Калорійність курки: скільки калорій в різних частинах відвареної тушки, шкода і користь м’яса курки

Курка у вареному вигляді — улюблений продукт всіх дієтологів. Фахівці рекомендують її до вживання всім без винятку, оскільки вона включена в правильне харчування. Відварна курка — цінний продукт. За такої делікатної обробки в ній зберігаються всі корисні речовини і не купується зайва енергетична цінність. Альтернативою вареної курки є шашлик, маринована в оцті. Інші види обробки тільки збільшують калорійність цього продукту.

Скільки калорій в відвареної курки?

Це залежить від частини тушки. Наприклад, відварна грудка є першим дієтичним продуктом. Її ніжність хороша в якості доповнення салатів, рулетів, супів,паштетів, фаршів. Отже, калорійність тушки виглядає так:

  • 100 грам відвареного м’яса при відсутності шкіри містять 95 кілокалорій. Філе в сирому вигляді без кістки — 113 ккал, з кісткою оцінюється в 137 ккал. Якщо відварити грудку зі шкірою, то в організмі виявиться 164 ккал.
  • У 100 гр м’яса знаходиться 23 г білка, близько 2 гр жиру і 0, 4 вуглеводів. Ці показники дозволяють розрахувати добове споживання продуктів, щоб задовольнити потребу організму в протеїні. Щоб позбутися від жиру і підтримати м’язову масу необхідно вживати 1,3-2 грам на один кілограм ваги.

Скільки калорій в м’ясі, як стало зрозуміло, треба підраховувати з врахуванням шкіри і кісток.

Крім того, кожна частина вареної тушки має свою енергетичну цінність:

  • Гомілка без шкірки — 110 ккал на 100 гр, з шкіркою — 161 кілокалорій.
  • Стегна без шкірки — 160 на 100 гр, з шкіркою — 185 ккал.
  • Стегенця без шкірки — 170/100.
  • Крильця — 181/100 грам.
За темою:  Соняшникова халва: калорійність в 100 грамах продукту та його склад, різновиди східного ласощі

Якщо брати до уваги курячі субпродукти, то їх калорійність також невелика. Шлунки в відвареному вигляді мають 94 кілокалорій, печінка — 116, серце — 182 к. калорії.

Користь вареної курки

Курка у вареному вигляді в своєму складі має безліч важливих для здоров’я людини речовин. Це більша частина вітамінів і мінералів, а також цінні амінокислоти. Оскільки жирів і вуглеводів в ній майже немає, то фахівці охоче включають її до складу різних дієт.

М’ясо курки беруть до уваги при лікуванні діабету, подагри, виразкової хвороби. Якщо його вживати регулярно, то можна запобігти поява гіпертонії,інсульту, серцевих захворювань, атеросклерозу.

Особливо корисна відварна курка літнім людям. Більше користі принесе м’ясо молодняку, так як в ньому багато вітамінів, мінералів, якісного білка і глютаміна. Краще, якщо вживати домашню птицю, так як магазинна несе в собі багато шкідливих речовин, які накопичуються в процесі специфічного годування.

Страви, приготовлені з відварної курки, є здоровою їжею і насичують організм енергією. М’ясний бульйон благотворно позначається на стані дихальних шляхів, допомагаючи позбутися від розпочатого простудного захворювання, а також здатний відновити імунну систему після оперативного втручання. Насичений бульйон допоможе при отруєнні і зарядить енергією ослаблений організм. Відварна курка — відмінне блюдо для жінок в положенні.

Як правильно варити курку?

Після промивання стегенець або курячої грудки, м’ясо заливають водою і доводять до кипіння. Через п’ять хвилин після закипання, воду зливають і заливають знову чистою холодною водою і продовжити приготування страви. Це необхідно зробити з метою позбавлення від гормонів та антибіотиків, з допомогою яких вирощують птицю, після чого вона потрапляє до нас на стіл. Після цієї маніпуляції бульйон потрібно посолити і варити до готовності, потім розрізати на шматочки. В якості гарніру до дієтичної курочці хороший рис, який промивають, а потім відварюють.

За темою:  Особливості дієти і призначення продукції Енерджі дієт, склад коктейлів energi diet

Шкідливі речовини в курці

Може бути відварна курка шкідливою для здоров’я? Людині, на щастя, вона приносить більше користі, чим шкоди. Однак бути джерелом проблем вона також може.

Необхідно пам’ятати, що концентрація шкідливих речовин накопичується в шкірі і темних частинах м’яса. Саме шкіра приймає основний удар шкідливих речовин, які потрапляють в організм курки протягом її життя. Тому перед варінням рекомендують прибирати шкіру.

Також причиною неприємних гнильних процесів і розмноження шкідливих мікроорганізмів у товстому кишечнику може стати недостатньо оброблене куряче м’ясо. Внаслідок може виникнути отруєння всього організму, а також загострення захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Курка замість шкоди принесе тільки користь, якщо дотримувати наступні правила:

  • Проводите ретельну обробку м’яса тушки. Найчастіше варіть і запікайте, рідше смажте.
  • Щоб курка краще переварилася в ШКТ, вживайте її з овочами.
  • Не переїдайте м’яса курки.

Важливо! За життя курку може здолати сальмонельоз, якими може заразитися людина. Якщо тушка не пройшла достатню термічну обробку, то це несе цілком реальний ризик.

Таким чином, відварене куряче м’ясо низькокалорійне і поживне, підходить в якості дієти для здоров’я та схуднення. Однак варто дотримувати нескладні правила приготування, щоб уберегтися від можливих проблем з ШКТ.