Корисні властивості огірків: скільки вуглеводів міститься в свіжому овоче, співвідношення БЖУ

У прагненні схуднути більшість людей дотримуються дієтичного харчування. Далеко не всі продукти містять всі необхідні вітаміни і мікроелементи, яких потребує організм. Щоб схуднути без шкоди для здоров’я, важливо правильно скласти своє меню, воно повинно бути збалансованим і корисним.

Всім відомо, що яблука є дієтичним фруктом, але мало хто знає, що огірок також належить до продуктів схуднення. Він вважається дієтичним овочем, оскільки у нього мінімальна калорійність.

Користь свіжих огірків

Огірки в будь-який час року затребувані на нашому столі. З ними готують різні страви, маринують, солять, консервують. Більшість дачників вирощують огірки на своїх ділянках, оскільки плоди відносяться до числа найпопулярніших овочів.

Мало хто знає, що огірки, як овочева культура з’явилася понад 6 000 років тому. Батьківщиною популярного овоча вважається Індія, а також Китай. У цих країнах він досі росте в природному середовищі. Набагато пізніше овочі з’явилися в Єгипті і Греції, звідки овоч і отримав свою назву. У перекладі з грецької язика огірок означає «недоспілий». Так, овоч поширився по всьому світу і став популярним і улюбленим для багатьох з нас.

Тільки в свіжому вигляді плоди вважаються найбільш корисними. У такому вигляді ми в основному їх вживають в теплу пору року. Взимку огірки їдять маринованими і солоними.

Овоч складається на 95% з води, тому харчова цінність його невелика. Крім відмінних смакових якостей огірки володіють корисними для здоров’я властивостями. При регулярному вживанні овоча можна поліпшити загальний стан здоров’я. Дієтологи часто рекомендують тим, хто худне, включати в свій раціон свіжі огірки. Вони радять робити розвантажувальні дні, що складаються з огіркових салатів.

За темою:  Яка найбільш проста і ефективна дієта в домашніх умовах для схуднення?

Вода, що міститься в огірках, зовсім не та, яку ми звикли вживати. Вона нагадує дистильовану воду, але в огіркової воді є безліч корисних солей, вітамінів і мікроелементів:

  • натрій;
  • калій;
  • залізо;
  • фосфор;
  • кальцій;
  • йод;
  • фолієва кислота;
  • вітаміни С, В, РР.

У поєднанні з клітковиною огірковий сік володіє потужним дією. Він сприяє розщепленню отрут і токсинів, що накопичилися в кишечнику. Калій і натрій у огіркової воді дають чудовий сечогінний ефект. чому овоч рекомендується їсти при захворюванні:

  • нирок;
  • печінки:
  • при циститі.

Огірковий сік благотворно діє на шкіру і багато маски робляться на його основі. Також він добре впливає на стан зубів і ясен. Огірки часто застосовують при лікуванні запальних процесів на шкірі, прибирають висип і пухлина. Незважаючи на великий вміст води огірок здатний виводити з організму зайву воду. Це дуже важливий момент при отруєнні організму. Овоч можна використовувати при харчових отруєннях, оскільки в ньому міститься велика кількість калію.

Скільки вуглеводів міститься в свіжому огірку?

Відомо, що огірки складаються на 95% з води, а решта 5% займають різні корисні речовини, серед них:

  • клітковина;
  • мінерали;
  • вітаміни;
  • солі.

Залежно від приготування овоча, його калорійність може становити від 11 до 15 калорій. У солоних плодів калорійність менше, всього 11,2 кал., а у маринованих — 16,2 кал. У 100 г їстівної частини свіжого огірка 15 калорій. Якщо говорити про БЖУ, то їх в 100 г міститься:

  • білки — 0,8 гр;
  • жири — 0,1 гр;
  • вуглеводи — 2,8 гр.
За темою:  Дієта по групі крові для жінок: меню на кожен день, таблиця продуктів для першої позитивної

Наведені показники можуть змінюватися залежно від походження овоча. Якщо подивитися на співвідношення БЖУ, то можна помітити, що вміст білка в продукті досить висока, незважаючи на його невисоку калорійність. Оптимальне процентне співвідношення БЖУ за вагою огірка становить:

  • білки — 16%;
  • жири — 17%;
  • вуглеводи — 67%.

Такі показники дають можливість бажаючим схуднути насолоджуватися приємним смаком плодів і ефективно худнути. Овоч відрізняється особливістю затримувати перетворення вуглеводів в жири. Вуглеводи так само як і жири, білки є цінним поживним речовиною для організму. Завдяки їм організм отримує енергетичну цінність, необхідну для нормальної життєдіяльності людини. Ідеально, коли в організм потрапляють вуглеводи від свіжих продуктів. Саме таким продуктом є свіжі огірки.

Огірок грунтовий

Свіжі огірки з шкіркою — багате джерело корисних речовин, причому більша частина вуглеводів міститься саме в шкірці овоча. Мала кількість БЖУ дозволяє вживати свіжі плоди у великій кількості і не повніти. Вони покращують апетит, але володіють хорошим послаблюючу, сечогінну, жовчогінну дію. Якщо з’їсти свіжий овоч і запити його холодною водою або молоком, можна швидко і добре почистити свій кишечник.

Купуючи овоч, потрібно звертати увагу, щоб він був твердий, без вм’ятин, мав приємний зелений колір. За розміром бажано вибирати середніх розмірів овоч, насіння в ньому будуть дрібними. Свіжий хрусткий плід відрізняється приємним смаком. Регулярне вживання огірків у свіжому вигляді позитивно впливає на стан здоров’я. Огіркові розвантажувальні дні дозволять прибрати зайві кілограми. Однак овоч може спричинити підвищення кислотності шлунка. У всьому потрібно знати міру і корисні огірки також не є винятком для збереження міцного здоров’я.

За темою:  Корисні властивості буряка: рецепти салатів з буряка з часником, майонезом і іншими продуктами