Калорійність яблук: скільки калорій у зелених і червоних плодах, в 100 грамах і 1 шт, їх БЖУ

Ми всі знаємо про користь фруктів і овочів. Багаті на вітаміни і мікроелементи, вони віддають нам все саме корисне для здоров’я. Серед різноманітних фруктів найбільш поширеними й улюбленими вважаються яблука. Цей соковитий і ароматний плід із задоволенням поглинається в будь-який час року. У всьому світі селекціонерами виведено безліч сортів популярного фрукта. Садівники успішно вирощують їх на своїх садових ділянках і щороку збирають рясні врожаї яблук. Які їхні корисні властивості? Скільки калорій в яблуці і скільки ккал в червоних і зелених плодах?

Яблуко і його властивості

Кожен фрукт і овоч містить свій набір корисних речовин. Яблуко є одним з найбільш популярних і поширених плодів на землі з давнини. Зі смаком соковитого і смачного плоду кожен з нас знайомий з раннього дитинства. Яблука, на відміну від багатьох інших фруктів, практично круглий рік можна придбати в магазинах або на ринку. Селекціонерам вдалося вивести близько 5-7 000 сортів популярного фрукта. Кожен з них має свій смак, аромат, форму і забарвлення шкірки.

В залежності від сорту плоди дозрівають ще з літа, але в основному більшість сортів осінні і зимові. Яблука люблять їсти сирими, печеними, моченими. Їх додають у різні страви, а також готують з них соки, варення, вино. Будь-який сорт має корисні властивості, але вважається, що краще всього їсти плоди в сирому вигляді, запеченому і засушеному (сухофрукти).

Яблука користуються великою популярністю в дієтичному харчуванні. Вони присутні в меню багатьох дієт. Це пов’язано з тим, що плід складається на 70-80% з води. Вважається, що з’їдаючи в день всього пару штук яблучок можна зберегти здоров’я і бути струнким, оскільки в них майже не міститься жиру. У своєму складі вони містять:

  • пектин;
  • клітковину;
  • вітаміни А,Б,З, Е, ДО,,Н, РР;
  • багато мікроелементів.
За темою:  Як правильно почистити судини від холестерину: чому потрібно їх очищати, які народні засоби використовувати

За своїм змістом кількість вітамінів буває різним, все пов’язано з сортом плодів. Наприклад, найбільше в них вітаміну С, але в кожному сорті його кількість різне. Також на кількість вітаміну впливає умови зберігання плодів. Вважається, що зелені сорти більш корисні для здоров’я, оскільки в цих сортах менше цукру. Вони на відміну від червоних сортів не викликають алергічної реакції організму.

Завдяки невеликій кількості калорій в яблуках, вони відмінний дієтичний продукт. Фрукт можна їсти в будь-який час дня, він легко засвоюється організмом. Велика кількість клітковини допомагає поліпшити роботу травних органів.

Калорійність на 100 грам яблука

Середній показник калорійності становить 43-49 ккал, у окремих сортах яблук калорійність може бути 90 одиниць. Мала енергетична цінність дозволяє вживати яблучка в будь-який час дня. Найбільш калорійними вважаються червоні сорти і солодкі, в зелених сортах цей показник нижчий.

У 100 грамах яблук міститься 45 калорій, а один середній плід важить приблизно 200 грам. Виходячи з простого розрахунку, виходить, що в одному середньому за величиною яблуці буде близько 90 калорій. На 100 грамів ваги середнє значення даних виглядає наступним чином:

  • білки — 0,4 г;
  • жири — 0,4 гр;
  • вуглеводи — 9,8 гр.

Співвідношення БЖУ за вагою плодів виглядає приблизно так в оптимальному варіанті:

  • білки — 16%;
  • жири — 16%;
  • вуглеводи — 68%.

У шкірці райського плоду міститься урсолова кислота і це речовина сприяє скороченню жирових відкладень в тканинах. З цієї причини дієтологи завжди рекомендують вживати яблука у багатьох дієтах. Найбільший ефект зниження ваги спостерігається якщо є плоди за 15-20 хвилин до прийому їжі.

Калорійність зеленого яблука

Найбільш корисними для здоров’я вважаються зелені сорти. У них міститься більше вітамінів і заліза. Також важливим є той факт, що зелені плоди практично не викликають алергії. Зелені сорти багаті на клітковину, що так позитивно впливає на роботу кишечника.

За темою:  Як худнути з Орсотен Слім: інструкція із застосування, побічні ефекти, відгуки лікарів і ціна

Фахівцями підраховано, що в 100 грамах зелених сортів 35 калорій. Вони кислі на смак і вміст цукрів у них трохи менше. Рекомендується, зелені сорти плодів є з шкіркою, сік таких фруктів добре втамовує відчуття спраги. Кислинка, яка обов’язково є в зелених сортах, дарує незвичайний смак страв з яблуками. Кисло-солодкий присмак надає багатьом стравам неймовірний смак і аромат.

У середньому зеленому фрукті калорій буде приблизно 32 одиниці, а у великому плоді це показник становитиме близько 70 ккал.

Червоне яблуко: калорійність

В дуже солодких сортах червоних яблук на 100 грам плода вміст калорій від 45 до 50 одиниць. Майже всі сорти червоних плодів більш солодкі на смак і пухкі, м’які. Для дитячого харчування вони не завжди придатні. Краще всього перевірити їх на алерген і потім вводити в дитяче меню. Їх корисно вживати людям, які страждають від підвищеної кислотності шлунка.

Червоні сорти ідеальні для приготування джемів, варення, сиропів, фруктових салатів та інших десертних страв. Вченими було доведено, що саме червоні сорти допомагають знизити рівень холестерину в крові. Щоб знизити холестерин, і тримати його в нормі слід щодня вживати по 2 червоні яблучка.

В 1 яблуко вагою приблизно 90 грам міститься 45 калорій, а у великих плодах, вагою близько 200 грам калорій приблизно 100 одиниць.

Найбільше користі принесуть яблука, якщо їх вживати в їжу в період їх сезонності. Під час збору яблучного врожаю в них міститься максимальна кількість вітаміну С, що дуже корисно для організму.

Вважається, що корисні властивості приносять тільки свіжі, і сушені яблука печені. Купувати бажано плоди ринку або є, вирощені у власному саду. Фрукти з супермаркету занадто довго зберігаються, тому в них втрачається багато корисних властивостей для організму. Знаючи скільки ккал в яблуці,можна не боятися за свою фігуру і спокійно вживати в будь-якому вигляді цей корисний і всім доступний фрукт.

За темою:  Камені в жовчному міхурі: симптоми захворювання, дотримання дієти, лікування без операції