Дієта при захворюваннях печінки і підшлункової залози: що може входити в меню, рецепти страв на кожен день

Однією з найбільш уразливих систем у нашому організмі є травна. Неправильне харчування, шкідливі звички та багато іншого – все це негативно позначається на роботі печінки і підшлункової залози і призводить до ряду серйозних захворювань.

При хворобах підшлункової залози і печінки дуже важливо дотримуватися дієти. Сьогодні ми розповімо, яким має бути меню при захворюваннях печінки, як його правильно скласти на кожен день, також ви дізнаєтеся рецепти деяких страв, які можна при дієті.

Особливості харчування при хворобах печінки і підшлункової залози

Якщо у вас є захворювання печінки або шлунка, то харчування буде залежати від самого захворювання, його ступеня та індивідуальних особливостей. Дуже важливо при цьому встановити правильний діагноз пацієнту, адже різні хвороби печінки можуть мати різну природу. Наприклад, при гострій формі гепатиту (незалежно від його походження – токсичного, вірусного або променевого) пацієнту призначають дієту №5.

Дієта № 5 досить поширена серед пацієнтів з захворюваннями печінки. Також її призначають при таких хворобах, як:

  • фіброз;
  • хронічний холецистит (загострення);
  • цироз печінки.

Правильне харчування при тому чи іншому захворюванні дуже важливо. Адже дієта допомагає зняти навантаження з тієї ж печінки і дозволити їй відновитися швидше. А ще спеціальне меню дозволяє забезпечити печінку і підшлункову залозу усіма важливими речовинами, завдяки яким пацієнт йде на поправку.

Незважаючи на те, що меню при хворобах печінки і підшлункової може бути різним, є правила, які в будь-якому випадку потрібно дотримуватися:

  • їжте невеликими порціями;
  • приймайте їжу як мінімум по 6 разів на день;
  • страви потрібно варити, запікати або готувати на пару;
  • солити потрібно по мінімуму;
  • супи готуйте на основі овочів і круп, проваривайте їх до пюреобразного стояння.

Що можна, а що не можна?

Складаючи своє меню на кожен день, потрібно знати, які продукти можна вводити в раціон при захворюваннях печінки, а які категорично заборонені. Дана дієта передбачає повне виключення смажених продуктів, гострих страв з великою кількістю приправ, а також копченості. Не можна їсти жирне м’ясо, зокрема, гусяче і качине.

У числі інших заборонених продуктів при захворюваннях печінки і підшлункової залози такі:

  • гриби;
  • бобові;
  • м’ясні бульйони;
  • алкогольні напої;
  • яйця;
  • шоколад;
  • кави;
  • овочі, стимулюють жовчовиділення (редька, зелений лук).

А якщо говорити про допустимих продуктах при цих захворюваннях, то в їх числі наступні:

  • знежирений йогурт;
  • молоко;
  • некислий і нежирний сир;
  • вегетаріанські протерті супи з додаванням рису, геркулеса і манки;
  • куряче м’ясо і індичка без шкіри;
  • кролик;
  • нежирна яловичина;
  • овочі в відвареному вигляді (гарбуз, картопля, морква, цвітна капуста, кабачки, буряк).
За темою:  Дієта для схуднення на квашеній капусті: відгуки, фото і результати схуднення на капусті

Правила дієтичного харчування на кожен день

При захворюваннях підшлункової залози і печінки потрібно дуже багато пити, можна такі напої:

  • соки;
  • чорний чай з лимоном;
  • кисіль;
  • відвар із шипшини.

Якщо ви хочете білого хліба, то його попередньо треба підсушувати, печиво можна сухе, не здобне. У меню кожен день бажано вводити рисові, вівсяні, гречані та манні протерті каші. На гарнір до м’яса можна вживати варені макарони.

Кожен день при захворюваннях печінки потрібно вживати сирі потерті ягоди і фрукти. При наявності панкреатиту на стадії загострення пацієнту призначається дієта №5, яка відрізняється від звичайної при простих хворобах печінки, ця дієта спрямована на приведення в порядок підшлункової залози.

При дієті № 5 людина, що страждає панкреатитом і захворюваннями печінки, повинен відмовитися від сахарози і вживати кожен день більше білків, вітамінів та ліпотропних речовин. Потрібно виключити з меню продукти з холестерином і ефірними маслами, тугоплавкими жирами і грубою клітковиною.

Дієта № 5 відрізняється особливою жорсткістю, при ній виключаються всі овочі і фрукти, будь-які кондитерські вироби, соки з цукром, закуски та бульйони. Овочі і фрукти іноді допускаються у вареному або печеному вигляді, а кисіль і компот варять на замінники цукру.

Рекомендоване меню при хворобах печінки на кожен день

Як ви могли переконатися, меню при хворобах печінки і підшлункової досить суворе і багато в чому обмежене, але навіть воно може бути смачним і корисним. Представляємо вам приблизний раціон в рамках дієти на три дні.

Перший день

Дієта в цей день буде виглядати приблизно так:

  • на перший сніданок з’їдаємо гречану кашу з вершковим маслом, сир з будь-якими фруктами і випиваємо неміцний чай;
  • на другий сніданок – одне яблуко;
  • на обід – овочевий суп, макарони з вареним м’ясом нежирних сортів, кисіль;
  • на полуденок галетне печиво з чаєм;
  • на вечерю відварна риба з картоплею і кефір.

Другий день

На другий день меню може бути таким:

  • на сніданок макарони з вареним м’ясом і чай;
  • на другий сніданок сир нежирний з родзинками;
  • на обід протертий суп з картоплі, рисові голубці з м’ясом і кисіль;
  • на полуденок один банан;
  • на вечерю рисова каша на молоці і кефір.
За темою:  Відгуки про пшеничних висівках, користь і шкоду продукту, як приймати

Третій день

На третю добу раціон наступний:

  • сніданок включає варену рибу, молочну вівсянку і чай;
  • на другий сніданок – запіканка;
  • на обід гречаний або вермішелевий молочний суп, м’ясо варене з тушкованими овочами і компот;
  • на полуденок чай і мармелад;
  • на вечерю макарони з маслом, негострий сир і кефір.

Рецепти приготування дієтичних страв

Навіть при дотриманні дієти №5 хочеться харчуватися смачно і різноманітно. Є чимало рецептів, які підходять для цієї дієти, або менш суворих, дозволених при захворюваннях печінки. Нижче представляємо вам рецепти деяких страв, які не будуть небезпечні при хворої печінки або підшлункової залозі.

Рецепти для суворої дієти

Для печінки дуже корисна гречана крупа, тому дуже хорошим стравою для неї буде гречаний суп, щоб він був смачніше і краще засвоювався, його готують на молоці. Рецепт такий:

  • закип’ятіть 100 мл води;
  • киньте туди 50 г гречаної крупи і варіть 15 хвилин;
  • влийте в рідину 400 мл і трохи посоліть.
  • Подавайте суп на стіл з невеликим шматком вершкового масла.

При захворюваннях печінки і підшлункової залози рибу можна, але не смажену, не копчену і не на грилі. До того ж потрібно вибирати нежирні сорти. Відмінно для цього підходить окунь. Його можна зробити так:

  • очистіть рибу і промийте під проточною водою;
  • відваріть її в злегка підсоленій воді;
  • подавайте на стіл з рисом, присипте натертою морквою і дрібно порізаної петрушкою.

При хворій печінці та інших захворюваннях ШКТ корисно вживати салати на основі порізаних чи перетертих овочів. Відмінна морквяна закуска вийде, якщо ви натрете моркву на тертці, додайте трохи родзинок, трохи лимонного соку і меду.

Десерти та святкові дієтичні страви

При строгій дієті категорично заборонено здоба, але це не означає, що потрібно відмовляти собі в чомусь смачне. Спробуйте приготувати смачний торт на основі корисних продуктів. Він підійде навіть при дієті номер 5.

Рецепт наступний:

  • розведіть у склянці гарячої води 2 упаковки желатину;
  • коли суміш охолоне, додати 500 мл нежирного несолодкого йогурту;
  • постеліть фольгу на форму для випічки і заливайте торт пошарово;
  • спочатку викладаємо подрібнену галетне печиво;
  • зверху покриваємо суміш желатину і йогурту;
  • далі йде шар бананів.

Запікати торт не потрібно, його потрібно просто поставити в холодильник на деякий час.

Урізноманітнити своє меню можна і домашнім йогуртом. Для його приготування вам буде потрібно 500 мл пастеризованого або стерилізованого молока жирністю максимум в 2,5 відсотка. Також візьміть чайну ложку йогуртній закваски і змішайте з молоком. Йогурт готовий.

За темою:  Як швидко схуднути і скинути вагу за допомогою харчової соди: рецепти дієти схуднення і як пити, відгуки

Якщо ви хочете чогось незвичайного, то можете приготувати оригінальний креветочний суп. Для його приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • стакан молока;
  • стакан води;
  • 10 креветок;
  • одна картоплина;
  • кабачки – 100 г;
  • сіль, зелень, трохи батона.

Рецепт приготування супу такий:

  • очищаємо овочі натираємо на тертці;
  • залийте креветки окропом на кілька хвилин, остудіть їх, очистіть і подрібніть блендером;
  • молоко змішайте водою і закип’ятіть суміш;
  • всипте в неї подрібнені овочі;
  • після другого закипання супу почекайте 15 хвилин, періодично його заважайте;
  • потім додайте креветки і дрібно порубану зелень;
  • варіть до готовності ще 3 хвилини;
  • при бажанні додайте сухарі.

Подібний суп дуже смачний і буде неймовірно корисним при печінковій дієті.

Що стосується напоїв при даній дієті, то багато соки, газовані напої та кава – під забороною. Одним із смачних і тонізуючих напоїв є компот із сушених фруктів, наприклад, яблук. Його можна пити після їжі щодня.

Для приготування такого компоту візьміть літр води, склянка сушених яблук і пару столових ложок цукру, якщо дієта дозволяє його вживати. Якщо ж при вашому захворюванні цукор заборонений, то його можна замінити спеціальним цукрозамінником.

При будь-якій формі гепатиту, холециститу, панкреатиту та інших захворювань печінки та підшлункової залози потрібно обов’язково дотримуватися спеціальної дієти, інакше одужання буде занадто затягнутим. Як бачите, навіть сувору дієту можна урізноманітнити смачними і корисними стравами щодня, рецепти яких були представлені в цьому матеріалі.