Правила дієти Протасова: суть дієти, плюси і мінуси, меню на кожен день перші два тижні

Одним з головних достоїнств дієти Кіма Протасова є те, що від людини не потрібно строго дотримуватися режиму харчування. Тому цю методику змогли оцінити люди, яким важко задовольнятися малими порціями їжі і які не готові відмовлятися від смачних страв. Хоча все ж ця дієта передбачає певні недоліки, головним з яких є певні обмеження в раціоні харчування.

Але усунути його можна, включивши в меню різноманітні рецепти страв, які допоможуть отримати не менше задоволення під час трапези. Хоча багато зазначають повну безпеку цієї дієти, все ж, щоб уникнути ускладнень зі здоров’ям рекомендується переходити на неї людям, у яких немає серйозних захворювань.

Дієта Протасова: детальний опис

Автором пропонованої методики є ізраїльський дієтолог, який ще 15 років тому запропонував унікальну систему харчування. Достатньо протягом 5 тижнів витримати цю дієту, і людина повністю змінює свої харчові звички і відмовляється від шкідливих продуктів, без яких раніше не міг уявити собі своє харчування.

Відповідно до дієти Кіма Протасова, на столі повинні бути присутніми овочі, яблука та кисломолочна продукція з низьким вмістом жиру. Під забороною знаходиться солодке, при цьому дозволяється чай і каву, але без цукру. У список заборонених продуктів потрапляють всі ті продукти, які містять в надлишку жири. Обов’язково слід підтримувати оптимальний водний баланс організму, випиваючи в день до 2 літрів чистої води.

Сьогодні в магазинах мало можна зустріти молочні продукти з рівнем жирності 5%. А якщо серед них виявляться такі, то в їх складі обов’язково буде присутній цукор. Тому для дотримання базових правил дієти рекомендується включати в свій раціон знежирені молочні продукти.

Дієта Кіма Протасова припускає, що її доведеться дотримуватися протягом 5 тижнів. Після повного курсу можна втратити як мінімум 8 кг. Згодом знадобиться ще 5 тижнів, щоб вийти з дієти, після чого на 2 місяці доведеться відмовитися від вживання деяких продуктів.

Переваги

  • Людина ніколи не буде відчувати почуття голоду. Дієта Кіма Протасова має збалансований склад, що позбавляє від необхідності зменшувати розміри порцій. Характерна її риса — не потрібно дотримуватися чіткого графіка прийому їжі: є, можна за бажанням — хоч вранці, хоч ввечері.
  • В умовах, коли в організм не надходять звичні солодощі, відновлюється функція підшлункової залози. І з часом у людини не виникає бажання з’їсти що-небудь солодке і смачне.
  • Регулярно вживаючи фрукти і овочі, організм отримує велику кількість клітковини, а це допомагає очистити організм від шкідливих шлаків і токсинів. В першу чергу її позитивну дію позначається на кишечнику та стан крові.
  • Підтримуючи оптимальний водний баланс, відбувається регулярне очищення організму від шкідливих токсинів.
  • На початку дієти в раціон включають яблука і кисломолочні продукти, з якими організм отримує необхідні для нормальної діяльності пектини, кальцій, лактозу і білок.
  • З часом здорова їжа стає нормою для організму, що призводить до перебудови його на новий режим роботи.

Недоліки

  • Багато відгуки вказують на те, що серйозною перешкодою для дотримання дієти Кіма Протасова є індивідуальна непереносимість молочних продуктів.
  • У деяких людей зустрічаються такі захворювання внутрішніх органів, з-за яких забезпечити надходження в організм клітковини в необхідній кількості можна, лише включивши в їх меню каші, які утворюють на стінках шлунка і кишечника захисну плівку.
  • Людям, які страждають гіпертонією, хворобами серця, не слід пити занадто багато рідини, в іншому випадку це призведе до набряків.

Дієта Протасова: меню потижнево

За темою:  Скільки кг при ожирінні 3 ступеня: правила розрахунку, методи лікування

Перший тиждень

Першим етапом дієти Кіма Протасова є включення в раціон сирих овочів, сиру і йогурту. Вживати свіжі овочі можна в будь-яких кількостях без дотримання визначеного графіка прийому їжі. Протягом першого тижня вживають одне варене яйце і кілька зелених яблук в день.

Хтось може подумати, що витримати на таких продуктах тиждень занадто складно. Проте в дійсності вже в кінці цього етапу організм перебудовується, і можна навіть відмовитися від вареного яйця. Серед овочів особливу увагу слід приділити кабачків, картоплі, буряку і моркві з-за присутності в їх складі крохмалю. З цієї причини на час дієти необхідно обмежити їх вживання або повністю виключити з раціону.

Другий тиждень

На цьому етапі дієти Кіма Протасова готують ті ж страви, що і на першому тижні. Основне меню будуть складати кисломолочні продукти, овочі та яблука. Люди, що володіють відповідним психологічним настроєм, можуть вже на другому тижні дієти прибрати з меню яйця.

При виборі рецептів для меню дотримуйтесь міру: не варто збільшувати кількість кисломолочних продуктів, одночасно зменшуючи частку овочів. У вашому меню їх повинно бути порівну. Але будьте обережні з бринзою і солоним сиром: їх підвищена солоність буде призводити до задерживанию рідини в організмі, а це загрожує появою набряків. Тому від таких продуктів варто відмовитися.

Третій тиждень

На цьому етапі в меню можна включити м’ясо в кількості не більше 300 м, одночасно зменшуючи частку кисломолочних продуктів. Готувати м’ясо можна в самих різних варіантах — відварному, запеченому вигляді або на грилі. Для рецептів рекомендується використовувати м’ясо індички, кролика або курки.

Четверта і п’ята тижня

На цьому етапі дієти використовуються ті ж рецепти, що й на третьому тижні. Коли людина доходить до 22 дні програми, то саме в цей момент відмічається найбільш активна втрата ваги. Такий ефект пояснюється тим, що організм очищається від токсинів, при цьому відбувається перебудова внутрішніх органів, які, будучи не забруднені шкідливими речовинами, починають працювати більш активно.

Вихід з дієти Протасова

Цей етап дієти не менш важливий, а його тривалість становить 5 тижнів. Кожного тижня готуються страви за тими ж рецептами, що і на попередній, при цьому в раціон включаються додаткові продукти.

  • На 6 тижні дозволяється включити в меню три ложки приготованої на воді каші.
  • На 7 тижні на додаток до яблук можна почати їсти сливи і авокадо.
  • На 8 тижні раціон дозволяється розбавити сухофруктами, їх можна використовувати для приготування несолодких компотів.
  • На 9 тижні в раціон можна включити відварні овочі. Починають збільшувати споживання м’яса, одночасно зменшуючи частку кисломолочних продуктів.
  • На 10 тижні до основних продуктів меню додають міцні бульйони і легкі супи.

Вийшовши з дієти, доведеться ще протягом деякого часу зазнати певні позбавлення: протягом найближчих двох місяців доведеться утриматися від мучного, а також звести до мінімуму споживання солодощів, відмовитися від приготування страв з рису.

Дієта Протасова: меню на кожен день у перші два тижні

Щоб ваш організм не випробував стрес, підготуйтеся до того, що в найближчі два тижні основними продуктами вашого раціону будуть тільки овочі і кисломолочні продукти. Але не думайте, що така їжа вам швидко набридне. Якщо правильно поєднувати овочі, то на їх основі ви зможете приготувати безліч поживних і смачних страв.

За темою:  Кефірна дієта Лариси Доліної: раціон харчування по днях, варіанти дієти, меню виходу з неї та основні правила

1 день

  • На сніданок вирішуються сирники, кефір.
  • Як ланчу дозволяється яблуко, стакан трав’яного чаю.
  • На обід готують грецький салат з огірків, томатів з додаванням маслин і сиру, можна випити склянку томатного соку.
  • Під час полуденку дозволяється влаштувати перекус йогуртом і одним яблуком.
  • На вечерю готують страву з сиру і тертого яблука, до нього подається склянку кефіру.

2 день

  • На сніданок дозволяється знежирений сир, кефір.
  • Під час ланчу можна перекусити яблуком, випити склянку зеленого чаю.
  • На обід готують овочевий салат з моркви, капусти і яблука, додавши в нього одне варене яйце.
  • Під час полуденку можна втамувати голод склянкою морквяно-гарбузового соку і яблуком.
  • Відмінним варіантом для вечері стануть сирні сирники, стакан кефіру.

3 день

  • Сніданок буде складатися з одного вареного яйця, салату з помідорів і солодкого перцю.
  • В якості перекусу можна випити коктейль з дрібно нарізаного яблука і кефіру.
  • На обід можна приготувати страву з огірка, фаршироване сиром з часником.
  • Під час полуденку дозволяється з’їсти яблуко, випити склянку йогурту.
  • На вечерю дозволяється подати овочевий салат з помідорів, огірків і цибулі з додаванням сметани, доповнити це блюдо зможуть кульки з сиру та часнику.

4 день

  • На сніданок дозволяється порція нежирного сиру, йогурт.
  • Під час ланчу можна перекусити яблуком, випити коктейль із соку яблука і моркви.
  • На обід готується овочевий салат з буряка з часником з додаванням сметани, дозволяється томатний сік і яйце.
  • Відмінним варіантом полудня стане салат, приготований з яблук з додаванням йогурту.
  • На вечерю вирішуються сирники із сиру, кефір.

5 день

  • Почати день можна одним вареним яйцем, невеликою порцією сиру, склянкою йогурту.
  • Під час ланчу дозволяється одне яблуко і кефір.
  • На обід вирішуються фаршировані сиром помідори, томатний сік.
  • Для полудня можна приготувати сирники запечені, випити склянку кефіру.
  • Вечеря може складатися з запечених баклажанів з соусом з часнику і сиру, зеленого чаю.

6 день

  • На сніданок можна з’їсти порцію сиру, випити склянку йогурту.
  • Під час ланчу дозволяється випити склянку яблучно-кефірного коктейлю.
  • На обід можна приготувати овочевий салат з помідорів і сиру, випити томатний сік.
  • Для полудня можна приготувати сирники в духовці, випити кефіру.
  • На вечерю дозволяється покуштувати овочевий салат з яблук, капусти і моркви з додаванням сметани і вареного яйця, випити склянку зеленого чаю.

7 день

  • В якості сніданку дозволяється варене яйце, грецький салат з помідорів, огірків, сиру і маслин.
  • В якості перекусу дозволяється випити склянку яблучного соку і з’їсти яблуко.
  • На обід готується суп-пюре з тертих огірків з додаванням кефіру і зелені.
  • Під час полуденку можна перекусити сирниками і склянкою йогурту.
  • На вечерю можна приготувати в духовці перець, фарширований сиром і часником.

8 день

  • На сніданок готують млинці з збитого яйця, до яких можна подати один помідор і огірок.
  • Під час ланчу можна скуштувати сиру, випити склянку йогурту.
  • На обід готують овочевий салат з огірків, перцю та сиру, дозволяється склянку кефіру.
  • Під час полуденку можна перекусити одним яблуком і випити стакан яблучного соку.
  • На вечерю готують фаршировані помідори, дозволяється склянку томатного соку.

9 день

  • На сніданок можна з’їсти невелику порцію сиру, випити склянку кефіру.
  • Відмінним варіантом ланчу може бути подрібнене яблуко і сирники.
  • На обід можна приготувати окрошку з кефіру, подати огірки, редис і зелень, випити склянку трав’яного чаю.
  • Для полудня можна приготувати десерт із моркви з додаванням кориці і йогурт.
  • На вечерю дозволяється порція сиру, склянка йогурту.
За темою:  Як має виглядати харчування після тренування: що можна їсти для ефективного схуднення

10 день

  • Почати день можна з одного вареного яйця, салату з помідорів і огірків.
  • Під час ланчу можна з’їсти десерт з яблук з корицею, випити склянку йогурту.
  • На обід готують фаршировані огірки, до яких можна подати склянку морквяно-гарбузового соку.
  • Під час полуденку можна перекусити печеними яблуками.
  • На вечерю дозволяється порція сиру, склянка йогурту.

11 день

  • Перший прийом їжі може складатися із запечених яблук і склянки трав’яного чаю.
  • На другий сніданок можна подати склянку йогурту і сир.
  • На обід готують окрошку, салат з моркви і часнику, заправлений сметаною.
  • В полудень можна втамувати голод коктейлем, приготованого з йогурту і дрібно порізані яблука.
  • На вечерю можна подати овочевий салат з буряка, часнику, редьки з додаванням зелені, випити склянку зеленого чаю.

12 день

  • На сніданок можна з’їсти порцію сиру, випити склянку кефіру.
  • На другий сніданок можна приготувати овочевий салат з помідорів, болгарського перцю, червоного цибулі з додаванням лимонного соку, випити склянку трав’яного чаю.
  • На обід готують овочевий суп із селери, моркви, заправлений зеленню.
  • В полудень можна перекусити стравою, приготованою з сиру і тертого яблука.
  • На вечерю можна подати овочевий салат з перцю, огірків, заправивши його зеленню і сметаною, випити склянку кефіру.

13 день

  • День можна почати з порції сиру і склянки йогурту.
  • Під час ланчу можна з’їсти яблуко і випити стакан яблучного соку.
  • На обід подають овочевий салат, приготований з моркви і часнику, 1 варене яйце, пару штук помідор.
  • Для полудня можна приготувати в духовці сирники зі сметаною, випити склянку зеленого чаю.
  • Відмінний варіант для вечері — фаршировані томати, запечений в духовці болгарський перець.

14 день

  • На сніданок можна подати сирники, склянка йогурту.
  • Під час ланчу можна скуштувати десерт з моркви і кориці з додаванням йогурту, випити склянку трав’яного чаю.
  • На обід готують окрошку, овочевий салат з помідорів, болгарського перцю, заправлений сметаною.
  • В полудень можна перекусити стравою з сиром і тертого яблука.
  • На вечерю можна подати овочевий салат з редьки, цибулі, огірка з додаванням сметани і зелені, випити склянку зеленого чаю.

Висновок

Дієта Протасова невипадково користується популярністю у багатьох людей, яких давно хвилює проблема зайвої ваги. Вона довела Свою ефективність за рахунок того, що в ній використовуються основні принципи здорового харчування. Вона передбачає відмову від шкідливих продуктів, які замінюють корисними, покликаними відновити нормальну діяльність усіх органів. Рекомендовані дієтою продукти дозволяють приготувати безліч різноманітних страв, а це дозволяє витримувати тривалі періоди дієти.