Калорійність картоплі: кількість калорій на 100 грам вареної картоплі, корисні властивості овочу

У більшості людей картопля користується особливою популярністю. Це пояснюється дуже просто, адже овоч є поживним і ситним продуктом. З нього можна приготувати безліч смачних страв. Незважаючи на модне нині здорове харчування, картопля в будь-якому вигляді продовжує бути затребуваним і незамінним овочем на столах більшості сімей. З цієї причини багатьох турбує калорійність незамінного овоча. Скільки калорій в вареної картоплі і в якому вигляді її краще вживати?

Незамінний овоч

Картопля належить до родини пасльонових рослин у їжу йдуть тільки його бульби. До нас він потрапив завдяки цареві Петру I, він вперше привіз овоч з Голландії. З тих пір він полюбився багатьом і став одним із самих незамінних овочів у будь-який час року. Його батьківщиною вважається Південна Америка, там досі картоплю можна знайти в дикорослому вигляді.

Його часто називають «другим хлібом», оскільки він завжди доступний і може легко вгамувати голод. Картопля швидко і легко приготувати в будь-якому вигляді:

  • у відвареному;
  • в запеченому;
  • в смаженому.

З неї готують перші і другі страви, додають в салати і гарніри. Кращі смакові якості картоплі можна оцінити у відвареному вигляді. Її найчастіше нарізають шматочками середніх розмірів і відварюють, готують смачно і картопляне пюре. Особливо смачним буде варена картопля в мундирі, якщо до неї додати вершкове масло і посипати свіжою зеленню. Придумано безліч рецептів страв з картоплею, які часто готують для всієї родини. З цієї причини виникає питання, скільки калорій в улюбленому овоче? В якому вигляді її краще вживати, щоб не нашкодити здоров’ю і не набрати зайву вагу?

За темою:  Як добитися смаку вітамінного салату з капусти і моркви з оцтом як в їдальні

Калорійність картоплі

Протягом багатьох століть картопля щодня вживається в їжу. Калорійність овочів буде залежати від того, як приготувати, в якому вигляді і з чим його подавати на стіл. У сирому вигляді на 100 грам припадає 70 калорій. У вареному овоче калорій набагато більше, всього 82 одиниці:

  • білки — 2,0 гр;
  • жири — 0,4 гр;
  • вуглеводи — 16,7 гр.

Якщо врахувати, що в добу норма калорій становить близько 1200-1500 калорій, то калорійність відвареної картоплі зовсім невелика. Відварна картопля зберігає практично всі вітаміни і мікроелементи після термообробки:

  • А, Б, С, Е, К;
  • фолієва кислота;
  • холін;
  • ніацин;
  • залізо і калій;
  • йод і кальцій;
  • кобальт і марганець;
  • магній і мідь;
  • молібден і натрій;
  • селен і фосфор;
  • цинк і фтор.

Вважається, що у картопляному супі міститься найменше калорій — 39 одиниць. Виявляється, що найменша енергетична цінність звареної картоплі в мундирі. Калорійність в 100 грамах такого овочу всього 75 калорій. Кількість калорій відвареної картоплі буде залежати від різних продуктів в готовій страві. Наприклад, в 100 грамах:

  • з вершковим маслом 130 ккал;
  • з грибами 105 ккал;
  • з рослинною олією, часником і ароматною зеленню 125 ккал;
  • з прянощами і салом 175 ккал.

Найбільш корисною і низькою калорійністю виходить картопля відварна в мундирі. Майже така ж харчова цінність в печеної картоплі з шкіркою. Рекомендується обов’язково знімати шкірку з відвареного і запеченого овоча. В ній містяться всі пестициди та інші шкідливі речовини, накопичені овочем. Все найкорисніше вона віддає в процесі приготування, залишаючи в собі тільки шкідливі речовини.

За темою:  Чай з імбиру для схуднення: кілька рецептів приготування напоїв з медом і лимоном

Любителям смаженої картоплі слід знати, скільки калорій в даному блюді. Підраховано, що калорій в 100 грамах такої страви всього 150 одиниць, що не так багато. Зазвичай смажений овоч вживають разом з м’ясом, в якому міститься багато калорій.

Ще одним небезпечним по калорійності стравою є картопля фрі. Він готується з великою кількістю масла, воно дає багато зайвих і шкідливих калорій. Всього в готовому страві міститься 400 ккал. У популярних чіпсах ще більше — 500 калорій.

Корисні властивості картоплі

Крім смакових якостей картоплю славиться і корисними властивостями. Його застосовують у народній медицині при багатьох захворюваннях. У відвареному вигляді він володіє такими ж властивостями, що і свіжий овоч. У ньому міститься велика кількість антиоксидантів, які захищають організм від розвитку ракових пухлин. Вони також сприяють уповільненню процесів старіння, зміцнюють стінки судин, допомагають зберегти молодість і здоров’я.

Крохмалі, які містяться в бульбах картоплі, допомагають прибрати поганий холестерин в сироватці крові і в печінці. Овоч рекомендується вживати при захворюваннях травного тракту, нирок і серця, набряках. Він має сечогінну і антицинготну властивістю.

За рецептами народної медицини корисно пити сік зі свіжих бульб. Варений овоч корисний при захворюванні дихальних органів, з ним роблять інгаляції.

Слід знати, що очищені бульби, залишені у воді, на тривалий час швидко втрачають свої корисні властивості. Якщо сирий очищений картопля відразу опустити в киплячу воду він втратить всього 20% всіх корисних речовин.

За темою:  Як правильно пити яблучний оцет для схуднення: рекомендації для застосування оцту, відгуки та фото

Рекомендується варити його в посуді з щільно закритою кришкою і не використовувати для приготування мідну або жерстяну посуд. В ній овоч втрачає багато вітаміну С. Бажано не переварити бульби і намагатися не розігрівати готову страву повторно декілька разів. Краще всього приготувати необхідну порцію і відразу її з’їсти. У такому вигляді овоч віддасть всі свої найкращі властивості і принесе користь організму.