Дієта після операції лапароскопії з видалення жовчного міхура
Проведення операцій холецистектомії лапароскопічним методом, на жаль, не звільняє пацієнтів від тривалого етапу реабілітації. У комплекс реабілітаційних заходів входить дієта при видаленні жовчного міхура методом лапароскопії та активний руховий режим, яких необхідно дотримуватися також, як і при традиційному видалення жовчного міхура.
Сучасна дієтологія зробила величезний крок вперед. Крім всмоктування, відкриті нові типи травлення – порожнинне, везикулярне, молекулярне, лизосомное, мембранне. Крім цього, виявлені і вивчені раніше невідомі механізми, які беруть безпосередню участь в процесі травлення: кілька різновидів транспортування поживних речовин, кишкові гормональні (ендогенні та екзогенні) ефекти травної системи. Все це змусило критично переосмислити класичну теорію збалансованого харчування та створити нові постулати, об’єднані в систему під назвою Адекватне харчування.
Однак дієта (стіл) номер 5 після видалення жовчного міхура, незважаючи на свій 100-річний вік, є базовою і тільки піддалася деяким змінам. Вірніше сказати, поступово створювалися її модифікації – 5-а, 5-щ і 5-л/ж.
Стіл №5 – класика жанру
У більшості випадків дієта після видалення жовчного міхура лапароскопією триває від 2-х до 4-х місяців. За цей час організм встигає адаптуватися до зміненого функціонування сечовидільної системи, а вже через 4-6 місяців після лапароскопічного втручання пацієнт може повернутися до харчування без обмежень. Тим не менш, якщо первинна патологія, яка призвела до операції, розвивалася занадто довго, дотримання реабілітаційної Дієти 5 може тривати до 3-х років.
В післяопераційний період протягом 2-4 місяців, необов’язкові, але можливі часті послаблення стільця і спорожнення кишечника до 3-х разів на добу.
Перш чим докладно розписати схему живлення після лапароскопії жовчного міхура, перерахуємо з яких продуктів можна складати щоденне меню, а про які страви і напої доведеться забути.
Дозволено |
Заборонено |
Соки, неміцний чай, некислі морси, киселі |
Алкогольні і газовані напої |
Кава з молоком, відвар з ягід шипшини |
Чорна кава, шоколадні вироби, какао |
Вершкове масло. Рафіновані: оливкова, соняшникова, кукурудзяна |
Тугоплавкі жири – баранячий, свинячий, яловичий, маргарини |
Нежирна яловичина (у т. ч. язик, шинка), курка, риба |
Свинина, баранина, жирні сорти риби, печінка, копченості, качка, гусак |
Молоко, кефір, сир, негострий сир твердий |
Горіхи, насіння |
Макаронні вироби |
Гриби |
Яйця всмятку, омлети на пару |
Страви з великою кількістю жовтків |
Овочеві, молочні і фруктові супи-пюре |
Перші страви на бульйонах наваристих |
Каші на воді, можна з додаванням молока |
Пшоно, бобові, шпинат, щавель, редиски |
Черствий хліб, сухарі, галети, сухий бісквіт |
Свіжий хліб, здобні вироби |
Овочі і некислі фрукти, висівки, пектин |
Соління, консервація, кислі фрукти |
Варення, пастила, зефір, мед, сухофрукти |
Масляні креми, морозиво |
Гвоздика, кориця, ваніль, лавр, кріп, петрушка, сметана – як соус |
Зелений цибулю, часник, гострі прянощі і оцти, маринади, гірчиця, хрін, васабі |
Правила дієтичного харчування Стіл 5 по Певзнеру
Дієта після лапароскопії – операції по видаленню жовчного міхура, в стандартному варіанті №5, вимагає вживати страви або продукти, приготовані у пароварці, тушковані або отварено-запечені. При цьому перетирають тільки овочі, які містять багато клітковини (буряк, морква, капуста) і жилаві шматки м’яса, а добре проварене м’ясо і рибу можна їсти шматком.
Під час дотримання стандартної Дієти 5 необхідно дотримуватися таких правил:
- величина добової калорійності, а також співвідношення білків, вуглеводів, рослинних і тваринних жирів визначається лікарем, виходячи з конституції, індексу маси тіла і особливостей обміну речовин;
- обмежується вживання солі, а також азотистих екстрактивних речовин, що утворюються при смаженні м’яса (у корі) і присутніх у великій кількості в наваристих бульйонах;
- безладне харчування неприпустимо, їсти потрібно в один і той же час – це сприяє регуляції діяльності травних залоз і кращому засвоєнню їжі;
- для запобігання застою жовчі дієтичне харчування має бути дробовим – 2 сніданки, обід, полуденок і вечеря;
- індивідуальна добова калорійність харчування повинна розподілятися так: на сніданок – 15%, обід – 40%, на полудень – близько 15%, а на вечерю – до 25% максимум;
- ранок повинно починатися зі склянки води, а перед сном випивають склянку кефіру;
- температура їжі та напоїв повинна бути в межах від +20 до +60°С, а холодні напої і морозиво можуть стати причиною виникнення спазму сфінктера Одді та гострої печінкової коліки.
Перед лапароскопічної холецистемией слід підготувати організм до неминучих обмежень у харчуванні, які підуть слідом за цією операцією.
Необхідно заздалегідь, від 10 до 20 днів до дня проведення лапароскопії з видалення жовчного міхура, що суттєво знизити об’ємне кількість їжі, що приймається за один раз, і обов’язково перейти на систему дрібного харчування.
Незважаючи на те, що при лапароскопії не відбувається розтин черевної стінки, безпосередньо після неї дотримуватися Дієти 5 по Певзнеру не можна. Необхідно витримати певний алгоритм дієт.
Лікувальне харчування для першого тижня
На відміну від дієти, яку дотримуються після традиційного видалення жовчного міхура, 3 лапароскопічних проколу дозволяють трохи скоротити (кілька годин) необхідність жорсткого обмеження пиття і дозволяють приймати їжу трохи раніше.
Термін після лапароскопії |
Що можна їсти і пити |
Протягом 4-6 годин |
Повний сухий голод – не можна пити і їсти. |
Через 6 годин і
до ранку наступного дня |
Треба випити 500 мл води без газу. Пити треба кожні 15-20 хвилин, роблячи по одному або два невеликих ковтка. |
Через 24 години, 2-е добу після операції |
1 л кефіру, рідка вівсянка, перетертий овочевий суп, несолодкий кисіль і компот із сухофруктів. Напої слід пити кожні 3 години по 110-150 мл. |
3-4 день – дієта 1а |
Показано: кисломолочні продукти з низьким % жирності, перетерті вівсяна і гречана каші на воді, пюре з картоплі, суфле з курки, яловичини, нежирних сортів риби, овочеві пюре, печені яблука, банани, желе з фруктів. Приклад: після сну – 100 мл негазованої води; сніданок-1 – 180 мл перетертої вівсянки на воді, омлет з 2-х курячих білків, чай без цукру, але з лимоном; сніданок-2 -80 р 0-1%сиру і 100 мл шипшинового напою; обід – 200 мл слизового супу з пшеничного манки, 50 г парфе з молодої яловичини, 100 мл некислого компоту; полуденок -70 г рідкого м’ясного паштету, 75 мл молочного суфле, 150 мл напою з шипшини; вечеря – 50 г парфе з нежирної риби, 200 г тертої гречаної каші і 5 г сл. масла, чай без цукру, але з лимоном; перед сном – 100 мл желе з молока або фруктів,125-150 мл кефіру. Добове обмеження цукру – 20 г, солі – 3 р. Необхідно вжити 20 г сл. масла. Кількість вільної рідини – 2 л. |
5-7 день – дієта 1-б |
Приклад: після сну – 150 мл негазованої води; сніданок-1 – яєчна кашка з 2 білків і 1 жовтка, 200 мл рідкої молочної рисової каші з 5 г сл. масла, чай + цукор + лимон; сніданок-2 – 125 г 1% перетертого м’якого сиру з нежирними вершками, 150 г м’якоті печених яблук, 150-170 мл шипшинового напою; обід – 300 мл блендованого овочевого супу, 2 парові котлети з яловичини, 160 г перетертого картоплі, 190 мл фруктового самбука; полудень – 180 г парфе з курки, 150 мл соку; вечеря – 90 г рибного парфе, 200 г тертої вівсянки на молоці (+5 г сл. олії), 100 мл чаю з 50 мл молока; перед сном – половина банана, 200 мл кефіру. Зберігаються обмеження солі – до 5г. Необхідна доза сл. масла – 20 р. |
У перший тиждень після холецистектомії категорично заборонені:
- алкоголь, будь каву, міцний чай, рідини з цукром, молоко (особливо сире);
- шоколадні вироби, морозиво, солодощі;
- жирна і смажена їжа.
Дієта через тиждень
На 8-10 день після лапароскопічного видалення жовчного міхура, і протягом наступних 2 місяців призначають пацієнтам варіанти Дієти 5 – це 5-щ або 5-а. Для пацієнтів з надмірною вагою перший місяць, іноді два, слід дотримуватися щадну різновид дієти (5-щ), оскільки в разі їх сідати відразу на 5-а загрожує розвитком метеоризму, здуттям та болем у животі, транзиторними проносами.
Характерні відмінності дієт 5-а і 5-щ.
Показники |
5-щ | 5-а |
Денна калорійність |
2 000 – 2 100 | 2 150 – 2 500 |
Білки |
105-110 г | 80-85 г |
Жири тваринні | 55-60 г |
40-44 р |
Рослинні жири | виключені |
30-44 р |
Вуглеводи |
270 г | 400-450 г |
Обмеження солі |
3-6 р | 6-8 р |
Обмеження по цукру | 30 г |
30 — 45 р |
Норма вільної рідини | від 1 до1,5 л |
від 1,5 до 2 л |
Термічна обробка |
відварювання або на пару | + гасіння і пасирування |
Механічна обробка |
перетирання, блендирование | дрібне подрібнення |
Хлібобулочні вироби | 200 м, тільки «сухі» і білі |
250 г підсушені + печиво |
Незалежно від терміну після операції і варіанти дієти, при затримці рідини в організмі і розвитку набряків щоденна норма солі повинна бути знижена до 3 р.
Перехід на стандартну Дієту 5 рекомендований тільки після закінчення 45-65 днів або 1-2,5 місяців після виконання лапароскопічної холецистектомії. Якщо ж в подальшому виникнуть проблеми з травленням, то необхідно проконсультуватися з лікарем, і на деякий час сісти на більш строгі дієти 5-щ або 5-а, але можливий також і інший варіант.
У більшості випадків при застої жовчі необхідно 2-3 тижні дотримуватися липотропно-жирову дієту (5-л/ж). Її особливість – це збагачення білковими липотропами з: нежирних сортів м’яса, в основному, молодої яловичини, нежирної морської риби, 1% сиру, яєчних білків, рафінованих рослинних олій, а також насичення раціону висівками і пектином. Енергетична цінність 5-л/ж – 2500-2600 ккал, з яких 55 г припадає на вершкове масло і рослинні масла, 100 г білки, 270 г на складні вуглеводи та 30 г на прості вуглеводи (цукор, мед). Термічна обробка їжі – це відварювання або запікання, при цьому подрібнювати її необов’язково.