Меню дієти 8 при різній ступені ожиріння для схуднення на тиждень і на кожен день з рецептами

Дієта №8 — це, напевно, найбільш щадна з дієт, яку розробив М. І. Певзнер. Деякі люди взагалі до цієї дієти не ставляться, як до лікувальної, а просто сприймають цей дієтичний стіл, як спосіб схуднення. Ймовірно, це відбувається тому, що до цих пір багато людей плутають зайва вага з ожирінням, яке вважається серйозною хворобою. Дієта №8 не зводиться до звичайного зниження об’єму вживаної їжі, а являє собою ретельно збалансовану систему живлення, яку пацієнтам з ожирінням рекомендується чітко дотримуватися.

Особливості столу №8

Дієта номер 8 буде корисна не тільки хворим, які страждають ожирінням, але і людям, які люблять переїдати — в ролі профілактики. Дієта підійде практично кожній людині, але тим людям, які мають проблеми з печінкою і хвороби серцево-судинної системи, бажано вибрати іншу лікувальну дієту.

Потрібно не забувати, що для загального зниження маси тіла категорично заборонено голодувати або просто бездумно знижувати кількість вживаної їжі. Повний раціон харчування зобов’язаний включати в себе всі необхідні для організму корисні речовини.

Дієтичне меню №8 передбачає зниження калорій до 1700-1900 в день. Це можливо при зниженні кількості швидких вуглеводів і жирів. Крім цього, знижується вживання цукру. Підвищується кількість вітамінів і грубої клітковини — це активує перистальтику кишечника і метаболізм. Повноцінний раціон і дробове харчування дають можливість не відчувати голод і досить легко переносити при ожирінні цю дієту.

Дієта для схуднення передбачає зменшення кількості солі в їжі. Природно, не настільки жорстко, як, наприклад, при нирковій дієті, але не більше 10 гр. щодня.

Не забувайте, що самостійно для себе розробляти дієту можуть тільки люди, у яких 1-3 ступінь ожиріння. Під час 4-5 ступеня ожиріння щоденна калорійність їжі зменшується до 1250 калорій, але ці випадки вже необхідно лікувати в стаціонарному режимі. Сам Певзнер, під час своєї стандартної дієти номер 8, радив раз в тиждень проводити розвантажувальні дні — споживати не більше 1000 калорій щодня.

Дієта неодмінно зобов’язана супроводжуватися помірною фізичною навантаженням. Для пацієнтів, з поставленим діагнозом ожиріння, фізичні вправи зобов’язаний вибирати тільки лікар.

Заборонені та дозволені до вживання продукти

Повністю заборонені такі продукти:

  • солодкі фрукти — абрикоси, персики, виноград тощо;
  • будь-які продукти з пшеничного борошна, тим більш свіжі;
  • гострі овочі;
  • соління, мариновані і квашені овочі, в тому числі і маринований імбир;
  • спиртне, какао, газовані напої;
  • молочний шоколад, калорійні жирні десерти.

Продукти, дозволені до вживання:

  • кисло-солодкі фрукти;
  • всі крупи, за винятком манки і білого рису (при цьому, якщо в раціоні харчування знаходиться крупа, то необхідно з нього прибрати хліб);
  • жири — виключно рослинні;
  • не жирні кисломолочні продукти;
  • овочі, крім заборонених;
  • риба і м’ясо можна вживати будь-нежирні сорти, але не більше 160 гр. щодня;
  • сир – в невеликих кількостях.

Приблизне меню для дієти №8

Далі описано меню на тиждень для стола №8, а також деякі рецепти дієтичних страв.

Перший день:

  • Ягоди, сир з невеликою кількістю меду.
  • Житній хліб з сиром, омлет з морською капустою, несолодкий кави.
  • Яловичий язик, запіканка з моркви, трав’яний чай.
  • Одна печена картоплина, відварна риба, суп з овочів з фрикадельками, компот без цукру.
За темою:  Жироспалювачі для жінок: особливості, ефективність впливу з метою схуднення, відгуки

Другий день:

  • Хлібці з висівками, кисіль.
  • Котлети, приготовлені на пару, вінегрет з додаванням соку лимона, зелений чай.
  • Яйце круто, запіканка з сиром і яблуком, компот без цукру.
  • Гречка, рибна котлета, борщ зі сметаною і зеленню, сік з яблук.

Третій день:

  • 2 груші.
  • Зварене яйце, салат з сиру, нежирної шинки і огірків, кава без цукру.
  • Варена курятина, гарбузовий суп-пюре зі сметаною, зелений чай.
  • Мінеральна вода, рибна котлета, пісні овочеві голубці.

Четвертий день:

  • Кефір.
  • Омлет на пару, сир з корицею і апельсинами, кава без цукру.
  • Житній хліб з сиром, борщ з курки, несолодкий чай.
  • Гречка з яловичиною, зелені щі, несолодкий компот.

П’ятий день:

  • Сир з ягодами.
  • Сирники, несолодкий кави.
  • Котлети з курки, приготовані на пару, суп-пюре з цвітної капусти, несолодкий компот.
  • Сир, запечена риба у фользі, сирна запіканка з морквою, несолодкий чай.

Шостий день:

  • Йогурт з ягодами.
  • Жменя мигдалю, омлет з сиром і зеленню, сік з яблук.
  • Бутерброд з сиром, рагу з овочів, несолодкий компот.
  • Житній хліб, індичка з травами, запечена у фользі, суп з овочів, несолодкий чай.

Сьомий день:

  • 2 фрукта на свій вибір.
  • Зварене яйце, гречана каша, апельсиновий сік.
  • Овочевий бульйон, картопляна запіканка з курячим фаршем, несолодкий чай.
  • Сир, м’ясний рулет, овочеві голубці, несолодкий чай.

При цьому пам’ятайте проводити чіткий підрахунок калорій в їжі, кількості вуглеводів, жирів і білків, використовуючи для цього спеціальні таблиці. Для зручності можна купити спеціальні ваги, і проводити зважування всіх інгредієнтів — тільки в цьому випадку дієта буде дійсно ефективною. Не забувайте, що вага зобов’язаний знижуватися поступово — не більш чим на 2,4-3,1 кг щомісяця. Саме цей темп абсолютно безпечний для організму людини. Для зручності попередньо розробіть раціон харчування на кожен день.

Рецепти страв для дієти №8

Овочевий суп

Інгредієнти: маленький кабачок, 320 гр. селери, один стакан нежирного молока, цибулина, перець, сіль, 0,5 ч. л мускатного горіха.

Овочі дрібно поріжте, зваріть до готовності в трохи підсоленій воді. Потім перекладіть овочі в блендер і перемішайте до консистенції пюре. Покладіть суміш назад в каструлю, влийте молоко, перемішайте і доведіть до стану кипіння.

Овочеві голубці

Інгредієнти: один великий помідор, 0,5 л води, одна морквина, два болгарських перцю, 0,5 цукіні, 5 ст. л. томатної пасти, кріп, трохи солі, шість великих листів капусти.

Листя капусти залийте окропом і до напівготовності бланшируйте. Відвар не потрібно виливати. Вимийте і почистіть всі овочі, з помідорів зніміть шкірку, все дрібно наріжте. На сковороді нагрійте рослинну олію, моркву потріть на тертці. Після викладайте овочі в наступній послідовності: цукіні, через 2 хвилини перець, через 2 хвилини помідор і моркву. Пригасите ще близько 8 хвилин, після трохи остудіть овочі, а потім викладіть з капустяним листям і скрутіть в голубці. Розмішайте в капустяному відварі томатну пасту, додайте суміш голубці і готуйте ще півгодини.

За темою:  Застосування бесслизистой цілющою системи дієти за вченням Арнольда Ерета для збільшення життєвого потенціалу

Яловичий язик

Інгредієнти: 360 гр. зеленої квасолі, 0,5 кг яловичого язика, трохи солі, 1 ст. л гірчиці.

Крупно поріжте квасоля і відварити в трохи підсоленій воді 5 хв. Зваріть до готовності на пару яловичий язик.

Бефстроганов

Інгредієнти: один стакан молока, 250 гр. яловичини, зелень, одна ст. л оливкової олії, одна ст. л вівсяної муки.

Нагрійте молоко. Постійно перемішуючи, всипте вівсяне борошно, трохи посоліть. Поріжте м’ясо невеликими смужками. Намажте маслом форму для випічки, викладіть в неї м’ясо і поставте в духовку з температурою 190 градусів. Випікайте протягом приблизно 8 хвилин, після дістаньте м’ясо і викладіть його в ємність з молочним соусом. Змішайте і готуйте ще 8 хвилин.

Сирна запіканка з морквою

Інгредієнти: одна варена морквина, 320 гр. сиру, одна ч. л цукру, два яйця, сода на кінчику ложки, ванілін за смаком.

Потріть моркву на терці і гарненько змішайте з сиром. У ємності збийте яйця до піни, потихеньку доповідаючи інші компоненти. Насипте соду, змішайте масу і дайте час настоятися, щоб вона піднялася. Вилийте суміш у форму, запікайте 25 хвилин з температурою 190 градусів.

Вінегрет

Інгредієнти: одна буряк, одна картоплина, одне яблуко, один солоний огірок, пів-цибулини, одна морквина, по 2 ч. л. майонезу, сметани або рослинного масла.

Зварені окремо моркву, буряк і картоплю почистити від шкірки і порізати невеликими кубиками. Цибуля, яблука і квашені огірки почистити і порізати так само. Всі компоненти вінегрету змішати, заправити олією і додати сметану або майонез.

Салат з огірком і квашеною капустою

Інгредієнти: один солоний огірок, 120 гр. квашеної капусти, 2 ч. л. рослинної олії, цибулина.

Помиту в окропі капусту віджати. Огірки нарізати навпіл, прибрати насіння, порізати кубиками. Цибулину нашаткувати. Додати масло і змішати.

Огірки фаршировані яйцями

Інгредієнти: одне яйце, два свіжих огірка, зелень, дві ст. л. сметани.

Помиті огірки нарізати навпіл, почистити від насіння. Дрібно порізані зварені яйця змішати зі сметаною і зеленню, додати сіль. Нафарширувати огірки даної сумішшю.

М’ясний салат

Інгредієнти: одна картоплина, 150 гр. м’яса, 1 томат, зелень, капуста, 2 ч. л. сметани, консервований горошок.

Варене м’ясо порізати скибочками. Зварену картоплю порізати кубиками. Загасити нашатковану капусту. Все перемішати і викласти в салатницю. Після додати тушковану капусту, помідори, горошок. В салат додати сметану. Прикрасити зеленню.

Відварне м’ясо з огірком і шинкою

Інгредієнти: 60 гр. шинки, 120 гр. м’яса, зелень, один огірок.

Холодне варене м’ясо порізати скибочками. Так само порізати шинку. Огірок порізати кружальцями. Красиво розкласти огірок, шинку, м’ясо в салатниці і прикрасити зеленню.

За темою:  Соняшникову олію і його калорійність: кількість калорій в 100 грамах рослинного масла

Варене м’ясо з горошком

Інгредієнти: банка консервованого горошку, 150 гр. м’яса.

Нарізане шматочками м’ясо зварити до напівготовності. Бульйон вилити, м’ясо додати сік з банки горошку і варити до готовності. Остудити. Варене м’ясо розкласти на тарілці, додати горошок і соком, що вийшов при готуванні м’яса.

Оселедець з вареною картоплею

Інгредієнти: дві картоплини, філе оселедця, зелень, 1 ст. л. масла, кільця цибулі, оцет.

З оселедця дістати кісточки, замочити у воді на 14 год. Зварену картоплю в мундирі почистити від шкірки і порізати кружальцями. Філе оселедця викласти разом з картоплею на блюдо, заправити оцтом і олією, розведеним навпіл з водою.

Відгуки лікарів про столі №8

Стіл №8 – це лікувальна дієта, яка рекомендується людям при ожирінні, яке з’явилося внаслідок постійного переїдання або порушення обмінного процесу. Дієта вже дуже «давня», але і на сьогоднішній день не втрачає своєї актуальності. Так як краще варіанту, чим ця дієта, для лікування ожиріння ще не створили (кардинальні способи ми не розглядаємо).

Зменшення ваги, ні для кого не секрет, відбувається у разі, якщо витрачених калорій більше, чим отриманих. Таким чином, у комбінації з дієтою необхідні ще і фізичні вправи – індивідуально підібрані. Самому призначати собі цю дієту не можна, так як деякі захворювання (які часто є «супутниками» під час ожиріння) потребують коригування харчового раціону.

Стіл №8 – дієтичне харчування по Певзнеру, і на сьогоднішній день активно застосовується дієтологами для лікування хворих з ожирінням. Ефективна і дієва дієта, але для деяких людей буде психологічно складною – тортів і м’яса в клярі з хрусткою скоринкою вона не передбачає. Майже одні заборони та обмеження. Але ефект того вартий.

Треба окремо відзначити приправи, які деякі намагаються додати в убогий раціон. Певзнер не радив їх використовувати при ожирінні, з однієї простої причини – вони збуджують апетит. Виняток становлять тільки базилік, петрушка і кріп. Повністю виключити з меню – пекучий перець, куркуму з каррі. В іншому ж, якщо заздалегідь продумати раціон і урізноманітнити його, то стіл №8 може бути навіть дуже приємним.