Особливості дієти при панкреатиті підшлункової залози при гострому або хронічному загостренні

Панкреатит полягає у запальному процесі тканин підшлункової залози. Часто така хвороба має хронічний перебіг з періодами загострення і затихання запального процесу. На момент загострення головним терапевтичним дією вважається дотримання рекомендацією щодо дієт, які націлені на зменшення функціонального навантаження на головний орган.

Чому потрібно виконувати дієтичні рекомендації?

Підшлункова залоза вважається органом зовнішньої і внутрішньої секреції. Її зовнішня секреторна функція полягає у виробленні травних ферментів у залозистих клітинах, які з особливим протоках проникають в дванадцятипалу кишку, де розщеплюються білки, жири і вуглеводи. Завдяки активній роботі травних ферментів, великі живі молекули поділяються на дрібні, проникаючи в кров. Коли з’являється запальний процес у тканинах підшлункової залози, виникає набряк з-за високого рівня проникності стінки судин і виходу плазми крові в міжклітинний компонент. Тканини набрякають, з-за цього стискуються виводять проток, потім порушується відтік секрету в просвіт кишечника.

Попадання травних ферментів у протоках сприяє тому, що вони ділять клітини самої залози, приводячи до загибелі її ділянок — панкреонекрозу. На момент загострення панкреатиту важливо створити сприятливу атмосферу і знизити вироблення ферментів для профілактики панкренекроза і зниження запального процесу. Щоб хворий відчув полегшення, йому потрібно сісти на спеціальну дієту при загостренні хронічного панкреатиту.

Лікувальна дієта в період загострення панкреатиту

Як тільки почалося загострення хронічного панкреатиту, хворий відчуває сильний біль, так як тканини набрякають і пошкоджуються клітини. Біль носить поширюється по всьому тілу характер, а також яскравий диспепсичний синдром, який має відношення до порушення роботи перетравлення їжі. Якщо є на дієту в цей час, то зможете створити сприятливу атмосферу для всього організму. Для цього потрібно дотримуватися 0 стіл за Певзнером, що виключає можливість приймати будь-яку їжу. Хворому дозволено вживати тільки воду.

За темою:  Як усунути постійне відчуття голоду навіть після їжі: основні причини, способи вирішення

Лікарі призначають медикаментозну терапію, яка знімає причини загострення захворювання, тому дієту потрібно дотримуватися пару днів. Якщо необхідно дотримуватися дієти більше покладеного часу, тоді лікарі призначають парентеральне харчування, що складається з внутрішньовенного введення глюкози, вітамінів і амінокислот.

Дієта на ранньому етапі розвитку загострення захворювання

Якщо симптоми гострого запалення були зняті разом з набряком тканин, тоді потрібно розширити раціон. Щоб виключити високу функціональну навантаження на підшлункову залозу, необхідно дотримуватися суворої дієти:

  • Виключіть вживання білків і жирів, так як вони виробляють кількість ферментів.
  • Приймайте рослинні вуглеводи (каші на різних крупах, кисіль, компоти, варені овочі і фрукти) — такі продукти допомагають заповнити потреби організму в енергії з найменшим навантаженням на травну систему і підшлункову залозу.
  • Їжа повинна бути наполовину рідкої і не гарячою.
  • Необхідно вживати їжу часто, дробленними частинами.

Якщо дотримуватися такої дієти, необхідно швидко знизити набряклість тканин підшлункової залози і запального процесу. Також потрібно здійснити етіотропне лікування, спрямоване на зняття патологічного процесу.

Правильне харчування на момент усунення запального процесу

Через два тижні інтенсивного лікування панкреатиту підшлункової залози, коли всі симптоми гострого запалення зняті, можна приступати до розширення раціону харчування хворого. Така дієта володіє рядом переваг:

  • Прийом їжі повинен бути частим і дробовим — потрібно вживати її 7 разів на день маленькими порціями.
  • Обов’язково вживати засвоювані білки — нежирне м’ясо, кисломолочні продукти, риба.
  • Можна вживати невелику кількість рослинних жирів.
  • Виключіть продукти, в яких є жири тваринного походження, копчені, гострі, маринади, алкоголь, каву, газовану воду.
  • Їжа повинна бути приготовлена на пару.

Поступове розширення раціону призводить до покращення роботи органу, ферменти більше не скупчуються у вивідних протоках.

За темою:  Дієта при панкреатиті підшлункової залози: опис і зразкове меню харчування на тиждень

Ніж дозволено харчуватися в подальшому?

Після того як зникне запальний процес в підшлунковій залозі, в майбутньому все ж є ризик повторного загострення. Тому необхідно дотримуватися дієти при панкреатиті до кінця життя. Необхідно харчуватися 5 разів на день маленькими порціями, виключити гостре, солоне, копчене, смажене, алкоголь. Загалом, дієта схожа на харчування в момент зниження запального процесу, тільки ще можна вживати варені і печені страви. Дотримання спеціальної дієти при панкреатиті дозволяє запобігти виникненню панкреонекрозу, який вважається важкою формою хвороби, що потребує термінової операції з видалення половини підшлункової залози.

Хворі повинні сісти на дієту при гострому панкреатиті, яка називається 5П. Вона сильно відрізняється від інших дієт і полягає в тому, що запалення органу викликано зростанням травних ферментів. Якщо хворі страждають гострим панкреатитом, додатково вживають алкоголь, то багато медикаменти будуть малоефективними, так як захворювання обумовлене поразкою активної тканини органу. Вся справа в тому, що запальні процеси залозистих клітин підшлункової залози сприяють виходу і вироблення ферментів, які створені для розподілу харчових частинок. Вони руйнують власні тканини, а такий процес зупинити за допомогою ліків неможливо. Використання Алмагеля сприяє захисту слизової шлунка від поразки.

Дієта в період гострого запалення панкреатиту

Дієта при гострому панкреатиті використовується для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту і розвантаження підшлункової залози. Разом з нею лікарі прописують лікування ферментами, які перетравлюють харчові ферменти і зменшують навантаження на підшлункову залозу.

Дієта в період загострення панкреатиту:

  1. Необхідно голодувати протягом декількох днів. У цей час можна пити тільки відвар з шипшини, чай, мінеральну воду. Щоб виключити отруєння організму і зневоднення, необхідно парентеральне харчування.
  2. За необхідності використовується парентеральне харчування. Якщо харчування не проникає через стравохід, з’являються шлунковий і панкреатичний соки, які негативно впливають на слизову оболонку шлунка і кишечника. Щоб не було руйнування стінок, слід часто пити воду.
  3. На третій день використовується традиційна дієта при гострому панкреатиті.
За темою:  Мед і молоко: користь і шкода, чому їх треба пити саме на ніч

Меню дієти при хворобах підшлункової залози

Меню дієти може бути різноманітним, але при цьому відповідати вимогам лікувального харчування. Але не забувайте, що при гострій формі хвороби перші кілька днів шлунку потрібен повний пакет, від вживання їжі слід утриматися. Після цього потрібно сісти на дієту номер 5, що складається з протертих продуктів.

Меню:

  1. На сніданок зваріть м’ясні котлети на пару, кашу з вівсянки або гречку, приготовану на воді.
  2. На другий сніданок зробіть сир і фруктовий кисіль.
  3. На обід приготуйте овочевий суп, м’ясне філе і картопляне пюре.
  4. На полуденок зваріть кисіль або відвар із шипшини.
  5. На вечерю приготуйте білковий омлет і манну кашу, також чай.
  6. Перед сном випийте мінеральну воду.

Щоб полегшити симптоми захворювання гострого і хронічного панкреатиту, потрібно дотримуватися спеціальної дієти.