Харчування перший місяць після видалення жовчного міхура: меню і дієта, рецепти на тиждень

Людський організм людини – це целосная система, і будь-яке хірургічне втручання в нього (навіть невеличке) може призвести до порушення цієї загального стану. У результаті буде потрібно також змінювати звичний спосіб життя. Коли у людини вирізали цілий орган, в даному випадку це жовчний, потрібно переглянути своє харчування, адже він відіграє важливу роль у тому, щоб процес перетравлення і надходження їжі був нормальним.

Сьогодні видалення каменів і безпосередньо жовчного міхура не є найстрашнішою проблемою, яка може статися в житті людини. Без жовчного міхура люди довго і чудово можуть жити, необхідно лише змінити смакові пристрасті і розлучитися зі своїми певними звичками.

Як змінюється травний процес?

Жовчний міхур – це своєрідний резервуар або ємність, яка призначена для зберігання жовчі, яка з’являється в клітинах печінки. З печінки жовч постійно надходить в довгу кишку, сприяючи стабільному перетравленню жиророзчинних вітамінів і жирів.

Найчастіше жовчний міхур вирізають у разі, коли в ньому відбувається утворення каменів. Але навіть після видалення жовчі печінка продовжує створювати жовч, тільки зараз в організмі немає ємності для її зберігання.

Після виконання холецистектомії роботу жовчного міхура на себе вимушено беруть жовчні протоки. Оскільки ємність відсутня, то жовч, яка виробляється печінкою, не може бути концентрованої і зберігатися тут певний час, бо вона постійно виливається в довгу кишку, що може призводити до появи запальних процесів у самій кишці і кінцевому ділянці жовчного міхура.

Крім цього, у даному випадку в жовчі істотно знижується кількість ферментів, які потрібні для розщеплення жирів, тому з меню харчування зобов’язана бути виключена дуже жирна їжа.

Тобто, після видалення жовчного міхура потрібно: перше-дотримуватися особливої дієти, що щадить і, друге, приймати їжу постійно, але невеликими порціями, щоб створювана жовч організмом тут же витратилась за прямим призначенням, тобто для здійснення травного процесу.

Меню харчування в перший місяць після видалення жовчі

Раціон харчування після операції на жовчний міхур має деякі особливості, які будуть залежати від того, скільки часу минуло після виконання хірургічного втручання і, що дуже важливо, від методу проведення операції (лапароскопія чи звичайне видалення).

Протягом перших діб, після холецистектомії, людині заборонено не тільки приймати їжі, але навіть і пити будь-яку рідину. Допускається лише водою змочувати губи, на крайній випадок — прополоскати порожнину рота трав’яними настоями без додавання цукру. Це час потрібно перетерпіти, тим більше що у людини, як правило, після операції відсутній апетит, так як його організм отримав дуже значне навантаження.

На другий день вже можна пити воду, а також настій з шипшини без цукру, але при цьому простежити, щоб об’єм вживаної рідини не більше 1 л на день.

Через 3 дні, тобто, через 36 годин, в дієту можна додати компот із сухофруктів, зроблений без цукру, можливий несолодкий і неміцний чай, кефір низької жирності. Загальне вживання рідини повинно бути не більше 1,5 літра в день.

За темою:  Склад і властивості капусти броколі: калорійність овоча на 100 грам, співвідношення БЖУ

При цьому на третій день в дієту пацієнта можна додати яблучний або гарбузовий сік, рідке картопляне пюре, а також перетертий суп, зроблений на легкому бульйоні. Обсяг однієї порції не повинен становити не більше чим 220 гр., а при першому вживанні їжі — ще менше (кілька столових ложок).

На 5 день після проведення операції в дієту можна додати галетне печиво і вчорашній хліб з білої муки. Починаючи з шостого дня, можливо споживання перетертих каш з гречаної, вівсяної або пшеничної крупи. Також в меню можна додати сир, кисломолочні продукти, овочеве пюре та подрібнене варене м’ясо або рибу.

Починаючи з восьмого дня, після виконання операції, рецепт страв можна потихеньку розширювати, але в той же час потрібно звертати велику увагу, щоб перерви між їжею були короткими, що відповідає шестиразовой дієті харчування. Смажені продукти необхідно прибрати з меню, замінивши їх зробленими на пару і вареними. Природно, потрібно повністю відмовитися від споживання занадто жирної їжі або довго переваривающейся: консервів, напівкопченої або копченої ковбаси, грибів, і т. д. Спиртне — теж заборонено.

Цих обмежень необхідно дотримуватися протягом 2 місяців після хірургічного втручання, але і в подальшому потрібно дотримуватися правильне харчування, щоб не допустити прояву негативних симптомів з боку системи травлення і появи ускладнень.

Основні принципи дієти

Найчастіше чіткі рекомендації щодо дотримання харчового режиму після проведення оперативного втручання по вирізанню жовчного міхура визначає лікуючий лікар, так як при цьому потрібно врахувати стан людини, наявність у нього ймовірних захворювань системи травлення та інші фактори. Але що робити, якщо з часу хірургічного втручання пройшло більше двох місяців? Повернутися до минулого способу життя? Однозначно, ні!

Жовчний міхур вже не вдасться відновити, тому необхідно врахувати даний факт і спробувати дотримуватися такого харчового раціону, щоб максимально зберегти вашу працездатність і здоров’я на протязі довгого часу.

Дієта після хірургічного втручання на жовчний міхур зобов’язана відповідати таким принципам:

  • жирні сорти риби і м’яса потрібно замінити нежирними;
  • міцні бульйони з м’яса під час приготування перших страв потрібно замінити овочевими. Тобто, борщ або суп бажано приготувати вегетаріанський, а рибу або м’ясо споживати як друге блюдо у відвареному вигляді;
  • кислі ягоди і фрукти необхідно замінити солодкими;
  • включати в дієту страви з сиру і кисломолочні напої;
  • потрібно пити велику кількість рідини. Причому напої і вода зобов’язані бути трохи теплими або мати кімнатну температуру. Від споживання дуже холодних або гарячих страв та напоїв потрібно відмовитися;
  • необхідно знизити споживання міцного чаю і кави або повністю виключити їх з меню вашого харчування, оскільки ці напої дратівливо діють на шлунковий тракт;
  • їжу необхідно вживати не поспішаючи, кожен шматок треба добре пережовувати;
  • харчування має бути дробовим, маленькими порціями через кожні 3-3,5 години. Краще всього за день приймати їжу до 6 разів.
За темою:  Валізки Леовит худнемо за тиждень: результати середземноморського меню, відгуки покупців і лікарів

Продукти, дозволені в дієту пацієнтів, після видалення жовчного міхура

Дієта після операції на жовчний міхур передбачає споживання таких рецептів їжі:

  • другі страви, зроблені з відвареної риби або м’яса;
  • перші страви на слабкому м’ясному або овочевому бульйоні;
  • галетне печиво, зроблене з додаванням невеликої кількості жиру;
  • каші: пшенична, вівсяна, гречана і інші (крім манної). Ці каші можна зробити на молоці, розбавляючи його наполовину з водою;
  • соняшникова або інше рослинне масло в невеликому обсязі для заправки салатів;
  • нежирна сметана, сир, кисломолочні напої;
  • яблучний або гарбузовий сік. Коли сік дуже кислий, то можна розмішати його з кип’яченою водою;
  • овочі (бажано — тушковані);
  • хліб, вчорашній, білий;
  • пюре з картоплі (без жирних соусів і підливи);
  • овочеве пюре;
  • омлет, приготовлений з білків яєць.

Загалом, перелік дозволених продуктів повинен відповідати дієті №5, яка використовується під час захворювання печінки і жовчного міхура.

Продукти, заборонені до вживання

На жаль, після виконання холецистектомії, людина буде змушений зіткнутися з деякими обмеженнями. Дієта після вирізання жовчного міхура передбачає значний чи повний відмова від таких продуктів харчування:

  • перші страви на міцному м’ясному бульйоні;
  • свинячий, баранячий, яловичий і інші тугоплавкі тваринні жири;
  • жирні ковбаси;
  • копчені продукти, мариновані овочі та соління;
  • гострі прянощі і приправи;
  • баранина і свинина;
  • торти, тістечка, шоколадні цукерки і шоколад;
  • м’ясо гусака і качки;
  • спиртні напої;
  • консервовані продукти (крім фруктових консервів);
  • гриби;
  • редиска, часник, цибуля;
  • холодець, морозиво та інші страви, які мають знижену температуру: їх споживання може викликати спазм жовчовивідних каналів;
  • горох і квасоля: вони мають великий вміст грубої клітковини.

Природно, не потрібно себе зовсім позбавляти смачної їжі. До прикладу, в ролі десерту іноді можна з’їсти шматок простого бісквіта (без солодкого крему). Також можна зробити сметанник, приготувавши тісто на знежиреної сметани, але без додавання продукт маргарину або вершкового масла. З усього розмаїття кулінарних рецептів необхідно підбирати такі, під час приготування яких додається мінімальний обсяг жиру.

Щодо споживання сирих овочів і фруктів потрібно прислухатися до вашого організму. Деякі люди після видалення можуть без шкоди для самопочуття і здоров’я споживати диню, полуницю, свіжі огірки і кавуни, а у деяких людей такі ж продукти зможуть викликати розлад кишечника.

При цьому потрібно не забувати, що після операції по видаленню, у людей в перші тижні, а іноді і місяці постійно з’являється діарея. При цьому необхідно звертати увагу на те, які продукти харчування були вжиті в дієті при останньому прийомі їжі, і в подальшому знизити їх споживання або зовсім прибрати з меню вашого харчування.

Приблизне меню харчування

Потрібно зауважити, що нижче описане меню можна використовувати не раніше, чим через 2 місяці після проведення операції. До цього моменту обмеження щодо вживання їжі зобов’язані бути жорсткішим. Також необхідно враховувати, що дієта після вирізання жовчного міхура повинна бути тривалою, можливо лише чергування страв, які дозволені до споживання і виготовлені за спеціальними рецептами.

За темою:  Дієтична низькокалорійна випічка і десерти для схуднення: поради, як худнути і рецепти з фото

8:00 — перший сніданок:

  • шматок білого хліба вчорашньої випічки з яблучним варенням — 120 гр.;
  • гречка — 160 гр.;
  • слабо заварений чай — 300 гр.

11:00 — другий сніданок:

  • сік морквяно-яблучний з м’якоттю — 300 гр.;
  • сир — 170 гр.

14500 — обід:

  • варена курка — 160 гр.;
  • картопляний суп на бульйоні з овочів (без гострих приправ і спецій, можливо додавання декількох лаврового листя в суп по завершенню варіння) — 260-320 гр.;
  • хліб — 160 гр.;
  • в якості гарніру пюре з кабачків — 130 гр.;
  • слабо заварений чай — 300 гр.

17:00 — полуденок:

  • хліб — 120 гр.;
  • пюре з картоплі — 220 гр.;
  • кисіль — 220 гр.;
  • печиво галетне — до 5 штук.

20:00 — вечеря:

  • кефір — 300 гр.;
  • запечені яблука — 2 штуки;
  • запіканка або сирний пудинг — 220 гр.

Двічі в тиждень в дієті, на обід, м’ясні страви потрібно замінити вареною рибою. Обсяг вживаної їжі можна варіювати в певних межах з урахуванням від ваги людини, його щоденної фізичної навантаження і способу життя.

Також не варто приймати за один прийом різні білкові продукти (наприклад, молочні і м’ясні чи молочні та рибні) — це зможе призвести до підвищення газоутворення в кишечнику і здуття живота.

Якщо з’являються сумніви щодо споживання певного продукту при дієті, необхідно порадитися з лікарем. Крім організації постійного живлення, величезне значення потрібно приділяти регулярної фізичної навантаженні, але силові навантаження бажано замінити прогулянками на свіжому повітрі.

З умовою утримання від харчових надмірностей і дотримання правильного харчування в процесі рясних урочистих застіль можна на довгі роки зберегти працездатність, а також не допустити прояву серйозних ускладнень після операції, наприклад, як поява каменів у жовчних шляхах або панкреатит.