Правильне харчування при захворюваннях кишечника: особливості дієта 4 стіл, меню на тиждень

Хворим людям необхідно приділяти особливу увагу своєму здоров’ю. Адже більшість страв їм протипоказані. Правильне харчування з урахуванням їх стану вимагає особливої дієти. Саме такою є дієта 4 стіл, яка була спеціально створена для людей, які страждають гострими і хронічними захворюваннями кишечника — колітом, гастроентероколіти, ентероколіти, дизентерію та ін

З’явилася ця система живлення завдяки одному із засновників дієтології Певзнером. Думка про створення такої системи харчування виникла давно — 30-х роках XX повіки. Однак вона і сьогодні продовжує активно застосовуватися хворими, не тільки тими, які проходять курс реабілітації у санаторіях і лікарнях, але і людьми, які лікуються вдома.

Особливості дієта 4 стіл

Основна мета дієти 4 стіл укладається в обмеження і виключення подальшого розвитку бродильних і гнильних процесів, оскільки харчування будується таким чином, щоб повністю усунути запальні процеси і дати можливість кишечнику відновити свою роботу. Пропоноване меню в рамках цієї системи дозволяє мінімізувати ризик травмування слизових ШЛУНКОВО-кишкового тракту і забезпечити максимально комфортні умови для самостійного відновлення.

В основі дієти номер 4 лежить зменшення в раціоні жирів і вуглеводів, з-за чого організм отримує невелику кількість калорій. Це система харчування не передбачає важко перевариваемую і викликає підвищену секрецію шлунка їжу, а разом з нею і страви, які можуть провокувати розвиток бродильних і гнильних процесів, а також надавати дратівливу дію на запалену область ШКТ.

Рекомендації з харчування

Хворі, які перейшли на дієту стіл 4, повинні засвоїти головне правило — необхідно харчуватися не рідше 5 разів на день, а самі порції повинні бути невеликими. При захворюваннях кишечника бажано суворо дотримуватися графіка прийому їжі, тоді вона буде краще засвоюватися і швидше буде проходити процес відновлення ШКТ.

Використовувані в рамках цієї дієти страви і напої повинні бути помірної температури, адже якщо людина буде харчуватися дуже холодною або гарячою їжею, то вона може стати причиною нападів.

При цій дієті не рекомендується вживати смажені страви. При приготуванні продуктів необхідно використовувати лише ті способи обробки, які не завдадуть шкоди здоров’ю — відварювання і парова обробка. Не менш важлива і структура їжі, якою буде харчуватися людина в рамках цієї дієти — це повинна бути рідка, пюрированная або протерта їжа.

За темою:  Меню роздільного харчування на тиждень для схуднення, таблиця і рецепти на кожен день

В раціоні людей, які страждають коліт та іншими захворюваннями кишечника, не повинно бути копчених, жирних та гострих продуктів. Також при цій дієті з меню потрібно виключити тверду, багату нерозчинної клітковини, або занадто суху їжу. Необхідно зменшити споживання солі і цукру.

Список заборонених продуктів

Щоб краще представляти, яких продуктів не повинно бути в раціоні при цій дієті, пропонуємо познайомитися зі списком заборонених продуктів:

  • Всі копчені продукти, консерви, будь соління і маринади, а також продукти, для приготування яких використовуються консерванти та добавки;
  • М’ясо жирних сортів і птах, як окрему страву, так і у вигляді міцних м’ясних бульйонів. Сюди ж відносяться ковбасні вироби;
  • Всі види риби жирних сортів, включаючи пройшла спеціальну обробку допомогою сушки і соління;
  • Яйця в будь-якому вигляді — варені, смажені і сирі;
  • Всі види випічки, хліб з житнього і цільнозерновий борошна, здоба, макаронні вироби;
  • Жири тваринного і рослинного походження;
  • Сири твердих сортів, а також кисломолочні продукти, незбиране молоко.
  • Ягоди і фрукти, які споживаються в сирому вигляді, сюди ж відносяться і сухофрукти.
  • Овочі;
  • Більшість видів круп, включаючи перлову, ячну, пшоняну і гречану;
  • Всі види приправ;
  • Будь-які солодощі, не тільки торти і цукерки, але і натуральні — мед і варення.
  • Всі види напоїв, що містять підсолоджувачі: кава, квас, фруктові фреші, тов.

Продукти, рекомендовані до вживання

Познайомившись з вищезгаданим списком, у багатьох може виникнути враження, що при даній дієті меню хворого буде дуже мізерним. Однак не варто боятися голоду, оскільки в рамках цієї дієти передбачено досить широкий перелік продуктів, рекомендованих до вживання:

  • м’ясо і птиця нежирних сортів. Рекомендованими є яловичина, індичка, курка, кролик і телятина. Проте, готуючи м’ясні страви, майте на увазі, що перед вживанням їм необхідно надати більш легку структуру шляхом подрібнення або протирання.
  • Риба нежирних сортів.
  • Дозволяється їсти яйця, максимум один день. Його можна включати до складу інших страв або використовувати для приготування парового омлету.
  • В раціоні хворого може бути несвіжий пшеничний хліб, нездобне печиво, але в обмежених кількостях. Зрідка допускається готувати страви, що включають невелику кількість пшеничного борошна.
  • Нежирний сир. Іноді в раціон можна включити йогурт або молоко, однак їх не вживають у вигляді самостійної страви, а в якості одного з інгредієнтів для приготування, скажімо, пудингу або каші.
  • Вершкове масло можна їсти виключно в якості добавки в готові страви.
  • Овочеві відвари.
  • Можна їсти суп, зварений на другому бульйоні з риби, птиці або м’яса, в який можна покласти рекомендовані крупи і м’ясо, обов’язково в січеному або перетертому вигляді;
  • Яблука можна їсти тільки у вигляді пюре, дозволяється некислі киселі і желе.
  • Більшість видів каші: гречана, вівсяна, рисова та манна, однак їх можна виключно в полувязком і протертому вигляді.
  • Будь-які чаї та відвари. Для приготування останніх рекомендується використовувати сушену шипшину, чорну смородину та айву. У список рекомендованих напоїв включають розведені водою некислі соки.
За темою:  Як позбутися від живота і боків: вибір страв для схуднення, варіанти дієт, правила харчування

Дієта 4 — меню на тиждень

Понеділок

  • Сніданок: чашка негустий вівсянки, стакан відвару шипшини, сухарик;
  • Другий сніданок: сир у перетертому вигляді;
  • Обід: зварений на другому м’ясному бульйоні суп, який включає невелику кількість манки, рисова каша, курячі кнелі, стакан киселю.
  • Полуденок: желе;
  • Вечеря: омлет, гречана каша, склянка чаю.

Вівторок

  • Сніданок: чашка манної каші, нездобне печиво, склянку чаю.
  • Другий сніданок: пюре з яблук;
  • Обід: чашка рисового супу, звареного на другому м’ясному бульйоні, з фрикадельками, гречана каша, курячі котлети.
  • Полуденок: сухар і стакан киселю.
  • Вечеря: рисова каша у перетертому вигляді, подрібнена відварна риба.

Середа

  • Сніданок: чашка гречаної каші, сир, відвар шипшини.
  • Другий сніданок: желе.
  • Обід: приготовлений суп на овочевому бульйоні з манкою і подрібненим м’ясом, вівсяна каша, рибні котлети, склянку чаю.
  • Полуденок: склянка киселя, нездобне печиво або сухарі.
  • Вечеря: м’ясне суфле, сирний пудинг, гречана каша, склянка чаю.

Четвер

  • Сніданок: чашка вівсянки, порція протертого м’яса, склянку чаю і сухар.
  • Другий сніданок: сир, який подають у перетертому вигляді з яблучним пюре.
  • Обід: приготовлений суп на курячому бульйоні з невеликою кількістю гречки, тефтелі з кролика.
  • Полуденок: сухар, стакан киселю.
  • Вечеря: в’язка каша рисова, рибні кнелі.

П’ятниця

  • Сніданок: омлет, манна каша, відвар із шипшини.
  • Другий сніданок: желе.
  • Обід: приготований на овочевому бульйоні рисовий суп, суфле з курячого м’яса, склянку чаю.
  • Полудень: відвар з ягід, нездобне печиво.
  • Вечеря: приготовані на пару, котлети, гречана каша.

Субота

  • Сніданок: рисовий пудинг, склянку чаю.
  • Другий сніданок: печене яблуко.
  • Обід: зварений на другому рибному бульйоні суп з рисом і рибними фрикадельками, котлета, гречана каша.
  • Полуденок: склянка киселя, сухарик.
  • Вечеря: манна каша, омлет.
За темою:  Як правильно приготувати щі з курки і зі свіжою капустою

Неділя

  • Сніданок: чашка вівсянки, суфле із сиру, склянку чаю.
  • Другий сніданок: желе.
  • Обід: приготований з м’ясного бульйону суп, включає трохи гречки, котлети з філе індички, рисова каша.
  • Полуденок: нездобне печиво, склянку чаю.
  • Вечеря: манна каша, що подається з протертим м’ясом, омлет.

Висновок

Навряд чи хтось зрадіє звістці про наявність проблем з кишечником. Адже крім того, що доведеться приймати спеціальні ліки, доведеться обмежувати себе в харчуванні. А відмовитися від звичних страв, які протягом багатьох років складали основу раціону, більшості дуже складно. Проте перехід на новий режим харчування не означає, що хворий буде голодувати.

Сьогодні існує спеціальна дієта стіл № 4», яка навіть при певних обмеженнях дозволяє забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами. Навіть при всій своїй корисності раціон при цій дієті дуже різноманітний, тому для хворого це не буде тортурою.