Технологія виготовлення перлової крупи: користь, з якого злака отримують і правила зберігання

Про перловке чули багато хто з нас, хоча кожен ставиться до неї по-різному. Якщо одні точно знають про те, що її вживання приносить велику користь здоров’ю, то в інших вона викликає неприязнь з-за не дуже привабливого вигляду. Проте якщо людина хоче забезпечити себе максимальною кількістю поживних речовин, не вдаючись до приготування складних страв, то перловка — це те, що йому потрібно. Тому ще з часів Римської імперії в раціоні солдат це блюдо було обов’язковим. Але перш чим приступити до приготування смачної перлової каші, не завадить познайомитися з нею ближче, в тому числі і дізнатися, з якого злака виготовляють перлову крупу.

Виробництво перловки: з якого зерна і як отримують?

Перлова крупа знайома практично кожному з нас, тому згадка про неї не викликає подиву. Причому вона поширена в різних куточках нашої планети. З її чудовим смаком знайомі жителі європейського та азіатського континенту. У істориків щодо цієї зернової культури є версія, що перловка по повному праву може бути включена в список найдавніших сільськогосподарських культур на землі. Адже невипадково, що інформація про неї є навіть у Біблії. Всі ці факти, звичайно, представляють певну цінність, однак питання, з чого роблять перлову крупу, продовжує цікавити багатьох.

Вихідна сировина

Перловка — це готовий до вживання продукт, який виготовляють з ячменю. Цілком заслужено її можна включити у список найдавніших культивованих людиною рослин, де є і пшениця. Ячмінь — одна з найбільш поширених культур, яка отримала широке поширення в харчовій промисловості. Зерна цієї культури використовуються для варіння пива, приготування борошна і круп. Особливо цікавим представляється той факт, що із зерен ячменю можна отримати три різновиди крупи: перловку, голландку і ячну крупу. Багато залежить від ступеня обробки ячменю, що впливає на те, який продукт в кінцевому підсумку буде виготовлений.

Технологія

Дізнавшись, яка рослина використовується для приготування перлової крупи, логічно перейти до розгляду іншого важливого питання — яким чином її виготовляють. Потрібно сказати, що все залежить від типу використовуваної технології обробки зерна. Наприклад, для виробництва перловки використовується метод шліфування зерна ячменю до 6 разів. І лише в той момент, коли буде видалено перший верхній шар, операцію можна вважати завершеною. У результаті виходить крупа, яка не втрачає своїх корисних властивостей і в той же час має характерну довгасту форму.

За темою:  Білкові коктейлі в домашніх умовах: рецепти протеїнових коктейлів для набору м'язової маси і ваги

Дещо інакше надходять з сонею: щодо неї проводиться шліфування до тих пір, поки зерна не стануть ідеально круглими, нагадуючи собою кулю. Однак це є її недоліком, оскільки вона втрачає велику кількість корисних властивостей. Але це забезпечує їй перевагу, оскільки прискорюється процес її варіння. Що стосується ячної крупи, то для її приготування застосовується метод звичайного дроблення зерна. Тому за своїм зовнішнім виглядом і смаковими якостями вона поступається перловке і голландці.

Корисні властивості

Люди, далекі від кулінарії, помилково зводять перловку в ранг низькопробних каш, тому ставляться до неї з погордою. У зв’язку з цим хотілося б навести такий факт: на протязі багатьох років, коли людині залишався недоступний промисловий спосіб обробки цієї крупи, каша з перловки була присутня на столі виключно представників царської сім’ї і знаті. Тому з цим періодом пов’язано відомий вислів: перловка — перлина серед круп. Проте в сучасному світі вона набула дещо інший сенс. Адже люди, які дотримуються здорового харчування, знають, якими корисними властивостями володіє цей продукт.

Приміром, у складі перлової крупи присутній лізин, який прискорює синтез колагену. Якщо в організмі цього елемента буде мало, то швидше почнеться процес старіння шкіри, на ній з’являться зморшки. Також в перловке присутні вітаміни групи B, цинк і селен, які зміцнюють нервову систему. Це крупа має властивості натурального антиоксиданту, надає омолоджуючу дію на організм, а також позитивно впливає на стан волосся і нігтів. Тому перловка може вважатися одним з тих рідкісних продуктів, які сприяють підтримці молодості і краси.

Однак тільки цим користь перлової крупи не обмежується. Також в ній міститься чимало клітковини, однак у кожного виду крупи її кількість може відрізнятися. Багато залежить від методу обробки продукту. За змістом клітковини перловка перевершує навіть пшеницю.

Також ця крупа містить природний антибіотик — гордецін. Його користь полягає в тому, що він робить організм більш стійким до грибкових захворювань шкіри. Цінним видається і відвар перловки, який використовується для приготування супів при щадних дієт.

Протипоказання

Враховуючи, наскільки корисними властивостями володіє ця крупа, деякі приділяють достатньо уваги її шкідливого впливу, хоча й вона тут присутня.

За темою:  Калорійність насіння соняшника: скільки калорій міститься в 100 грамах смаженого продукту
  • оптимально, коли ця крупа присутній в раціоні не частіше трьох разів на тиждень, в іншому випадку може виникнути ефект від переїдання, на тлі чого підвищується ймовірність набору ваги і виникнення запорів. Цю особливість необхідно враховувати, включаючи її в раціон при дієтах. Тому, якщо ви не хочете зіткнутися з подібними ефектами, то потрібно повністю прибрати її з раціону або готувати тільки на сніданок;
  • перлова каша не повинна бути присутніми в меню майбутніх і годуючих мам, оскільки в її складі присутній глютен — особлива речовина, якої може зашкодити плоду, а в деяких випадках це може призвести до алергічної реакції;
  • обережними з перловкою потрібно бути і чоловікам, оскільки при її вживанні в підвищених кількостях може спостерігатися зниження сексуального потягу;
  • особливу увагу потрібно звернути на те, в якому вигляді ви їсте кашу. Вона має бути обов’язково гарячою і свіжою. Холодну перловку їсти не рекомендується, тому що в такому стані вона втрачає всі корисні властивості. В цьому випадку вже не так і важливо, яку рослину використовують для приготування перлової крупи.

Рецепт каші

На сьогоднішній день створено досить багато рецептів приготування перлової каші, однак фахівці рекомендують готувати її на водяній бані, оскільки в цьому випадку страва набуває дуже незвичайний смак. Такий метод успішно практикувалося ще за часів Петра Першого.

  • спочатку потрібно підготувати крупу: стакан перловки потрібно замочити в одному літрі чистої води, ємність накрити рушником і дати постояти протягом ночі;
  • вранці воду виливають, а перловку промивають у свіжої холодної води;
  • одночасно з цим потрібно поставити на плиту 2 літри молока. Коли вона закипить, туди треба покласти набряклу крупу і варити протягом 5 хвилин на слабкому вогні;
  • далі береться каструля великих розмірів, куди наливають воду, ставлять на плиту і доводять до кипіння;
  • прямо в неї поміщають каструлю з перловкою, накривають кришкою і варять у такому вигляді протягом 6 годин;
  • обов’язково потрібно виставити слабкий вогонь і час від часу підливати воду в нижню каструлю. Використовуючи цей метод приготування перлової каші, ви отримаєте страва, що володіє приємним кремовим відтінком і горіховим смаком;
  • безпосередньо перед вживанням в горня з кашею можна додати масло, сіль і мед.

Як вибрати перловку. Правила зберігання

За темою:  Бананова дієта на 3 дні: плюси і мінуси, результати і відгуки

Щоб зрозуміти, якісну чи крупу вам пропонують у магазині, необхідно знати, якими ознаками має такий продукт:

  • кількість вологості у якісної перлової крупи не повинна викликати сумнівів;
  • зерна повинні мати гладку форму і білий молочний відтінок, пошкодження і сторонні запахи повинні бути відсутніми;
  • у крупі не повинно бути личинок або круп’яних мошок.

Знайомлячись з інформацією про продукт, особливу увагу потрібно приділити терміну придатності. Якщо крупа виявилася простроченою, то готувати з неї кашу неприпустимо.

Найбільш підходящим місцем для зберігання крупи є жерстяні або скляні банки. Однак окремі господині раніше використовують в якості ємностей мішечки. Щоб цей продукт якомога довше залишався придатним для вживання, необхідно підтримувати оптимальну вологість у приміщенні.

Не рекомендується запасатися перловкою про запас. У цьому випадку вам необхідно буде регулярно перевіряти свої запаси, щоб переконатися, що в них немає жуків або мошок. Якщо ви виявили зіпсовану крупу, то її необхідно відразу викинути.

Висновок

Перлова крупа являє собою цікавий і дуже поживний продукт, незважаючи на те, що багато можуть неправильно ставитися до неї. Перлова каша дуже популярна серед людей, які дотримуються здорового способу життя, адже вона є дієтичним продуктом, тому він може допомогти багатьом людям при різних хворобливих станах.

Але майте на увазі, що занадто часто їсти перлову кашу небажано, оскільки може спостерігатися зовсім інший ефект — замість того, щоб худнути, людина може почати набирати вагу. Це ще раз підтверджує правило, що все треба робити в міру.