Скільки калорій і вуглеводів у грейпфруті: цінність і калорійність фрукта в ста грамах

Грейпфрут відноситься до цитрусовому сімейства, цей фрукт має характерний смак і специфічний смак з гірчинкою. Зовні він нагадуємо апельсин і помело, тому багато хто вважає його гібридом даних двох фруктів.

Відкритий грейпфрут був у XVIII столітті, а вже з кінця 19 американці змогли налагодити його промислове вирощування. Завдяки своїй енергетичній цінності і низької калорійності грейпфрут часто рекомендується при дієтах для схуднення. Він допомагає надовго позбутися від почуття голоду і справляється з багатьма недугами.

Сьогодні ви дізнаєтеся, скільки калорій в грейпфруті, яке в ньому кількість вуглеводів та інших речовин.

Калорійність та енергетична цінність з розрахунку на 100 грам

Багатьох при схудненні цікавить не тільки кількість калорій, але і скільки вуглеводів у грейпфруті і інших речовин.

В середньому один фрукт важить близько 130-250 грам, але калорійність загальноприйнятим методом вважають на 100 грам. Отже, яка енергетична цінність цього фрукта в ста грамах:

  • білки – 0,5 г;
  • жири – 0, 14 г;
  • вуглеводів міститься 8,5 м;
  • харчові волокна становлять 1, 6 м;
  • цукор – 7 г;
  • калорійність – 39 ккал.

Якщо плід важить 130 грам, то його калорійність складе 45, 5 ккал.

Варто відзначити, що калорійність грейпфрута досить низька навіть у порівнянні з іншими цитрусовими плодами. В консервованому вигляді показник калорійності збільшується на 5 ккал, якщо не додається цукор.

Глікемічний індекс

Глікемічний індекс – це показник харчової цінності, багато дієтологів радять орієнтуватися при складанні спеціального меню саме на нього, а не на кількість калорій в продукті. І спиратися на нього можна не лише з метою профілактики і лікування діабету.

Так, чим довше той чи інший продукт піддається переробці в організмі, тим більше він віддає нам енергії, відповідно, ми можемо довше обходитися без їжі.

За темою:  Думка на форумі жінок у віці після 50 років про кращих вітамінах проти старіння

Рівень глікемічного індексу грейпфрута становить 22 до 25 одиниць, відповідно, йому можна вживати при дієті або цукровому діабеті.

Скільки калорій і вуглеводів у вторинних продуктах фрукта

Грейпфрут можна вживати не тільки в чистому вигляді, але також і продукти його переробки:

  • цедру;
  • сік;
  • нектар.

Всі вони мають різну калорійність і цінність. Але про все по порядку.

Цедрою є тонка верхня оболонка шкірки, її знімають гострим ножем або терткою, при цьому не можна зачіпати білий гіркий шар шкірки.

Енергетична цінність цедри з розрахунку на 100 грам така:

  • калорійність – 29 ккал;
  • білки 0, 7 м;
  • вуглеводи – 6,5 м;
  • жири – 0,2 р.

Цедра – найбільш ароматна частина грейпфрута. Володіє характерною гіркуватістю, яка може надати оригінальний смак при додаванні в різні страви. Її використовують як у свіжому, так і сушеному вигляді, а зберігають сушену цедру в щільно закритій ємності.

Можливості її застосування такі:

  • для приготування чаю на основі цедри і листків чайного дерева;
  • для приготування міцних напоїв, настояних на цедри грейпфрута;
  • додавання в десерти і випічку;
  • для прикраси солодких страв.

Цедра грейпфрута вважається легким афродизіаком, її можна додати в салат або десерт при приготуванні романтичної вечері і подавати ці страви з вином.

Грейпфрутовий сік

Сік цього фрукта поділяється на такі види:

  • свіжовичавлений – з допомогою соковижималки або вручну;
  • прямого віджиму – беруть стиглі високосортні фрукти, пастеризують і розливають асептичні тари або скло;
  • відновлений – сік на основі концентрату або питної води.

Найбільш корисні свіжі соки прямого віджиму. Без цукру калорійність свіжовичавленого соку становить 30 ккал на 100 мл.

За темою:  Мікроклізми: користь і застосування клизьм з ромашкою, очищаючі і послабляючи клізми для кишечника

Сік грейпфрута часто використовують для поливання м’яса при готуванні, маринування, для заправки салатів і страв з морепродуктів.

Нектар з грейпфрута

Нектар буває таких видів:

  • білий;
  • рожевий (солодкий);
  • блідо-жовтий (з кислинкою).

Калорійність та енергетична цінність нектару на 100 мл така:

  • калорії – 44 ккал;
  • білки – 0,2 г;
  • вуглеводи – 10,4 р.

Грейпфрутовий нектар часто з’єднують із солодкими соками фруктів, використовують для заправки легких салатів або основи для солодких алкогольних коктейлів.

Корисні властивості грейпфрута

Як бачите, сам грейпфрут, його сік і цедра мають мінімум калорій, тому можете сміливо купувати його, якщо ви стежите за своєю фігурою. Білків тут дуже мало, жирів практично немає, вуглеводи теж містяться в помірній кількості.

Що ж стосується корисності, то м’якоть грейпфрута містить пектин і лікопін. Ці речовини благотворно впливають на кишечник і сприяють зниженню рівня холестерину і позбавлення від шлаків. При регулярному вживанні грейпфрута ви зміцните стінки судин, не допустіть появи серцевих захворювань, а також поліпшити процес обміну речовин.

Грейпфрутовий дієти

У грейпфруті у великій кількості міститься пектин, тому цей фрукт часто рекомендують використовувати як основний при дієтах для схуднення. Його можна з’їдати або перед сном або ж на вечерю.

Є і монодієти, засновані на грейпфруті, однак, дієтологи рекомендують не зловживати ними і практикувати лише в окремих випадках. Вони можуть негативно позначитися на здоров’ї в цілому і стан травної системи зокрема.

При дієтах для схуднення грейпфрут їдять в чистому вигляді або у вигляді соку без цукру. Рекомендується з’їдати половину фрукта за півгодини до сніданку і другу половину – за півгодини до вечері.

За темою:  Що це таке - метаболізм, його рівні та види обмінних процесів простим язиком

Його можна додавати в якості інгредієнта в багато страви, це буде корисно для здоров’я, часто його призначають при оздоровчих дієтах, не пов’язаних з схудненням.

Протипоказання до вживання

Далеко не всім можна вживати грейпфрут на постійній основі. Так, він протипоказаний у таких випадках:

  • при наявності підвищеної кислотності;
  • при алергії;
  • якщо у людини є виразкові захворювання.

Також вживання цього продукту може придушити ефект деяких лікарських препаратів, зокрема, протизаплідних і для зниження артеріального тиску.

Якщо ви бажаєте схуднути за допомогою даного фрукта, то не варто сподіватися лише на нього. Все можливо лише при комплексному підході, тому потрібно скласти грамотне дієтичне меню і продумати план фізичних активностей.

Грейпфрут – відмінний і корисний низькокалорійний фрукт, який допоможе позбутися від зайвих кілограм при правильному його споживанні.