Калорійність відварених макаронів: скільки калорій у варених виробах на 100 грам з твердих сортів пшениці

Практично всі люблять макарони, адже це смачне і поживне блюдо. Хтось називає його пастою, хтось спагетті, але суть від цього не змінюється. Рецептів приготування і форм існує дуже багато. Однак далеко не завжди можна дозволити собі макарони, якщо ви хочете схуднути. Яка калорійність варених макаронів і від чого вона залежить, чи корисні спагетті, давайте розберемося в цьому всьому.

Калорійність макаронів відварених: від чого вона залежить?

Не всі види макаронів або спагетті мають однакову кількість калорій. Є кілька факторів, від яких залежить, скільки калорій мається на варених макаронах:

  • сорт пшениці – є тверді і м’які сорти;
  • спосіб виробництва та кількість добавок у виробі;
  • вартість готового продукту теж може впливати на калорійність. Справа в тому, що дорогі макаронні вироби нерідко готують з твердого сорту пшениці, яка містить мінімум вуглеводів, відповідно, і менше калорій;
  • добавки і заправки. Врахуйте, всі всілякі соуси, приправи, майонез та інші добавки, включаючи сир, збільшують калорійність страви. Наприклад, сир сам по собі досить жирний і може додати до 500 ккал на 100 грам макаронів.

Скільки калорій може бути в макаронах?

Калорійність макаронів в сухому вигляді становить близько 250-350 ккал на 100 грам, але в відвареному вигляді кількість калорій скорочується. Все це відбувається внаслідок того, що вони розварюються. Тому калорійність макаронів у відвареному вигляді буде значно нижчим – близько 150 ккал на 100 грам продукту.

Якщо ви дотримуєтеся дієти, і хочете схуднути, не варто зовсім відмовлятися від цього продукту, потрібно просто навчитися контролювати його споживання. Для того щоб приготувати макаронів в допустимій кількості, беріть їх стільки, скільки поміститься у вас в руці і стільки відваріть. Вага макаронів в сухому вигляді складе близько 50 грам, відповідно, в готовому вигляді це буде 100 грам, і в порції страви буде всього 150 ккал, які не будуть настільки небезпечні для вашої фігури. Але пам’ятайте, що краще віддавати перевагу продукту з твердих сортів пшениці, а не м’яких, оскільки в першому випадку калорійність буде вище, а вуглеводів такий продукт містить не менше білого хліба.

За темою:  Особливості дієти і призначення продукції Енерджі дієт, склад коктейлів energi diet

Корисні властивості продукції

Мало хто знає, але макаронні вироби не тільки дуже смачні і поживні, але і володіють такими корисними властивостями:

  • вони насичують м’язи складними вуглеводами, що допомагає швидко відновитися після фізичних навантажень;
  • допомагають при дисбактеріозі кишечника, виводять шлаки та шкідливі речовини, все завдяки присутності у твердім сорт пшениці клітковини у великій кількості;
  • така амінокислота, як триптофан сприяє спокійному сну і покращує настрій;
  • покращує обмін речовин, завдяки чому шкіра і ноги людини мають здоровий вигляд.

Як в супермаркеті визначити кількість калорій макаронних виробів?

При купівлі макаронних виробів вітчизняного виробництва обов’язково зверніть увагу на їх маркування. Ось її розшифровка:

  • група А – продукція на основі твердих сортів пшениці;
  • групи Б і В – на основі м’яких відповідно.

Природно, якщо ви стежите за своєю фігурою, то потрібно віддавати перевагу продукції групи А як найменш калорійною.

Перевага макаронів на основі твердих сортів злаків

Макаронні вироби, зроблені з таких сортів пшениці, не містять жиру та рослинного білка у великій кількості, як ті, які робляться з м’яких сортів. А ще вони включають в себе такі складові:

  • клітковину у великій кількості;
  • комплексні вуглеводи;
  • амінокислоти;
  • вітамін В1.

За ціною вони будуть відрізнятися від інших, але вони не шкідливі для фігури, і навіть корисні для здоров’я.

Така низька калорійність макаронів цього виду обумовлена тим, що в них є складні вуглеводи, володіють мінімальним глікемічним індексом. Вуглеводи швидко розщеплюються, а самі калорії не накопичуються, перетворюючись у ненависні жирові відкладення.

За темою:  Список і техніка виконання ефективних фізичних вправ для схуднення стегон, сідниць, ніг і живота

Калорійність продукції на основі твердого сорту пшениці становить близько 150 ккал на 100 грам в готовому вигляді. Щоб блюдо було низькокалорійним і смачним, додайте в нього при варінні оливкова олія. Тоді його не потрібно буде приправляти вершковим маслом, яке є більш жирним.

Скільки калорій в локшині і спагетті

Іноді на калорійність впливає і форма виробів. Так, 100 грамів спагетті включає мінімум жиру, але має високу калорійність – 345 ккал. При цьому у відвареному вигляді спагетті можуть забезпечити людину 9-відсотковою нормою денний енергії.

Калорійність спагетті може варіювати в залежності від способу приготування. Наприклад, 100 грам класичної пасти Болоньєзе містить 200 ккал, а якщо приготувати спагетті з морепродуктами, то 100 ккал відповідно.

В умовах виробництва спагетті тонко спресовані, їх глікемічний індекс буде нижчою на 10 пунктів порівняно з більш товстими макаронними виробами.

А інший варіант виробів – локшина, має 320 ккал у 100 грамах продукту. Локшину люблять у всіх країнах і готують її на основі різних видів борошна. Найбільш низькокалорійна локшина виходить на основі твердих сортів злакових або ж горохового борошна. Вона допомагає при дисбактеріозі і нормалізує кишкову мікрофлору.

А сама дієтична локшина – це гречана, калорійність якої становить всього лише 160 ккал на 100 грам. Це одне з популярних страв азіатської кухні.

Як правильно готувати і вживати макарони

Макарони у відвареному вигляді найкраще вживати на сніданок або обід, а на вечерю краще від них відмовитися. Також дуже важливо їх правильно приготувати. Щоб знизити глікемічний індекс виробів, їх потрібно трохи не доварити і залишити трохи твердими. Таким чином, вони будуть вареними, калорійність залишиться практично незмінною, а глікемічний індекс ви знизите до показника мандарин або гречаної каші.

За темою:  Заняття для схуднення в домашніх умовах: складання фітнес-програми і підбір необхідного інвентарю

Особливості цільнозернових макаронів

Іноді в продажу можна зустріти і целонозерновие макаронні вироби, які виготовлені не так, як інші, з просіяної подрібнених зерен, а з цілих. Вони включають в себе:

  • вітаміни;
  • антиоксиданти;
  • залізо.

Калорій в таких виробах набагато менше, чим звичайних приблизно раз в 5. Глікемічний індекс практично не відрізняється, тим не менш, такі макарони будуть більш корисними. Для дієтичного харчування такий продукт просто незамінний.

Як бачите, не потрібно повністю виключати улюблену пасту з раціону, якщо ви зібралися худнути. Головне, грамотно підійти до споживання макаронних виробів, щоб ви могли насолодитися улюбленою стравою і принести користь від нього свого організму.