Кукурудзяна каша для схуднення: користь і шкода, склад, калорійність

Кукурудзяна крупа входить в число найбільш популярних зернових культур, які людина культивує протягом багатьох століть. І хоча за останні роки з’явилося чимало альтернативних продуктів, інтерес до цій крупі не знижується.

Неправильно думати, що кукурудза змогла так широко поширитися завдяки інкам, майя і ацтекам, що займається вирощуванням кукурудзи, зерна якого вживали в їжу. Основним фактором успіху кукурудзяної крупи варто назвати її універсальність, адже для більшості людей сьогодні вона є обов’язковим продуктом у раціоні.

Проте неправильно вважати, що вживання кукурудзяної крупи несе організму тільки користь, адже вона, як і інші продукти, що володіє шкідливим впливом.

Універсальність кукурудзи

По своїй структурі кукурудзяна каша являє доведені до порошкоподібного стану зерна стиглої, висушеної кукурудзи. Цей продукт, що містить масу вітамінів, можна вживати як самостійне блюдо, так і у вигляді гарніру. Кухарі використовують кукурудзяне борошно для приготування різних страв: хліба, дуже смачних коржиків, консервації і салатів.

Часто кукурудзяна каша використовується у вигляді начинки для пиріжків, також її можна додавати в пластівці і супи.

Багато століть назад кукурудза була об’єктом для поклоніння індіанських племен, що мешкали на території американського континенту. Цю зернову культуру вони зводили в ранг богині. І, можливо, у них на це були підстави, адже кукурудза володіє цілющими властивостями, тому й отримала поширення в народній медицині.

Найбільш цінною частиною є кукурудзяні рильця — волоски, а також зерна, які використовують для приготування спеціальних ліків. Корисно приймати настоянку з кукурудзи для лікування гепатиту та боротьби з безпліддям. На основі рилець можна приготувати цілющий відвар, який допомагає при діареї.

Види крупи

Для приготування кукурудзяної каші крупу використовують з однойменною назвою. Її прийнято розділяти на кілька видів, кожен з яких відрізняється методом обробки:

  • велика крупа. З неї в основному роблять пластівці або солодощі «Повітряні зерна». Сировиною для цієї крупи є шматочки кукурудзяних ядер різної величини;
  • шліфована крупа. Її роблять із шматочків ядер кукурудзи, мають різну величину. У процесі приготування крупа піддається шліфовці на спеціальному апараті. Тому при розгляді крупинок на них можна помітити кілька округлих обрисів;
  • дрібна крупа. З неї роблять солодкі палички.

Склад

Кукурудза — це дуже смачний продукт, який містить велику кількість вітамінів. Тому невипадково вона отримала звання «цариці на столі». Якщо звернутися до її складу, то в ньому присутнє дуже мало алергенних компонентів. Цим і пояснюється рекомендація лікарів годувати маленьких дітей кашею з кукурудзяних зерен.

За темою:  Як схудла Поліна Гагаріна і яку дієту вона вибрала, щоб швидко схуднути, фото до і після схуднення

Часто страви з кукурудзи включають в меню хворих з порушеннями роботи кишечника, які мають назву целіакії. Вона є єдиною зерновою культурою, яка може використовуватися для приготування каш. Це пояснюється відсутністю у складі кукурудзи гліадину і білкової фракції.

У той же час кукурудза і її борошно багаті масою та інших корисних компонентів:

  • рослинний білок. Він необхідний для нормальної роботи організму;
  • лізин, гістидин, триптофан, аргінін і цистеїн, в яких також потребує людський організм;
  • ненасичені жирні кислоти — арахідонова, лінолева, ліноленова, від яких залежить рівень холестерину;
  • вітаміни В1, РР, В2, Е, Н, А, нікель, кальцій, мідь, калій, залізо, кремній, фосфор.

Фахівці рекомендують включати кукурудзяну кашу в раціон пацієнтам, які мають проблеми з якістю крові, що страждають цукровим діабетом і різними алергіями.

Калорії

Не менш важливим питанням є калорійність кукурудзи. Для людей, які дотримуються дієти, дуже часто є кукурудзяну кашу небажано. Справа в тому, що в 100 г цього продукту міститься 328 ккал. Тому, якщо є бажання покуштувати це блюдо, то найкраще його вживати невеликими порціями. При вживанні цієї каші досить швидко приходить відчуття насичення, тим більше, якщо подавати її разом з овочами або салатом.

Кукурудзяна каша. Користь

Унікальність кукурудзі надає здатність не втрачати корисні властивості навіть після термічної обробки. Коли вона потрапляє в організм, в ній містяться вітаміни і мінерали швидко засвоюються. Вживати кукурудзяну кашу корисно завдяки наступним властивостям:

  • Для захисту від депресії організм повинен бути забезпечений у достатній кількості витаминамиВ5 і B1. Тому цей продукт і страви з кукурудзяного борошна обов’язково повинні бути присутніми в раціоні людей, які страждають неврозами;
  • Щоб шкіра залишалася красивою і молодий, людина не повинна відчувати дефіциту вітаміну Е. Якщо він буде присутній у необхідній кількості, то це допоможе зробити волосся більш здоровими і міцними;
  • Вітамін PP дозволяє нормалізувати процеси в організмі;
  • Кукурудзяна каша (мамалига) багата на вітамін А, який необхідний людям, які часто застуджуються;
  • У складі мамалиги присутні кремній, від якого залежить стабілізація роботи кишечника;
  • Фосфор, яким багата кукурудзяна мука, позитивно впливає на стан шкіри, прискорює процес обробки інформації, а також робить більш стійкою нервову систему до зовнішніх подразників;
  • Завдяки дієтичної клітковини в організмі не будуть довго затримуватися токсини і продукти розпаду;
  • у вуглеводах та каротині, які містяться в кукурудзяній муці, особливо потребують люди, яким складно вести активний або рухливий спосіб життя.
За темою:  Чи можна після тренування відразу є: через скільки часу можна їсти, що і в якому випадку краще їсти

Кукурудзяна каша вважається корисним продуктом завдяки тому, що прискорює процес доставки вітамінів і мікроелементів в кров, а це допомагає поліпшити самопочуття організму.

Також каша з кукурудзи володіє очищує дією, видаляє важкі жири, а також допомагає відновити нормальну роботу серцево-судинної системи.

Можливу шкоду каші

Незважаючи на наявність у кукурудзяної каші великої кількості корисних властивостей, харчуватися тільки нею небажано, оскільки в певний момент може проявитися її негативний вплив. Тому потрібно дотримуватись головного правила при вживанні будь-якого продукту харчування — всього має бути в міру.

Кукурудзяна каша не відрізняється від інших продуктів, тому має не тільки корисними властивостями, але і може завдати шкоди. Більша частина складу будь-якої каші припадає на клітковину, частка якої становить не менше 90%. Тому при регулярному вживанні в людини буде присутній відчуття насичення, однак клітини будуть залишатися без харчування. Коли організм отримує занадто багато вітамінів, виникає таке явище, як перенасичення. У певний момент організм вже не може приймати нову порцію корисних речовин. В цьому випадку людині може знадобитися увагу фахівця, якому доведеться призначити комплексне і тривале лікування.

Слід враховувати, що кукурудзяна каша — це низькокалорійний продукт. Тому, якщо ваша вага не дотягує до норми, то вам слід виключити на якийсь час кукурудзу зі свого меню. Неприпустимо харчуватися цією кашею при виразковій хворобі, особливо в періоди загострення.

При наявності певних хронічних захворювань насамперед необхідно пройти консультацію у лікаря або дієтолога, щоб дізнатися, чи не завдасть шкоди кукурудзяна каша, якщо нею почати харчуватися кожен день. Крім цього, не завадить з’ясувати, в яких кількостях можна їсти цю страву.

Користь кукурудзяної каші для схуднення

За словами дієтологів, починати сніданок краще всього саме з поживних страв, тоді вони забезпечать відчуття насичення до самого вечора. Адже саме вранці організм починає прокидатися і переходить в активний режим роботи після розслабленого сну.

За темою:  Розрахунок калорійності продуктів: як визначити калорії в страв, таблиця на 100 грам

Вживаючи вранці кукурудзяну кашу, ви не тільки підготуєте шлунок до прийомів їжі, але і наситите кров вітамінами і корисними ферментами. Досить з’їсти вранці всього лише маленьку тарілочку кукурудзяної каші, щоб відчути приплив енергії.

Користь кукурудзи пов’язана з тим, що в її складі присутні спеціальні речовини, завдяки яким швидко виводяться з організму шкідливі токсини і жири. Якщо ви дотримуєтеся дієти в цілях схуднення, то можна вживати кашу, але без масла. В іншому випадку, спробуйте замінити її оливковою олією. Людям, які прагнуть схуднути, слід готувати кашу без солі.

Багатьох жінок цікавить, корисно чи є кукурудзяну кашу при вагітності? Цей продукт бажано включати в раціон, якщо в період вагітності відсутні відхилення. Цей продукт допоможе правильно розвиватися майбутній дитині, оскільки він покращує процес транспортування корисних елементів від матері до плоду.

Висновок

Кукурудзяна крупа — це унікальний продукт, який відрізняється від багатьох інших круп своїм незвичайним хімічним складом. Саме завдяки йому кашу з кукурудзи можна давати хворим і дітям. У цілому ж цей продукт володіє безліччю корисних властивостей, тому його рекомендується їсти не тільки здоровим людям, але і пацієнтам, що страждають різними захворюваннями внутрішніх органів.

Але при цьому потрібно пам’ятати про те, що у кукурудзяної крупи користь і шкода є одночасно. Особливо обережним треба бути з нею тим, хто дотримується дієти. Однак уникнути негативного прояву цього продукту можна, якщо є кукурудзяну кашу в невеликих кількостях.