Харчування після іригоскопії кишечника: що можна їсти?

 

Іригоскопія – це метод дослідження кишечника із застосуванням контрастної речовини і рентгенівських променів. Діагностика дозволяє виявити патологічні процеси в просвіті кишечнику, такі як дивертикули, чужорідне тіло, пухлини, поліпи, виразкові ураження, свищі.

Показання до дослідження

Коли призначається іригоскопія кишечника?

Іригоскопія, як будь-яка діагностична маніпуляція, що має протипоказання до призначення. До них відносяться:

  • захворювання кишечника запального характеру в гострій стадії;
  • загроза перфорації стінки кишечника;
  • період виношування дитини;

  • серйозні порушення з боку серця і судин;
  • важкий стан пацієнта.

При наявності протипоказань ірігоскопії замінюють іншими методами діагностики.

Харчування в перший тиждень після процедури

Як правило, іригоскопія проходить без ускладнень і небажаних реакцій. Після процедури пацієнт веде звичайний спосіб життя. У перші дні після проведення діагностики необхідно дотримуватися обмеження в харчуванні. Це пов’язано з очищенням кишечника, яке проводилося перед дослідженням.

Якщо відразу завантажити кишечник трудноперевариваемой їжею, великою кількістю «важкої» їжі, можуть виникнути проблеми з травленням. Тому слід поступово вводити в раціон звичні продукти.

Отже, що можна їсти в перші дні після проведення ірігоскопії? Бажано готувати страви, які щадяще діють на травний канал. Корисними в цьому випадку будуть неміцні бульйони, овочеві перетерті супи з крупою, супи-пюре, слизисті супи, киселі і рідкі каші.

Зразкове меню в перші дні

Зразкове меню в перші 1-2 дні може виглядати так:

  • Сніданок: Вівсяна каша з вершковим маслом, трав’яний чай.
За темою:  МРТ поперекового відділу хребта

  • Перекус: Фруктовий кисіль, сир зі сметаною.
  • Обід: Слизовий суп на яловичому бульйоні з рисом і овочами, овочеве рагу з суфле з курки, брусничний морс.
  • Полуденок: Желе з фруктів, кефір.
  • Вечеря: Яєчна запіканка з овочами, сир, трав’яний чай.

Порції повинні бути невеликими. Страви слід готувати шляхом відварювання, запікання, тушкування або приготування на пару.

Харчування з третього по сьомий день після іригоскопії

Що ще можна їсти після проведення ірігоскопії, а від яких продуктів слід на деякий час відмовитися? На 3-4 день після проведення процедури можна ввести в раціон овочеві і фруктові соки, салати зі свіжих овочів без шкірки з рослинним маслом, фрукти у вигляді пюре. На 5-6 днів можна додати м’ясні та рибні страви, приготовані без використання методу смаження, копчення і приготування на вугіллі. Наприклад, парові котлетки, овочеві запіканки з м’ясом і куркою, биточки курячі, запечена куряча грудка у фользі, рибне суфле, відварна або запечена риба, салати з відварних овочів (картопля, морква, буряк, стручкова квасоля) з м’ясом або рибою. До кінця першого тижня в раціон включаються всі інші продукти – молочні з різною жирністю, всі крупи, хлібобулочні вироби, спеції.

З напоїв краще киселі, компоти з сухофруктів, неміцний чорний чай, трав’яні відвари, неконцентровані морси.

Приблизно з другого тижня харчування пацієнта складається з повноцінного набору страв і напоїв. Нижче представлені рецепти деяких дієтичних страв.

Рецепти приготування дієтичних страв

Суп-пюре з овочів і вівсяних пластівців на м’ясному бульйоні. Для приготування супу необхідні наступні продукти:

  • невеликий шматок яловичини або телятини – 100-150 г;
  • дві столові ложки дрібних вівсяних пластівців;
  • невелика морква;
  • зелень (кріп, петрушка, кінза);
  • рослинна олія (чайна ложка);
  • сіль.
За темою:  Третє УЗД при вагітності: коли, на якому терміні?

М’ясо, моркву відварити і дістати з бульйону. Морква протерти через сито, або розім’яти. М’ясо подрібнити у м’ясорубці. Зелень дрібно нарізати. З’єднати інгредієнти подрібнити в блендері до пюреобразного стану. У бульйон додати вівсяні пластівці, м’ясо-овочеве пюре і варити на повільному вогні 10-15 хвилин. У готовий суп додати сіль і рослинне масло.

Суп рисовий з куркою та яйцем. Для приготування страви необхідно приготувати:

  • куряча грудинка – 150 г;
  • 50 г рису круглозернистого;
  • невелика морква;
  • відварене куряче яйце (жовток);
  • 30 мл коров’ячих вершків жирністю 10%;
  • сіль.

Курячу грудку відварити, дістати з бульйону і остудити. У курячому бульйоні зварити рис і моркву, розім’яти всі інгредієнти. М’ясо курки нарізати дрібними кубиками і додати в бульйон до рису і овочів. У суп протерти яєчний жовток і вершки, перемішати, посолити. Спеції додавати в суп не рекомендується.

Телячі котлети з овочами. Для приготування страви необхідно:

  • 300 гр телятини;
  • дві середні картоплини;
  • невелика морква;
  • ріпчаста цибуля;
  • куряче яйце;
  • манна крупа 2 столові ложки;
  • сметана 30 гр;
  • сіль.

Телятину, картоплю, цибулю і моркву подрібнити в м’ясорубці. У суміш додати сире куряче яйце, манну крупу, сметану і сіль. Всі інгредієнти ретельно перемішати і сформувати невеликі котлетки. Готувати на пару в мультиварці або пароварці протягом 40 хвилин. Можна також приготувати цю страву в духовці на деку без змазування маслом.

Картопляна запіканка з яловичиною. Для приготування запіканки знадобляться:

  • нежирна яловичина 200-250 гр;
За темою:  Чим відрізняється МРТ від МСКТ?

  • картопля – 4-5 штук середнього розміру;
  • молоко – 100 мл;
  • вершкове масло 10 гр;
  • сметана 20 гр;
  • сіль.

М’ясо необхідно відварити у підсоленій воді, подрібнити в м’ясорубці. Картопля відварюється на воді, подрібнюється в блендері з додаванням молока і масла. У форму для запікання шарами викладається картопляне пюре і фарш. Верхній шар повинен бути картопляним, він змащується сметаною. Страва готується в духовці при температурі 180°С протягом 20 хвилин.

Підбиваючи підсумки, треба сказати, що харчування після медичних маніпуляцій на кишечнику повинно бути хімічно і фізично щадним, але при цьому задовольняти всі потреби організму в поживних речовинах і вітамінах. Вищеописана дієта забезпечує достатню поживну цінність і м’яке відновлення функцій кишечника після очищення. Суворих обмежень у дієті рекомендується дотримуватися тільки в перший тиждень після проведення дослідження. Потім можна їсти звичайну їжу, але не зловживати жирними, смаженими, надмірно гострими, копченими стравами.