Дієта і меню на кожен день, при підвищеному цукрі крові для чоловіків і жінок

Дієта при високій кількості цукру в крові має на увазі обмеження в меню харчування. Виконання певних рекомендацій дозволить нормалізувати цукор і запобігти різні патології, а також серйозні проблеми в роботі всього організму.

Основний принцип дієти харчування – обмеження одержуваних організмом вуглеводів або повна відмова від них. Забороняється вживати в їжу легкі вуглеводи. Калорійність харчового раціону зобов’язана низькою, а продукти мати велику кількість мінеральних речовин і вітамінів, також потрібно буде виключити продукти, які підвищують цукор в крові.

Загальні відомості

Для здорової людини оптимальним рівнем цукру є 3,2-5,7 ммоль/л. протягом доби цей показник зазнає певні зміни – це цілком природно.

Також потрібно врахувати те, що на кількість глюкози в крові впливають і визначені додаткові фактори, такі як сильний стрес, важка хвороба, вагітність. Найчастіше цукор приходить в норму без прийняття якихось заходів.

Гіперглікемія – це підвищення рівня цукру в крові понад 5,7 ммоль/л. Судити про захворювання діабетом можна тільки у разі, коли 2 аналізу, виконані з певним інтервалом, виявили рівень 7,1 ммоль/л і більше.

Навіть при невеликому збільшенні цукру в крові треба переглянути меню раціону. Рекомендовано пройти обстеження, в тому числі — визначити стан підшлункової залози.

Дуже часто при підвищеній кількості цукру у крові відбуваються проблеми із зайвою вагою, і дієта дає чудову можливість знизити показник, а також нормалізувати обмінні процеси.

Меню харчування при підвищеному рівні цукру в крові неодмінно повинно бути збалансовано, харчування на день потрібно ділити на 6-7 прийомів їжі, які потрібно вживати дрібними порціями, не допускаючи переїдання.

Під час складання меню величезну увагу потрібно приділити загальній вазі, наявних хвороб, індивідуальної непереносимості певних продуктів і концентрації цукру в крові. Важливе значення має і діяльність пацієнта, щоб визначити енергетичні витрати, які з’являються при дотриманні дієти.

Симптоми високого рівня цукру:

  • Сухість у роті, постійна спрага;
  • Часте сечовипускання;
  • Зниження ваги на тлі високого апетиту;
  • Слабкість, швидка втомлюваність;
  • Освіта фурункулів;
  • Тривале загоєння ранок і подряпин;
  • Шкірний свербіж;
  • Зниження імунітету;
  • Погіршення зору.

Основні правила дієти

Кількість цукру в крові визначається гормоном інсуліном. Невеликий вміст інсуліну призводить до захворювання діабетом. Для того щоб «переддіабетичним» стан не розвивалося, потрібно контролювати рівень цукру в крові, для цього потрібно дотримуватися певні правила:

  • Здоровий життєвий образ – відмова від спиртного і тютюну.
  • Рух – це життя. Підберіть для себе «свій» вид спорту. Зміцнюючи і розвиваючи м’язи, організм збільшує спалювання жирів і споживання глюкози.
  • Харчування має бути регулярним, дрібними порціями. Робіть перекуси раз в 2 години. Не забувайте, переїдати не потрібно так само, як і голодувати!
  • Споживання продуктів з невеликою калорійністю, контроль кількості жирів. Білкова рослинна їжа додає бадьорості та енергії. Вживання молочних продуктів і сиру зможе допомогти нормалізувати мікрофлору шлунка.
  • Основний принцип – вуглеводна дієта. Калорійність зменшуємо до 1600-2100 од. (з урахуванням затрачуваної енергії). Легкі вуглеводи (хліб, солодощі) забороняються. Робимо обмеження кількості цукру з фруктів. Рослинні білки (боби), складні вуглеводи (каші), кислі фрукти, сир максимально включаємо в меню.
За темою:  Гастрит з підвищеною кислотністю: особливості захворювання, симптоми, лікування і спеціальна дієта

Дієта при підвищеному рівні цукру

Для кожного пацієнта дієту зобов’язаний складати лікар. Основним правилом є регулярність прийому їжі. Основу меню зобов’язані складати низькокалорійна їжа, напої та трав’яні чаї, свіжі овочі.

Харчування при високому рівні глюкози не означає, що потрібно повністю обмежитися в солодкому кожен день, але потрібно контролювати кількість цукру у всіх продуктах. Неодмінно необхідно звернути увагу на кількість жирів, вуглеводів і білків в денному меню. Збалансований денний раціон повинен містити 36% жирів, 21% білка і 43% вуглеводів. Саме при цьому балансі можна добитися нормальної кількості цукру в крові.

Дієта при високому цукрі змушує уважно контролювати вживаються фрукти, оскільки є їх можна далеко не все. Можна вживати яблука, кавуни, а ось сухофрукти або банани їсти заборонено.

Крім цього, дієта має на увазі, і кратність вживання їжі. Потрібно є часто і дрібними порціями, за день необхідно приймати їжу 5-7 разів. Споживання солі слід обмежити, а краще повністю від неї відмовитися.

Основну частину меню зобов’язані складати фрукти і овочі (свіжі, варені, печені). Важливий і питний режим, щодня необхідно пити не менше 2 л води.

Дієта при підвищеному цукрі крові під час вагітності

Жінок вагітність призводить до того, що при підвищеному рівні цукру їжу необхідно вживати часто. Якийсь пропуск прийому їжі заподіює шкоду, як майбутньому малюку, так і безпосередньо матері. Вагітним жінкам необхідно постійно контролювати його кількість, і стежити, щоб холестерин не був перевищений.

Для чого можна придбати спеціальний прилад, за допомогою якого по краплі крові можна дізнатися кількість цукру в крові, його треба вимірювати тільки на голодний шлунок.

Вживати їжу необхідно з проміжком у 2 години, а вночі проміжок повинен становити не більше 10 ч. Які фрукти та кисломолочні продукти перед сном заборонено споживати? Абсолютно всі!

За темою:  Унікальна система тренувань для схуднення — протокол Табата, прості вправи на відео допомагають худнути

Вагітність передбачає, що основний акцент в дієті зобов’язаний бути зроблений на пісну їжу, яка містить мало спецій, масла і солі.

Які можна споживати каші? Найкорисніша є гречана каша, а разом з нею і свіжі овочі, салати з них або курячий суп. З солодощів підходять галетние печива і продукти з низьким вмістом цукру. Небажано споживати гриби, червоне м’ясо, дуже гостру або солодку їжу.

Зразкове меню при підвищеному цукрі

Зразкове меню при діабеті необхідно розробляти з урахуванням віку пацієнта, його маси і рівня цукру. Дієта – це єдиний варіант нормалізувати цукор, тому режим харчування потрібно вибирати уважно, і знати, які тут знаходяться продукти, неодмінно дотримуватися приписи ендокринолога й дієтолога. Крім дієти, можна використовувати легкі фізичні вправи, щоб вийшла комплексна програма.

Важливо споживати сезонні овочі, при цьому обсяг фруктів необхідно контролювати, так як більшість з них мають багато цукру і їх не можна вживати при підвищеному рівні цукру в крові. Велику користь принесуть злаки, так як вони перешкоджають появи холестерину і знижують кількість цукру. В ролі гарніру можна приготувати гречку, рис і вівсянку.

Дозволені продукти при високому цукрі крові

Питання, що можна вживати при дотриманні дієти, хвилює безліч людей, які мають підвищений цукор, а також гормональні порушення в організмі або порушення роботи підшлункової залози. Далі наведено список продуктів, дозволених при підвищеному цукрі, які дозволяють нормалізувати його концентрацію і вироблення:

  • Фрукти можна їсти лише ті, де знаходиться мало глюкози і цукру. Їх необхідно приймати після основного прийому їжі.
  • Овочі – це основа дієтичного меню. Бажано їх споживати сирими, також можна відварювати або запікати. Смажені овочі вживати небажано.
  • М’ясо – воно неодмінно зобов’язана бути дієтичним. Підходить яловичина, курятина, телятина, а також риба. Всі перераховані продукти бажано готувати на пару або відварювати.
  • Борошняні вироби. Ці продукти зобов’язані утримувати мінімум вуглеводів. Хорошим варіантом буде хлібці з цільних зерен, житній хліб, білковий хліб або приготований з висівок. Небажано споживання пиріжків, кексів, тістечок і тортів.
  • Яйця – можна їсти не більше 2 штук щодня.
  • Кисломолочні продукти – сирний пудинг, сир, запіканки. Йогурт, сметану або кефір можна вживати не більше 2 склянок щодня.
  • Крупи – найбільш корисний компонент при дієті, оскільки вони знижують кількість холестерину, мають багато вітамінів групи В і рослинних білків. Найбільш корисні крупи – це вівсянка, гречка, пшонка, перловка і рис. Але ось манка заборонена.

Заборонені продукти

Це досить актуальна тема під час складання дієти. При підвищеному цукрі крові треба обмежити або повністю відмовитися від споживання продуктів, які містять багато цукру, глюкози і вуглеводів.

За темою:  Як ефективно худнути: через скільки після їжі можна займатися спортом, рекомендації

Повністю з меню потрібно виключити спиртні напої, а також деякі види фруктів, солодощі (крім меду) та грибні страви. Загалом, підкреслимо, що спиртне і цукор у крові — несумісні!

Їжа, яка допомагає знизити цукор, зобов’язана утримувати велику кількість клітковини. Заборонено вживати гострі і солоні страви, банани, виноград, свинину, оскільки всі ці продукти ще більше збільшать кількість цукру.

Зразкове меню

Щоб нормалізувати стан організму, необхідно скласти приблизне меню і чітко його дотримуватися. Якщо меню розробити зі списку заборонених і дозволених продуктів, харчової раціон можна з легкістю відкоригувати.

Сніданок:

  • відвар з шипшини або зелений чай;
  • 120 гр. стручкової квасолі і омлет з двох яєць;
  • Другий сніданок:
  • хлібці з висівками;
  • овочевий салат.

Обід:

  • варена куряча грудка;
  • суп з овочами або гречкою;
  • воду з медом;
  • салат зі свіжої капусти та моркви.

Полуденок:

  • чай;
  • хлібці з висівками;
  • яблука.

Вечеря:

  • стакан трав’яного чаю або кефіру;
  • овочевий салат;
  • варена риба і рис.

При цій дієті не з’явиться відчуття голоду, бо вона переноситься досить просто.

При визначенні у людини підвищеного рівня цукру в крові, дієтичне меню зобов’язаний складати лікар, враховуючи особливості перебігу хвороби і прописаного лікування. Людям, з діагнозом діабет, бажано мати під рукою глюкометр – пристрій миттєвого визначення кількості цукру, він дасть можливість в домашніх умовах контролювати ситуацію, і вчасно відкоригувати склад і продукти харчування, разом з лікуючим лікарем. Правильно обрана дієта поліпшить самопочуття хворого гіперглікемією, і збереже рівень цукру в межах необхідних показників.