Калорійність звичайної і вареної моркви: скільки калорій в сирому і вареному продукт з розрахунку на 100 грам

Морква – другий за популярністю овоч після картоплі. Його вживають в свіжому вигляді, так і відвареному при приготуванні різноманітних перших і других страв, закусок і гарнірів. Маленькі діти і дорослі дуже люблять морквяний сік. А ще морква – один з улюблених продуктів серед тих, хто хоче схуднути, адже калорійність морквини укупі з її корисними властивостями – просто неймовірне поєднання.

Скільки калорій в вареної і сирої моркви і чим вона хороша, ми і розповімо нижче.

Корисні властивості моркви

Перш чим розповісти про калорійності вареної або сирої моркви, ми познайомимо вас з корисними властивостями цього овоча, а їх у нього чимало. Так, багато років морквина є джерелом молодості і довголіття. А все це – завдяки тому, що в ній у великій кількості міститься бета-каротин, це речовина, потрапляючи в наш організм, перетворюється на вітамін А, а це позитивно впливає на зір людини.

У моркви присутні такі мікроелементи, як:

  • магній;
  • йод;
  • кальцій;
  • марганець.

Якщо вживати цей овоч щодня в їжу, то ви підсилите природний імунітет організму, це можливо за рахунок вітамінів груп С, Е і Ст.

Морква неймовірно корисна для серцево-судинної системи, а також допомагає нормалізувати підвищений кров’яний тиск за рахунок калію. При гіпертонії вона просто незамінна.

Калорійність сирої моркви

Поряд з корисними характеристиками овоча, багатьох цікавить питання, скільки ж калорій в ньому міститься. Калорійність моркви в сирому вигляді досить низька – всього 35 ккал на 100 грам продукту. Тому можна сміливо включати її в свій дієтичний раціон. При цьому є чимало смачних страв, які можна приготувати на основі моркви, в кінці матеріалу ви можете ознайомитися з деякими з них.

А для того, щоб корисні речовини, що містяться в ньому, могли на 100 відсотків засвоїтися, потрібно вживати з жирами різного виду:

За темою:  Дієта шість пелюсток: принципи та обмеження, зразкове меню на кожен день, рецепти та відгуки
  • рослинним маслом;
  • сметаною.

Врахуйте, що при з’єднанні моркви з олією, калорійність на 100 грам продукту збільшиться до 44, але корисні властивості при цьому будуть лише посилені.

Варена морква: калорійність і властивості

Варена морква має привабливий зовнішній вигляд, приємний смак і володіє корисними властивостями. Все це дозволяє овоч включати в даному виді в багато страви:

  • вінегрет;
  • олів’є;
  • оселедець під шубою;
  • заливні страви;
  • закуски і багато іншого.

Зварити моркву можна дуже просто:

  • перед варінням її треба промити і рекомендується очистити;
  • потім її слід покласти в каструлю, залити холодною водою;
  • додайте солі за смаком;
  • варити, періодично помішуючи, близько півгодини.

Готовність продукту перевіряють ножем, при проколі коренеплід має бути досить м’яким.

Що ж стосується калорійності вареної моркви, то вона така ж, як і в сирій – 35 ккал на 100 грам. Тому, якщо ви переживаєте про те, скільки калорій в овоче в тому чи іншому вигляді, то цього робити не варто, показники однакові і можуть зростати по мірі додавання різних інгредієнтів.

Властивості відвареної моркви

Варто відзначити, що користь цього овоча в вареному вигляді більш істотна, чим у сирому. Справа в тому, що при температурній обробці овочу в ньому збільшується кількість антиоксидантів. Це ті речовини, які є чудовим профілактичним засобом при раку, також пюре на основі вареної моркви включає в себе феноли – речовини, які допомагають при великій кількості захворювань і затримують процес старіння.

Варений овоч дуже хороший в якості лікарського засобу в таких випадках:

  • при хворобах серця;
  • при авітамінозі;
  • гіпертонії;
  • при наявності захворювання Альцгеймера.

А ще варена або печена, морква надає сили організму за умови регулярного споживання. Величезний плюс даного продукту – у нього відсутні протипоказання до застосування. Єдиний момент – це наявність на нього алергії, що зустрічається вкрай рідко.

За темою:  Дієти для схуднення, які реально допомагають схуднути на 15 кг за місяць: як приймати левотироксин натрію

Як вже згадувалося, калорійність овочів у вареному вигляді становить 35 ккал на 100 грам, серед інших показників енергетичної цінності на 100 грам:

  • вуглеводи – 5, 22 ккал;
  • жири – 0, 18 м;
  • білки – 0, 76 р.

Властивості морквяного соку

Морквяний фреш – корисний і низькокалорійний продукт, який рекомендується вживати для поліпшення апетиту і зору. Також він володіє наступними лікувальними властивостями:

  • надає шкірі свіжий вигляд і знімає сліди млявості;
  • взимку сік можна вживати для профілактики простудних захворювань;
  • відновлює мікрофлору кишечнику після прийому лікарських засобів.

Однак сік, на відміну від вареної і сирої моркви, має свої протипоказання. Його не можна пити у великих кількостях, оскільки це може викликати такі симптоми:

  • сонливість;
  • блювоту;
  • головні болі.

З побоюванням до морквяного соку потрібно поставитися при гастриті і виразковій хворобі.

Дієтичні страви з вареної моркви

На основі вареного овоча можна приготувати такі смачні і низькокалорійні салати:

  • відваріть овоч і натріть на крупній тертці. Окремо змішайте свіжий сік лимона і велику ложку меду. Перемішайте з морквою і їжте протягом дня. Калорійність салату становить 60 ккал на 100 грам;
  • варену дрібно порізану моркву змішайте зі сметаною, максимум 3 ложки на порцію. Калорійність страви залежить від обсягу сметани і її жирності. В середньому це 103 ккал на 100 г;
  • овоч відваріть, і натріть на крупній тертці, змішайте з декількома часточками часнику, попередньо пропущеними через прес. Такий салат підвищить імунітет, кількість кілокалорій в ньому всього 80. Його можна заправити сметаною або рослинним маслом, а також додати тертий твердий сир;
  • терту варену моркву з’єднайте з натертим зеленим яблуком. Додайте кілька штук волоського горіха, пропущеного через прес. Заправте салат невеликою кількістю соку лимона. Калорійність страви – 120 ккал на 100 р.

При дитячому харчуванні відварену моркву можна з’єднати з іншими овочами і заправляти вершками або молоком.

За темою:  Як застосовувати лляну борошно для очищення організму: користь і шкода, протипоказання, як приймати

Дієта на сирої моркви

Невелика кількість калорій в цьому овочі і його корисні властивості дозволяють при дотриманні спеціальної морквяної дієти позбутися 3 зайвих кілограмів всього за 4 дні.

В основі дієти – морквяний салат, до складу якого входять:

  • 1 кг натертої моркви;
  • сік лимона;
  • 1 велика ложка меду.

Щоб приготувати салат з розрахунку на один день треба взяти кілограм овочів, натерти їх і заправити медом і соком. Закуску поділіть на три порції і їжте вранці, вдень і ввечері. Також протягом дня можна з’їсти один несолодкий фрукт. На вибір це може бути:

  • гранат;
  • яблуко;
  • ківі;
  • грейпфрут.

Калорійність салату становить 60 ккал на 100 грам.

Навіть якщо така дієта для вас важка, постарайтеся просто ввести в свій раціон моркву і з’їдати її вечорами й ранками. Відмовтеся від важких для шлунка перекусів у вигляді бутербродів і замініть їх сирою морквиною. З часом ви станете бадьоріше, а ваша фігура в дзеркалі вас приємно здивує.