Дієта після операції по видаленню жовчного міхура: суть дієти, що можна їсти, рекомендації

Коли в жовчному міхурі накопичується занадто багато каменів і орган вже не може нормально працювати, пацієнтові доводиться погоджуватися на пропозицію про видалення жовчного міхура. Проте чи так це необхідно? Отримати відповідь на це питання можна тільки після ознайомлення з функцією цього органу.

Як працює жовчний міхур?

Поява каменів є результатом розвитку хронічного холециститу, який прийнято розділяти на два типи: зі схильністю до каменеутворення і без неї. Навіть операція не дозволяє вирішити цю проблему, а причина цього полягає в тому, що жовч має порушені фізико-хімічні властивості. Жовчний міхур є важливим органом в організмі, виконуючи роль накопичувача, куди прямують невеликі порції жовчі з печінки і зберігаються там до прийому їжі.

При правильній роботі жовчного міхура жовч починає надходити в кишечник лише в той момент, коли він приймає чергову порцію їжі. Якщо видалити жовчний міхур, то жовч буде регулярно невеликими порціями надходити в дванадцятипалу кишку. На тлі виникає роздратування кишечника буде порушена травлення, що часто призводить до розвитку специфічного симптомокомплексу, який серед фахівців відомий як постхолецистектомічний синдром.

Тим пацієнтам, які погодилися на операцію, доведеться дотримуватися після неї спеціальну дієту, головною метою якої є запобігання постхолецистектомічного синдрому і створення умов, при яких жовчні протоки регулярно будуть звільнятися від вмісту, що допоможе запобігти появі застійних явищ в печінці і утворення каменів в печінкових протоках.

Загальний опис дієти

Насамперед, необхідно сформувати правильне ставлення до дієти після проведеної операції. Подібні зміни вводяться не на якийсь певний тимчасовий проміжок, дієта повинна стати способом життя людини. Тільки тоді можна буде швидко виявити порушення в режимі харчування і вжити відповідних заходів, щоб подібного в майбутньому не сталося.

Суть дієти зводиться до дотримання двох головних правил: часте харчування і невеликі розміри порцій. Мова йде про те, що людина, яка перенесла операцію на жовчному міхурі, повинен збільшити кількість прийомів їжі до 5-6. При цьому інтервали між найближчими прийомами їжі не повинні становити більше 4 годин. Схематично зобразити прийом їжі можна наступним чином:

  1. 8:00– сніданок;
  2. 11:00– ланч;
  3. 14:00– обід;
  4. 17 :00 – полуденок;
  5. 20 :00 – вечеря.

Для збереження здорового ваги рекомендується зменшити калорійність продуктів. Згідно з рекомендаціями фахівців, вечеря повинна бути не пізніше 4 годин до сну. Але, враховуючи специфічне стан людей, що перенесли видалення жовчного міхура, їм протипоказані настільки великі перерви між прийомами їжі. Тому переносити вечеря на настільки пізній строк не варто, краще за 2 години до сну випити склянку кефіру або з’їсти сухар.

За темою:  Харчування при підвищеному холестерині у жінок: особливості дієти, дозволені продукти, меню на тиждень

Видалення жовчного міхура означає, що з цього моменту в організмі їжа буде перетравлюватися іншим чином, так як жовч буде постійно надходити в кишку, не накопичуючись в жовчному міхурі.

Обробити, як раніше, великий клубок їжі, вже не вийде, оскільки жовчі тепер надходить небагато, і її вистачить лише для обробки порівнянного обсягу їжі.

Таким чином, після операції на жовчному міхурі пацієнт повинен протягом як мінімум перших шести місяців дотримуватися жорсткої дієти, виконуючи всі рекомендації лікаря. У раціон дозволяється додавати лише страви, які готуються методом варіння або пропарювання. Для кращого засвоювання продукти необхідно як можна дрібніше порізати, а самі страви повинні по консистенції бути наближені до стану рідкої каші або густого супу-пюре. Поступово, коли організм звикне до дробовому харчуванню, можна почати додавати в меню нові страви і регулярно відслідковувати реакцію організму. Якщо зі здоров’ям все буде гаразд, то вибране страву можна залишити в щоденному меню.

Правила дієти після холецистектомії

Більшості пацієнтів після операції на жовчному міхурі дозволяється додавати в меню м’ясо і рибу з низьким вмістом жиру, каші з круп, нежирні молочні продукти, овочі та фрукти. У список дозволених напоїв можна включити натуральні соки, відвари, компоти, трав’яні настої та чаї. Страви та напої, приготовані до споживання, повинні мати температуру, близьку до кімнатної. Якщо харчуватися холодною їжею, то це може викликати приступ болі в підребер’ї.

  • При складанні меню дієти після холецистектомії необхідно врахувати, що підібрані продукти повинні забезпечувати організм необхідною кількістю білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів.
  • Добова норма споживання вуглеводів повинно становити не більше 400 грам.
  • Основу меню повинні складати овочеві продукти, приготовані методом відварювання або запікання.
  • Дуже уважним треба бути при вживанні сирих овочів, так як в результаті їх вживання може посилитися жовчовиділення. Якщо у людини є хронічні запори, то ця проблема його не торкнеться.

Включати в меню дієти після холецистектомії свіжі фрукти і ягоди дозволяється лише за умови, що вони мають нейтральними властивостями — невисокою цукристістю, середньої кислостью і пр. Дуже обережним треба бути з кислими продуктами, які ні в якому разі не можна їсти сирими — їх необхідно використовувати для приготування парених і запечених страв, також можна варити киселі, компоти тощо

В принципі будь-які продукти, в тому числі і фрукти, можна готувати за допомогою різних методів термообробки — варіння, тушкування, запікання, а ось смажити необхідно виключити.

В рамках дієти після видалення жовчного міхура доведеться відмовитися від алкоголю, копчених, смажених і жирних страв, ковбаси, соління, прянощів, маринадів, гострих страв. З першого дня доведеться забути про фаст-фуді, майонезі, кетчупі, напівфабрикатах тощо Кілька разів подумайте перш чим вживати страви з продуктів, які виділення жовчі.

За темою:  Гімнастика тибетських ченців "Око відродження": дивимося техніку виконання вправ

Також з раціону доведеться прибрати тваринні жири з-за їх здатність провокувати каменеутворення. З цієї причини в перші шість місяців після видалення жовчного міхура необхідно обмежити споживання вершкового масла до 20 г на добу, а рослинного — до 40 р. Поки організм не звикне до нового режиму харчування, в добу повинно надходити не більше 80 м жирів.

Рекомендації до дієти після видалення жовчного міхура

Після операції рідину можна пити в колишніх кількостях. Іншими словами, її норма споживання також повинна підтримуватися на рівні 1,5-2 літри.

З урахуванням перенесеної операції людям рекомендується включати в раціон соки, компоти та відвари з шипшини, ромашки, яблук, урюку.

Корисно включати в раціон мінеральні води Єсентуки № 4 і № 20, Славяновскую, Смирновську, Нафтуся з-за їх здатності запобігати утворенню каменів і відновлювати нормальну консистенцію жовчі.Мінеральна вода повинна мати кімнатну температуру. Для підтримки стану рекомендується випивати склянку мінеральної води невеликими ковтками до їжі за 30 хвилин тричі на день. Ця міра допоможе відновити нормальну консистенцію і хімічний склад жовчі, якщо пройти повний курс, який становить один місяць і передбачає тримісячна перерва.

Вітається наявність в меню висівок, які представляються відмінним варіантом другого сніданку.

Серед хлібобулочних виробів рекомендується віддавати перевагу таким сортам — пшеничний хліб учорашньої випічки, сухарі, пироги, ватрушки, булочки з пельменного тесту.

Рекомендовані супи, приготовані на слабкому овочевому або м’ясному бульйоні. В якості заправки слід використовувати добре разварившиеся або протерті крупи, а також дрібну локшину і овочі.

При приготуванні перших страв дозволяється використовувати в невеликих кількостях вершкове масло, яйця або нежирне молоко.

Вітається наявність у раціоні молочного супу з знежиреного молока, приготованого з рису або локшини. Це блюдо можна подавати не частіше одного разу в тиждень.

Для задоволення потреби організму в білку рекомендується включити в раціон рибу і м’ясо мінімальної жирності, яку можна готувати в різних варіантах — вареному, печеному або тушкованому. Прекрасним джерелом білка є яловичина, індичка, курка, кролик, лящ, окунь. Перед вживанням м’яса курки та індички його потрібно очистити від шкірки, яку не рекомендується використовувати в їжу.

За темою:  Білкова дієта: меню на місяць і кожен день, докладний опис харчування для схуднення

На друге можна приготувати овочеве пюре з різних продуктів (картоплі, моркви, буряків тощо), суфле, овочі в печеному або відвареному вигляді, круп’яні або овочеві запіканки.

Пацієнтам, що перенесли видалення жовчного міхура, особливо рекомендується:

  • картопля;
  • кабачок;
  • морква;
  • брокколі;
  • буряк і ін

Особливості приготування страв для хворих з віддаленим міхуром

Після операції людям слід бути дуже уважним до вибору методу приготування овочевих страв. З них дозволяється варення, парове приготування, тушкування та запікання. Займаючись приготуванням тієї або іншої їжі, необхідно обмежити використання жирів і дуже ретельно обробляти продукти.

Не можна піддавати термообробці обраним способом великі шматки продуктів. Спочатку їх необхідно розрізати на невеликі шматочки, а під час готування довести їх до повного розм’якшення. Також необхідно обмежувати споживання солі — добова норма не повинна перевищувати 4 р. Для тих страв, в яких сіль є обов’язковою, рекомендується використовувати морську або кам’яну.

Висновок

Видалення жовчного міхура — непросте рішення, на яке доводиться погоджуватися багатьом людям, у яких цей орган уже не може нормально працювати. І після цієї операції необхідно підготуватися до того, що вони будуть змушені перейти на нове харчування. Його складають з урахуванням нового режиму роботи організму: оскільки жовч буде надходити в невеликих кількостях, то головними принципами дієти повинно стати дробове і часте харчування. Люди, що перенесли видалення жовчного міхура, повинні харчуватися п’ять-шість разів на добу, з’їдаючи за раз порції невеликих розмірів.

Також необхідно приділити увагу і способу термообробки продуктів — слід віддавати перевагу всім за винятком смаження. Не менш важливий склад продуктів, з яких буде складатися щоденне меню. У ньому не повинно бути з підвищеним вмістом жиру продуктів, а овочі можна вживати тільки після термічної обробки. Деякі з них можуть спровокувати неприємні симптоми, тому, щоб уникнути такого дискомфорту, бажано звернутися за допомогою до лікаря, щоб він склав індивідуальне меню харчування.