Дієта при панкреатиті підшлункової залози: опис і зразкове меню харчування на тиждень

Правильне харчування при панкреатиті – це самий головний лікувальний фактор. Це пояснюється тим, що деякі продукти значно напружують функції травлення підшлункової залози, а деякі, навпаки, щадять. Ось і потрібно точно знати, що можна вживати в їжу при панкреатиті підшлункової залози, а що ні.

Дієта при панкреатиті підшлункової залози

Інших способів лікування панкреатиту підшлункової залози поки що не існує. Тому дієта – це найголовніше. Знаючи, що можна вживати в їжу, а що ні, досить просто розробити примірне меню, нормалізувати травлення і бути постійно здоровим.

При цьому лікарі радять до правильної дієти додавати додатково ще такі ферменти, як: панкреатин, креон, мезим-форте. Ці препарати зможуть полегшити перетравлення їжі, а також зменшать її навантаження.

Дієта при панкреатиті, а також зразкове меню, різняться з урахуванням стадії хвороби. Під час хронічного панкреатиту виділяють стадію ремісії і стадію загострення хвороби.

При цьому загострення також має певні періоди, при яких досить важливо дотримуватися необхідну дієту. У свою чергу, дієти поділяються за такими ознаками:

  • Дієта при підгострому стані загострення панкреатиту;
  • Дієта при гострому стані;
  • Дієта на етапі ремісії панкреатиту;
  • Дієта при початкових етапах реабілітації.

Дієта і харчування при загостренні панкреатиту

В першу чергу необхідно забезпечити абсолютний спокій підшлункової залозі, для того щоб максимально знизити синтез ферментів травлення: амілази, ліпази та деяких інших. Так як саме активовані передчасно ферменти створюють руйнування слизової підшлункової залози і запалення.

Дієта і харчування на початковому етапі загострення

За великим рахунком, в цей час пацієнтові не до їжі. Це і правильно, так як лікарі рекомендують повністю утримуватися від вживання будь-якої їжі. Можна лише у теплому вигляді пити мінеральну воду Боржомі або кип’ячену воду, невеликими ковтками, приблизно 2 літри в день. Як правило, ця жорстка дієта прописується на кілька днів.

Дієта і харчування на гострому етапі панкреатиту

Коли ж загострення проходить у важкій формі і пацієнта госпіталізують, то питний раціон зберігається на більш тривалий термін. В даний час прописують пацієнтові годування за допомогою кишкового зонда або в кров вводять поживні речовини.

Дієта на підгострому етапі панкреатиту

Після декількох днів, після початку больового синдрому, якщо виявляються перші ознаки майбутнього поліпшення здоров’я, пацієнту дозволяється починати вживати їжу.

Головні вимоги до їжі на підгострому етапі:

  • Їжа не повинна бути холодною або гарячою, тільки в теплому вигляді;
  • Їжа повинна бути полугустой або іноді рідкої консистенції;
  • Приймати їжу необхідно дуже часто, буквально один раз в 3 години, маленькими порціями;
  • Приготовлена їжа повинна бути знежиреною, білок повинен бути в мінімальному обсязі.

Дієта під час панкреатиту підшлункової залози зобов’язана включати в себе морквяне або картопляне пюре на воді однорідного складу, напіврідкі каші на воді, зроблені без масла, а також компоти і киселі. Мінімальна кількість цукру і солі. Для киселів забороняється використовувати кислі ягоди (брусниця, журавлина). Компоти із сухих фруктів застосовуються в якості пиття протягом дня. Бажано вживати відвар шипшини.

За темою:  Дієта мінус 60: відгуки схудлих, опис системи живлення, фото до і після схуднення

Калорійність цієї їжі не більше 600-1100 калорій. Пацієнту цього цілком вистачає. Так як найбільш важливої – різко знизити синтез власних ферментів травлення і забезпечити спокій підшлункової залозі.

Лікування медичними препаратами відбувається тільки під контролем лікаря. Основне завдання лікування – активувати секрецію соку з підшлункової залози, прибрати запалення і набряк і знизити синтез ферментів для перетравлення їжі. Тому лікарські препарати використовувати – обов’язково!

Дієта на ранньому етапі реабілітації

Згодом, приблизно через тиждень, режим харчування трохи розширюється. Що можна вживати в їжу з 8-12 дня після загострення панкреатиту?

Пацієнту дозволяється споживати все нові різновиди їжі. Відмінно підходять свіжі знежирені молочні продукти: натуральний йогурт, сир. Можна вживати м’ясну котлету, приготовану на пару або паровий омлет.

На сніданок каші на воді з додаванням невеликої кількості молока. Крупи зобов’язані бути перемеленими, досить добре з’їсти вівсяний полугустой кисіль, різні пюре з дозволеного виду овочів: кабачки, морква, картопля. Капусту вживати забороняється, оскільки вона важко перетравлюється.

М’ясо в меню можливе лише легко засвоєне: індички, куряче, теля, кролика. Досить гарні перетерті муси або киселі з кислих фруктів, овочеві супи. Бажано пити велику кількість води, компотів із сухофруктів, відвару шипшини. З хлібобулочних продуктів можна тверді галети, печиво Марія, підсушений хліб.

Суворо забороняються спеції, спиртне, кисла, пересолена, смажена, жирна їжа, випічка, солодощі, бобові.

Пацієнт все ще перебуває під наглядом лікаря і зобов’язаний приймати спеціальні медикаменти. Завдання дієти, і все лікування, все так же полягає в максимальному обмеженні від активної участі в травному процесі підшлункової залози, зниження запальних проявів, якнайшвидшого загоєння і відновлення тканин.

Дієта на етапі реабілітації панкреатиту

Якщо відновлюється працездатність пацієнта, поліпшується самопочуття, спостерігається клінічне одужання, то з часом захворювання переходить на етап ремісії.

Але на морфологічному рівні, природно, дефекти підшлункової залози залишаються: знижується кровопостачання, послаблюється утворення власних ферментів, певні ділянки склерозируются і трансформуються в сполучнотканинні рубці, а у деяких пацієнтів ще й зменшується утворення інсуліну.

Будь-які хвороби підшлункової залози і, в першу чергу, хронічний панкреатит, позначається на загальному стані здоров’я організму:

  • Знижується маса тіла, страждає загальний фізичний стан пацієнта, шкіра стає в’ялою і сухою, атрофуються м’язи, випадає волосся стоншуються, з’являються ранні зморшки на обличчі, розвивається обширний пародонтоз і карієс, з’являється ламкість нігтів.
  • Може з’явитися цукровий діабет, з причини нестачі вироблення власного інсуліну для перетравлення глюкози.
  • Підшлункова залоза впливає на нервову систему, приводячи до стомлюваності, дратівливості, зниження мислення і пам’яті, емоційних зривів.
За темою:  Популярна дієта для схуднення Олени Малишевої і скільки коштує вона в місяць

Тобто, стан – «до побачення молодість», загальна втрата здоров’я, дружба з хронічними захворюваннями багатьох органів. Якщо не дотримуватися меню дієти і далі, тобто майже все життя, то можна досить швидко постаріти, нахапатися захворювань.

Може навіть з’явитися онкологічна пухлина підшлункової залози. Це станеться не відразу, пару десятків років людина зможе прожити, але ось дожити до похилого віку – навряд чи вийде.

Тому далі ми розглянемо меню дієти на етапі ремісії. Які продукти можна вживати пацієнта з хронічним панкреатитом, а які заборонено.

Дієта на етапі ремісії

Супи при хронічному панкреатиті, це найбільш корисне блюдо для підшлункової залози. Їх необхідно робити на воді, нежирному бульйоні з курки або овочевому бульйоні. Можна використовувати і інші різновиди м’яса, але обов’язково легкозасвоюване: телятина, кролик, індичка.

Заправляти супи бажано крупами (за винятком пшона) і овочами. Відмінно, коли ви полюбите супи-пюре з перетертим м’ясом і овочами. Готуються вони дуже просто – за кілька секунд за допомогою блендера! Не багатьом людям подобається, але зате робить легше перетравлення надходить їжі ферментами підшлункової.

Другі страви – можна їсти, як звичайно: риба або м’ясо з овочами. Найважливіше – це, яким чином приготовані всі продукти! Заборонені копчені, смажені, дуже присмачені спеціями і перчені риба або м’ясо. Як гарнір краще всього використовувати тушковані овочі: картоплю з капустою і морквою, гарбуз, кабачки.

На вечерю або сніданок підійдуть каші (з вівсянки на молоці навпіл з водою, подрібненого рису або гречки-просмикнула), нежирний йогурт, кефір, сир. Молоко бажано споживати, нерідко викликає дисфункції шлунка навіть у дорослих людей. Кілька разів в тиждень можна вживати по одному яйцю, приготувавши з них омлет на пару (якщо потрібно, то прибираючи жовток) або зроблені некруто.

Напої: столові лужні негазовані мінеральні води, неміцний чорний або зелений чай, киселі з кислих ягід, відвар шипшини, компоти з сухофруктів. Для солодощі можна додавати мед. Відмінні також киселі з кислих фруктів і ягід, які, за великим рахунком, є не стільки напоєм, скільки їжею.

З хлібобулочних продуктів краще всього вибирати зерновий хліб з цілісної муки, підсмаженого в тостері. Чай можна пити з несдобними галетами або печивом.

З солодощів, для пацієнтів з панкреатитом, можна вибрати печені яблука, сухофрукти, мед, солодкі фрукти (банани, диня, персики і абрикоси, груші і яблука, чорницю, полуницю, малину). Вживати ягоди і фрукти можна лише в маленьких кількостях.

Овочі – перевагу бажано віддавати тушкованим або приготованим на пару овочів. Не варто їх вживати в сирому вигляді або у формі салатів. Так , вони важче перетравлюються в шлунку. Досить корисні кабачки, будь-які види капусти, гарбуз і моркву. Не варто вживати редиску, редьку, часник, ріпчаста і зелена цибуля.

За темою:  Дієта П'єра Дюкана: етап фази чергування, меню на кожен день і на тиждень

Заборонені продукти при захворюваннях підшлункової залози

Перші страви – грибний або гороховий суп, наваристі м’ясні бульйони, холодна окрошка, борщ і щі.

Другі страви – забороняється лише варіант приготування: всілякі страви в смаженому вигляді.

З напоїв – газовані напої, кава, міцний чай. Природно – спиртне.

Кислі ягоди і фрукти, гриби, такі овочі, як редиска, бруква, редька – негативно впливають на стан підшлункової.

Любителям кетчупів, гострих приправ, маринованих і солоних овочів, прянощів, копченостей, сала, необхідно звести ці продукти до мінімуму або повністю прибрати зі свого меню.

Їжа, яка протипоказана при панкреатиті

Будь-які цукерки, борошняні вироби та солодощі – необхідно повністю виключити з меню.

Також потрібно виключити весь fast-food: сосиски, ковбасні нарізки, консерви, ковбаси, майонез, готові кетчупи, напівфабрикати, глазуровані сирки. У них скрізь знаходяться різні добавки з ГМО, глутамат натрію, транс-жири і багато інші харчові добавки.

Дієта під час панкреатиту — це потужний лікувальний фактор, який дає можливість знизити навантаження на підшлункову залозу. Знаючи перелік продуктів, який дозволений для вживання в їжу пацієнтам з панкреатитом дуже просто організувати на тиждень зразкове меню.

Рекомендуємо всім, у кого є певні проблеми з підшлунковою залозою, бути максимально уважними до свого харчового раціону. Правильно готуйте їжу і їжте тільки корисне. Цього цілком вистачить, щоб згодом відновити підшлункову, а разом з нею ви отримаєте і втрачене здоров’я.

Ці ж рекомендації і всім молодим і здоровим людям. Ми живемо у досить складний час. Грошові апетити виробників продуктів харчування не зупинити ніякими силами. В таких умовах збереження здоров’я вас і ваших близьких знаходиться тільки на ваших плечах.

Дієта при хронічному панкреатиті – це основний спосіб лікування, який не можна замінити ніякими фармакологічними препаратами, оскільки лише дотримання правильної дієти зможе допомогти максимально розвантажити вашу підшлункову залозу.