Чи можна їсти картоплю при цукровому діабеті 2 типу?

Чи можна вживати картоплю при цукровому діабеті 2 типу? При даному захворюванні необхідно дотримуватися дієти, за допомогою якої відбувається зупинка розвитку ускладнень. Для цього складають раціон з тих інгредієнтів, які містять корисні речовини і вітаміни, але варто враховувати їх вплив на рівень цукру в крові у хворого.

Питання допустимості

Можна їсти картоплю при цукровому діабеті 2 типу? Потрібно виділити продукти з гіпоглікемічним індексом, який відповідає за швидкість розщеплення і засвоєння глюкози.

Чи можна їсти картоплю при цукровому діабеті 2 типу? » журнал здоров'я iHealth

Картопля при цукровому діабеті 2 типу їсти можна, але слід звернутися до ендокринолога для складання індивідуальної дієти. Цей овоч дуже корисний для організму. У ньому містяться такі вітаміни:

  1. Вітамін В3 (нікотинова кислота, ніацин) бере участь в окисно-відновних процесах.
  2. Аскорбінова кислота — відповідає за захисну функцію імунітету та підтримання в нормі психічних процесів.
  3. Вітамін В — впливає на інтелектуальний розвиток, кровоносну систему, стан шкірних покривів і бере участь в утворенні енергії.
  4. Вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій.
  5. Токоферол — сприяє тривалому підтримки молодості і надає сприятливий ефект на зачаття і виношування плоду.

Крім цього, в склад входить велика кількість заліза, фосфору, калію. Але головне — в картоплі міститься крохмаль, який негативно впливає на організм діабетика. З-за цього дозволяється з’їдати не більше 250 г в добу, так як гіпоглікемічний індекс становить 70%. Оскільки захворювання супроводжується порушеннями в системі травлення, лікарі рекомендують застосовувати певні способи приготування їжі.

Як готувати картопля для діабетиків?

Розглянемо правильне приготування картоплі. Для людей, хворих на діабет, картопля повинна бути зварена в шкірці. В такому стані зберігаються всі корисні властивості і страва стає менш калорійним.

Чи можна їсти картоплю при цукровому діабеті 2 типу? » журнал здоров'я iHealth 1

Іноді можна побалувати себе картоплею в смаженому вигляді, але дуже маленькою порцією. Смажити потрібно на рослинному маслі, категорично заборонено використовувати у процесі приготування тваринний жир.

За темою:  Печиво для діабетиків 2 типу: рецепти без цукру

Якщо хочеться включити в меню картопляне пюре, доводиться готувати тільки на знежиреному молоці або дистильованій воді, без додавання вершкового масла. Складати порцію треба строго за розрахунком гіпоглікемічного індексу.

Щоб зменшити вміст полісахаридів, перед приготуванням радять вимочувати картоплю в холодній воді. Це також буде сприяти кращому перетравленню, а шлунок припинить виробляти гормони, які сприяють підвищенню глюкози в крові людини.

Чи можна їсти картоплю при цукровому діабеті 2 типу? » журнал здоров'я iHealth 2

Для цього потрібно добре вимити бульби і помістити їх в ємність з водою на 12 годин. Таким способом з овоча вийдуть всі шкідливі речовини і крохмаль. Після процедури картоплю можна готувати на пару.

Другий важливий рецепт для діабетиків — запечена картопля. Можна приготувати в духовці або мікрохвильовій печі. Рекомендують додати до страви гарнір або салат зі свіжих та натуральних овочів. Вживаючи печену картоплю, хворий на діабет одночасно проводить профілактику захворювань серцево-судинної системи.

Правильний вибір коренеплоду

Картопля зовні повинен бути хорошої якості, без видимих уражень хімікатами або паразитами. Вибирати потрібно молоді бульби середнього розміру, в них міститься достатня кількість корисних речовин і біофлавоноїдів, які позитивно впливають на стан стінок кровоносних судин. А у великих плодах найчастіше містяться хімічні добавки, і вирощують їх методом селекції.

Після покупки овоча необхідно провести пробний тест. Приготувати відварну картоплю і з’їсти маленьку частину. Якщо рівень цукру зміниться несуттєво, то можливо вводити овоч в раціон.

Таким чином, картоплю при діабеті 2 типу необхідно вживати. Однак це продукт, дозволений тільки в печеному або вареному вигляді, і при його вживанні потрібно дотримуватися допустимої порції. Головне — дотримувати правильну дієту, складену лікарем, так як велике значення має індивідуальна переносимість даного продукту.