Скільки калорій в апельсинах при різних способах вживання, калорійність 1 шт

Апельсин по праву вважається самою поширеною по всьому світу цитрусової культурою, яка виростає в тропіках і субтропіках. Ще 2,5 тисячі років тому в Китаї їх культивували і цінували за надзвичайну користь. За рахунок своєї низької калорійності і змісту величезної кількості корисних речовин апельсин бере участь в безлічі дієт для схуднення. Дізнаємося докладніше про його властивості.

Харчова цінність

Одним з основних переваг апельсина вважається високий вміст вітаміну С. В одному апельсині середнього розміру з масою близько 150 г міститься більше 80 мг аскорбінової кислоти, що відповідає добовій потребі людини в цьому вітаміні.

Також у складі присутні вітаміни групи В, вітаміни А, РР. Багатий цей вид цитрусових і на корисні мікроелементи: калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, натрій.

Органічні кислоти, що містяться в плодах, сприяють розщепленню жирів. Харчові волокна, якими багата м’якоть апельсина, покращують процеси травлення.

Вміст жирів в апельсинах мінімально: всього 0,2%. Білків міститься 0,9%. Вуглеводи в кількості 8,1% представлені глюкозою й фруктозою, які майже миттєво після вживання апельсина всмоктуються в кров і надають ефективне підбадьорливо.

Денна норма вживання

Традиційно лікарі вважають, що норма споживання апельсинів відповідає одному плоду в день. Вміст корисних речовин в ньому достатньо, щоб задовольнити потребу в них більшості людей.

У разі відсутності алергічних реакцій на цитрусові можна не обмежувати себе у вживанні апельсинів, але дієтологи впевнені, що двох або трьох штук в день цілком достатньо.

Дітям рекомендують давати не більше двох невеликих апельсинів в день.

Добовою нормою вживання соку прийнято вважати 1-2 склянки.

Корисні властивості

Багатий зміст у апельсинах корисних для здоров’я речовин визначає ряд позитивних аспектів вживання цих цитрусових:

  • Зміцнення імунітету та протидію вірусам.
  • Позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт.
  • Прискорення процесів метаболізму, «спалювання» жиру.
  • Сприятливий вплив на організм при захворюваннях печінки, легенів.
  • Зниження концентрації холестерину.
  • Нормалізація тиску.
  • Зміцнення стінок судин.
  • Уповільнення процесів клітинного старіння.
  • Знищення бактерій в порожнині рота.
За темою:  Фітнес-дієта для спортсменів: основи здорового харчування при тренуваннях, правильне меню на кожен день

Калорійність при різних способах вживання

Апельсин вживають в їжу не тільки у свіжому вигляді. З цього корисного фрукта можна вичавити сік, зробити варення або джем, приготувати цукати. З шкірки можна добути ефірне масло, яке можна додати до алкогольні чи безалкогольні напої, в тому числі газовані.

Від того, в якому вигляді вживати апельсин, буде залежати і калорійність. Розглянемо найбільш популярні варіанти:

  • без шкірки;
  • з шкіркою;
  • сік;
  • цукати;
  • джем і варення;
  • ефірна олія.

Свіжий Апельсин без шкірки

Володіє низькою калорійністю. Енергетична цінність м’якоті становить лише 43 ккал. Щоб визначити кількість калорій в 1 шт., необхідно знати масу плода. Вага середнього апельсина, очищеного від шкірки, становить приблизно 150 гр. І це досить великий апельсин, діаметр його досягає 8 див. Провівши нескладний математичний розрахунок, отримуємо, що калорійність одного апельсина без шкірки дорівнює 64,5 ккал. Немає сумнівів, що це дуже невелика величина.

Свіжий Апельсин з шкіркою

Сама цедра апельсина містить ще менше калорій. Її харчова цінність становить 16 ккал на 100 грамів. Примітно те, що зазвичай шкірка апельсина незаслужено відправляється у відро для сміття незважаючи на те, скільки користі вона в собі несе. У ній не тільки міститься ефірна олія, цедра багата аскорбіновою кислотою, натрієм, калієм і масою інших надзвичайно корисних для здоров’я речовин. Цедра використовується для нормалізації водно-сольового балансу, благотворно впливає на кровоносну систему, сприяє усуненню набряків.

Для жінок цедра корисна ефектом зниження менструальних хворобливих відчуттів. В цедрі містяться особливі речовини, які сприяють боротьбі з холестерином.

Важливо пам’ятати про такі високі цілющі властивості апельсинової шкірки і не викидати її. Тільки вживання цедри повинно бути обмеженим, адже надмірне її кількість може призвести до алергічних реакцій.

Калорійність апельсина з шкіркою відрізняється від неочищеного незначно.

Апельсиновий сік

За темою:  Як худнути з Орсотен Слім: інструкція із застосування, побічні ефекти, відгуки лікарів і ціна

Тут важливо розуміти, що жоден покупної сік навіть найкращої якості не зрівняється з вичавленим самостійно. Натуральний апельсиновий сік можна отримати не тільки за допомогою соковижималки для цитрусових або спеціального преса, але і просто вручну. Свіжий сік зберігає всю користь м’якоті апельсина. В 300 мл соку міститься необхідний добовий обсяг вітаміну С. Він надає неоціненну допомогу при грипі, застудних захворюваннях, ангіні, так як має протизапальні та жарознижуючі властивості.

Корисний апельсиновий сік і при гіпертонії, захворюваннях дихальних шляхів, хворобах суглобів і проблеми з шкірою. Завдяки високому вмісту вітамінів натуральний апельсиновий сік успішно бореться з авітамінозом. Також він надає позитивний ефект на організм при різних захворюваннях кровоносної системи.

Енергетична цінність свіжовичавленого апельсинового соку становить 367 ккал на 100 мл.

Цукати

Щоб отримати апельсинові цукати, шкірку фрукта відварюють в цукровому сиропі великої концентрації. Далі шматочки шкірки висушуються і стають зацукрованою солодкістю. Цукати можна не тільки вживати в їжу, але і додавати до десерти або випічку.

Щоб продукт вийшов корисним, готувати його краще самостійно. Для цього шкірку апельсина з залишками м’якоті вимочують у воді протягом трьох днів, це дозволяє позбавитися від гіркоти. Процес відварювання в цукровому сиропі потрібно повторити до п’яти разів. Після кожної варіння цукати повинні охолонути і настоятися. Далі проводять ретельне висушування.

Такі ласощі можна назвати смачним і корисним, але зовсім недієтичних продуктом: калорійність 100 грамів цукатів становить 300 ккал.

Джем і варення з апельсинів

З самого дитинства, більшість з нас пам’ятають чудовий смак апельсинового джему. Варення і джем, приготовані з апельсинів, люблять не тільки діти, але і дорослі. Має значення не тільки чудовий смак, для організму важливо, скільки корисних властивостей є в продукті.

Плоди апельсина при тепловій обробці практично не втрачають свої корисні якості. Апельсинове варення і джем є прекрасним засобом зміцнення імунітету в зимовий період.

Однак не варто зловживати цими продуктами, адже за рахунок високого вмісту цукру енергетична цінність варення може становити 270 ккал на 100 грамів продукту і навіть більше.

За темою:  Як прибрати відкладення жиру з боків і живота: правильні дієти, тренування для жінок, догляд за тілом

Апельсинове масло

Апельсиновим маслом називають ефірна олія, що добувається з шкірки апельсина. Широко відомо його благотворний вплив на організм. Воно бореться з депресією, покращує настрій і знімає відчуття тривоги, сприяє відновленню енергетичних ресурсів організму після хвороб. Корисно апельсинове масло і для гостроти зору.

Також добре відомий його протизапальний ефект, який використовують для зняття запалення ясен і захисту від кровоточивості. Це ефірне масло є прекрасним жовчогінним засобом, сприяє очищенню організму від шлаків.

Апельсинове масло знайшло широке застосування в косметології. Його використовують для додання блиску волоссю, пом’якшення шкіри голови і зміцнення коренів волосся. Застосовується воно і в масках для обличчя, так як підвищує пружність шкіри і сприяє розгладженню зморшок.

Оскільки в чистому вигляді апельсинове масло не вживають, дані про його калорійності будуть виключно довідковими. Енергетична цінність такого масла становить трохи менше 900 ккал на 100 мл.

Введення апельсинів в щоденний раціон надзвичайно корисно для зміцнення імунітету і підтримки сил організму. Причому вони містять мало калорій. Ці фрукти входять до складу багатьох дієт для схуднення. Замінити апельсини в раціоні можна тільки іншими цитрусовими.