Дієта після операції лапароскопії з видалення жовчного міхура

 

Проведення операцій холецистектомії лапароскопічним методом, на жаль, не звільняє пацієнтів від тривалого етапу реабілітації. У комплекс реабілітаційних заходів входить дієта при видаленні жовчного міхура методом лапароскопії та активний руховий режим, яких необхідно дотримуватися також, як і при традиційному видалення жовчного міхура.

Сучасна дієтологія зробила величезний крок вперед. Крім всмоктування, відкриті нові типи травлення – порожнинне, везикулярне, молекулярне, лизосомное, мембранне. Крім цього, виявлені і вивчені раніше невідомі механізми, які беруть безпосередню участь в процесі травлення: кілька різновидів транспортування поживних речовин, кишкові гормональні (ендогенні та екзогенні) ефекти травної системи. Все це змусило критично переосмислити класичну теорію збалансованого харчування та створити нові постулати, об’єднані в систему під назвою Адекватне харчування.

Однак дієта (стіл) номер 5 після видалення жовчного міхура, незважаючи на свій 100-річний вік, є базовою і тільки піддалася деяким змінам. Вірніше сказати, поступово створювалися її модифікації – 5-а, 5-щ і 5-л/ж.

Стіл №5 – класика жанру

У більшості випадків дієта після видалення жовчного міхура лапароскопією триває від 2-х до 4-х місяців. За цей час організм встигає адаптуватися до зміненого функціонування сечовидільної системи, а вже через 4-6 місяців після лапароскопічного втручання пацієнт може повернутися до харчування без обмежень. Тим не менш, якщо первинна патологія, яка призвела до операції, розвивалася занадто довго, дотримання реабілітаційної Дієти 5 може тривати до 3-х років.

В післяопераційний період протягом 2-4 місяців, необов’язкові, але можливі часті послаблення стільця і спорожнення кишечника до 3-х разів на добу.

Перш чим докладно розписати схему живлення після лапароскопії жовчного міхура, перерахуємо з яких продуктів можна складати щоденне меню, а про які страви і напої доведеться забути.

Дозволено

Заборонено

Соки, неміцний чай, некислі морси, киселі

Алкогольні і газовані напої
Кава з молоком, відвар з ягід шипшини

Чорна кава, шоколадні вироби, какао

Вершкове масло. Рафіновані: оливкова, соняшникова, кукурудзяна

Тугоплавкі жири – баранячий, свинячий, яловичий, маргарини
Нежирна яловичина (у т. ч. язик, шинка), курка, риба

Свинина, баранина, жирні сорти риби, печінка, копченості, качка, гусак

Молоко, кефір, сир, негострий сир твердий

Горіхи, насіння

Макаронні вироби

Гриби

Яйця всмятку, омлети на пару

Страви з великою кількістю жовтків
Овочеві, молочні і фруктові супи-пюре

Перші страви на бульйонах наваристих

Каші на воді, можна з додаванням молока

Пшоно, бобові, шпинат, щавель, редиски

Черствий хліб, сухарі, галети, сухий бісквіт

Свіжий хліб, здобні вироби
Овочі і некислі фрукти, висівки, пектин

Соління, консервація, кислі фрукти

Варення, пастила, зефір, мед, сухофрукти

Масляні креми, морозиво

Гвоздика, кориця, ваніль, лавр, кріп, петрушка, сметана – як соус

Зелений цибулю, часник, гострі прянощі і оцти, маринади, гірчиця, хрін, васабі

За темою:  Гістероскопія перед ЕКО: показання, методика, відгуки

Правила дієтичного харчування Стіл 5 по Певзнеру

Дієта після лапароскопії – операції по видаленню жовчного міхура, в стандартному варіанті №5, вимагає вживати страви або продукти, приготовані у пароварці, тушковані або отварено-запечені. При цьому перетирають тільки овочі, які містять багато клітковини (буряк, морква, капуста) і жилаві шматки м’яса, а добре проварене м’ясо і рибу можна їсти шматком.

Під час дотримання стандартної Дієти 5 необхідно дотримуватися таких правил:

  • величина добової калорійності, а також співвідношення білків, вуглеводів, рослинних і тваринних жирів визначається лікарем, виходячи з конституції, індексу маси тіла і особливостей обміну речовин;
  • обмежується вживання солі, а також азотистих екстрактивних речовин, що утворюються при смаженні м’яса (у корі) і присутніх у великій кількості в наваристих бульйонах;
  • безладне харчування неприпустимо, їсти потрібно в один і той же час – це сприяє регуляції діяльності травних залоз і кращому засвоєнню їжі;
  • для запобігання застою жовчі дієтичне харчування має бути дробовим – 2 сніданки, обід, полуденок і вечеря;
  • індивідуальна добова калорійність харчування повинна розподілятися так: на сніданок – 15%, обід – 40%, на полудень – близько 15%, а на вечерю – до 25% максимум;
  • ранок повинно починатися зі склянки води, а перед сном випивають склянку кефіру;
  • температура їжі та напоїв повинна бути в межах від +20 до +60°С, а холодні напої і морозиво можуть стати причиною виникнення спазму сфінктера Одді та гострої печінкової коліки.

Дієта після операції лапароскопії з видалення жовчного міхура » журнал здоров'я iHealth

Перед лапароскопічної холецистемией слід підготувати організм до неминучих обмежень у харчуванні, які підуть слідом за цією операцією.

Необхідно заздалегідь, від 10 до 20 днів до дня проведення лапароскопії з видалення жовчного міхура, що суттєво знизити об’ємне кількість їжі, що приймається за один раз, і обов’язково перейти на систему дрібного харчування.

Незважаючи на те, що при лапароскопії не відбувається розтин черевної стінки, безпосередньо після неї дотримуватися Дієти 5 по Певзнеру не можна. Необхідно витримати певний алгоритм дієт.

Лікувальне харчування для першого тижня

На відміну від дієти, яку дотримуються після традиційного видалення жовчного міхура, 3 лапароскопічних проколу дозволяють трохи скоротити (кілька годин) необхідність жорсткого обмеження пиття і дозволяють приймати їжу трохи раніше.

Термін після лапароскопії

Що можна їсти і пити

Протягом 4-6 годин

Повний сухий голод – не можна пити і їсти.

Через 6 годин і

до ранку наступного дня

Треба випити 500 мл води без газу. Пити треба кожні 15-20 хвилин, роблячи по одному або два невеликих ковтка.

Через 24 години,

2-е добу після операції

1 л кефіру, рідка вівсянка, перетертий овочевий суп, несолодкий кисіль і компот із сухофруктів. Напої слід пити кожні 3 години по 110-150 мл.
3-4 день – дієта 1а

Показано: кисломолочні продукти з низьким % жирності, перетерті вівсяна і гречана каші на воді, пюре з картоплі, суфле з курки, яловичини, нежирних сортів риби, овочеві пюре, печені яблука, банани, желе з фруктів.

Приклад:

після сну – 100 мл негазованої води;

сніданок-1 – 180 мл перетертої вівсянки на воді, омлет з 2-х курячих білків, чай без цукру, але з лимоном;

сніданок-2 -80 р 0-1%сиру і 100 мл шипшинового напою;

обід – 200 мл слизового супу з пшеничного манки, 50 г парфе з молодої яловичини, 100 мл некислого компоту;

полуденок -70 г рідкого м’ясного паштету, 75 мл молочного суфле, 150 мл напою з шипшини;

вечеря – 50 г парфе з нежирної риби, 200 г тертої гречаної каші і 5 г сл. масла, чай без цукру, але з лимоном;

перед сном – 100 мл желе з молока або фруктів,125-150 мл кефіру.

Добове обмеження цукру – 20 г, солі – 3 р. Необхідно вжити 20 г сл. масла. Кількість вільної рідини – 2 л.

5-7 день – дієта 1-б

Приклад:

після сну – 150 мл негазованої води;

сніданок-1 – яєчна кашка з 2 білків і 1 жовтка, 200 мл рідкої молочної рисової каші з 5 г сл. масла, чай + цукор + лимон;

сніданок-2 – 125 г 1% перетертого м’якого сиру з нежирними вершками, 150 г м’якоті печених яблук, 150-170 мл шипшинового напою;

обід – 300 мл блендованого овочевого супу, 2 парові котлети з яловичини, 160 г перетертого картоплі, 190 мл фруктового самбука;

полудень – 180 г парфе з курки, 150 мл соку;

вечеря – 90 г рибного парфе, 200 г тертої вівсянки на молоці (+5 г сл. олії), 100 мл чаю з 50 мл молока;

перед сном – половина банана, 200 мл кефіру.

Зберігаються обмеження солі – до 5г. Необхідна доза сл. масла – 20 р.

У перший тиждень після холецистектомії категорично заборонені:

  • алкоголь, будь каву, міцний чай, рідини з цукром, молоко (особливо сире);
  • шоколадні вироби, морозиво, солодощі;
  • жирна і смажена їжа.

Дієта після операції лапароскопії з видалення жовчного міхура » журнал здоров'я iHealth 1

Дієта через тиждень

На 8-10 день після лапароскопічного видалення жовчного міхура, і протягом наступних 2 місяців призначають пацієнтам варіанти Дієти 5 – це 5-щ або 5-а. Для пацієнтів з надмірною вагою перший місяць, іноді два, слід дотримуватися щадну різновид дієти (5-щ), оскільки в разі їх сідати відразу на 5-а загрожує розвитком метеоризму, здуттям та болем у животі, транзиторними проносами.

Характерні відмінності дієт 5-а і 5-щ.

Показники

5-щ 5-а

Денна калорійність

2 000 – 2 100 2 150 – 2 500

Білки

105-110 г 80-85 г
Жири тваринні 55-60 г

40-44 р

Рослинні жири виключені

30-44 р

Вуглеводи

270 г 400-450 г

Обмеження солі

3-6 р 6-8 р
Обмеження по цукру 30 г

30 — 45 р

Норма вільної рідини від 1 до1,5 л

від 1,5 до 2 л

Термічна обробка

відварювання або на пару + гасіння і пасирування

Механічна обробка

перетирання, блендирование дрібне подрібнення
Хлібобулочні вироби 200 м, тільки «сухі» і білі

250 г підсушені + печиво

Незалежно від терміну після операції і варіанти дієти, при затримці рідини в організмі і розвитку набряків щоденна норма солі повинна бути знижена до 3 р.

Перехід на стандартну Дієту 5 рекомендований тільки після закінчення 45-65 днів або 1-2,5 місяців після виконання лапароскопічної холецистектомії. Якщо ж в подальшому виникнуть проблеми з травленням, то необхідно проконсультуватися з лікарем, і на деякий час сісти на більш строгі дієти 5-щ або 5-а, але можливий також і інший варіант.

Дієта після операції лапароскопії з видалення жовчного міхура » журнал здоров'я iHealth 2

У більшості випадків при застої жовчі необхідно 2-3 тижні дотримуватися липотропно-жирову дієту (5-л/ж). Її особливість – це збагачення білковими липотропами з: нежирних сортів м’яса, в основному, молодої яловичини, нежирної морської риби, 1% сиру, яєчних білків, рафінованих рослинних олій, а також насичення раціону висівками і пектином. Енергетична цінність 5-л/ж – 2500-2600 ккал, з яких 55 г припадає на вершкове масло і рослинні масла, 100 г білки, 270 г на складні вуглеводи та 30 г на прості вуглеводи (цукор, мед). Термічна обробка їжі – це відварювання або запікання, при цьому подрібнювати її необов’язково.