Принципи низкоуглеводной дієти при діабеті 2 типу: суть методики, меню на тиждень, рецепти

За результатами досліджень, проведених фахівцями медичних центрів, що займаються лікуванням діабету, вдалося встановити, що неприємні симптоми захворювання швидко зникають, якщо перевести хворого на низкоуглеводную дієту. Призначаються лікарем заходи повинні бути покликані в першу чергу стабілізувати показники рівня глюкози в крові. Тому підходити до складання кожного з етапів прийому їжі потрібно дуже ретельно, приділяючи достатньо уваги низкоуглеводному складу. Все це дозволяє досить швидко нормалізувати стан хворого.

При цукровому діабеті часто посилюються симптоми інших, другорядних захворювань, що, в свою чергу, провокує повторні запальні процеси. Хворі на цукровий діабет другого типу часто скаржаться на дискомфорт, відчуження і роздратування. Але досить правильно скласти низкоуглеводную дієту, і досить скоро від неприємних симптомів не залишається і сліду. Щоб людина змогла повністю видужати, лікарю доведеться скласти для нього індивідуальну програму лікування. Справа в тому, що при гастриті тільки одна дієта не зможе врятувати людину від рецидиву.

Правильне харчування — ключовий фактор для діабетиків

Мало кому подобаються складки жиру і зайву вагу, адже через них людина не може повною мірою насолоджуватися життям. Але не варто завчасно втрачати надію, досить проявити всю свою силу волі і ви позбавитеся проблеми.

Інколи людина починає впадати у відчай, коли ситуація стає зовсім невтішною. Тим, кого хвилює фігура, слід вже при перших симптомах діабету починати діяти. Слід пам’ятати про те, що саме з ожирінням часто пов’язують прогресування симптомів захворювання, що ще більше погіршує самопочуття. Але якщо ви відразу почнете лікування і зверніться за допомогою до лікаря, то не дасте зайвим калоріях жодного шансу нашкодити вам. Більш того, це змінить ваш зовнішній вигляд, а ваш організм подарує вам відчуття комфорту і свободи.

Для цього необхідно приділити увагу якості споживаної їжі. Помилки припускаються ті, хто вважає, що смак корисних продуктів не такий приємний. Однак кожному під силу скласти для себе такий раціон, щоб він був насичений різноманітними смачними стравами, що зробить його не менш привабливим, чим раціон пересічної людини. Але тут є одна тонкість — використовувати для приготування страв необхідно тільки якісні, свіжі і нежирні продукти. При низько вуглеводної дієти для хворих на діабет другого типу рекомендовані несолодкі фрукти і овочі, нежирне м’ясо і невелика кількість макаронів. Від цукру краще всього відмовитися, знайшовши йому натуральні замінники.

Правильне харчування при дотриманні низкоуглеводной дієти хворим на діабет другого типу вже протягом першого тижня допоможе змінити самопочуття в кращу сторону. Неправильно вважати, що, якщо людина здорова, то він може нехтувати правилами правильного харчування і вживати шкідливі продукти у великих кількостях. Замислюватися про правильному підборі продуктів харчування має кожна людина. Це дозволить уникнути багатьох захворювань, а також зберегти на довгі роки прекрасний настрій і самопочуття. Головний аргумент на користь дієтичної їжі полягає в тому, що вона дозволяє продовжити життя, підвищуючи її рівень і якість.

Якщо говорити про хворих на діабет другого типу, то для них найбільш підходящою вважається глікемічна дієта. Згідно з нею, в меню на тиждень повинні бути присутніми продукти, що містять прості вуглеводи і жири, які вирішуються при діабеті.

Принципи лікування низкоуглеводной дієти цукрового діабету

Не варто лякатися жорстких обмежень, почувши слово «дієта». Насправді в рамках цієї програми передбачено досить прості правила. На відміну від інших методик при низько вуглеводної дієти для хворих на діабет другого типу головна мета полягає в усуненні ознак голоду. Харчуючись продуктами, багатими вітамінами і корисними мікроелементами, у вас постійно буде прекрасний апетит, до того ж ви обов’язково оціните їх чудовий смак.

За темою:  Яка найбільш проста і ефективна дієта в домашніх умовах для схуднення?

При призначенні цієї дієти для хворих на діабет другого типу ставиться завдання обмежити рівень калорійності кожної дробової порції, а також дотримати показники глікемічного індексу вживаних продуктів. Пропоноване дієтологами харчування для хворих на цукровий діабет другого типу передбачає три етапи:

  • Точковий вибір продуктів, які складуть основу раціону. Такими при цій дієті вважаються багаті білком продукти харчування, а також деякі овочі.
  • Другий етап дієти припускає включення в меню їжу, багату непростими вуглеводами. Сюди слід віднести молочні продукти та їх похідні, причому вони повинні відповідати певним нормам жирності і калорійності. У список дозволених продуктів при низько вуглеводної дієти для хворих на діабет другого типу можна включити фрукти, нежирне м’ясо, батат і коричневий рис. Під забороною знаходяться страви, приготовлені з білого рису і крохмального картоплі унаслідок їх високого глікемічного індексу.
  • На завершальному етапі хворі на цукровий діабет повинні дотримуватися дієтичного харчування до кінця свого життя. Інакше кажучи, вони повинні поставити своєю головною метою зберегти досягнуті показники цукру в крові, дотримуючись правильного збалансованого харчування.

Меню дієти на тиждень

Перший день

  • На сніданок можна з’їсти гречану кашу, хліб з сиром без масла, випити чашку несолодкого кави.
  • В якості перекусу можна з’їсти будь-цитрусовий, бажано апельсин, і кілька несолодких печеньок.
  • Обід може складатися з супу, звареного у відповідності з принципами низкоуглеводного харчування, салату. Також дозволяється невеликий шматок відвареного курячого філе, склянку несолодкого чаю.
  • В полудень можна з’їсти сир, желе з каркаде, випити відвар з шипшини.
  • На вечерю можна приготувати салат з овочів, парові котлети.
  • Перед сном дозволяється випити нежирного кефіру.

Протягом дня необхідно випивати рідини не менше 1,5 літра.

Другий день

  • Перший прийом їжі повинен складатися з порції нежирного сиру і половинки яблука.
  • На ланч можна подати овочевий салат, приготований зі свіжих помідорів і зеленого огірка, заправлений оливковою олією.
  • На обід готується англійський салат.
  • В полудень можна перекусити цитрусовими, наприклад, апельсином, з’їсти дві галетние печеньки.
  • На вечерю подається тарілка супу з брокколі та інших овочів, бутерброд з сиром без масла.
  • Перед сном можна випити склянку несолодкого чорничного компоту.

Протягом дня необхідно випивати рідини не менше 1,5 літра.

Третій день

  • Починається день з вживання двох зварених круто яєць, невеликого шматочка сиру і чашки несолодкого чаю. Замість нього можна випити кави або відвар із шипшини.
  • На ланч можна приготувати корисний салат з морепродуктів з селерою.
  • На обід подають свинячу відбивну і овочевий суп.
  • В полудень можна з’їсти приготовану на пару брокколі, випити склянку відвару з шипшини.
  • На вечерю вирішуються відварні овочі, невеликий шматочок індички.
  • Перед сном можна з’їсти грейпфрут.

Протягом дня необхідно випивати рідини не менше 1,5 літра.

Четвертий день

  • На сніданок готується вівсяна каша, в яку можна додати ягоди або сухофрукти.
  • В якості перекусу можна з’їсти яблуко, а також кілька несолодких печеньок.
  • На обід можна подати куряче рагу з овочами.
  • В полудень можна перекусити половинкою яблука або грейпфрута, з’їсти 20-30 грам горіхів.
  • На вечерю можна скуштувати гречаної каші, салат з буряка.
  • Перед сном можна з’їсти половинку грейпфрута.
За темою:  Безглютенова дієта: опис, доступні продукти і рецепти глютенового меню

Протягом дня необхідно випивати рідини не менше 1,5 літра.

П’ятий день

  • В якості першого прийому їжі можна з’їсти трохи сиру, 2 яйця, приготовані круто, випити склянку чаю або кави за бажанням.
  • В якості перекусу можна з’їсти половинку грейпфрута або яблука.
  • На обід готується парова яловичина, салат з овочів, відвар із шипшини.
  • В полудень можна з’їсти невелику кількість ягід.
  • На вечерю подається невелика порція темного рису з додаванням морепродуктів.
  • Перед сном корисно випити склянку нежирного кефіру.

Протягом дня необхідно випивати рідини не менше 1,5 літра.

Шостий день

  • На сніданок можна приготувати паровий омлет з сиром, випити чашку чаю.
  • Під час ланчу можна випити склянку натурального йогурту.
  • На обід готують суп гороховий з курячою грудкою, овочевий салат.
  • В полудень можна перекусити грушею.
  • Перед сном корисно випити склянку відвару з шипшини.

Протягом дня необхідно випивати рідини не менше 1,5 літра.

Сьомий день

  • Почати день можна з порції вівсяної каші, приготовленої на молоці, її можна замінити гречкою.
  • Під час ланчу можна випити склянку натурального йогурту.
  • На обід готується парова риба з овочами, яку також можна запекти в духовці.
  • В полудень можна випити склянку нежирного кефіру.
  • На вечерю можна подати будь-яку страву з овочів. Обов’язково їх готують на пару, а як доповнення можна відварити невеликий шматочок дієтичного м’яса індички.
  • Перед сном корисно з’їсти половинку грейпфрута або кислого яблука.

Протягом дня необхідно випивати рідини не менше 1,5 літра.

Рецепти страв низьковуглеводних

В якості прикладу пропонуємо кілька корисних рецептів, які рекомендовані в рамках низько вуглеводної дієти при діабеті.

Гарбузовий суп з перчиком чилі та квасолею

Склад продуктів:

  • М’якоть гарбуза — 500-600 г;
  • Перчик чилі середніх розмірів;
  • Невелика головка ріпчастої цибулі;
  • Консервована квасоля – 300-400 г;
  • Овочевий бульйон — 1 л;
  • Прянощі, приправи, сіль — за смаком;
  • Оливкова олія — 1 ст. ложка;
  • Кілька листя коріандру.

Приготування

Спочатку займається цибулею: його необхідно очистити і дрібно порізати. Ставимо на плиту казанок, наливаємо в нього невелику кількість оливкової олії, перекладаємо цибулю. Починаємо смажити, поки він не стане напівпрозорим. Далі потрібно вимити перчинку, витягти насіння і подрібнити. Перекладаємо перець в казанок і продовжуємо обсмажувати.

Готуємо гарбуз: для цього її необхідно нарізати дрібними кубиками, а потім перекласти в казанок до цибулі і перцю. Гарбузі потрібно дати просмажиться протягом двох-трьох хвилин, регулярно помішуючи, щоб не пригоріла. Далі варимо овочевий бульйон і переливаємо в казанок. Коли рідина закипить, ставимо на слабкий вогонь і варимо близько 12-20 хвилин.

До цього моменту гарбуз повинна повністю стати м’якою, після чого казанок відключаємо і даємо йому охолонути. Потім, використовуючи блендер або кухонний комбайн, подрібнюємо всі продукти.

На завершення ароматний суп потрібно перелити в каструлю, покласти в нього невелику кількість консервованої білої квасолі і пару подрібненого листя коріандру. Даємо йому покипіти ще дві — три хвилини, додаємо сіль і перець.

Салат англійський

Склад продуктів:

  • Відварна куряча грудка — 200-300 р;
  • Гриби будь-якого виду — 150 г;
  • Солоний огірок — 1 шт.;
  • Низькокалорійний майонез;
  • Дрібка морської солі.
За темою:  Бодіфлекс для схуднення: вправи, відгуки схудлих, галерея фото до і після занять

Приготування

Спочатку займемося відварною філе нарізаємо його дрібними кубиками. Беремо гриби, моєму, варимо 5 хвилин. Коли гриби будуть готові, витягуємо з каструлі і нарізаємо соломкою. Далі гриби перекладаємо на сковорідку і обсмажуємо. Беремо огірок нарізаємо його дрібними кубиками. Далі в глибоку миску необхідно перекласти всі приготовані на попередніх етапах продукти. Туди потрібно додати майонез і все перемішати. За бажанням в салат можна додати невелику кількість зелені за смаком, після чого можна подавати на стіл.

Оладки з сиром «Рікотта» і дрібкою кориці

Склад продуктів:

  • яйця — 2 шт.;
  • Розпушувач або харчова сода — 1 ч. ложка;
  • Цукрозамінник — за смаком;
  • Сухий сироватковий білок — 100 г;
  • Нежирні вершки – 2-3 ст. ложки;
  • Сир «Рікотта» — 100 г;
  • Щіпка кориці;
  • Мускатний горіх за смаком.

Приготування

Беремо глибоку миску і починаємо забивати в неї яйця. До них потрібно додати сухий сироватковий білок, потім з допомогою віночка гарненько збиваємо масу. Туди необхідно покласти сир, продовжуючи вимішувати тісто, додаємо розпушувач. У міру набуття маси однорідної консистенції і додаємо в неї вершки. Для підсилення смаку можна покласти щіпку мускатного горіха і меленої кориці.

Ті, хто не любить несолодкі оладки, можуть покласти цукрозамінник. Вимішувати масу необхідно дуже ретельно, щоб не було грудочок. Тісто повинно мати консистенцію, що нагадує густу сметану. Далі, ставимо на плиту сковорідку, наливаємо в неї невелику кількість рослинної олії і починаємо порціями виливати тісто. Найзручніше це робити столовою ложкою. Починаємо смажити оладки до утворення рум’яної скоринки, а потім перекладаємо на тарілку. В якості прикраси можна використовувати продукти, які ви любите, подаємо до столу.

Висновок

Хворим на цукровий діабет необхідно з особливою увагою поставитися до свого харчування, оскільки саме від нього залежить їх самопочуття. Для усунення неприємних симптомів спеціалісти рекомендують низкоуглеводную дієту як один з ідеальних варіантів харчування, яка допоможе при діабеті другого типу не тільки зберегти хороше самопочуття, але і прибрати зайві кілограми.

Всупереч існуючій думці, при дотриманні цієї дієти не передбачається обмеження калорійності, що відмінно демонструє меню на тиждень. Вона покликана домогтися того, щоб у хворого не було відчуття голоду. Але при цьому основу меню при низько вуглеводної дієти для хворих на діабет другого типу повинні складати корисні продукти. Саме тому при складанні раціону необхідно враховувати їх глікемічний індекс. Дотримуючись цього принципу, можна знайти для меню чимало рецептів, за якими можна приготувати не менш смачні, але до того ж корисні страви.