Скільки калорій у вареному рисі: калорійність і користь відвареного рису на воді, цінність в 100 грамах

Всім відомо, що рис неймовірно корисний. Причому його рекомендується їсти при різних захворюваннях, а також тим, хто хоче схуднути. Останнім напевно цікаво, скільки ж калорій міститься в цій культурі. Рис дуже популярний в світі, а в азіатських країнах він є основною їжею, за аналогією з хлібом в нашій країні.

Сьогодні ми розповімо, яка калорійність вареного рису і не тільки, як його правильно вибирати і готувати при дієтах.

Яка калорійність рису в сирому і вареному вигляді

Калорійність рису порівняно з багатьма іншими культурами, досить невелика, що робить його відмінним дієтичним продуктів. Калорійність залежить від виду цього злаку в сирому вигляді, вона різна для таких видів, як:

  • довгозернистого;
  • круглозерного;
  • чорного;
  • средньозернистого.

Кількість калорій в 100 грамах продукту в залежності від сорту коливається від 280 до 370 ккал. У середньому енергетична цінність сирого рису має такі показники:

  • калорійність – 250 ккал;
  • білки – 7 грам;
  • жири – 2,5 г;
  • вуглеводи – 65 р.

Що ж стосується калорійності відвареного рису, то при варінні кількість калорій скорочується приблизно до 110 -140 на 100 грам рису у вареному вигляді. Саме завдяки низькій калорійності вареного рису його дієтологи рекомендують вживати в такому вигляді. Він буде добре не тільки при дотриманні дієт для оздоровлення та схуднення, але при розвантажувальних днях.

А ось калорійність зерна при смаженні, навпаки, буде збільшуватися. Все залежить від кількості і виду масла для смаження. Мінімальна калорійність продукту в смаженому вигляді складає 150 ккал на 100 грам.

Скільки калорій у вареному рисі на воді

Досить часто багато плутаються з приводу кількості калорій у вареному рисі, адже все залежить від сорту продукції і різного об’єму вбираної при приготуванні води.

Наприклад, якщо для приготування ви берете 100 грам сухого білого довгозернистого продукту, калорійність якого становить 360 ккал, додаєте в нього 300 мл води і варіть, то отримаєте 300 грам вареного рису, енергетична цінність його залишиться колишньою. А якщо частина води випаровується при варінні, то кількість продукту виходить менше, відповідно, калорійність буде трохи нижче.

За темою:  Як правильно пити воду, щоб схуднути з її допомогою: особливості методу, відгуки та результати схуднення

Пам’ятайте також, що кількість калорій збільшується при додаванні в готовий варений рис таких продуктів, як:

  • фруктів;
  • меду;
  • цукру;
  • молока;
  • масла;
  • овочів.

Що міститься у вареному рисі

У відвареному вигляді він корисний при дієтах не тільки тому, що містить мінімальну кількість калорій, але і завдяки вмісту таких складових, як:

  • фосфор;
  • вітаміни РР, Н, О, У;
  • калій.

Зокрема, калій – це речовина, яка допомагає тим, хто страждає різними серцево-судинними захворюваннями.

Але крім цих речовин, у ньому є й інші, не менш корисні для організму:

  • 2,1 мг заліза;
  • 116 мг магнію;
  • 1240 мг кремнію;
  • 3, 63 мг марганцю;
  • 1, 8 мг цинку;
  • 60 мг сірки;
  • 40 мг кальцію;
  • 30 мг натрію.

Це в цьому продукті присутня велика кількість амінокислот, мікроелементів і вітамінів. Він має обволікаючу властивість, яка відмінно допомагає при багатьох шлунково-кишкових захворюваннях. Відварений низькокалорійний рис насичений крохмалем, містить харчові волокна у великій кількості. Цей продукт має унікальний склад, який благотворно впливає на діяльність нашої травної системи.

Рис і дієти для схуднення

Цей злак є унікальним адсорбентом і джерелом складних вуглеводів. При цьому він дуже ситний, корисний і містить мінімум калорій. Сучасна дієтологія включає в себе велику кількість раціонів і дієт на основі цієї культури, всі вони дуже ефективні і корисні. Багато хто вибирає для себе китайську чи японську рисову дієту. Також дієти на основі цього злаку поділяються на:

  • щадні – передбачається, що невелика порція вареного рису може замінити деякі продукти і страви;
  • жорсткі – протягом якогось відрізка часу слід споживати тільки цей продукт і запивати його фруктовими фрешами.

Незалежно від виду дієти, дотримуватися її можна не більше 2 тижнів. Справа в тому, що рисова культура, хоч і неймовірно корисна, все одно не може забезпечити організм всіма необхідними речовинами.

У розвантажувальні дні рекомендується вживати варений рис без солі й інших добавок.

За темою:  Які салати корисні для схуднення: найкращі рецепти, спосіб приготування і корисні поради

У більшості випадків при рисових дієтах саму культуру варять допомогою звичайної води, яка знижує калорійність. Далі продукт вживають разом з пісним м’ясом, медом або фруктами. Всі ці дієти несуттєво відрізняються один від одного в плані тривалості і складу допустимих страв, але вони досить ефективні в тому чи іншому випадку.

Якщо ви хочете схуднути і вводите в свій раціон низькокалорійний варений рис, пам’ятайте, що завдяки йому буде виводитися з організму зайву рідину, то цей процес буде поступовим і повільним. Однак ви не відчуєте неприємних наслідків і не відчуєте стресів, як це часто буває при «швидких» дієт.

Є деякі методики дієтичного харчування, де варити його не потрібно, а треба розмочити. Це робиться так:

  • залийте злаки холодною водою;
  • наполягайте протягом 4 днів, змінюючи воду кожні добу;
  • після закінчення зазначеного строку злийте рідину, а сам продукт можете вживати.

Добавки до такого продукту не потрібно додавати, щодо кількості калорій, то їх тут стільки ж, скільки і у відварному продукті, але такий метод дозволяє зберегти більше вітамінів і мінералів, а також використовуватися при жорсткій рисової дієти для схуднення.

Особливості вибору культури

Як же потрібно правильно вибирати рис, та на що звертати увагу при покупці в першу чергу. Тим більше що видів цієї культури досить багато.

Все залежить від того, для приготування якої страви ви купуєте її. Орієнтуйтеся на наступний перелік:

  • круглозерний рис підходить для приготування молочного супу, каш або суші;
  • довгозерний – для плову;
  • чорний і дикий (найкорисніші) – для салатів;
  • середньозерний – для супів і різотто.

Також при покупці продукту в прозорій упаковці, звертайте увагу на наступне:

  • термін придатності продукції;
  • компанію-виробника;
  • присутність сторонніх добавок в зернах;
  • їх колір;
  • цілісність.

Неякісний продукт можна визначити по великій кількості дроблених зерен, білому нальоту на них, або інтенсивного жовтого відтінку. А ось якісний відрізняється матовим відтінком зерен, вони світлі, мають однаковий розмір, в упаковці немає осколків і сторонніх домішок. Якщо ви вибираєте чорний або коричневий сорт, то вони можуть мати темний відтінок, оскільки їх не обробляють так інтенсивно.

За темою:  Дієта на салі для схуднення: чи можна схуднути за допомогою цього продукту, відгуки

Норми споживання злаку

Протягом доби з урахуванням калорійності рису доросла людина може з’їсти від 250 до 500 грамів цього продукту. Проте в країнах Азії цей показник може бути і вдвічі більше. А от дітям можна в день з’їдати до 150 грам продукту, як і інших зернових продуктів.

Якщо ви є прихильником правильного харчування і здорового способу життя, рис повинен бути присутніми у вашому раціоні якщо не щодня, то досить часто. Існує величезна кількість корисних, смачних страв на його основі, причому вони можуть бути простими, так і складними та витонченими.

Якщо говорити про дієти або дитячому харчуванні, то найпоширеніші страви – це:

  • суп на основі відвареного рису з овочами;
  • рисова запіканка з нежирним сиром;
  • салат з відвареними зернами, пісним м’ясом і зеленню;
  • відварений рис в мультиварці з кабачками, грибами та іншими овочами;
  • запечений рис з куркою.

Як бачите, цей продукт має універсальне кулінарне застосування, він відмінно підходить для тих, хто звик до здорового способу життя та регулярно вважає калорії. Недарма багато азіати вважають його ключовим продуктом свого раціону.