розлучається трохи водою.

Другий прийом їжі (другий сніданок) – кисіль з фруктів або ягід або молоко на вибір.

Третій прийом їжі (обід) — молочний суп (слизистий), м’ясне або рибне суфле, приготованої на пару, желе фруктове або лимонне.

Четвертий прийом їжі (полуденок) – вітамінний чай з плодів шипшини, омлет без масла.

П’ятий прийом їжі (вечеря) – зернова каша протерта, на вибір яйце некруто або суфле із сиру.

На ніч краще випити склянку молока або вітамінний чай. Однак важливо пам’ятати що шипшина, знаходиться в складі такого чаю, володіє сечогінним ефектом.

Рецепти страв при виразковій хворобі

Приготувати корисний суп, сприятливо впливає на слизову шлунково-кишкового тракту при виразковій хворобі, досить легко. Страва не вимагає величезних витрат, і підходить для цих цілей продуктовий набір можна знайти практично на будь-якій кухні.

Рецепт рисового супу

Підготувати наступні продукти для цього дієтичного і легкого страви:

  • рис;
  • молоко;
  • яйце;
  • цукор;
  • вершкове масло;
  • вода;
  • сіль;
За темою:  Правила сушіння тіла: що це таке і як її робити, рекомендації для організму

Повністю розварити рис. Це займе не менше двох годин. Процідити. Масу, що залишилася, знову поставити на вогонь, додавши цукор з сіллю і трохи прокип’ятити.

Заздалегідь приготувати яєчно-молочну суміш. Для цього збивається сире яйце і поступово вливається гаряче молоко. На маленькому вогні при постійному помішуванні заварюється густа маса. Кип’ятити не треба.

Заправити масою суп, покласти шматочок масла.

Рецепт парового суфле з телятини

Приготувати блюдо зовсім нескладно, при належній вправності воно займе трохи часу і вийде дуже апетитним. Потрібно взяти такі продукти:

  • телятину невеликий шматочок;
  • молоко коров’яче пастеризоване або замінити сметаною 15% жирності;
  • куряче яйце;
  • борошно 1,5 столових ложки;
  • вершкове масло.

Охолоджене м’ясо необхідно кілька разів провернути в м’ясорубці або в блендері при високих обертах. Невеликими порціями влити в отриманий фарш молоко або покласти сметану. Відокремити білок від жовтка. Останній також йде в підготовлений фарш. Посолити. При безперервному помішуванні повинна вийти однорідна маса.

Білок виливати не потрібно. Він збивається і відправляється в пюре з м’яса. Сковороду обмазати маслом. Готовий фарш з рівномірно розподіляється по поверхні сковороди. Все ставиться на водяну баню і готується. Готове суфле змастити вершковим маслом.

Таке блюдо істотно різноманітить дієтичне меню при виразці шлунка.

Підводячи підсумок, можна зробити наступний висновок, якщо здоров’я зберегти не вдалося, завжди є шанс спробувати його відновити хоча б частково. Не потрібно відкладати похід до лікаря, він призначить адекватне лікування і допоможе підібрати ідеальну дієту на кожен день і тиждень.