Вибір продуктів при правильному харчуванні: поєднання продуктів, поради, таблиця сумісності продуктів

Стан здоров’я людини залежить від багатьох факторів, в тому числі і від харчування. Тому йому чоловік почав приділяти увагу ще багато століть тому. Тут важливо не тільки те, які продукти ми їмо, але і в якому поєднанні. Проблема сумісності продуктів цікавила багатьох учених, у тому числі і Авіценну. Цьому питанню він присвятив частину свого трактату «Канон лікарської науки». У ньому докладно наводиться інформація про те, які продукти можна вживати за один прийом їжі, а які не можна.

Якщо для вас здоров’я також займає не останнє місце, і, тим більше, якщо ви намагаєтеся схуднути і дотримуєтеся здорового способу життя, то вам варто задуматися про правильне харчування. Для початку ви повинні усвідомити, що більшість з нас вживає продукти, які не поєднуються один з одним. Тому їх необхідно їсти окремо.

Тіло людини формувалося впродовж багатьох століть, і свій нинішній стан організм набув тільки в останні мільйони років. Кардинальні зміни в ньому відбулися протягом останніх століть, оскільки саме в ці роки у людини з’явилися нові харчові звички. Причому вони відбувалися так стрімко, що наше тіло не встиг адаптуватися до них. Це і пояснює, чому за останні роки на планеті зустрічається все більше людей з проблемою надмірної ваги, яка становить небезпеку з-за ризику розвитку серйозних захворювань, діабету, серцево-судинних та інших хвороб.

Сьогодні людини не надто турбує, що саме і в яких поєднаннях він їсть. Тому багато хто не бачать нічого поганого в тому, щоб з’їсти м’ясо з гарніром і хлібом, порцію сиру, а під кінець випити склянку компоту або фруктового соку. Подібний раціон не в змозі забезпечити умови для правильного засвоєння продуктів. Тому цілком логічно, що люди з такими харчовими звичками починають відчувати печіння, дискомфорт в області живота, в шлунку і інші симптоми, які часто вимагають звернення до лікаря.

Правила роздільного харчування

Настав час більш детально познайомитися з суттю роздільного харчування. Під ним слід розуміти набір спеціальних правил прийому їжі, які враховують особливості перетравлення різних продуктів в травному тракті людини. Для нашого організму дуже важливо, щоб за один прийом у нього надходили продукти в певному поєднанні. Тільки в цьому випадку їжа буде швидко перетравлюватися і так само засвоюватися.

Додатковою причиною, чому варто перейти на роздільне харчування, є ефект схуднення. Поки у лікарів немає доказів про те, як впливає роздільне харчування на схуднення, однак, незважаючи на це, з кожним роком збільшується кількість людей, які відмовляються від свого колишнього режиму харчування на користь цього методу корекції ваги. Відмінною рисою й головним достоїнством цієї методики є те, що вона не передбачає особливих обмежень в їжі. Людина продовжує живитись тими ж продуктами, просто він починає їсти їх в інших поєднаннях.

За темою:  Магній: продукти, в яких він міститься, норма рівня елемента для організму і симптоми його недостачі

Одним з головних принципів роздільного харчування є поділ усіх продуктів на певні групи в залежності від їх сумісності.

  • Перша група. Сюди відносяться продукти, що відрізняються високим вмістом білків: м’ясо, риба, нежирний сир і горіхи.
  • Друга група. Її складають продукти, що мають оптимальний склад речовин — сметана, вершкове масло, вершки, окремі сорти сиру, фрукти і овочі, а також зелень. В основі роздільного харчування лежить те, що людина повинна окремо вживати продукти, багаті вуглеводами та білками, через їх несумісність.
  • Третя група. Її утворюють продукти, які містять максимальну кількість вуглеводів. Такими вважаються хліб, борошно та вироби з неї, макарони, цукор і картоплю.

Перейшовши на роздільне харчування, ви незабаром помітите поліпшення у своєму самопочутті, обмін речовин, ви почнете втрачати зайві кілограми, для чого вам не потрібно піддавати себе тортурам, дотримуючись строгі дієти.

Опинившись в травному тракті, вуглеводи і білки надходять в різні відділи, де відбувається їх перетравлення. Для цього використовуються різні ферменти, які починають діяти при різних рівнях кислотності. Тому перетравлювання білків відбувається в шлунку, де переважає кислотне середовище, а вуглеводів і жирів у дванадцятипалій кишці, в якій присутній лужна.

Якщо ви, скажімо, з’їсте яблуко і апельсин, то приблизно через 10-15 хвилин він потрапить в кишечник. Якщо ж ви до цього з’їли і білкову їжу, яка ще не встигла перетравитися, то черга до фрукта дійде ще не скоро. А це призводить до розвитку в шлунку гнильних процесів. Для розщеплення вуглеводів необхідні спеціальні ферменти, які діють у лужному середовищі. Тому, якщо ви вирішите перекусити випічкою з кислим томатним соком, то це серйозно погіршить процес його перетравлення.

Наслідки неправильного поєднання продуктів

Правильний вибір сумісних продуктів важливий тому, що дозволяє уникнути порушення шлункового і кишкового травлення. До цього результату призводить і переїдання. Якщо одночасно вживати білкові і вуглеводні продукти, то вони переваряться в шлунку лише частково і відразу ж надійдуть в кишечник. З такою їжею йому впоратися непросто, тому йому відразу збільшується навантаження на нього, як згодом і на печінку і підшлункову залозу.

Негативний ефект від такої їжі позначається на мікрофлорі кишечника, яка відіграє важливу роль у травленні. Без дотримання принципів роздільного харчування здорову мікрофлору замінює гнильна, а це серйозно шкодить роботі кишечника.

Для організму вкрай погано, якщо їжа тривалий час знаходиться в травному тракті. Тоді в ній починають утворюватися гнильні залишки, що призводять згодом до появи отрут і токсинів. Від цього страждає печінка і нирки і погіршується самопочуття. Роздільне харчування дозволяє ще на самому початку вирішити цю проблему, оскільки їжа перетравлюється повністю і швидко, і організму потрібно на це мінімум енергії.

Якщо грамотно підійти до вибору сумісних продуктів, а в цьому може допомогти спеціальна таблиця, то людина досить скоро помітить, як покращиться його загальний стан і почнуть іти надлишки жиру. Особливо позитивним чином це позначається на роботі шлунку, печінки. Багатьом це допомагає позбутися від деяких захворювань.

За темою:  Вівсяна дієта для схуднення на 10 кг за тиждень: опис меню на день, результати і відгуки тих, хто худне на вівсянці

Загальна інформація про різні групи продуктів

М’ясо, риба, птиця

Для швидкого переварювання продуктів рекомендується вживати їх разом із зеленню і овочами, не містять багато крохмалю. Присутність в раціоні овочів дозволяє прискорити процес перетравлення тваринних білків, виводить з організму небезпечні речовини, покращує моторику кишечнику і забезпечує організм необхідними вітамінами і мікроелементами.

Зернобобові (квасоля, сочевиця, горох, соя)

Відрізняються високим рівнем вмісту крохмалю, чудово поєднуються з рослинними жирами — соняшниковою і оливковою олією.

Цукор, кондитерські вироби

Рекомендується виключити з раціону ці продукти. Незважаючи на те що вони перетравлюються в кишечнику, до вступу туди вони довго знаходяться в шлунку. Ці солодощі — одна з причин печії і відрижки. Враховуючи, що ви прагнете схуднути і позбутися від зайвої ваги, то вам рекомендується знайти корисну заміну для цих ласощів.

Хліб, крупи, картопля

Ці продукти вкрай погано поєднується з тваринними білками. Якщо ви вирішили стати шанувальником роздільного харчування, то ви не повинні вживати їх разом з м’ясом або рибою. Поганим є поєднання хліба і білкових продуктів. Хліб можна їсти разом з маслом. Майте на увазі, що хліб — це самостійне блюдо, як суп або курка, і вживати його необхідно відповідним чином.

Крохмалисті овочі

Ця група овочів включає в моркву, буряк, кольорова капуста, гарбуз і інші. Вкрай не рекомендується вживати їх разом з цукром. Інакше вас чекає неприємне бродіння в шлунку, що згодом призведе до порушення травлення. Їх можна є з усіма іншими продуктами, присутніми в таблиці сумісності продуктів.

Молоко

Ви повинні ставитися до молока, а це стосується і інших молочних продуктів, як до самостійного продукту. Помилково вважати їх рідиною, якою можна запивати їжу. Потрапляючи в шлунок, молоко згортається і обволікає наявну там їжу. І перш чим ця їжа почне перетравлюватися, спочатку має перетравитися в шлунку молоко. Тому вам необхідно почати вживати молочні продукти окремо від інших.

Те ж саме можна сказати і про сир, процес перетравлення якого займає багато часу. Найкраще його вживати з іншими молочними — сметаною, бринзою або кислим молоком.

Фрукти кислі

У цю групу фруктів варто віднести апельсини, мандарини, ананаси, лимони, деякі види яблук, груш та винограду. Вони є несумісними з продуктами, що містять велику кількість крохмалю і вуглеводи.

За темою:  Застосування активованого вугілля: що це за засіб, як пити для очищення організму, показання

Також треба бути уважним і при вживанні напівкислих фруктів. Такими слід вважати полуницю, суницю, вишню, деякі види яблук, слив і ін

Рекомендації по роздільному харчуванню

Якщо вирішили перейти на цю схему живлення, то вам не завадить дізнатися, як може виглядати зразкове меню сумісних продуктів.

Меню на один день для роздільного живлення

  • На сніданок можна з’їсти чашку вівсяної каші з сухофруктами, хлібці з сиром і зеленню. В якості напою можна випити склянку зеленого чаю.
  • На обід можна подати гречану кашу з тушкованими овочами, буряковий салат і будь-цитрусовий, наприклад, апельсин.
  • На вечерю можна покуштувати тушкованою курятини, омлет, приправлений зеленню.

Загальні правила для роздільного живлення

  1. Вкрай не рекомендується поєднувати продукти, багаті білками і вуглеводами.
  2. Під забороною одночасне вживання продуктів, що містять велику кількість вуглеводів, і кислих продуктів.
  3. В рамках роздільного харчування забороняється вживати білкову та жирну їжу. При надходженні жиру організму важко виробляти шлунковий сік.
  4. Слід виключити з раціону цукристі продукти, багаті крохмалем.
  5. Хліб і молоко необхідно їсти як самостійне блюдо.
  6. З’їдена вами їжа добре перетравлюватися, якщо між черговими прийомами буде проходити не менше 3 годин. Поспіх під час трапези дуже шкідлива, намагайтеся добре пережовувати їжу.
  7. Кавун і диня несумісні з іншими продуктами, тому їх необхідно вживати окремо.

Вам буде простіше дотримуватися принципів роздільного харчування, якщо у вас під рукою буде таблиця сумісності продуктів. Користуючись її, ви легко зможете дізнатися, в яких поєднаннях найкраще вживати ті чи інші продукти.

Висновок

Правильне харчування передбачає не тільки включення в свій раціон корисних продуктів, які забезпечують організм мінімальною кількістю калорій. Необхідно знати, в яких поєднаннях краще вживати їх, щоб вони змогли повністю перетравитися. Адже від цього залежить самопочуття і якість роботи організму. На жаль, багато з нас не приділяють уваги сполучуваності продуктів, тому часто скаржаться на неприємні відчуття. Хоча якщо почати цікавитися тим, з якими продуктами ми вживаємо хліб, м’ясо чи молоко, то можна уникнути появи цих неприємних симптомів.