Правила дробового харчування для схуднення: принципи, меню на тиждень, таблиця

Люди, які спробували на собі дробове харчування, можуть з усією впевненістю сказати про те, що позитивний ефект від нього полягає не тільки схуднути, але і поліпшення стану здоров’я. Але в першу чергу ця дієта рекомендована людям, у яких є проблеми зі шлунком, кишечником і печінкою.

Сьогодні для багатьох став звичний образ життя, коли в умовах дефіциту часу нам не вдається стежити за своїм харчуванням, і нерідко ми себе обмежуємо в кількості їжі, що з’їдається, задовольняємося на обідах фастфудом, а на вечерю їмо стільки, скільки недоотримав наш організм за день. Настільки нерівномірні прийоми їжі та не можуть не позначатися на стані організму, що призводить не тільки до порушення функціонування життєво важливих систем, але і до нервових зривів.

Що таке дробове харчування і дробова дієта?

Враховуючи велику популярність дробового харчування, багато людей, які незадоволені станом свого здоров’я, намагаються з’ясувати, в чому ж полягає сенс цього харчування. Під дробовим харчуванням розуміється така система, при якій людина приймає їжу не менше 5-6 разів на добу. Позитивний ефект від такого графіка проявляється не тільки схуднути, але і в зменшенні апетиту. Головним принципом дробової дієти є те, що людина повинна харчуватися не рідше 5-6 разів на добу, вживаючи їжу тільки у вигляді дрібних порцій. Подібні зміни харчування дозволяють підтримувати невисокий апетит, що підвищує ефективність спалювання жирових запасів, адже при такому помірному споживанні їжі організм отримує менше калорій.

Більшість з нас, якщо і звертається до системи кількаразового харчування, то виключно в цілях схуднення. І хоча не всім вдається в день п’ять-шість разів, то навіть за 4-5 прийомів їжі на добу вже можна уникнути переїдання, в результаті чого трапеза легко перетворюється в щось на зразок перекусів.

Як правильно переходити на дробове харчування для схуднення?

Якщо ви загорілися бажанням перейти на дробову дієту, то не думайте, що це буде для вас надто просто. Організму буде важко переживати таку перебудову, і тому не виключено, що ви недовго протримаєтеся на цій дієті. Ви можете навіть порахувати себе слабовільним людиною, проте будете неправі. До будь-яких змін чоловік повинен підготуватися, тому й з дробової дієтою потрібно чинити так само. Щоб ваш організм правильно сприйняв цю систему харчування, вам слід використовувати наступні підказки, тоді перехід від дрібного харчування пройде без негативних наслідків для вашого організму.

Поради щодо переходу на іншу дієту для схуднення

  1. Протягом перших декількох днів вам слід скорочувати кількість порцій. При цьому кількість прийомів їжі має залишитися незмінним.
  2. Згодом починайте ще більше скорочувати кількість споживаної їжі за один прийом і одночасно з цим збільшуйте кількість прийомів їжі, доводячи їх до 5-6 разів у день.
  3. Через кілька днів ваш організм почне звикати до дробовому харчуванню, і вже тоді можна думати про вибір правильних продуктів. У вашому новому меню не повинні бути шкідливих продуктів, від них вам доведеться відмовитися і включити тільки більш корисні.
  4. Намагайтеся їсти з маленьких тарілок, це допоможе вам досягати відчуття насичення при використанні меншої кількості їжі.
  5. Найкращий ефект ця дієта забезпечує, якщо за раз ви їсте їжу вагою не більше 200-250 р.
За темою:  Які продукти не можна їсти при схудненні: список дозволених, обсяг і коли можна приймати їжу

Дробове харчування для схуднення — меню на місяць

Ця дієта почне давати результати, якщо ви протримаєтеся на ній протягом місяця. Саме стільки часу треба, щоб ваш організм звик до неї. Неприпустимо пропускати хоча б один день або дозволити собі з’їсти один із заборонених продуктів. У цьому випадку ви не зможете виробити правильну звичку, і вам потрібно буде ще більше часу для звикання до дробової дієті.

Якщо ви розумієте, що кількості споживаної вами їжі недостатньо, не варто знущатися над своїм організмом цілий місяць. Дробове харчування повинно складатися з таких продуктів, щоб після будь-якого прийому їжі ви не відчували почуття голоду. Тому в перервах між основними прийомами їжі рекомендується влаштовувати перекуси. Під час них ви можете їсти сирі овочі або фрукти. Краще розділити їх за наступним принципом: до обіду бажано з’їдати солодкі фрукти, а після обіду — овочі.

Щоб система дробового харчування принесла свої плоди, вам слід також враховувати наступні поради:

  • Дотримуйтесь правильний водний режим: ви повинні забезпечити свій організм достатньою кількістю води, дотримуючись такого правила — на один кг ваги має припадати на день 30 мл води. Іншими словами, людині масою 80 кг необхідно щодня споживати 2,4 літра води. Однак важливо вибрати правильний момент, тому бажано пити воду за 20 хвилин до прийому їжі і через 1-1,5 години після. Це допоможе запобігти розведення шлункового соку.
  • Перший прийом їжі повинен включати вуглеводи, тому вам в цьому допоможуть свіжі солодкі фрукти, каші з цілісних круп.
  • На другий прийом їжі краще всього з’їдати білкові продукти у поєднанні з будь-якими овочами за винятком картоплі;
  • Останню трапезу завершують також білками з овочами.

Якщо ви будете слідувати цим рекомендаціям і тримати в голові список шкідливих продуктів, від яких ви повинні відмовлятися протягом першого місяця дробової дієти, то ваш організм за цей час виробить звичку харчуватися правильно.

Меню дробового харчування на кожен день

За темою:  Очищення організму від шлаків і токсинів: безпека застосування, список препаратів для очищення

Ця система живлення дозволяє людині вибирати будь-який час для прийому їжі. Одна з рекомендацій, якої слід дотримуватися, свідчить — вечеря повинен бути як мінімум за 2 години до сну. Припустимо, ви виробили звичку вставати щодня в 7:00 ранку. У цьому випадку при дробовій дієті для схуднення меню, що передбачає 6 прийомів їжі, буде складатися з наступних страв:

  • 7 ранку: починаємо день з вуглеводів — вівсянки, солодких фруктів і меду.
  • 10 ранку: в якості перекусу можна випити йогурт або кефір;
  • 12:00: на обід краще з’їсти білкові продукти, відварене м’ясо, тушковані овочі або хліб з цільнозерновий борошна.
  • 16:00: для полудня краще всього приготувати овочевий салат і відварну курячу грудинку.
  • 19:00: для останнього перекусу краще всього вибрати сухофрукти.
  • 2100: для останнього прийому їжі рекомендується приготувати тушковані овочі і рибу. З овочів ви можете використовувати будь-які за винятком картоплі, а до риби можна подати зернові хлібці.

Таким чином, в останній раз їжа надходить в організм в 21:00 вечора. Однак якщо і після нього ви випробуєте відчуття голоду, то можете влаштувати додатковий перекус з свіжих фруктів або овочів. Бажано, якщо це будуть солодкі яблука, з’ївши які до вас швидко прийде відчуття насичення.

Дробове харчування для схуднення меню на тиждень (таблиця)

Незалежно від того, переслідує ви мету схуднути або просто поліпшити стан свого здоров’я, ви легко досягнете свого, якщо перейдете на дробове харчування. Представлене вище меню на тиждень не є остаточним, тому при бажанні ви можете його регулярно змінювати, додаючи улюблені продукти. Однак вони обов’язково мають бути корисними і враховувати ваші захворювання при наявності таких.

Чому харчування по годиннику допомагає схуднути?

Якщо ви вирішили перейти на дробову дієту, то не варто думати, що вам доведеться суворо дотримуватися час прийомів їжі. Інтервали між трапезами можуть бути будь — якими- 2, 3 і навіть 4 години. Проте, якщо дотримуватися порад дієтологів, то краще всього, якщо прийоми їжі будуть проходити з періодичністю раз в 2 години. Але навряд чи багато хто з нас зможуть дотримуватися такий графік прийому їжі.

За рахунок чого ж подібна дієта дозволяє худнути? Позитивний ефект досягається не тільки завдяки виключенню з раціону шкідливих продуктів, але і обмеження надходять в організм калорій. Свій внесок вносить і водний режим, завдяки яким з організму виводяться шлаки і токсини. Це і дозволяє прискорити процес схуднення.

Дробова дієта дуже схожа за своїм впливом на доппинг. Організм легко переносить недолік калорій, адже він переживає менший стрес, чим той, коли людина харчується менше 3 разів на добу. Прихильники триразового харчування можуть підтвердити, що на вечерю зазвичай доводиться з’їдати велику кількість їжі, адже коли організм вимагає, з цим нічого не можна вдіяти.

За темою:  Що можна, а що не можна їсти при цукровому діабеті: списки корисних і шкідливих продуктів харчування

Плюси і мінуси дробового харчування для схуднення

Шкоду, яка може завдати дробова дієта людині, проявляється в режимі харчування, оскільки не кожен може витримати його з-за особливостей роботи і зайнятості. Навряд чи людина буде настільки уважний до свого харчування, що навіть на роботу буде брати з собою термоси з корисними продуктами. Тому багато хто відмовляється від такої підвищеної уваги до свого організму і задовольняються тим, що можуть собі дозволити з’їсти.

Лише коли здоров’я вкаже на погіршення, людина може поміняти свої погляди на харчування. Однак навіть якщо робота вам не дає можливості перейти до дробової дієті, ви можете почати звикати до неї під час відпустки. Протягом цього часу просто поміняйте свої звички в ті дні, коли харчуєтеся будинку.

Однак у дробового харчування набагато більше переваг, чим недоліків. Позитивний ефект полягає не тільки схуднути, але і в позбавленні від проблемних місць. Також ви можете прибрати симптоми багатьох захворювань. Краще буде працювати і нервова система, в результаті ви будете рідше дратуватися по дрібницях.

Висновок

Дробова дієта — один з найбільш доступних і ефективних способів скинути зайві кілограми. Саме тому вона така популярна серед людей, які прагнуть схуднути. Дозволити собі перейти на цю систему харчування можуть небагато, оскільки головним її принципом є 5-6 разове харчування. У багатьох з нас вільний час дуже обмежена, тому лише одиниці готові настільки ретельно ставитися до того, що, коли і скільки вони їдять.

Проте все кардинально змінюється, коли виникають серйозні проблеми зі здоров’ям. Тоді людина починає замислюватися про те, щоб не тільки замінити шкідливі продукти корисними, але і збільшити кількість перекусів і зменшити розміри порцій.