Принципи гипохолестериновой дієти: суть дієти, меню на тиждень з рецептами

Фахівці можуть підтвердити, що холестерин дуже важливий для нашого організму. Він необхідний для правильного функціонування печінки та деяких функцій. Але в сучасних умовах, коли багато хто з нас споживають у великих кількостях продукти, що містять холестерин, ця речовина може завдати чимало проблем. Харчуючись фастфудом, бутербродами, чіпсами та іншими снеками, ми насичуємо організм такою великою кількістю холестерину, що можливостей організму виявляється недостатньо для його переробки.

І коли холестерину стає занадто багато, це призводить до різних порушень. Найсильніше страждають кровоносні судини. Саме на них утворюються скупчення холестерину, які викликають появу так званих холестеринових бляшок. З часом вони викликають закупорку судин. Негативний вплив це справляє тим, що порушується циркуляція крові, а коли просвіт судини повністю закривається, відбувається його відмирання. Найгірше ситуація складається тоді, коли спостерігається розвиток гіперхолестеринемії. При цьому стані, який характеризується підвищеним вмістом холестерину в крові, частішають напади інфарктів і інсультів, які підвищують ймовірність смерті людини.

Багато хто з нас відомі з іншим негативним наслідком надмірної кількості холестерину — жовчнокам’яною хворобою. Неправильне харчування призводить до появи в жовчовивідної системі каменів, в основному представлених осіли бляшками пластівцями. І по мірі прогресування захворювання порушується робота всіх травних функцій.

Принципи гипохолестериновой дієти

Наш організм отримує холестерин, коли ми вживаємо їжу, багату тваринними жирами. Саме ці продукти повинні бути виключені з раціону в першу чергу. Необхідно перейти на харчування, в якому повинні переважати складні вуглеводи, клітковина і білки.

При цій дієті слід повністю відмовитися від жирного м’яса. Дозволяються страви з кролятини, курки і телятини. Однак перед перш чим їсти їх, необхідно видалити весь жир і шкіру.

Не менш прискіпливим потрібно бути при виборі молочних продуктів, віддаючи перевагу тим із них, які мають мінімальний відсоток жирності. При надлишку холестерину дозволяється вживати сири, у яких ступінь жирності не перевищує 20%. З раціону повністю вилучають плавлені і вершкові сири.

При приготуванні салатів і гарнірів рекомендується в якості заправки використовувати рослинне масло, лимонний сік і бальзамічний оцет. А ось вершкове масло і майонез необхідно повністю виключити.

Готувати страви рекомендується, використовуючи такі методи, як варіння, запікання, приготування на пару. Слід забути про смаження з використанням олії.

У щоденному раціоні не повинно бути здобної випічки, кондитерських виробів з жирними кремами, а також морозива і шоколаду.

При цій дієті з меню необхідно прибрати всі види спиртних напоїв, кава і міцний чай. Їх бажано замінити соками, відваром шипшини, неміцно завареним чорним і зеленим чаєм. Необхідно підтримувати оптимальний водний баланс, випиваючи щодня по 2 літри чистої води.

За темою:  Експрес-дієта на 3 дні: чи можна досягти ефективного результату у вигляді мінус 5 кг

Гипохолестериновая дієта дозволяє вживати яйця, але не більше 3 штук в тиждень. Жовтки слід виключити.

Приклад гипохолестеринового меню на тиждень

Понеділок

  • На сніданок можна з’їсти вівсянку, сир, випити склянку чаю.
  • Під час ланчу можна втамувати голод одним яблуком і жменею ягід.
  • На обід можна приготувати суп пшеничний на нежирному бульйоні, з’їсти невеликий шматочок сірого хліба, відварну курячу ніжку без шкіри.
  • Відмінним варіантом для полуденка стане склянку нежирного натурального йогурту.
  • На вечерю можна подати невелику порцію паровий стручкової квасолі з морквою, 2 варених яєчних білка.

Вівторок

  • Почати день можна з невеликої порції фруктового салату, приготованого з груші, банани і ківі, склянки кефіру і невеликої кількості підсушеного бісквіта.
  • В якості перекусу можна випити склянку фруктового киселю.
  • На обід можна приготувати стейк з лосося, салат з капусти і моркви, заправлений бальзамічним оцтом і олією.
  • В полудень можна з’їсти невелику кількість підсушеного хліба і шматок нежирного сиру з додаванням зеленню.
  • На вечерю можна приготувати парові тефтелі з нежирного м’яса, тушковану з морквою і перцем цвітну капусту.

Середа

  • На сніданок можна приготувати гречану кашу по-купецькому, випити склянку томатного соку.
  • Під час ланчу можна покуштувати одне печене яблуко з ложкою меду, випити склянку чаю.
  • На обід готують овочевий суп-пюре, салат з глив з невеликим шматочком хліба з висівками.
  • В полудень можна з’їсти один зефір і склянку чаю.
  • На вечерю можна приготувати тушкованого кролика, грецький салат.

Четвер

  • В якості першого прийому їжі можна приготувати 4 сирника з джемом, овочевий салат з яблук, моркви та горіхів, стакан кефіру.
  • На обід можна з’їсти 5 штук кураги і стільки ж чорносливу, випити склянку відвару шипшини.
  • На обід подають гаспачо, шматочок сірого хліба, невеличку порцію вареної нежирної телятини.
  • Під час полуденку можна з’їсти невелику порцію сиру з родзинками, випити склянку компоту.
  • На вечерю можна відварити невеликий шматочок риби, подавши її з макаронами.

П’ятниця

  • Починають день із вівсяної каші з яблуком, склянки відвару шипшини.
  • Під час ланчу можна випити склянку кефіру.
  • На обід готується салат з морепродуктів, в який можна додати десяток маслин, можна випити склянку апельсинового соку.
  • Під час полуденку можна з’їсти гроно винограду.
  • На вечерю готувати лобіо з квасолі зі свіжим огірком.

Субота

  • На сніданок можна з’їсти невелику порцію ледачих вареників, випити склянку чаю.
  • Під час ланчу можна з’їсти один свіжий помідор з невеликим шматочком адигейського сиру.
  • На обід подають дієтичну окрошку, яку можна з’їсти з шматочком вареного батона.
  • В полудень можна перекусити горіхами і жменею родзинок, випити склянку відвару шипшини.
  • На вечерю можна порадувати себе брокколі, приготованою на пару з морквою, а також половиною відвареної курячої грудки.
За темою:  Фітнес-дієта для спортсменів: основи здорового харчування при тренуваннях, правильне меню на кожен день

Неділя

  • На сніданок подають порцію перловки з паровою котлетою з курячого фаршу.
  • На обід можна з’їсти пару шматочків нежирного сиру.
  • На обід готують вінегрет, запечену у фользі рибу.
  • В якості перекусу можна з’їсти один гранат.
  • На вечерю можна зварити рисову кашу на знежиреному молоці, випити склянку відвару шипшини.

Рецепти для гипохолестериновой дієти

Щоб при переході на гіпохолестеринову дієту людина не відчував дискомфорту в меню слід включити рецепти поживних і різноманітних страв.

Сирники

Склад продуктів:

  • сир — 300 г;
  • манна крупа — 2 ст. ложки;
  • мука — 4 ст. ложки;
  • білки — 2 шт.;
  • сода — 1 ч. ложка.

Приготування

Розбити яйця, відокремити жовтки від білків, додати до них цукор, ретельно перемішати до утворення піни. Взяти сир, гарненько збити його з допомогою блендера, і додати їх до цукрово-яєчної маси. Покласти борошно, манку родзинки, продовжуючи помішувати, поки маса не придбає однорідний склад. Далі на застелене пекарським пергаментом деко викладають сирники ложкою або мокрими руками. Випікають сирники протягом 15 хвилин в духовці, нагрітій до температури 180 градусів Цельсія.

Гаспачо

Склад продуктів:

  • великі помідори — 3 шт.;
  • огірок – 1 шт.;
  • солодкий перець – 1 шт.;
  • 1 шматок білого хліба;
  • часник — 2 зубчики;
  • оливкова олія — 1 ст. ложка;
  • сіль, спеції і лід за смаком.

Приготування

Спочатку необхідно підготувати помідори: їх обшпарюють окропом і очищають від шкірки. Далі треба взяти хлібний м’якуш і залити його водою кімнатної температури. Також потрібно підготувати огірок, перець і часник, очистивши їх від шкірки. Потім овочі перекладають у блендер, додавши туди розмочений хліб, і подрібнюють до однорідної маси. На завершення В гаспачо додають оливкове масло і подрібнену зелень. Якщо суп готується влітку, то в нього можна покласти трохи льоду.

Салат із морепродуктів

Склад продуктів:

  • креветки без шкірки — 150 г;
  • лосось слабкого засолу — 100 г;
  • кальмар варений — 100 г;
  • солодкий перець — 1 шт.;
  • помідор – 1 шт.;
  • оливкова олія 1 ст. ложка;
  • бальзамічний оцет або лимонний сік за смаком

Приготування

Спочатку необхідно лосося і кальмара подрібнити, покласти до них креветок і перець, попередньо очистивши і подрібнивши. Далі займаються помідорами: з них знімають шкірку, видаляють насіння, видаляють сік, м’якоть дрібно нарізають. Поєднавши всі продукти, їх гарненько перемішують, а потім додають в якості заправки масло, лимонний сік або оцет за бажанням.

За темою:  Тироксин для схуднення: як правильно використовувати та відгуки брали

Результати гипохолестериновой дієти

Ця дієта корисна тим, що дозволяє нормалізувати рівень холестерину в крові, а також зберегти здоровими на довгі роки судини і печінка. Вже через кілька днів після початку дієти людина зможе позбутися звичних симптомів, оскільки органи травної системи будуть відчувати меншу навантаження.

Відразу слід усвідомити, що для досягнення бажаного оздоровчого ефекту доведеться суворо дотримуватися гіпохолестеринову дієту протягом багатьох тижнів і місяців. Дієту обов’язково поєднують з прийомом спеціальних препаратів.

Враховуючи збалансований склад дієти, застосовувати її можуть усі бажаючі. Рекомендовані нею до вживання фрукти, овочі, злаки і нежирне м’ясо, представлені в таблиці дозволених продуктів, забезпечать організм всіма необхідними корисними речовинами і мінералами, зводячи до мінімуму можливі негативні ефекти. За словами кардіологів і гастроентерологів, саме така система харчування корисна для людей з надмірною кількістю холестерину. Ця дієта має багато переваг: її можна дотримуватися протягом багатьох місяців без серйозних погіршень самопочуття.

Висновок

Гипохолестериновая дієта розглядається багатьма фахівцями як дуже ефективна методика живлення, яка дозволяє усунути неприємні симптоми, пов’язані з надмірним вмістом холестерину в крові. Але позитивний ефект від такої дієти може проявитися при умові, що людина буде суворо дотримуватися її протягом тривалого часу, використовуючи для складання меню таблицю продуктів. За словами дієтологів, вона відмінно підходить в якості основного режиму харчування на все життя.

Базовим принципом є виключення з раціону продуктів, багатих тваринними жирами, з якими організм і отримує великі порції холестерину. Крім цього, необхідно вибирати найбільш корисні способи приготування продуктів, виключивши з цього списку смаження, яка не несе організму нічого, крім шкоди.