Які продукти можна їсти при цукровому діабеті 2 типу, що не можна їсти

Діабетична хвороба — це патологія, при якій потрібно знати, які продукти можна їсти при цукровому діабеті 2 типу, таблиця, що містить повний перелік, зможе в цьому допомогти.

Загальна характеристика захворювання

Діабет другого виду — це недуга, який характеризується високим вмістом цукру в крові. З-за такого рівня глюкози відбувається порушення кровоносних судин, що призводить до атеросклерозу, інфаркту, інсульту та інших ускладнень, які зменшують тривалість життя людини.

Цукровий діабет проявляється у зв’язку з порушенням метаболізму (обмін речовин), основною проблемою вважається незначне всмоктування глюкози організмом. Харчування має істотне значення в життєдіяльності хворого, внаслідок чого при захворюванні другого типу дієта вважається одним з головних способів лікування. При більш складних і запущених стадіях захворювання дієту поєднують із вживанням препаратів або інсуліну, які знижують кількість глюкози в крові.

Якщо у вас виявили такий діабет, то не варто думати, що вам потрібно буде постійно вживати несмачні продукти і перебувати в стані голоду. Необхідно правильно і грамотно підібрати інгредієнти, щоб їжа була апетитною і різноманітною, а сама дієта при цукровому діабеті приносила тільки позитивний результат.

Для кожного страждає цією недугою встановлюється певний режим харчування, яким він користується вдома.

При цукровому діабеті 2 типу призначають дієту № 9 або стіл № 9.

Головні принципи харчування

Будь-яку дієту можна коригувати і зробити саме під себе. Дієтичне харчування при цукровому діабеті 2 типу прописується на все життя, тому так необхідно, щоб страви були різними, апетитними, щоб можна було здійснювати контроль над вагою людини і кількістю глюкози в крові. За калорійністю продуктів необхідно постійно стежити, так як вона варіюється в залежності від віку, статі, росту хворого, силових вправ та препаратів, які вживає хворий. Ідеальним вважається зменшення кількості споживаних калорій у чоловічої статі до 1400-1600, а у жіночого — до 1200.

Хворому необхідно правильно організувати план вживання продуктів і підібрати найбільш дієві з них, повністю позбутися від нездорової їжі:

  1. Основний упор потрібно здійснювати на овочі (до 1 кг на день), несолодкі фрукти (400 г), пісну рибу або м’ясо (300 г на добу), а також гриби (150 г).
  2. Необхідно відмовитися від стрімких вуглеводів (цукру, солодощів, газованих напоїв, випічки), а складні вуглеводи можна їсти в міру.
  3. Людині, хворому на цукровий діабет, досить буде в день вживання 100 г хліба, картоплі, круп. З цього списку можна їсти тільки один варіант.
  4. Якщо ви прагнете урізноманітнити вуглеводний раціон, то варто віддавати перевагу діабетичним ласощів, але ними теж не варто зловживати.
  5. Такі провокаційні продукти, як майонез, булочки, торти, варто прибрати як можна далі з очей і обміняти на підноси з овочами.
За темою:  Чи можна їсти рис при цукровому діабеті 2 типу?

Дієта при цукровому діабеті має на увазі під собою постійний контроль. При наповненні страви необхідно розділити його на галузі: овочеву і білкову (м’ясо, сир, риба). Крім того, слід додавати довгі вуглеводи (гречка, рис, картопля, хліб, макарони).

Дієта при цукровому діабеті полягає у наступному:

  1. Рясне питво. Це можуть бути фруктовий або трав’яний чаї, але без цукру або негазована вода.
  2. Злаки, злакові продукти, як хліб з борошна грубого помелу з висівками, картопля, вівсяні пластівці, рис.
  3. Свіжі овочі (краще всього сирі) і салати, а також бобові.
  4. Свіжі і несолодкі фрукти.
  5. Пісне м’ясо, морська риба, нежирна ковбаса, 3 яйця в тиждень.
  6. Молочні продукти і нежирне молоко.
  7. Із зниженою жирністю вершкове і рослинне масло.
  8. Сіль, цукор, алкоголь в обмежених кількостях.

Лікувальний раціон

Дана таблиця показує, які інгредієнти можна вживати.

Різновиди продуктів 1 група

(необмежено)

2 група

(дозволено їсти, але обмежено)

3 група

(заборонено)

Борошняні вироби та каші Висівковий хліб Хліб, борошняні вироби, макарони, каші Кондитерські творіння (тістечка, торти) та печиво
Зелень, коренеплоди, овочі Можливі варіації капусти, зелень, шпинат, огірки, помідори, солодкий перець, кабачок, редис, морква, ріпа, цибуля та гриби Відвари картоплі, бобові (не консерви) і кукурудза Білий рис, смажена картопля, овочі, смажені на маслі
Ягоди і фрукти Журавлина, айва, лимон Яблука, малина, смородина, чорниці, сливи, банани, персики, інжир, апельсин і кавун, чорнослив
Спеції та приправи Кориця, перець, пряні трави, спеції, гірчиця Дієтичний домашній майонез і приправи для салатів Жирний майонез, пережарка і кетчуп
Бульйони Овочевий, нежирний рибний Бульйони разом з крупами Жирні бульйони
Молочні продукти Кефір, нежирні різновиди сирів Кисломолочні продукти, нежирне молоко, натуральний йогурт, бринза Сметана, вершкове масло, жирні сири, згущене молоко, вершки
Риба і морепродукти Філіруваний нежирна риба Устриці, риба середньої жирності, мідії, креветки і кальмари Ікра, жирна риба, консерви в олії, вугор, скумбрія і оселедець
М’ясо та продукти з нього Кролятина, курятина, пісна яловичина, індичка і телятина Гуска, качка, бекон, жирне м’ясо, сосиски, консерви м’ясні
Жири Лляна, оливкова, соняшникова або кукурудзяна олія Сало
Десерти Фруктові салати Фруктове желе, але без цукру Пудинги і морозиво
Випічка Кондитерські смаколики, які виготовлені з ненасичених жирів і на основі цукрозамінників Бісквіт, пироги, тістечка
Солодощі Лише на цукрозамінники Цукерки, наповнені горіхами або медом, шоколад
Горіхи Мигдаль, фундук, каштан, кедрові або волоські горіхи, фісташки, насіння соняшнику Арахіс, кокос
Напої Несолодка кава, чай без використання вершків, мінералка, напої з цукрозамінниками Алкоголь
За темою:  Діабетичний кетоацидоз: що це таке, симптоми та лікування у дітей

Розпорядок прийому їжі

Які вимоги до прийому їжі при цукровому діабеті? Початкове умова — бажано не доїсти, чим переїсти. Необхідно постійно загартовувати організм і виконувати вправи, щоб не набрати зайвих кілограмів. Відразу після діагностування патології необхідно стати на облік у ендокринолога. Якщо пацієнту вдається кардинально змінити спосіб життя, взаємодіяти з фахівцями, то можна прожити довго, при цьому ідеальна працездатність і самопочуття вам гарантовані.

Починати варто з дієти, яка пропонує 20 ккал для жіночої статі та 25 ккал для чоловічого на 1 кг ваги. Дозволені страви потрібно їсти не менше 5 разів на день. Раціон харчування має такий розпорядок:

  1. Перший сніданок повинен бути 7 годин. Це вівсяна каша, рідше-гречана, 25% калорійності всього дня.
  2. Другий сніданок через пару годин, це сир із знежиреним молоком (несолодкий). Становить 15% денної калорійності.
  3. Звичайний обід в 13-14 годин — 30% калорійності.
  4. Полуденок в 16 годин (фрукти) — 10% калорійності.
  5. Вечеря в 18 годин, який включає омлет або рибу з овочами — 20% калорійності.
  6. При необхідності в 22 години можна випити молоко або кефір.

Фрукти і овочі мають у своєму складі значну кількість вуглеводів, внаслідок чого не слід вживати понад 1/2 банана протягом дня, дині — всього лише шматочок, винограду — одну кисть. Необхідно виключити зі свого раціону продукти, які містять багато цукру: тістечка, вафлі, кондитерські вироби, торти, печива, джеми, варення, сиропи, фініки і морозиво. Якщо ви не уявляєте свого життя без солодкого, то варто скористатися цукрозамінниками. В магазинах є кондитерські вироби, соки, компоти, які виготовлені з додаванням цукрозамінника.

Крім того, варто і контролювати, що їдять діабетики і що вони п’ють. Необхідно повністю відмовитися від алкоголю, оскільки він може спровокувати гіпоглікемію і навіть кому. Подібна реакція може відбутися через пару годин після прийому алкоголю, алкоголь завдає істотної шкоди пошкодженої діабет печінки.

За темою:  Що можна їсти при цукровому діабеті: продукти харчування й напої

Корисні фрукти

Чорнослив — це один з найбільш улюблених сухофруктів, який, на думку багатьох, безпечний для діабетиків. Лікарі не забороняють вживати чорнослив навіть діабетикам, так як в ньому присутні поживні елементи, які безпечні і корисні для здоров’я.

Головна особливість різних типів сухофруктів, а саме чорносливу, в антиоксидантній вплив, що сприяє нормалізації роботи кишечника, гальмування розвитку ракових захворювань ШКТ. Крім того, чорнослив використовують у дієтичному харчуванні, незважаючи на те, що калорійність його становить 250 ккал, фрукт не сприяє збільшенню непотрібної ваги, також дієво позбавить людей від проблеми запорів. Калій, який є в складі сухофрукта, підтримує судини, серце і нормалізує показники солей і рідини в організмі.

Дія чорносливу при діабеті 2 типу на організм:

  1. Антибактеріальний ефект.
  2. Стабілізація тиску.
  3. Поліпшення нервових відростків.
  4. Відновлення сил.
  5. Виведення токсинів і важких металів.
  6. Зменшує можливість формування каменів у нирках або жовчному міхурі.

Так як продукт дуже солодкий, його варто споживати обережно, обмежено, краще всього спочатку проконсультуватися з фахівцем, який підкаже дозування.