Корисні властивості крупи полба: користь і шкода, що це таке, і як її готувати

На сучасних ринках можна зустріти самі різні продукти, які рекомендується вживати в їжу. Серед них зустрічається крупа полба, яка стала набирати свою популярність порівняно недавно, але вже міцно влаштувалася на продовольчому ринку. В основному це відбулося через те, що крупа має безліч корисних властивостей, які сприяють нормалізації здоров’я, підвищенню імунітету і додавання мінеральних компонентів в організм людини.

Загальні відомості

Полба — це крупа, яка належить зерновим культурам. Зерно має плівчасте будова і темно-червоний колір. Росте жито на колосках, подібно пшениці. У той час як крупа досягає стадії дозрівання, колоски розпадаються на кілька відгалужень. Після дозрівання крупу піддають процедурі молотьби, але зерно не вимочується з плівки, а залишається в ній. Всі види колби можна розділити на такі, як:

  • пшениця Урарту;
  • одноостая однозернянка;
  • Тимофєєва;
  • спельта;
  • дика двузернянка;
  • двуостая однозернянка.

Полба на відміну від інших видів круп відрізняється невибагливістю у догляді і скоростиглістю. Крім того, рослина вважається стійким до різких змін умов погоди і захворювань. Колос має структуру, яка захищає плоди від шкідників, поразок грибковими захворюваннями і забруднень, тому крупу можна вирощувати у вологих районах та біля дороги. Від подібних негативних умов, зерна захищені спеціальною м’якоттю у вигляді колби, яка непридатна для вживання в їжу.

Виробники придумали спосіб, який допомагає відчищати полбу від м’якоті і, таким чином, робити продукт придатним для вживання. Це і є причиною, через яку плівка залишається на зернах і після збору врожаю.

Історичне значення

Хоча полба з’явилася на прилавках порівняно недавно, насправді її історичний шлях розпочався ще задовго до нашої ери. Перші згадки про цю крупі зустрічаються в літописах Єгипту і Вавилона. Ця культура була однією з найважливіших. Крім того, полбу згадували у своїх творах такі знамениті люди, як Гомер та Геродот.

У Єгипті і Вавилоні крупу використовували також широко, як і в наш час пшеницю. У цьому немає нічого дивного, адже ця культура не вибаглива до погодних умов. Саме тому в XVIII—XIX столітті, полба була дуже популярна і на території Росії. Посіви виходили повністю, при цьому стебла не отримували пошкодження під час сильних дощів чи від шкідників, але ближче до XX повіки, полбу замінила пшениця, яка відрізняється більшою врожайністю і аналогічної стійкістю до зовнішніх чинників.

За темою:  Гиполипидемическая дієта: суть дієти, список продуктів і правила

Сьогодні популярність до цієї культури знову почала набирати обертів і особливо це можна побачити на території США, де зерно намагаються вирощувати на маленьких ділянках землі. Така популярність з’явилася після того, як з’явилася інформація про колосальні корисні властивості цього продукту для здоров’я людини.

Як вибирати і зберігати полбу

Вибирати полбу можна використовуючи поширені правила. У першу чергу варто дивитися на герметичність пакету і наявності сертифіката якості. Далі рекомендується переглянути наскільки зерно чисте. Збираючись в магазин не можна забувати, що крупа може мати такі назви, як:

  • спельта;
  • еммер;
  • камут;
  • двузернянка.

Для зберігання полби найкраще підійде герметична упаковка і прохолодна обстановка. Необов’язково ставити зерно в холодильник. Можна просто помістити його в тінь з температурою не вище 20 градусів.

Калорійність полби

Як і будь-який інший продукт, полба має свою поживну цінність. На ці властивості люди найчастіше звертають уваги, адже деякі сидять на дієті, а інші просто стежать за формою свого тіла. На щастя, зерно відноситься до низькокалорійним продуктам, але при цьому в ньому міститься велика кількість білка. Саме тому полбу так часто вживають в їжу спортсмени, яким білок необхідний як раз у великих кількостях для формування м’язових тканин.

Полба

Якщо опиратися на числа, то на 100 грамів продукту доводиться:

  • білків — 5,5;
  • жирів — 0,85;
  • вуглеводів — 26,4;
  • ккал — 127.

Корисні властивості полби

Склад зернового рослини полби, забитий корисними елементами практично під зав’язку. Тут можна знайти 37% білка від загальної маси продукту, безліч мікро-і макроелементів, які необхідні для організму людини і, звичайно, вітаміни. З вітамінів можна виділити B2, B6, B9, а також багате вміст тіаміну. Крім вітамінів в зернах містяться мінеральні компоненти, до яких належать:

  • магній;
  • кальцій;
  • фосфор;
  • натрій;
  • калій;
  • мідь;
  • марганець.
За темою:  Відгуки про циклональном схудненні з чарівними кавовими бобами

Тобто, у тих випадках, коли організму бракує корисних компонентів, можна почати вживати полбу та продукт заповнить всі недоліки сповна.

Всі корисні компоненти, полбе містяться в збалансованій комбінації, чого не скажеш про гречку або рис, які також славляться своїми позитивними якостями. Варто відзначити, що всі мінеральні елементи знаходяться не тільки на поверхні зерен, але і в центрі. Це говорить про те, що після помелу або приготування, вони не пропадуть, але зате всередині організму зерно розчиняється дуже швидко за рахунок чого, організм отримує всі поживні речовини.

Лікувальні властивості полби

При регулярному вживанні полби, можна помітити, що серцево-судинна, травна і ендокринна системи починають працювати набагато краще. Крім того, цей продукт буде корисним для вживання людям, які страждають від нестачі цукру в крові. Також зерна полби підвищують імунітет і поліпшують функції, які борються з розвитком онкологічних захворювань.

Користь злаків можуть знайти і люди, які мають алергічну реакцію на глютен. Точніше кажучи, глютен можна знайти у багатьох культурних рослинах, до яких належить пшениця, овес та ячмінь, а ось в полбе цього компонента немає. Клейковина зерен, може бути, і має невелику кількість глютену, але це настільки мізерне, що алергічної реакції не простежується.

На процес травлення впливає, зокрема, структура зерен, а саме грубі волокна, які нормалізують травлення. Крім того, позначається на травленні і великий вміст білка, який перевершує навіть куряче яйце по цьому компоненту. Варто зазначити, що тут білок саме рослинного походження, яка не зустрічається в тваринній їжі. Рослинний білок засвоюється організмом набагато швидше.

Рецепти з використання полби

Крупа полба використовується в кулінарії давно. Як готувати полбу? Здебільшого з неї готують тільки каші, але і їх можна зробити по-різному, використовуючи класичні рецепти або навпаки проявити більше імпровізації.

Класичний рецепт

Знадобитися:

  • сіль і цукор;
  • вершкове масло 350 г;
  • 2 склянки полби;
  • 4 склянки води.
За темою:  У яких продуктах міститься багато кальцію: користь кальцію для організму, перелік продуктів, рецепти страв

Для початку зерна насипають у каструлю або друшляк, щоб можна було легко і добре промити полбу. Далі на плиту ставлять ємністю з водою і доводять її до кипіння. На відміну від інших зернових, полбу закидають поступово після того, як вода була доведена до кипіння. В такому стані каструля залишається на півгодини. Сіль і цукор додається за смаком. Для аромату і користі рекомендується додати в кашу фрукти або ягоди і, звичайно ж, не можна забувати про вершковому маслі.

Рецепт для мультиварки

Приготування каші в мультиварці не занадто сильно відрізняється від процесу на плиті, але тут можна використовувати більше інгредієнтів. Наприклад, в деяких рецептах рекомендується додавати яловичину або свинину.

Для початку потрібно порізати яловичину або свинину на дрібні частини помістити в каструлю, додати цибулі і моркви і все це поставити на режим смаження протягом 15 хвилин. Після того як м’ясо буде готове, додається каша і дві склянки води. Через півгодини каша буде готова.

Висновок

Безліч продуктів мають корисні компоненти, але вище всіх стоїть жито. Корисні властивості цієї культури вже довели на практиці свої можливості. Мінеральні елементи, вітаміни не тільки покращують здоров’я, але можуть допомогти впоратися з уже сформованими хворобами. Шкоди від вживання полби помічено не було, якщо не вважати індивідуальну непереносимість, яка іноді зустрічається.