Дієтичний стіл №5: меню на кожен день і дієта на тиждень для лікування печінки, рецепти домашніх страв
Ґрунтуючись на даних, отриманих при численних дослідженнях, М. І. Певзнер розробила 15 лікувальних дієт, які дозволяють знизити рівень ризику подальшого загострення і розвитку захворювань життєво важливих внутрішніх органів, а також зміцнити імунітет людини. Однією з найбільш ефективних методик лікування і профілактики сечокам’яної хвороб системи і печінки визнаний стіл №5, який можна дотримуватися протягом багатьох років навіть в домашніх умовах.
У цій статті ми розглянемо, у чому відмінність дієти №5 від інших методів лікувального харчування, опишемо меню на кожен день, а також пояснимо, чому цей стіл такий популярний у представниць прекрасної половини, які хочуть повернути фігурі природне стрункість і первозданні витончені пропорції.
Опис дієти №5: основні моменти
Як правило, ця лікувальна дієта призначається хворим, які знаходяться на етапі загострення хвороб жовчних шляхів, холециститу, гепатиту) та печінки, в їх поєднанні з гастритом і колітом, під час цирозу печінки на етапі компенсації.
Основні правила дієти №5 – харчування, яке виключає будь-які механічні та хімічні подразники для ШКТ і шлунка, прийом їжі у перетертому вигляді.
Що можна вживати в їжу при дієті №5?
Для лікувальної дієти №5 показано щоденне харчування 5-6 разів.
Основні правила дієтичного стола №5:
- Супи, а також страви, які збагачені клітковиною, і жилаве м’ясо повинні обов’язково перетираться. Крупи ретельно розварюють. Овочі дрібно ріжуться.
- Як готувати? Продукти варять, інколи готують на пару, запікають, гасять. Під час гасіння овочі не треба тушити і подрібнювати. Неприпустима скоринка на стравах.
- Забороняються холодні напої і страви.
- В меню включаються продукти, які містять велику кількість пектинів і харчових волокон, рідини і ліпотропних речовин.
- Обмеження: будь-які подразники для ШКТ (хімічні, механічні) і слизової, жири і сіль, будь-які продукти, які мають у своєму складі речовини, що є для печінки подразниками, будь-які продукти харчування, які можуть викликати бродіння або гниття в кишечнику.
- Основне завдання дієти – щадний раціон харчування для підвищення шансів на відновлення уражених органів, спокійною їх роботи, створення повноцінного харчування для жовчних шляхів і печінки (та інших органів), працездатність яких порушена.
Дозволені та заборонені продукти при дієті №5
Дозволені продукти:
- Супи-пюре, кремові і овочеві супи (овочі перетирають). Можливі молочні супи, але при цьому молоко потрібно розводити водою в пропорції 1:1. У ролі інгредієнтів можна використовувати: дрібно порізані овочі (картопля, морква, гарбуз), крупи (вівсяна каша, манна крупа і рис). В якості заправки – вершкове масло або сметана.
- Хліб вчорашній (або підсушити в тостері), здобні печива.
- Риба дозволяється нежирна, виключно легких сортів. Її можна зробити у вигляді котлет на пару, відварити шматком.
- Риба і м’ясо, які відповідають правилам дієти: нежирних сортів і нежилистие. Наприклад, яловичина і м’ясо кролика (у вигляді суфле, пюре тощо), курка з індичкою (можна відварити цілими). З м’яса необхідно прибрати всі сухожилля, з курки неодмінно видаляють шкірку.
- Запечені яєчні омлети з білка (жовтки – не більше 1 шт. у день, додається у страви).
- Молочні продукти. Молоко при колітах можна вживати лише в якості компонента в стравах. Можна вживати сир у вигляді пудингів і сирників, на пару чи перетертих страв (домашній, нежирний).
- З овочів можливо вживання кабачків і гарбуза шматочками (варені). Можна картопля з цвітною капустою, буряк з морквою (перетирати, готувати пюре, варити).
- Рисовий і манний пудинги або суфле. З каш (розбавляти молоко з водою) – перетертий рис, манка, гречка, вівсянка. Можна відварні макарони.
- Всі соуси потрібно готувати без підсмаженого борошна на молоці або на овочевих бульйонах.
- Солодке дозволяється лише у вигляді перетертих солодких і сирих (м’яких, стиглих) фруктів і ягід, а також в звареному і запеченому вигляді, у вигляді желе, мусів і киселів. Обов’язково перетирати всі сухофрукти. Також можливі до вживання варення і мед, у невеликих кількостях – мармелад з зефіром.
- Вершкового масла – не більше 35 гр./день. Можна заправляти салати рафінованим рослинним маслом, якщо організм сприймає.
- Кава – обов’язково з додаванням молока і тільки слабкий. Дозволяються солодкі соки (розбавлені водою, віджаті, домашні). Рекомендовані – відвар шипшини, чай (молоко/лимон).
Продукти, які заборонені:
- Бульйони з м’яса/риби, квасолеві/грибні, міцні бульйони.
- Листкові булочки і здоба, а також житнього і весь свіжий хліб.
- Будь-які копченості, будь-які консерви і всі субпродукти.
- М’ясо в кусковому, тушкованому та смаженому вигляді.
- Солона риба.
- Ікра, жирні види риби/м’яса.
- Сир за умови його підвищеної кислотності і жирності, вершки будь-якої жирності, солені і гострі сири.
- Всі страви з яєць, крім дозволених.
- Бобові і гриби.
- Пшоно і будь-які розсипчасті каші.
- Редис зі щавлем, часник з цибулею і редька, капуста з ріпою.
- На час дієти необхідно розлучитися з шоколадом та морозивом, з багатими на клітковину і кислими фруктами, а також виробами на основі крему.
- Всі маринади і соління.
- Заборона на будь-яку газовану воду і всі холодні напої. Не можна чорна кава і какао.
- Всі прянощі, жири і закуски.
Як організувати меню на тиждень дієти №5 для лікування печінки при гепатиті С і холециститі?
Зразкове меню на тиждень і на кожен день для столу дієти №5 виглядає таким чином.
Перший день:
- Сніданок: білковий омлет, каша (рис), можна на молоці, з 5 г масла, неміцний чай з часточкою лимона;
- Полуденок: сирна запіканка;
- Обід: суп з овочів (овочі перетирати), суфле (варене м’ясо), морква (гасити), компот;
- Другий обід: чай з печивом;
- Вечеря: макарони з сиром, мінеральна негазована вода;
- Другий вечеря: склянка кефіру.
Другий день:
- Сніданок: м’ясні котлети з молочним соусом, свіжий салат (яблука/морквина, перетерти), слабка кава з молоком;
- Полудень: яблуко;
- Обід: картопляний суп, кисіль із ягід, шматок вареної риби буряк (гасити);
- Другий обід: відвар шипшини з печивом;
- Вечеря: гречка, негазована мінералка;
- Другий вечеря: склянка кефіру.
Третій день:
- Сніданок: знежирений сир з 60 гр. сметани, легкий чай, вівсяна каша на молоці;
- Полуденок: печене яблучко;
- Обід: шматок вареної курки, гарнір (відварений рис), суп з овочів, компот з перетертих сухофруктів;
- Другий обід: сік;
- Вечеря: рибна котлета на пару, картопляне пюре, відвар шипшини, молочний соус;
- Другий вечеря: чашка кефіру.
Четвертий день:
- Сніданок: чай з молоком, макарони, перетерта яловичина;
- Полуденок: ліниві вареники;
- Обід: голубці, стакан киселю, суп з овочів (картоплю перетерти);
- Другий обід: кілька м’яких фруктів;
- Вечеря: чай, сир, рисова молочна каша з 6 гр. масла;
- Другий вечеря: чашка кефіру.
П’ятий день:
- Сніданок: легка кава з молоком, домашній сир, гречка без молока;
- Полуденок: печене яблучко;
- Обід: макарони, борщ на воді, кисіль, суфле (варене м’ясо);
- Другий обід: чай з печивом;
- Вечеря: шматок вареної риби, картопляне пюре, салат із свіжих овочів, мінералка;
- Другий вечеря: чашка кефіру.
Шостий день:
- Сніданок: неміцний чай, м’ясні котлети, гречка (розварити);
- Полуденок: морквяне пюре, яблучний джем;
- Обід: компот, сирний пудинг, суп на молоці з вермішеллю;
- Другий обід: кисіль;
- Вечеря: манна каша на молоці, мінералка;
- Другий вечеря: чашка кефіру.
Сьомий день:
- Сніданок: легкий чай, рис, шматочок оселедця, замоченою в молоці;
- Полуденок: печене яблуко;
- Обід: макарони, суп (крупа, овочі), молочний соус, м’ясні котлети на пару, компот;
- Другий обід: печиво з відваром шипшини;
- Вечеря: білковий омлет, зроблений на пару, мінералка, сирники;
- Другий вечеря: кефір.
Рецепти простих у приготуванні страв
Далі пропонуємо декілька дуже ефективних і простих рецептів для стола №5.
Дієтичний картопляний суп
Продукти:
- рис – 120 гр.;
- картопля – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- невелика цибулина;
- сіль – за смаком;
- брокколі – 60 гр.
Рецепт приготування: картопля чиститься, ріжеться кубиками і викладається в середню каструлю з водою. Сюди ж додається нарізана цибулина, промитий рис, потім воду можна ставити на плиту. Морквина натирається на некрупною тертці, покласти в суп одночасно з брокколі. Готувати суп на слабкому вогні, поки овочі і рис не приготуються, безпосередньо перед вимкненням потрібно додати сіль, перед вживанням страву необхідно додати трохи олії і зелень.
Яловичі тефтелі
Продукти:
- молоко – 2 ст. л.;
- сметана – 25 гр.;
- м’ясо яловичини – 170 гр.;
- масло вершкове – 1 ч. л.;
- урюк або чорнослив – 15 гр.
Рецепт приготування: м’ясо крутиться кілька разів через м’ясорубку, з чорносливу прибираються кісточки і нарізають тонкою локшиною. До фаршу додаються молоко, м’ясо, сіль, чорнослив і яйця, потім гарненько все вимішуємо. Ця м’ясна суміш ділиться на кульки, які випікаються в духовій шафі, перед самою готовністю заливають сметаною. Серед страв, в яких використовується м’ясо, це найпопулярніше для обіду.
Морквяні сирники
Продукти:
- морква – 60 гр.;
- сир 8% – 160 гр.;
- борошно пшеничне – 40 гр.;
- крупа манки – 6 гр.;
- масло вершкове – 25 гр.;
- цукор – 25 гр.;
- 1 сире яйце.
Рецепт приготування: морква перетирається на некрупною тертці, додається манка. Морквина охолоджується, потім в неї додають сіль, яйце, сир, практично вся борошно, замішуємо. Ліпимо сирники, пасеруємо в борошні і готуємо в духовці.
Поради дієтологів
Ця лікувальна дієта використовується не сам по собі, як панацея від хвороб, а тільки в комбінації з фізіотерапевтичним та медикаментозним лікуванням. Самому починати дотримуватися цей стіл небажано – лише після консультації з лікарем.
При повному дотриманні всіх правил дієти, ремісії можна досягти за дуже короткий термін – нормалізувати все травні органи і печінку, зняти загострення. Але необхідно дотримувати всі приписи лікаря. Якщо вказано вживати вчорашній хліб – то, це означає, що свіжий категорично заборонено. Якщо зазначено, що будь-груба їжа повинна перетираться – так і треба зробити, інакше толку від дієти просто немає.
Лікувальна дієта абсолютно виправдана при лікуванні цих захворювань. Як не дивно, правильним харчуванням взагалі можна вилікувати безліч хвороб. Що відносно стола №5, то він дає можливість не тільки купірувати загострення і поліпшити загальний стан, але і підняти загальний тонус, знизити вагу.
Кілька рекомендацій: заборонені продукти категорично небажано споживати і до, і після дієти. Про різні копченості з гострими приправами і спиртне – повністю забути. В іншому випадку вся дієта піде нанівець. Навантаження на печінку взагалі бути не повинно – лише в цьому випадку вийде нормалізувати її роботу. Курс дієти, якщо необхідно, можна повторити, але лише з дозволу лікаря.
Під час хронічного гепатиту і холециститу дуже важливо дотримувати основні принципи дієти. Для початку, треба ввести в меню необхідну кількість білка – швидкозасвоюваного і повноцінного. А також, не перевищувати допустиму кількість жирів, щоб не створювати сильну навантаження на печінку. Таким чином, всі жирні продукти – повністю виключаємо. Сирки, сметану та інше – тільки нежирні. Якщо необхідно підвищити жовчогінний ефект – збільшують кількість жирів рослинного походження.
Для хворих з надмірною вагою, кількість вуглеводів необхідно зменшити навіть менше дозволеної дієтою. Всі продукти при дієті прокрутіть через м’ясорубку, дрібно ріжте, протирайте і т. д. Ретельна переробка їжі забезпечить щадний режим для хворих органів.
Харчуватися – тільки дрібно, не 3 рази, повністю » наїдаючись, а порціями по 6-7 разів, які покладені при дієті. І, звісно, пам’ятаємо про клітковині – максимальна кількість цих продуктів в меню вашого раціону, щоб збільшити жовчогінний ефект цієї дієти.