Стіл №10: основні показання, які продукти можна їсти, меню дієти на тиждень

При проблемах з серцем медики радять дотримуватися дієти №10. Ця дієта сприяє підвищенню кровообігу, і при цьому позитивно впливає на стан нирок, печінки та шлунка, нормалізує обмінні процеси, а також актуальна під час гіпертонії.

Суть дієти №10

Головною вимогою дієти №10 є зниження або відмова від споживання солі і зменшення об’єму вживаної рідини (до 1,3 літра). Особливо дана умова потрібно дотримуватися під час гіпертонії. Також дієта передбачає зменшення калорійності їжі за рахунок швидко розщеплюються вуглеводів і жирів.

Показання до дієти №10:

  • Кардіосклероз — захворювання, при якому утворюються рубці на серці, із-за чого порушується його скорочувальна функція.
  • Порок серця — патології в його будові і структурі, що викликають серцеву недостатність.
  • Недостатність кровообігу 1-2 ступеня — стан, коли кровоносна система не може впоратися зі своєчасною транспортуванням крові у всі тканини і органи. Таким чином, вони не отримують в необхідній кількості поживні елементи і кисень, чому порушуються виконувані ними функції.
  • Підвищений артеріальний тиск або схильність до гіпертонії.
  • Захворювання нирок (ниркова недостатність, камені).
  • Різні серцево-судинні хвороби.
  • Захворювання шлункового тракту (печія, виразка, гастрит).
  • Порушення функції печінки через скупчення в ній безлічі жирів і токсичних речовин.

Стіл №10. Особливості і опис дієтичного меню

Стіл №10 передбачає, що в вживаної їжі знаходяться лужні сполуки (зменшують кислотність), ліпотропні речовини (перешкоджають відкладенню жирів в печінці та беруть участь у їх обмінному процесі), магній і калій.

Під час кулінарної обробки продуктів необхідно віддавати перевагу запікання, приготування на пару, варінні. Потрібно виключити важко перетравлювані продукти для шлунка. Температура їжі — кімнатна або помірно тепла. Виключаються дуже холодні або гарячі продукти.

Стіл №10 передбачає дотримання регулярності вживання їжі, кількість її прийомів зобов’язане складати не менше 6-7 разів за день. Останнє вживання їжі не можна робити менше, чим за 2 години перед сном.

  • Денна кількість вживаної солі знаходиться в діапазоні 4-6 гр.
  • Калорійність їжі, що з’їдається за день, становить не більше 2400 ккал.

Структура щоденного раціону за хімічним складом така:

  • Жири — 60 гр., 25% з них рослинного походження.
  • Вуглеводи — 350 гр.
  • Білки — 80 гр., з них 40% тваринного походження.

Дозволені та заборонені продукти

Щоб знати, що дозволяє стіл №10, а від чого необхідно відмовитися, розглянемо такі продукти:

  • М’ясо. Можна вживати, але нежирне: телятину, яловичину, кролика, свинину (без жиру), курятину, індичку. А ось від гусятині та качатини необхідно відмовитися. Також забороняється вживати в їжу нутрощі тварин. Готуватися м’ясо лише після попереднього варіння. Це означає, що необхідно почистити його від фасцій і сухожиль, а також трохи проварити у воді, яка потім виливається, а одночасно з нею і жир. Потім м’ясо робиться за рецептом. Його можна запекти, кинути в суп, приготувати тефтелі, котлети, навіть трохи обсмажити з невеликою кількістю масла. Забороняється вживати в їжу копчене м’ясо, ковбасні вироби (крім докторської та дієтичної ковбаси, але їсти їх дозволяється в обмеженій кількості), м’ясні консерви.
  • Хлібобулочні продукти. Необхідно віддавати перевагу вчорашньому, трохи сухого хліба з борошна грубого помелу. Вибирати хліб треба такий, який не має в складі солі. З ласощів можна побалувати себе рогаликом бісквітом або печивом. Вироби з листкового тіста і здобу прибрати зі списку дозволених продуктів, оскільки вони виготовлені з вищого сорту борошна, в ній велика кількість цукру, маргарину або масла. Також потрібно відмовитися від млинців і оладок, так як вони готуються з допомогою смаження.
  • Риба. Можна вживати лише нежирні види: на пару, запікати, варити, смажити після варіння (обсмажування в цьому випадку проходить кілька хвилин тільки для того, щоб створити скоринку). Заборонено вживати копчену і солену рибу, ікру, консерви і жирні сорти.
  • Яйця. Щодня дозволено не більше одного яйця, його можна приготувати некруто, зробити з нього запечений або паровий омлет. Заборонено вживати смажені яйця або зварені круто.
  • Під час стола №10 пацієнтам слід відмовитися від редиски, шпинату, щавлю, цибулі, часнику. Заборонено вживати квашені або солоні продукти, маринади з овочів. Тим більше, це потрібно враховувати людям, які страждають гіпертонією.
  • Макаронні вироби і крупи. При дотриманні дієти №10 допускаються всі, але їх необхідно правильно приготувати — готувати запіканки з каш, варити на молоці або воді, при цьому не використовуючи великої кількості жирів, цукру і солі.
  • Кисломолочні продукти. Можна все з невеликим відсотком жирності без добавок, спецій, цукру, солі. Таким чином, забороняється вживати: жирний сир, солоний сир, солодкі сирки, покупні вершки, сметану, йогурти (але їх можна в невеликих кількостях додавати в страви).
  • Овочі. Краще за все запікати або варити, можна вживати і сирими. Існують обмеження у вживанні зеленого горошку і капусти.
  • Бобові під повною забороною.
За темою:  Як ефективно худнути: через скільки після їжі можна займатися спортом, рекомендації

Додатковий список продуктів при дієті №10

Продовжимо розглядати перелік продуктів, щоб точно знати, що таке стіл №10:

  • Фрукти. Можна вживати м’які сорти, вони не дратують кишечник і шлунок. Виключити продукти з грубою клітковиною. Можна вживати сухофрукти.
  • Гриби перебувають під забороною.
  • Жири. При дієті №10 вони дозволені в невеликих кількостях. Медики радять віддавати перевагу рослинному або вершковому маслу. При дотриманні цього дієтичного столу сало, баранячий і яловичий жири під забороною.
  • Напої. Необхідно відмовитися від кави і какао. Чорним чаєм також не потрібно захоплюватися. Під час вибору зеленого чаю познайомитися із складом, щоб у ньому не знаходилося трав, які впливають на роботу серцево-судинної системи, трав з проносними і сечогінними властивостями. Так як на організм при дієті і так покладається велике навантаження із-за нового режиму харчування. Алкогольні і газовані солодкі напої заборонені. Що можна пити при дієті №10? Компоти, свіжовичавлені соки, кип’ячену воду, молоко (знежирене), киселі, сприятливо на організм впливає відвар шипшини.
  • Солодощі. Дієта дозволяє їх споживання в міру, але певні вироби, заборонено: здобні булочки, тістечка з кремом з вершків або масла, шоколад. Можна вживати мармелад, варення, мед, желе, муси, не шоколадні цукерки.
  • Прянощі. Можна: лимонна кислота, лавровий лист, кориця, ванільний цукор. Заборонено вживати перець, хрін, гірчицю. Тим більше, це треба запам’ятати сердечникам, і людям, які страждають гіпертонією.
  • Соуси. Можна вживати сметанні, молочні, томатні, овочеві підливи (120-140 гр. у день). Від заправок з грибів, риби, м’яса потрібно відмовитися. Забороняються покупні майонези.

Приблизне меню дієти №10 на тиждень

З урахуванням описаного вище можна прорахувати меню, яке дозволяє стіл №10. Причому снідати необхідно в 8-9 ранку, 11-12 годин ранку — другий сніданок, в 14-15 годин обід, о 16:00 — перекус і 19-20 годин вечерю. Не менше чим за годину перед сном можливий ще один перекус.

За темою:  Використання скакалки для схуднення: ефективність занять, вибір, як і скільки треба стрибати

Понеділок:

  • Сніданок — напій з цикорію, паровий омлет, вівсяна каша.
  • Другий сніданок — пюре з фруктів.
  • Обід — суп з макаронами без м’яса, запечена яловичина (до 170 гр.), компот із сухофруктів, хліб.
  • Другий обід — банан.
  • Вечеря — відвар шипшини, овочеве рагу, рибна котлета на пару.
  • Другий сніданок — чашка кефіру.

Вівторок:

  • Сніданок — легкий чай, сирна запіканка, рисова каша з шматочками брокколі і морквою.
  • Другий сніданок — хурма.
  • Обід — суп з гречкою, відварна куряча грудка, компот із фруктів, хліб.
  • Другий обід — три печива Марія, відвар шипшини.
  • Вечеря — компот із сухофруктів, печена риба, картопляне пюре.
  • Друга вечеря — кисляк.

Середа:

  • Сніданок — напій з цикорію, яйце некруто, макарони з овочевою підливою.
  • Другий сніданок — печені груші та яблука.
  • Обід — нежирний рулет зі свинини з начинкою з овочів, перловий суп, кисіль, хліб.
  • Другий обід — не шоколадна цукерка, відвар шипшини.
  • Вечеря — парова котлета з індички, тушковані кабачки, легкий чай, запіканка з сиру зі шматочками фруктів.
  • Друга вечеря — абрикос, кілька шматочків дині або іншого фрукта.

Четвер:

  • Сніданок — свіжовичавлений сік фруктів, запечений кролик, ячна каша з підливою з овочів.
  • Другий сніданок — ягоди, наприклад, шовковиця.
  • Обід — трохи підсмажена риба (перед цим відварена), суп з буряка, компот, хліб.
  • Другий обід — желе.
  • Вечеря — яйце некруто, запечена картопля, легкий чай, варена цвітна капуста.
  • Другий сніданок — чашка кефіру.

П’ятниця:

  • Сніданок — відвар шипшини, запечений омлет, манна каша з додаванням фруктів.
  • Другий сніданок — банан.
  • Обід — кисіль, запечена яловичина, гречаний суп.
  • Другий обід — відвар шипшини і невеликий шматочок бісквіта.
  • Вечеря — легкий чай, плов без м’яса, варений буряк.
  • Друга вечеря — знежирений сир з сухофруктами.
За темою:  Танці для жінок: схуднення в домашніх умовах, правила занять, корисні поради та відео

Субота:

  • Сніданок — свіжовичавлений сік, шматочок вареного філе курки, вівсяна каша.
  • Другий сніданок — легкий чай, хліб з варенням.
  • Обід — суп з пшоном, парова рибна котлета, компот, рагу з овочів.
  • Другий обід — фрукти, які дозволяє дієта.
  • Вечеря — яйце некруто, ячна каша, салат із морської капусти.
  • Друга вечеря — невелика порція рисової молочної каші.

Неділя:

  • Сніданок — напій з цикорію, шматок докторської ковбаси, макарони з томатною підливою.
  • Другий сніданок — пюре з фруктів.
  • Обід — кисіль з галетним печивом, рисовий суп, відварна риба.
  • Другий обід — відвар шипшини.
  • Вечеря — вінегрет, омлет, легкий чай, каша з гарбуза.
  • Друга вечеря — кисляк.

Як видно, можна смачно і різноманітно харчуватися, дотримуючись усіх правил дієти №10. При цьому нормалізувати роботу всіх внутрішніх органів, особливо печінки, серця, шлунка і нирок. До того ж дієта нормалізує обмінні процеси, а також тиск при гіпертонії, бо повні люди зможуть схуднути, а худі — набрати вагу.