Харчування при операції на кишечнику: що можна їсти після операції при онкології, особливості дієти

Рак кишечника є важким захворюванням шлунково-кишкового тракту, в результаті якого виникає кишкова непрохідність. Дієта і вживання правильних продуктів харчування після проведеної операції сприяють кращому засвоєнню їжі, надходженню живильних речовин і допомагають організму боротися з важкою недугою. Спробуємо розібратися, які принципи живлення слід дотримуватися при онкології для підтримки організму.

Для чого необхідна дієта після операції на кишечнику?

Рак кишечника в даний час часто виникає через неправильне харчування, в основному, коли людина вживає смажену або високобілкову їжу у великій кількості. Дуже популярними вважаються заклади, де можна швидко перекусити на швидку руку. Зазвичай там для приготування їжі використовують масло не першої свіжості, що негативно позначається на її корисності.

Крім того, якщо в раціоні не вистачає овочів і фруктів, це негативно позначається на процесі перетравлення їжі. Всі ці фактори призводять до того, що виникають різні розлади травлення, здатні викликати згодом онкологічні захворювання. Правильно розроблена дієта після операції допомагає організму якомога швидше відновитися.

Принципи дієти

В перший день після операції пацієнтові заборонено вживати будь-яку їжу. Організм людини в цей час відчуває величезний стрес, а через порушення цілісності кишечника виникає загальна слабкість, нудота і відсутність апетиту. Вживання їжі може сприяти розбіжності швів, в результаті чого їжа потрапляє в черевну порожнину, викликаючи запалення.

У перші дві години після проведеної операції хворому заборонено навіть пити воду і якщо його мучить сильна спрага, то можна тільки змочити йому губи. Згодом, щоб відновити водний баланс, пацієнт повинен вживати якомога більше рідини, але тільки невеликими порціями.

За темою:  Від чого допомагає Холосас: показання до застосування, інструкція для дорослих і дітей

Харчування при операції на кишечнику має складатися з лікувальної дієти №4, яка характеризується хімічним, механічним і термічним щадним впливом, завдяки чому зменшується ризик виникнення запального процесу і прискорюється загоєння. Але така дієта має певний мінус – лікувальне харчування містить невелику кількість поживних речовин і тому авітаміноз зустрічається чи не в кожного хворого.

Дієту при раку кишечника призначає тільки лікар з урахуванням індивідуальних особливостей організму. Протягом дня слід приймати їжу не менше 6 разів, причому вона повинна бути дуже сильно подрібнена, тому в основному раціон складають різні пюре і рідини. Обсяг з’їденого за день повинен становити близько трьох кілограмів.

Що дозволено їсти при раку кишечника?

Що можна їсти при онкології – це досить актуальне питання для хворих з такою недугою. Дієта після операції повинна включати в себе:

  • рибні і нежирні м’ясні бульйони;
  • подрібнені каші (рис, манна крупа перлова);
  • пшеничні сухарики;
  • нежирне м’ясо, птицю і рибу (телятина, яловичина, індичка);
  • напої.

Також в раціон після спеціальної обробки вводять фрукти і овочі. Розведений фруктовий сік додають в дозволені напої, а овочеві відвари – в м’ясний бульйон.

Дієта категорично забороняє до вживання наступні фрукти:

  • сливи;
  • ананаси;
  • виноград;
  • абрикоси та інші, що подразнюють слизову.

Категорично заборонено пити напої та вживати їжу в холодному вигляді, так як низька температура сприяє подразнення слизової і виникнення проблем з кровопостачанням кишечника. Поступово дієту слід додавати тверді продукти, які допомагають готувати організм до звичного режиму харчування.

За темою:  Чай Тайфун для схуднення: склад напою і інструкція із застосування, ціна та протипоказання, відгуки

Після того як пацієнт випишеться з лікарні, він обов’язково повинен включити в свій раціон такі продукти, які запобігають розвиток злоякісних новоутворень:

  • соя і соєві продукти;
  • морська капуста;
  • томати;
  • цитрусові;
  • брокколі, брюссельська, цвітна капуста;
  • часник, цибуля;
  • соняшникове і гарбузове насіння, кунжут, мигдаль;
  • риба (камбала).

Введення нових продуктів в дієту здійснюють після того, як післяопераційні рани остаточно заживуть, а нормалізується травлення. При цьому обов’язково слід проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем, так як тільки він повинен підбирати продукти, враховуючи стан хворого.

Що заборонено їсти після операції при раку кишечника?

Дієта в післяопераційний період при онкології забороняє використання безлічі продуктів. До них відносять:

  • виріб з хліба і випічку;
  • ягоди і фрукти;
  • жирні сорти м’яса, птиці та риби;
  • газовані напої;
  • кондитерські вироби;
  • кисломолочну продукцію;
  • овочі;
  • бобові;
  • ячмінь, пшоно, перловку;
  • спеції і прянощі;
  • продукти, що містять цукор.

Ці продукти вважаються сильними подразниками, які посилюють моторику кишечника, а це негативним чином позначається на загоєння післяопераційної рани. Крім того, вони сприяють підвищеному утворенню газів і запускають процес бродіння, а також стимулюють надмірне виділення травних секретів. Це призводить до того, що на кишечник лягає підвищене навантаження і збільшується ризик розбіжності швів, накладених під час операції.

Після виписки з лікарні цей список зменшується, але під остаточним забороною залишаються копченості, солодощі, алкоголь, жирні смажені продукти. У перші 3 – 4 тижні після проведеної операції слід дотримуватися строгих обмежень. Згодом, щоб уникнути авітамінозу, дефіциту мінералів і поживних речовин, кількість продуктів розширюють.

За темою:  Як зварити суп на основі стеблового селери і правильно його вживати, корисність страви з цього овочу

Таким чином, харчування після операції при онкології (рак кишечника) являє собою складну схему заборон і обмежень. Хоча прісна перемелена їжа не викликає ніякого задоволення від її прийому, але завдяки такій дієті організм легше відновлюється після операції.