Дієтичні рецепти для столу 5: принципи дієти, користь овочевих супів, меню на тиждень

У радянську епоху В нашій країні харчування хворих приділялася особлива увага. Тому, щоб в медичних установах пацієнти швидше могли піти на поправку, що для них створили спеціальні типи дієт. Досить відомою серед них є стіл номер 5, який являє собою особливу систему харчування, призначену для людей, яким була проведена операція на печінки, підшлункової або жовчному міхурі.

В наші дні перейти на дієту стіл номер 5 може кожен дорослий і дитина, однак особливо вона затребувана серед людей, основою раціону яких є маложирная і знежирена їжа.

Стіл номер 5 — загальні принципи

Зазвичай лікарі прописують дієту номер п’ять людям, яким поставлений діагноз холецистит, жовчокам’яна хвороба, різні види гепатитів, цироз та інші недуги, що супроводжуються порушенням засвоєнням жирів або мають інші вагомі підстави для виключення з раціону жирну їжу.

Особливих обмежень у відношенні вуглеводів і білків у рамках цієї дієти не передбачено. Що стосується жирів, то вони обов’язково повинні бути присутніми, але у мінімальній кількості.

Основу раціону цієї дієти повинні складати наступні продукти:

  • клітковина (фрукти, овочі);
  • нежирна риба;
  • птах;
  • м’ясо;
  • сир;
  • соя;
  • рідини.

Особливу увагу під час дієти необхідно приділити рідин, під якими розуміються найрізноманітніші види:

  • компоти з традиційної суміші сухофруктів;
  • киселі;
  • супи-пюре;
  • нещільні м’ясні паштети.

Рецепти страв на кожен день по дієті номер 5

Напевно кожен з нас має на прикметі страви, які він би ніколи не погодився вживати кожен день. У той же час зустрічаються страви, які для більшості людей є найбільш бажаними. Є такі страви і дієти номер 5, яким далі буде приділено увагу.

Паровий омлет

В рамках дієти стіл номер 5 прекрасною заміною похрустивающей глазуньи стануть яйця, приготовані на пару. Однак у їжу використовують тільки білки, які повинні бути присутніми в раціоні протягом перших двох тижнів від початку хвороби або після операції на печінці, жовчному міхурі та підшлунковій. Також їх можна замінити перепелиними яйцями, уживані цілком. Проте обов’язково треба дотримуватися рекомендованої норми вживання продукту -не більше 1 жовтка в день.

Щоб паровий білковий омлет вийшов за всіма правилами, його треба готувати так. Спочатку яйця ділять на фракції, використовуючи мельхіорову ложечку. Якщо у вас такої не знайдеться, можете використовувати звичайну. Нам необхідний білок, тому з жовтків ви можете приготувати для своїх домочадців омлет. З білком потрібно поступити таким чином: його потрібно гарненько збити, покласти кілька крупинок солі, після чого туди додають знежирене молоко і відправляють все у чашу пароварки. Готується це блюдо приблизно за 20 хвилин. Перед вживанням його можна прикрасити петрушкою, кінзою або кропом. Якщо вам хочеться гостроти, то під час збивання молочно-яєчної маси в неї потрібно додати порошок мускатного горіха.

За темою:  Як правильно приймати Редуксин Лайт: інструкція із застосування, фармакологічні властивості і ціна

Курячі сосиски

Простіше всього відправитися в магазин і купити цей продукт там. Однак так робити не рекомендується, оскільки дієта стіл номер 5 вимагає вживання тільки відомих і перевірених продуктів. Якщо ж ви купите ковбасні вироби невідомого виробника, то він може утримувати такий компонент, як жир-сирець. Більш звичне його назва — свиняче сало. Цей продукт становить велику небезпеку для здоров’я дитини, оскільки він може викликати загострення хвороб печінки, а також жовчного міхура.

Тому краще всього придбати ніжно-рожеве філе, з якого ми приготуємо фарш. Одночасно з цим нам потрібно виконати наступне: в підходящу ємність розбиваємо 2-3 яйця, причому нам знову потрібні білки або можна використовувати перепелині яйця повністю. До них потрібно додати спеції — орегано, асафетіду, мускатний горіх. Також туди треба покласти манку і потримати її до набухання. Далі потрібно з’єднати два підготовлених нами компонента — суміш манки і приправ і яйця з фаршем. Далі нам потрібно поліетиленова харчова плівка, в яку потрібно загорнути сосиски. Після цього їх потрібно готують на пару протягом 40 хвилин.

Овочевий суп

Користь організму може принести і бульйон на овочах. Для його приготування в рамках дієти нам потрібно літрова каструлька з водою, яку треба поставити на плиту і довести до кипіння. Туди треба покласти подрібнену капусту і половину картоплини. Одночасно з цим необхідно злегка обсмажити моркву і асафетіду. При бажанні ви можете додати до неї соєвий соус. До припущеної моркви потрібно додати перепелині яйця і все добре перемішати. Далі цю обжарку потрібно додати в закипаючий суп. Перед вживанням в тарілку з овочевим бульйоном можна покласти зелень і сметану низького ступеня жирності. Також дозволяється додати в блюдо і курячі фрикадельки з рисом.

М’ясний паштет

Цей продукт використовується в поєднанні з житнім дієтичним хлібцем, тоді ви отримаєте прекрасний бутерброд. Для приготування паштету доведеться виконати наступне: для нього нам знадобиться куряча грудка, яку можна замінити кролятиною або індичкою вагою 800 р. Також ми будемо використовувати спеції — орегано, мускатний горіх, асафетіду, зелень і 50 г вершкового масла. Для цієї страви вершкове масло дозволяється, проте в невеликих кількостях. Все-таки ви, швидше за все, будете брати паштет потроху, тому масло сильно не зашкодить вашому здоров’ю. Також для приготування вам буде потрібно нежирний сир. Всі зазначені продукти потрібно добре перемішати довівши їх пастоподібного стану за допомогою блендера.

Каша вівсяна

За темою:  Що робити в домашніх умовах при запорі і як швидко його усунути

Вівсянка відома кожній людині, яка дотримується здорового харчування. Це блюдо дозволяється в рамках дієти стіл номер 5, причому готувати її можна самими різними способами. Вона може подаватися з цукром або бути приготована на знежиреному молоці, також можна її можна присмачити родзинками або курагою і чорносливом. Щоб вівсянка вийшла, потрібно витримати правильні пропорції крупи і води: потрібно взяти одну частину крупи на три частини води. Але приготувати це дієтичне блюдо ви можете і на курячому бульйоні з шматочками м’яса. Доброю добавкою до цього лікувального страви для дитини може стати тертий сир або картопляне пюре.

Якщо ви хочете отримати шотландський варіант страви, то після приготування кашу потрібно розмолоти до пюреобразного стану і додати трохи кориці. Щоб ваше блюдо придбало незвичайний смак, можете покласти в неї спеціальні добавки, наприклад, згущене молоко, кленовий сироп, фрукти і ягоди, варення та інші солодощі.

Компот

Це дієтичне блюдо часто можна зустріти на будь-якому столі. Для його приготування можна використовувати будь-які наявні сухофрукти, які досить проварити протягом 10 хвилин. Якщо ви його готували з груші, айви, яблук або винограду, то з плодів вийде хороший десерт.

Тепер ви познайомилися з дієтою номер 5 і змогли освоїти рецепти страв на кожен день. Але якщо і в цьому випадку біль не минає, можна припустити, що причиною є не сам рецепт, підібраний для дієти, а порушення режиму харчування. Його необхідно суворо дотримуватися людям, у яких неправильно працює печінка і жовчний міхур. Майте на увазі, що чергова порція жовчі надходить в організм кожні 3-4 години, і якщо в шлунку не буде їжі, то ви будете відчувати болю. Тому візьміть за правило їсти невеликими порціями не більше 300 м, дотримуючись зазначений інтервал. А для того щоб вам було простіше впоратися з поставленим завданням, вам буде корисно ознайомитися з меню на тиждень.

Меню при дієті стіл номер 5 на тиждень

Перший день

  • Сніданок: вівсяна каша з будь-якими сухофруктами, напій з кероба.
  • Другий сніданок: варене яблуко, сухе печиво, але не більше 2 шт.
  • Обід: суп з овочів з курячими фрикадельками, невелика чашка локшини.
  • Полуденок: смузі, приготований з сиру середньої жирності.
  • Вечеря: омлет, приготовлений на пару, кілька хлібців.
  • Другий вечеря: сир у поєднанні з яблучним джемом.

Другий день

  • Сніданок: чашка вівсяної каші з персиками.
  • Другий сніданок: 4 сушених банана.
  • Обід: філе курки, салати з овочів.
  • Полуденок: ацидофілін, трохи білого хліба.
  • Вечеря: паштет з сиру, варене яйце.
  • Другий вечеря: кефір, який у літній час можна вживати з полуницею.

Третій день

  • Сніданок: чашка вівсяної каші зі згущеним молоком.
  • Другий сніданок: кекс з курагою.
  • Обід: ліниві вареники.
  • Парк: бутерброд, приготований з курячої саморобної ковбаси.
  • Вечеря: пюре з моркви, подається з парової рибою.
  • Другий вечеря: смузі, приготований з кефіру і груші.
За темою:  Як вживати вівсяні висівки: властивості, рекомендації, відгуки та фото

Четвертий день

  • Сніданок: чашка вівсяної каші з курагою.
  • Другий сніданок: конвертик, приготований з кефіру, містить сирну начинку.
  • Обід: чашка перлової каші з курячим фаршем.
  • Парк: морс, смузі або ацидофілін.
  • Вечеря: суп з овочів.
  • Другий вечеря: сир і варення.

П’ятий день

  • Сніданок: чашка вівсяної каші з полуничним варенням.
  • Другий сніданок: запіканка з сиру.
  • Обід: приготовлені в духовці курячі грудки з картоплею.
  • Полудень: яблуко.
  • Вечеря: сирники.
  • Другий вечеря: пиріг з фруктів з цукром.

Шостий день

  • Сніданок: чашка вівсяної каші з домашнім мармеладом.
  • Другий сніданок: запіканка з сиру з родзинками.
  • Обід: кускус — його потрібно готувати за аналогією з пловом.
  • Полуденок: два ківі.
  • Вечеря: суші з риби нежирних сортів з огірком.
  • Другий вечеря: дитяче фруктове пюре.

Сьомий день

  • Сніданок: чашка вівсяної каші і сир.
  • Другий сніданок: омлет, приготовлений на пару.
  • Обід: голубці з курячим фаршем.
  • Підвечірок: салат з огірків.
  • Вечеря: запіканка з сиру.
  • Другий вечеря: смузі, приготовлений з суміші кефіру і вишневого варення.

Висновок

Система живлення стіл номер 5 є однією з найбільш відомих лікувальних дієт, яка рекомендована людям із захворюваннями печінки і жовчного міхура. Вона включає в себе спеціальні рецепти страв, які не чинять негативного впливу на організм. Серед них часто в меню присутні і овочеві супи, які не тільки ефективні для схуднення, але і дуже корисні.

Плюсом цих рецептів, які можна готувати і для дитини, є те, що супи можна приготувати, не дотримуючись спеціальних рекомендацій. Тому тут надається повна свобода хворому, якому можна додати в нього самі різні овочі. Враховуючи велику різноманітність цієї лікувальної дієти, дитина може дотримуватися її протягом багатьох місяців, не відчуваючи огиду.

Дієтичні супи овочеві