Застосування ячної крупи: користь, властивості, з якого злака її роблять

Люди, які усвідомили всю користь здорового харчування, намагаються частіше включати в своє меню страви, приготовлені з зернових. Адже вони не тільки корисні, але і містять у великій кількості вітаміни. До їх числа слід включити і ячмінь, який протягом багатьох століть активно вирощувався стародавніми цивілізаціями. Він використовується для отримання ячної крупи, з якої можна приготувати смачні каші.

У кулінарії відомо чимало страв з цього злаку, вживання яких дозволяє задовольнити потребу організму у важливих для нього вітамінах і мінералах.

Особливості ячної крупи

Для більшості людей ячна крупа є загадкою, адже вони не знають, з чого роблять ячну крупу. Однак насправді вона являє собою зерна ячменю дрібного дроблення. У неї не прийнято виділяти сорту, оскільки її класифікація передбачає номери, які вона отримує після дроблення.

За номером можна визначити розмір перероблених зерен. Найбільш часто у продажу зустрічаються крупи, які можуть мати в одній упаковці одночасно три номери. Однак іноді в магазинах можна знайти злакову продукцію, де в одній розфасовці може лежати зерно тільки з певним номером.

Ячмінь почали культивувати багато століть тому. Перша інформація про це благородній зерні наводиться в матеріалах, що відносяться до періоду до нашої ери.

Першими вирощувати цю зернову культуру стали жителі Азії, звідки вона згодом поширилася на інші території: Гімалаї, Грецію, Римську імперію, Норвегію і т. д.

В наші дні ячмінь дуже часто можна зустріти на столі, адже багатьох він приваблює не тільки смаковими якостями, але і корисними властивостями, якими володіють зерна ячменю.

Крупа відрізняється по своїй корисності. Найбільш цінується лише та, яка представлена у вигляді нешліфованих і невідполірованих ячмінних зерен. Варто сказати, що між перловкою, яка є однією з двох різновидів цієї крупи та ячмінним злаком є велика різниця.

Якщо першу піддають шліфуванню й поліруванню, передпродажна обробка зерен ячменю обмежується тільки видаленням домішок і квіткових плівок. Тому страв, які готують із цієї крупи, вдається зберегти природні запаси клітковини. Перловка в цьому відношенні не є настільки багатою: в результаті полірування і шліфування вона втрачає багато своїх натуральні корисні властивості. Тому невипадково фахівці говорять про те, що перлова каша є не такою цінною, як ячна.

За темою:  Кунжутне масло: користь і шкода, як правильно приймати, відгуки

Користь ячної крупи

З причини високої корисності і поживності з цієї крупи можна готувати каші, які можна давати навіть дітям.

Якщо організм буде забезпечений достатньою кількістю природних корисних речовин, які містяться в цій крупі, то це не пройде безслідно для його стану:

  • Підвищиться гострота зору, а також покращиться стан сітківки очного яблука.
  • Відновиться робота важливих органів і систем організму, включаючи нирки, серце, головний мозок, щитовидну залозу та ін.
  • Організм почне очищатися від шлаків і токсинів.
  • Менше буде турбувати ревматизм і артрит.
  • Проявиться омолоджуючий ефект, у результаті зміниться зовнішній вигляд шкіри.
  • Менше будуть турбувати алергічні реакції.
  • Організм буде краще протистояти цукрового діабету, ожиріння, хронічних запорів, захворювань кишечника та ін.
  • Підвищиться імунітет, організм стане краще протистояти вірусам та інфекціям.

Однак у цього злаку є й інші корисні властивості. При регулярному вживанні він починає надавати протизапальну, сечогінну, спазмолітичну, пом’якшувальну та інші впливи. Про цей факт знає традиційна і народна медицина, тому цей злак часто використовують у лікувальних цілях.

Шкода ячної крупи

Необроблені зерна ячменю досить багаті корисними елементами, тому бажаного ефекту можна домогтися, якщо включати в раціон страви з цієї крупи не рідше 2-3 разів на тиждень.

Однак якщо вони будуть присутні на столі частіше, то це може принести шкоду. Хоча багатьма людьми ячмінний злак сприймається в якості дієтичного продукту, дозволяючи активно худнути, в деяких випадках це може привести до абсолютно протилежного результату.

Такий ефект пояснюється наявністю в складі зерен ячменю крохмалю, який при постійному надходженні в організм сприятиме збільшення жирових запасів.

Але навіть якщо людина буде вживати його в помірних кількостях, то і тут він може нашкодити.

Насамперед, потрібно бути обережними з ячневими стравами людям, у яких є індивідуальна непереносимість компонентів, а також тим, хто страждає хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Небезпека для здоров’я ячна каша може створити і людям, яким поставлений діагноз целіакії. Це вроджене захворювання, основною ознакою якого є нездатність організму повністю розщеплювати глютен в шлунку. Враховуючи, що ця злакова культура дуже багата глютеном, часте вживання страв з неї може серйозно погіршити стан хворої людини.

Ячна крупа: застосування

За темою:  Правила дробового харчування для схуднення: принципи, меню на тиждень, таблиця

На сьогоднішній день ячка є однією з найпопулярніших круп, тому придумано чимало страв з цього злаку. Зерна ячменю в основному використовують для приготування каші на воді, молоці або рослинному маслі, вживаної у вигляді гарніру або самостійного блюда.

Ячка добре поєднується з такими продуктами, як овочі, гриби, м’ясо, бобові (наприклад, горох або сочевицю), інші крупи, сухофрукти і т. д.

Також цю крупу можна використовувати для приготування різних салатів, якими можна харчуватися не тільки в звичайні дні, але і під час посту. У старовину на основі ячменю готували кутю. Для цього до ячменю додавали зерна пшениці, гарненько дробили і клали родзинки, мед, горіхи і молоко.

Сьогодні можливості дозволяють приготувати і більш оригінальні страви з цього злаку. Цікавим варіантом є запечені ячмінні зерна, котлети з ячменю, запіканки тощо

Дуже смачними виходять страви з ячменю, подаються з легкими гострими соусами, літніми салатами і сирими овочами. Вони здатні виділити незвичайний смак цієї зернової культури.

Як вибрати ячну крупу?

Смакові якості каші з ячменю залежать не тільки від рецепту, але і основного компоненту — крупи. Щоб ви змогли із задоволенням поглинати страви з ячменю, вам не завадить ознайомитися з деякими простими правилами, дотримуючись яких при виборі крупи ви будете впевнені в тому, що їх смак вийде саме таким, який ви очікуєте.

  1. В процесі вивчення інформації про продукт необхідно приділити увагу дату виробництва. Купувати крупу, яка досить давно продається з моменту виготовлення, небажано, оскільки з кожним днем збільшується ймовірність того, що вона вже зіпсована. Привести її у непридатність можуть різні комахи-шкідники або вона може придбати неприємну гіркоту. Тому, щоб бути впевненим у якості продукту, рекомендується купувати крупу ранньої дати вироблення.
  2. Обов’язково оцініть стан зерен. Цього правила треба дотримуватися при виборі будь-якої крупи — в упаковці і на вагу. Ознакою якості буде відсутність темних або злежалися зерняток, грудочок і нецельних частин. Також переконайтеся, що крупа не містить жучків, камінчиків і багато сміття. Якщо щось із цього буде присутнім в ній, то страви з цієї крупи буде несмачними, та й самі зерна не зможуть зберігатися довго.
  3. Якщо ви вирішили придбати крупу на вагу, то крім вивчення зовнішнього вигляду не завадить понюхати її. Якщо ви відчуєте нехарактерний для зерен запах, то, швидше за все, вам пропонують зіпсований продукт.
  4. Щоб мати гарантію, що ви купуєте продукт, який був зроблений якісно, обов’язково перед вибором гарненько ознайомтеся з інформацією до товару. Вона повинна містити відомості про діючому Гості, дату виготовлення, терміни зберігання, складі тощо
За темою:  Застосування активованого вугілля: що це за засіб, як пити для очищення організму, показання

Як зварити ячну крупу?

Якщо вам доводилося не раз варити каші з інших круп, то і з ячмінним злаком у вас не виникне проблем. Але вам обов’язково потрібно знати про особливості цієї крупи, щоб каша вийшла смачною і корисною.

  • Спочатку вам потрібно промити крупу.
  • Перед варінням каші необхідно правильно визначитися з пропорціями основних інгредієнтів: завжди для ячки беруть води в 2 рази більше.
  • Варка каша повинна відбуватися на середньому вогні до повної готовності. Після цього кашу знімають з плити і дають настоятися протягом 10-15 хвилин.

Поліпшити смак готової каші можна, додавши в неї невеликий шматочок вершкового масла або підсмаженого лука.

Висновок

Серед більшості з нас не так багато любителів ячної крупи, однак вона дуже добре знайома шанувальникам здорового харчування, адже страви з цієї крупи неймовірно смачні і корисні. Не всі знають про те, що страви з цієї крупи можна давати і дітям.

Цінних цей продукт робить те, що зерна в процесі обробки не піддаються операцій шліфування та полірування. Тому вони зберігають всі свої корисні властивості, якими їх нагородила природа. Тому при правильному приготуванні з цього злаку виходять смачні і корисні страви. Єдине, що може зіпсувати задоволення від поглинання ячки — низька якість продукту. Тому необхідно вибирати крупу дуже ретельно, попередньо вивчивши інформацію до продукту.