Харчування при жовчнокам’яної хвороби: правила, які продукти можна їсти під час дієти

Характерна ознака жовчнокам’яної хвороби – застою жовчі в жовчному міхурі. При такому хворобливому стані вона набуває більш густий склад, в результаті присутні в ній солі трансформуються, що призводить до появи в міхурі або жовчних шляхах конкрементів, які багато знають як камені.

Провокують розвиток цієї хвороби запальні процеси у жовчному міхурі і жовчовивідних шляхах. Перехід захворювання в гостру стадію, що супроводжується неминучим утворенням каменів, відбувається із-за неправильного харчування. Зазвичай при цій хворобі фахівці виявляють камені, утворені з продуктів порушеного обміну холестерину і солей жовчі.

Основні правила дієти

Під час жовчнокам’яної хвороби однією з перших рекомендацій є переведення хворого на правильне харчування, яке повинно забезпечити організм достатньою кількістю білків і вуглеводів, при цьому жири в раціоні повинні бути обмежені.

Якщо дотримуватися цього правила, то можна домогтися кількох позитивних ефектів:

  • відновлення роботи жовчовивідних шляхів;
  • запобігання утворення нових конкрементів.

Якщо звернутися до таблиці лікувальних столів за Певзнером, то раціон для хворого жовчнокам’яною хворобою, повною мірою відповідає столу номер 5.

Дана дієта при жовчнокам’яній хворобі передбачає, що в добу організм повинен отримувати таку кількість поживних речовин:

  • білки – 85-90г, серед яких 45-50г повинні бути тваринами;
  • жири 70-80г, серед яких не більше 30г повинні бути рослинними;
  • вуглеводи 300-350г;
  • кухонна сіль — не більше 10г.

При дотриманні лікувального стола 5 організм отримує на добу 2170-2480 ккал.

Режим харчування

Якщо хворому був поставлений діагноз жовчнокам’яної хвороби та виявлені в жовчному міхурі камені, то для нього важливо не тільки перейти на правильне харчування, але і дотримуватися дробового прийому їжі, причому їх кількість має бути доведено до 5-6 в день.

Якщо харчування буде частим, то це допоможе краще функціонувати жовчного міхура. Адже в цьому випадку він регулярно буде виділяти жовч в невеликих кількостях, тому для перекладу жовчного міхура на правильний режим роботи перекуси необхідно здійснювати часто невеликими порціями. Це, в свою чергу, допомагає організму краще засвоювати живильні речовини, а також уникнути запорів.

Під час дієти хворому важливо дотримуватися графіка прийому їжі, так як від нього залежить, в які години міхур почне виробляти жовч. Дотримання цього правила дозволяє уникнути виникнення печінкових кольок.

Кулінарна обробка їжі

Хворому дозволяється харчуватися тільки їжею в протертому або подрібненому вигляді. Тоді в умовах невеликого навантаження жовчний міхур не буде виробляти надмірну кількість жовчі, яка при загостренні жовчнокам’яної хвороби часто провокує спазми жовчних шляхів і коліки.

За темою:  Застосування магнію сульфату: інструкція по використанню як проносного, запобіжні заходи

Під час дієти основу раціону повинні складати відварні, запечені без скоринки або приготовані на пару страви. У деяких випадках хворому можна давати тушковані страви.

У число заборонених включають смажені страви, оскільки цей метод обробки супроводжується появою окислених жирів, які загострюють захворювання.

Температура їжі

В такому стані людина повинна вживати їжу комфортної температури — в межах 15-65 градусів Цельсія. Якщо страва буде занадто холодним або гарячим, то це посилить вироблення жовчі, яка буде дратівливо впливати на слизову оболонку шлунка.

Сіль і рідина

У період хвороби допускається вживати сіль не більше 10 г на добу. Зловживати цим продуктом не рекомендується тому, що вона притягує рідина, викликає згущення крові і провокує набряки.

Хворим рекомендується пити в день не менше 2 літрів чистої води. Це допоможе наситити організм великою кількістю рідини, щоб розбавити жовч, а також очистити організм від токсичних речовин, включаючи солі.

Алкоголь

Щоб уникнути рецидивів під час дієти рекомендується повністю виключити з раціону алкогольні напої. Алкоголь є дуже небезпечним продуктом, оскільки при його надходженні в організмі починаються спазми жовчних шляхів і міхура, а це створює ризик розвитку печінкової коліки. Додатковою причиною відмови від алкоголю є те, що зазвичай він подається в холодному вигляді.

Правила харчування

Раціон повинен становити складатися зі страв, здатних викликати апетит. Тому до прийому їжі потрібно грунтовно підготуватися — красиво оформити стіл, створити спокійну розслаблюючу обстановку. Їсти треба не поспішаючи, добре пережовуючи кожен шматочок. Тоді їжа буде надходити в невеликих кількостях, що позбавить від підвищеного навантаження шлунок і кишечник, а також дозволить не допустити перевантаження жовчного міхура.

Заборонені продукти

Під час дієти хворим, що страждають на жовчнокам’яну хворобу, не можна давати продукти, що провокують посилений синтез жовчі у великій кількості. Також в раціоні не повинні бути присутніми тугоплавкі жири, оскільки їх дуже складно засвоювати організму, а печінку і жовчний міхур відчувають велике навантаження при їх вживанні. З меню необхідно прибрати продукти, що містять у великих кількостях холестерин.

Потрібно виключити з раціону їжу, багату азотистими речовинами і щавлевої кислотою. Справа в тому, що при частому її використанні виникають солі, які згодом випадають в осад, приводячи до появи каменів у жовчному міхурі.

За темою:  Лікування чайним грибом: корисні властивості, протипоказання та відгуки

Також в раціоні хворого повинні бути відсутні продукти, здатні спровокувати газоутворення або гниття в кишечнику.

Під час дієти рекомендується їсти менше простих вуглеводів, оскільки через них починає зростати рівень поганого холестерину, що особливо актуально для людей з надмірною вагою.

  • свіжа випічка, включаючи здобу, хліб, пампушки і пиріжки, торти тощо;
  • сири гострих і солоних сортів, кисломолочні продукти високого ступеня жирності, молоко;
  • жовток і яєчня;
  • жири тваринного походження — сало, маргарин;
  • міцні бульйони, зварені на м’ясі і рибі, грибні супи, окрошка;
  • гриби смажені, варені, тушковані, запечені;
  • перлова, пшоняна, ячна крупа;
  • бобові, щавель, білокачанна капуста, брюссельська, шпинат;
  • ревінь, цибуля і часник, редька і редис – висока концентрація ефірних масел і азотистих речовин;
  • риба жирних сортів (осетр, сом), консерви, копченості і риба міцного засолу;
  • субпродукти, м’ясні консерви, копчене м’ясо, солонина;
  • всі види ковбас;
  • ікра, суші;
  • страви з категорії «фаст-фуд»;
  • будь-які приправи, особливо з гірким присмаком (петрушка, чебрець та ін);
  • прянощі — гірчиця, хрін, оцет;
  • більшість фруктів і ягід у сирому вигляді — виноград, малина, журавлина, брусниця;
  • масляні креми, морозиво, шоколад;
  • солодкі напої — чай, кава, какао;
  • жирне м’ясо — свинина, качка.

Дозволені продукти

Основу дієти хворого повинні складати продукти, що містять у великій кількості пектини і ліпотропні речовини.

Користь пектину полягає в здатності обволікати і надавати протизапальну дію. Тому його регулярне вживання під час дієти дозволяє ефективно виводити з організму токсини. Їх прийнято вважати харчовим середовищем для життєдіяльності корисної мікрофлори кишечника. Користь ліпотропних речовин полягає в їх здатності розріджувати жовч, очищати печінку від жирів, запобігати скупчення холестерину в судинах і очищати організм від його надлишків.

Особливу увагу при складанні дієти при каменях у жовчному міхурі слід приділити клітковині, яка має бути присутня у великій кількості в раціоні. У цьому випадку покращується моторика кишечника, вдається уникнути запорів, що в підсумку запобігає інтоксикацію організму.

При цій дієті в меню хворого повинні бути присутніми продукти, багаті магнієм. Користь цього елемента полягає в здатності прибирати спазми жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Також він володіє протизапальними властивостями, допомагає відновити нормальну роботу перистальтики кишечника.

Зазвичай список дозволених продуктів для хворого виглядає наступним чином:

  • висівковий або хліб з житнього борошна, дозволяється вчорашній хліб і його види — галети, крекери та ін;
  • зварені на молоці навпіл з водою або повністю на воді вівсяна і гречана до стану повного розварювання, а також рисова та манна каші у в’язкому вигляді;
  • всі види макаронів у відвареному вигляді;
  • м’ясо нежирних і неилистих сортів (телятина, м’ясо кролика, яловичина,);
  • нежирна шинка, молочні сосиски;
  • риба нежирних сортів, кета і сьомга слабкого засолу;
  • морепродукти — багаті йодом, який зв’язує холестерин;
  • пшеничні висівки, гречка, волоські горіхи (рекомендується кешью), а також соняшникове і гарбузове насіння — багаті магнієм і рослинними маслами;
  • вершкове масло у вигляді добавки страви, нерафінована рослинна олія;
  • чай і кава з молоком, лужні води, компоти з протертими сухофруктами, відвар зі шипшини, соки, але тільки в розведеному вигляді;
  • супи вегетаріанські (борщ, борщ ін);
  • овочі, багаті пектинами – буряк, гарбуз, моркву і крохмалем – картоплю, кабачки, кольорова капуста, можна болгарський перець, огірки;
  • яблука — у свіжому або запеченому вигляді, банани, солодка гранат;
  • натуральні солодощі — мармелад, пастила, сухофрукти та ін;
  • молоко і кисломолочні продукти – присутність вітаміну Д змінюють рН жовчі в лужну сторону, а це допомагає боротися з відкладенням солей і формуванням каменів;
  • яєчний білок у складі парових омлетів;
  • сири негострих сортів (в невеликих кількостях).
За темою:  Прості способи схуднути без дієт, таблеток і фізичних навантажень в домашніх умовах

Висновок

Жовчнокам’яна хвороба є одним з небезпечних і неприємних захворювань для сучасної жінки. Тому для усунення ознак цієї хвороби необхідно в першу чергу переглянути своє харчування.

Дієта при жкб передбачає повну відмову від продуктів, багатих жирами і вуглеводами, які слід замінити продуктами, що відрізняються високим вмістом клітковини. Важливе правило, якого повинні дотримуватися всі хворі — дробовий прийом їжі. Це допомагає уникнути виділення жовчі у великих кількостях, що, в свою чергу, дозволяє запобігти роздратування слизових.