Дієта стіл №8 при цукровому діабеті: рецепти на кожен день при ожирінні

Дієта 8, або ж стіл 8 є однією з 15 дієт, які представив на сьогоднішній день сучасний лікар і вчений дієтолог Певзнер. Дієта номер 8 призначена для тих людей, які страждають ожирінням. Стіл № 8 надає прекрасну можливість знизити вагу, і більшість людей, які страждають ожирінням, позбавляються від цієї проблеми саме за допомогою нормалізації харчування. Восьма дієта включає в свій денний раціон обов’язкове обмеження у вільному прийомі рідини, яка здатна викликати у хворого апетит.

Крім того, людина повинна повністю відмовитися від вживання солі. Дієта 8 при ожирінні передбачає вживання тієї їжі, яка приготована на пару, в запеченому, вареному або обсмаженому вигляді. Вживати всі страви необхідно в теплому вигляді, а кількість трапез протягом доби не повинно перевищувати 6 разів. При правильному дотриманні такої дієти людина щодня вживає від 1400 до 1700 ккал.

Що стосується хімічного складу дієти, то людина приймає в добу не більше 150 г вуглеводів, 110 г білка, 85 г жирів, до 6 г солі та води загальним об’ємом до 1,2 л. Така добова норма дієти № 8.

Що можна вживати

Дієта номер 8 при ожирінні дозволяє прийом таких продуктів харчування, як:

  • Висівковий хліб, виготовлений виключно з борошна грубого помелу, але не більше 300 г на добу.
  • Овочеві супи, до складу яких входить незначна кількість різних круп, картоплі і, звичайно ж, фрикадельок. До числа таких супів і бульйонів належать щі, холодник, м’ясний або рибний бульйон з нежирних сортів м’яса або риби. Вживати таку їжу можна до 300 г на добу.
  • Дієта, стіл № 8 включають в себе вживання відварного м’яса нежирних сортів, яке можна також запекти або трохи обсмажити. До таких видів м’яса належить: курятина, яловичина, кролик, яловичина та індичка. Вживати ці продукти харчування можна в кількості до 150 г на добу.
  • Риба нежирних сортів, приготовлена виключно у відварному, на пару або ж запеченому вигляді. Крім того, рибу можна злегка прожарити. Приймати такі страви слід не більше 200 г на день. Можна є такі морепродукти, як креветки, мідії, рапани, краби і устриці.
  • Молоко, молочні продукти харчування нежирних сортів. До числа таких продуктів відносяться сметана, яку потрібно додавати виключно свіжі, щойно приготовані страви, знежирений сир в кондитерських виробах. Його можна використовувати як у чистому вигляді, але не більше 200 р.
  • Яйця, зварені круто, не більше 2 шт. у добу або ж білковий омлет.
  • Тільки 3 види круп: гречана, перлова або ячна.
  • Овочі не тільки у свіжому вигляді, але і в деяких стравах. З овочів можна вживати моркву, білокачанну капусту, цибулю, свіжі огірки, помідори, кабачки і деякі інші. Якщо з’явилося бажання поїсти квашеної капусти, то вживати її можна не більше 200 р. Якщо вам вже дуже захочеться покуштувати картоплі або зеленого горошку, то повинні обмежитися 200 р.
  • Можна приготувати спеціальні дієтичні овочеві салати з додаванням нежирних сортів м’яса, риби або морепродуктів.
  • Заливне з нежирних сортів риби і м’яса.
  • З легкістю можна вживати деякі ягоди і фрукти.
  • Якщо якесь блюдо ви вирішите заправити соусом, то в такому випадку можна вживати томатний, грибний або ж білий, який підходить винятково до овочів.
  • Зелений або чорний чай, не міцно заварений. Крім цього можна пити каву, розбавляючи його молоком. Більше того, людям, що сидять на дієті, можна сміливо вживати несолодкі соки з овочів, ягід і фруктів.
  • Цукор вживати не можна, але замінники — можна.
  • Вершкове масло — 10 г, рослинна нерафінована — не більше 30 р.
За темою:  Глюкофаж: інструкція по застосуванню при цукровому діабеті, аналоги

Дієта стіл №8 при цукровому діабеті: рецепти на кожен день при ожирінні » журнал здоров'я iHealth

Чого не можна їсти

Дієта № 8 забороняє вживання таких продуктів харчування, як:

  • пшеничний хліб чи інші вироби з пшеничного борошна;
  • картопля, молочні вироби, бобові культури, а також супи, приготовлені з макаронних виробів або круп;
  • жирні сорти м’яса, копченості та консерви;
  • жирну їжу, солону рибу в копченому або консервованому вигляді, ікру;
  • жирні сорти сиру, ряжанки і сиру;
  • яйця в смаженому вигляді;
  • такі крупи, як рис, вівсянка, макарони, манка або бобові культури;
  • гострі або ж жирні страви;
  • всілякі кондитерські вироби, мед, родзинки і деякі інші продукти харчування;
  • жирні і гострі види соусів, а також майонез і різні прянощі;
  • досить солодкі соки, какао;
  • всілякі жири тваринного походження і кулінарні жири.

Дієта стіл №8 при цукровому діабеті: рецепти на кожен день при ожирінні » журнал здоров'я iHealth 1

Приблизне меню на один день

Приблизне меню при дієті №8 на 1 день:

  1. Дана дієта включає 2 сніданку. Перший сніданок: потрібно приготувати салат з капусти з додаванням соняшникової олії. Дозволена норма — 200 р. З цим салатом можна з’їсти всього 1 шматочок житнього хліба і запити все слабо завареним зеленим чаєм без додавання цукру.
  2. Другий сніданок менш ситний. Включає в себе всього 1 апельсин середнього розміру.
  3. На обід бажано приготувати борщ — не більше 200 г, біле куряче м’ясо — не більше 150 г, 1 свіжий огірок і запити це все раніше приготованим відваром шипшини.
  4. Полуденок включає вживання 120 г сирників з 1 склянкою кави з додаванням молока.
  5. Вечеря: заливне з нежирних сортів риби — близько 150 г, овочевий салат, який необхідно заправити рослинним маслом, — близько 150 м, шматок житнього хліба, 1 чашка зеленого чаю з замінником цукру.
  6. Перед сном можна з’їсти 100 г сухофруктів (яблук чи слив).

Стіл № 8 розрахований таким чином, щоб людина, що страждає від ожиріння, зміг скидати близько 4 кг за місяць. Приступати до використання дієти необхідно строго після консультації з фахівцем.

За темою:  Діабет 1 і 2 типу: відмінності

Раціон харчування на тиждень від Певзнера

Для людей, страждаючих ожирінням, Певзнер підготував приблизне меню на тиждень, якого слід суворо дотримуватися.

День 1. Перший сніданок повинен складатися з 1стакана кефіру і 1 яйця, звареного круто. На другий сніданок потрібно спожити близько 100 г яловичини у відварному вигляді, трохи зеленого горошку, 1 чашку слабо завареного кави і 1 яблуко. Обід вже кілька щільніше. Тепер можна з’їсти суп, приготований з овочів, 1 огірок у свіжому вигляді, невеликий шматочок білого відвареного м’яса і запити це все компотом. В полудень дозволяється поласувати 1 яблуком.

Вечеря в перший день дієти складається з 100 г відварної тріски, відварного картоплі, капустяного салату і слабо завареного чаю. Перед відходом до сну можна випити кефір.

Дієта стіл №8 при цукровому діабеті: рецепти на кожен день при ожирінні » журнал здоров'я iHealth 2

День 2. Перший сніданок включає приймання кефіру з 1 невеликим шматочком яловичини у вареному вигляді. На другий сніданок потрібно з’їсти 1 яблуко, 1 яйце, зварене круто, і запити їжу 1 чашкою слабо завареного кави.

Обід у цей день включає в себе прийом борщу без додавання м’яса (або простого бульйону з овочів), картопляне пюре, приготовлене виключно на воді, 100 г яловичини у вареному вигляді і компот. В полудень можна вжити яблуко. На вечерю потрібно приготувати біле куряче м’ясо у вареному вигляді в кількості 100 р. Крім цього можна з’їсти 20 г горошку і запити все чаєм. Перед сном потрібно випити кефір.

День 3. Перший сніданок: варене м’ясо не більше 100 г кефір. Другий сніданок: морквяне суфле, приготоване на пару, 1 чашка чаю і 1 середнє яблуко. Обід: бульйон з овочів, відварну картоплю, невеликий шматочок тріски у вареному вигляді і компот. Полудень: 1 запечене яблуко. Вечеря: 100 г відвареного курячого м’яса, чай без цукру. У нього можна додати трохи молока. Перед сном потрібно випити склянку кефіру.

За темою:  Печену цибулю при лікуванні цукрового діабету

День 4. Перший сніданок: 1 яйце, зварене круто, і кефір. Другий сніданок: невеликий нежирний шматочок м’яса у вареному вигляді, 1 тост, 1 чашка кави. На обід потрібно з’їсти суп з овочів, 1 свіжий огірок, 100 г яловичини у вареному вигляді і запити компотом. На полуденок: 1 яблуко середнього розміру. Вечеря включає в себе відварну картоплю, тріску 200 г у вареному вигляді, салат зі свіжої капусти і чай. Перед сном необхідно випити кефір.

День 5. Перший сніданок: 1 зварене круто яйце, рибне заливне і чай. Другий сніданок: 1 яблуко середнього розміру і кефір. Обід: суп з овочів, овочеве рагу і компот. Полудень: 1 невелике яблуко. Вечеря: 1 яйце, зварене круто, і перед сном — склянка кефіру чи кисляку.

День 6. Перший сніданок: 1 зварене круто яйце, 1 чашка кави, і рибні котлети, приготовані на пару. Другий сніданок: 1 склянка молока. Обід: суп, приготовлений на основі овочів з додаванням перлової крупи, квашена капуста, невеликий шматочок відвареного м’яса і компот. На полуденок: трохи ягід. Вечеря: 50 г м’яса у вареному вигляді, чай і 1 яйце, зварене круто. Перед сном потрібно випити кисляк.

День 7. Перший сніданок: картопля у вареному вигляді, невеликий шматочок відвареної тріски, капустяний салат і несолодкий кави. Другий сніданок: 1 склянка кефіру. Обід: суп, приготований з овочів, м’ясо птиці 100 г у вареному вигляді, свіжі огірки і компот. Полудень: 200 г ягід і раніше приготовлений відвар шипшини. Вечеря: відварене круто яйце, 100 г білого м’яса, запити все чаєм. Перед сном потрібно випити кисляк.

Таке меню на тиждень, допоможе позбутися від зайвої ваги.

Звичайно ж, для отримання більш стійкого результату потрібно дотримуватися такий раціон харчування тиждень за тижнем. Перш чим приступати до дотримання дієти, потрібно пройти консультацію у лікаря-дієтолога.