Що можна, а що не можна їсти при цукровому діабеті: списки корисних і шкідливих продуктів харчування

Багато не впевнені в тому, що правильне харчування в комплексному лікуванні здатне допомогти при будь-якому захворюванні. Проте це так, а в разі цукрового діабету, особливо другого типу, такий підхід взагалі не має оскаржуватися. Оскільки саме неправильне харчування є первинною причиною порушення обміну речовин, яке й лежить в основі появи недуги. Тому дієтотерапія в деяких випадках є єдиним правильним способом лікування.

Принципи дієти

При цукровому діабеті харчування має бути спрямоване на зменшення вживання швидких вуглеводів, тобто тих, які активно засвоюються. А також необхідно обмеження легко перетворюються на вуглеводні сполуки жирів, які обтяжують перебіг самої хвороби і її ускладнень. Це основні умови дієти, якщо вони будуть дотримуватися, то частково або повністю обмінні процеси та рівень глюкози в крові прийдуть в норму. Таким чином, піде гіперглікемія, яка лежить в основі патогенетичної ланки розвитку проявів цієї хвороби.

Що можна їсти при цукровому діабеті?

Більшість хворих на прийомі у лікаря задає один і той же питання про продукти харчування, які можна вживати щодня без побоювань. Зосередьтеся на прийомі овочів, фруктів, м’яса і молочних продуктів. Оскільки, якщо прибрати з раціону глюкозу, яка є основним джерелом швидкої енергії, то це скоро вичерпає енергетичні запаси організму і призведе до розпаду білка. Щоб цього не сталося у раціоні повинно постійно бути присутнім необхідну кількість білків, вітамінів і мікроелементів.

Квасоля

Цей рослинний продукт є потужним накопичувачем перерахованих речовин. Тому вона повинна бути присутніми в меню постійно, як джерело білкових і амінокислотних сполук. Особливо корисна біла квасоля. Багато діабетики її недооцінюють, так як не знають скільки корисних, а головне, смачних страв можна з неї приготувати.

Єдиним мінусом цього продукту є її здатність до утворення в кишечнику газів. Тому, якщо є схильність, використовуйте квасоля в харчуванні обмежено або поєднуйте з прийомом ферментних препаратів, які допоможуть позбутися від газоутворення.

Найбільш цінними амінокислотами в складі квасолі є валін, метіонін, триптофан, лізин, гістидин, фенілаланін, лейцин. Частина цих амінокислот незамінні в організмі, тобто не синтезуються їм, а повинні надходити з їжею. Серед мікроелементів і вітамінів квасолі найбільш цінними є В, РР, С, цинк, калій, фосфор, залізо. Усі ці компоненти дуже важливі для діабетиків, оскільки приводять у норму функції організму. Вуглеводний обмін також не постраждає, адже ці сполуки надходять у вигляді фруктози і сахарози.

За темою:  Народні засоби схуднення в домашніх умовах: ефективні та дієві рецепти

Каші

Серед злакових культур найбільш прийнятною для діабетика є гречка. З неї готують каші на молоці, хороша вона і як гарнір до другого блюда. Її особливість така, що на відміну від інших продуктів, які викликають стрибкоподібні підйоми рівня глюкози, вона майже не виявляє дії на обмін вуглеводів.

Іншими крупами, корисними для хворих на цукровий діабет, є вівсяна, кукурудзяна, пшенична та перлова. Такі каші багаті вітамінами, вони добре засвоюються і надають позитивний вплив на вуглеводний обмін, нормалізує рівень глікемії. Крім того, вони дарують багато енергії і незамінні в якості джерела АТФ для клітин.

Фрукти

Ця група харчових продуктів займає особливе місце в раціоні діабетика. Оскільки саме фрукти займають лідируючі позиції за кількістю клітковини і життєво важливих вітамінів і мінералів, порівняно з іншими продуктами харчування. Вуглеводи представлені у вигляді фруктози і сахарози, глюкози в них майже немає.

Особливо цінними фруктами при цукровому діабеті з числа незаборонених є грейпфрут, апельсин, лимон, абрикоси, персики, яблука, гранат, груші. З сухофруктів можна їсти чорнослив, курага, сушені яблука, ягід варто звернути увагу на агрус, вишню, чорницю, ожину, чорну смородину. Стиглі кавун з динею містять підвищену кількість вуглеводних компонентів, тому варто обмежити їх вживання.

Головний акцент при цукровому діабеті повинен робитися на наступні фрукти:

  • Мандарин,
  • Грейпфрут,
  • Лимон.

Чому вони так необхідні хворим на цукровий діабет?

  1. Ці цитрусові багаті вітаміном С, який є важливим компонентом у роботі ферментних систем, він також бере участь в зміцненні судинної стінки.
  2. У цих продуктів дуже низький глікемічний індекс, що означає малий вміст в них вуглеводних речовин, які здатні впливати на рівень глюкози в крові.
  3. Наступною перевагою є наявність у них сильних антиоксидантних властивостей, що зводить нанівець негативний вплив гіперглікемії на клітини, тим самим сповільнюючи розвиток ускладнень захворювання.
За темою:  Принцип роздільного живлення: таблиця сумісності білків, жирів і вуглеводів

В якому вигляді ці фрукти можна їсти? Звичайно, у свіжому сирому вигляді. Це може бути як окремий продукт, так і свіжовичавлений сік, який можна додати у воду або з’єднати з іншими продуктами. Що стосується магазинних соків, то вони до вживання не годяться. В них міститься цукор та інші вуглеводні сполуки, які негативно позначаються на обміні речовин, а також підвищують рівень глікемії.

Що не можна їсти при цукровому діабеті?

Про що повинен пам’ятати кожен хворий на цукровий діабет так це про те, які продукти не варто вживати в їжу. Краще уникати ті з них, про безпеку яких у вас мало інформації. В іншому випадку такі дії можуть бути незворотні: привести до прогресування гіперглікемії, яка викличе різні види коми, а також спровокує наступ ускладнень недуги. У перелік заборонених входять наступні продукти харчування:

  • Вироби з борошна: білий хліб, здоба, листкові, здобне печиво.
  • М’ясо і риба: копчені продукти, наваристі бульйони з м’яса, м’ясо качки, жирні яловичина зі свининою, жирна риба.
  • Фрукти: банани, виноград і ізюм, інжир, фініки, суниця.
  • Молочні продукти: Молоко незбиране, сметана підвищеної жирності, кефіри і йогурти жирні, масло.
  • Овочі: мариновані, картопля, горох.
  • Інші: цукерки, цукор, соки фруктові, їжа з фаст-фуду.

Можна їсти горіхи при цукровому діабеті?

Цей продукт є концентратором певних поживних речовин. В них міститься клітковина, поліненасичені жирні кислоти, багато калію, кальцій і вітамін Д-3. Ці речовини в лікуванні захворювання займають важливе місце, оскільки безпосередньо впливають на вуглеводний обмін, при цьому знижують рівень глікемії.

Під їх дією відновлюються пошкоджені клітини внутрішніх органів, що гальмує розвиток ускладнень діабету. З чого стає зрозуміло, що будь-які горіхи життєво необхідні діабетикам. Як впливають деякі види горіхів на хворобу розглянемо нижче.

Волоський горіх

Живить головний мозок, який при цукровому діабеті відчуває брак енергетичних сполук. Оскільки глюкоза — основне джерело енергії його клітин — не надходить до них. У волоському горісі містяться марганець, цинк, альфа-ліноленова кислота. Цим з’єднанням належить головна роль зниження рівня глікемії при цукровому діабеті. Незамінні жирні кислоти гальмують наступ ангіопатії внутрішніх органів і атеросклеротичного ураження ніг.

За темою:  Калорійність звичайної і вареної моркви: скільки калорій в сирому і вареному продукт з розрахунку на 100 грам

Вуглеводний склад у волоських горіхів дуже мізерний, тому їх їсти можна як самостійне блюдо, так і в комплексі з салатами з овочів і фруктів.

Арахіс

Відрізняється особливим амінокислотним складом. Всім відомо, що ні один білок тваринного походження не може стояти врівень з рослинним. Вживання арахісу диабетиком здатне заповнити добову потребу організму в білках і амінокислотах. Оскільки порушення вуглеводного обміну тягнуть за собою і білковий. Проявом цього служить зниження кількості корисних глікопротеїдів, які регулюють обмін холестерину.

При порушенні балансу агресивне з’єднання починає вироблятися в надлишку, що є причиною ураження судин при діабеті. Білки арахісу взаємодіють з обміном речовин і витрачаються на вироблення глікопротеїдів. Вони вичищають судини від холестерину і сприяють його розпаду.

Мигдаль

Мигдаль просто чемпіон за вмістом кальцію серед горіхів. Завдяки цьому його призначають при розвитку діабетичного ураження кісток і суглобів. Якщо вживати в добу 10 мигдалевих горіхів, це забезпечить організм різними мікроелементами, які сприятливо позначаться на вуглеводному обміні та в цілому на перебігу недуги.

Кедрові горіхи

Цей екологічно чистий продукт у своєму складі має кальцій, фосфор, магній, калій, вітаміни В і Д, С. Вміст протеїнів необхідно для припинення ускладнень захворювання. В кедрових горішках помічений потужний імуномодулюючий ефект, що є дуже важливим для профілактики застуд і гнійних процесів на ногах за певних випадках діабету.

Таким чином, кожен, який страждає на цукровий діабет, повинен знати про продукти харчування якомога більше, щоб не зашкодити та не спровокувати ускладнення, а намагатися підтримувати свій організм, вживаючи тільки корисні з них.