Що можна і що не можна їсти при панкреатиті: особливості дієти, список дозволених і заборонених продуктів

Підшлункова залоза є важливим органом в організмі людини, а вона необхідна для нормального білкового, жирового і вуглеводного обміну, який вона підтримує допомогою синтезу панкреатичного соку і гормону інсуліну. Порушення роботи підшлункової залози призводить до утворення такого небезпечного захворювання, як панкреатит, при протіканні якого орган страждає із-за власних ферментів. Починаємо лікування з придбання відповідного посуду на http://iposuda.com.ua/.

На початковій стадії розвивається гостра форма, яка при відсутності терапевтичних заходів перетікає в хронічну. Однак, у кожному із цих випадків першим заходом, з якого має починатися лікування панкреатиту, є дотримання суворої дієти.

Специфіка дієти при панкреатиті

Головною метою дієти є попередження більш гострих симптомів і прогресування руйнування підшлункової залози. Призначається лікарем дієта покликана привести в норму роботу підшлункової залози, а також усунути хімічне і механічне пошкодження слизової оболонки шлунка і кишечника, запобігти жирове переродження підшлункової залози і печінки.

При визначенні переліку продуктів, дозволених хворому при цьому захворюванні, орієнтуються головним чином на стадію запального процесу. Незалежно від форми захворювання хворим призначають таку дієту:

  • присутність продуктів, що містять багато білків і обмежена кількість жирів і вуглеводів;
  • присутність продуктів, багатих вітамінами;
  • зменшення кількості в раціоні гострих, солоних, копчених і пряних страв;
  • обмеження споживання продуктів, що надають подразнюючу дію на слизову оболонку шлунку і кишечника.

Хворим з ознаками зароджується панкреатиту показана їжа, приготована на пару, тушкована або запечена. Продукти рекомендується споживати в подрібненому або протертому вигляді, вирішуються страви, що мають нейтральну температуру. У щоденному меню не повинно бути рецептів страв, що містять багато приправ.

Що можна їсти при панкреатиті

Хворим, у яких часто спостерігаються загострення захворювання або після чергових нападів рекомендовані наступні продукти:

  1. Нежирне м’ясо, яке дозволяється подавати у відвареному, паровому або протертому вигляді. З нього слід готувати тефтелі, фрикадельки і домашні паштети. В раціон можна включити пісне м’ясо яловичини, індички, фазана, курки. В процесі обробки м’яса необхідно обов’язково видалити сухожилля, шкіру і фасції.
  2. Можна готувати нежирну рибу, яку відварюють або готують на пару. Рекомендовані наступні сорти риби: щука, минтай, камбала, тріска, лящ. Горбушу і карпа дозволяється вживати тільки за відсутності індивідуальної переносимості.
  3. В раціон можна додати креветки, хворим, які страждають хронічною формою захворювання, в період стійкої ремісії дозволяється давати мідії.
  4. З молочних продуктів дозволяються ті, які володіють низьким вмістом жиру: сир, одновідсотковий кефір, ряжанка, йогурти. Дозволяється коров’яче і козяче молоко, з яких готують каші, але попередньо її розводять у воді.
  5. Корисно готувати каші з вівсяної, гречаної, рисової та манної крупи. Їх можна варити на воді або з розведеним молоком. Якщо протягом довгого часу у хворого не відзначається загострень, то додати в раціон можна пшеничні або вівсяні висівки.
За темою:  Які збори трав застосовувати для схуднення: види трав, що спалюють жир, протипоказання та поради

При гострій формі панкреатиту підшлункової залози хворому можна їсти курячі білки, подаються у вигляді омлетів, споживання суфле слід обмежити до 4 штук в тиждень. При гострому панкреатиті показано перепелині яйця з-за кращої засвоюваності білка.

Але тут необхідно дотримуватися міри — норма споживання перепелиних яєць повинна становити не більше 5 штук. Після нападів хвороби можна включати в раціон яйця, які готують некруто, а також використовують як інгредієнт для різноманітних страв.

З напоїв можна слабо заварений чай з лимоном або молоком, соки та киселі, приготовані з дозволених фруктів і ягід, обов’язково розведені водою, а також відвар шипшини. Корисно пити мінеральні лікувальні води. Рекомендованими є Єсентуки і Боржомі, які обов’язково включають в меню дієти при панкреатиті підшлункової залози.

Що не можна їсти при панкреатиті

При цьому діагнозі слід менше вживати жирні продукти, що містять багато грубої клітковини і екстрактивних речовин:

  • З раціону необхідно прибрати м’ясо і субпродукти, що володіють високим вмістом жиру і важко засвоюються. Під заборону потрапляють м’ясо гусака, мізки, нирки, сало, ковбаси та консерви.
  • Хворий повинен відмовитися від споживання і високожирних сортів риби: скумбрії, вугра, кільки, оселедця. Також в раціоні не повинно бути смаженої, копченої та солоної риби, а також у вигляді ікри і консервів.
  • Не повинно бути на столі і молочних продуктів у вигляді морозива, цільного молока, згущеного молока. Подібна заборона поширюється на плавлені, гострі та копчені сири.
  • Дуже уважним треба бути при вживанні бобових і круп: в раціоні повинні бути страви з сочевиці, кукурудзи, зернової квасолі і гороху.
  • Хворим на панкреатит гриби протипоказані, оскільки в їх складі міститься багато хітину, який за своїми властивостями відноситься до грубої клітковини.
  • Забороняється вживати будь-які алкогольні і газовані напої. Це ж стосується і напоїв з високим вмістом кофеїну.
За темою:  Березовий дьоготь для очищення організму: інструкція по застосуванню всередину і відгуки лікарів

Овочі та фрукти

У список дозволених продуктів можна включити моркву, буряк, цвітну капусту, кабачки, картопля, брокколі, буряк. З них можна готувати протерті супи або подавати їх у вигляді пюре.

Незалежно від форми захворювання на столі не має бути шпинату, щавлю, хрону, цибулі, горіхів, болгарського перцю, часнику. Обмежують вживання, а при загостренні захворювання повністю виключають зелений горошок, баклажани, помідори, селеру, білокачанну капусту.

Вкрай обережним треба бути з квашеною капустою і солоними огірками, яких не повинно бути в раціоні.

Хворим дозволяється давати дозрілі, м’які, солодкуваті плоди без жорсткої шкіри. Їсти їх можна, тільки попередньо очистивши від кісточок і щільних оболонок. У список дозволених фруктів включають солодкі яблука, дині, груші, ананаси.

Під забороною знаходяться кислі яблука, грейпфрут, чорна смородина і лимони. Щоб уникнути повернення симптомів панкреатиту не можна давати хворим вишню, гранати, журавлину і ківі. Під час загострення споживати апельсини, авокадо, хурму та абрикоси необхідно в обмеженій кількості.

Можна їсти полуницю і малину, але тільки у вигляді киселів, желе, мусів і компотів. Також їх можна використовувати в якості добавки в інші страви — йогурт і сир. В період загострення можна готувати компоти з сухофруктів.

Після закінчення нападу хворому можна давати в обмеженій кількості чорнослив, родзинки, фініки і курагу. Перед вживанням сухофрукти замочують у гарячій воді.

Особливості харчування при панкреатиті підшлункової залози

Хворим на панкреатит за умови відсутності нападів рекомендується їсти вчорашній хліб з борошна першого/ вищого сорту, а також у подсушенном вигляді.

Вітається наявність у раціоні сухарів, які перед вживанням потрібно розм’якшити, щоб своєю грубою оболонкою вони не пошкодили слизову. Поки не настане стійка ремісія, в раціоні не повинно бути багато чорного, а також хліба з висівками з цілісно-зернових культур.

Чи можна при панкреатиті є банани? Дієтою вирішуються банани при хронічній формі захворювання в період ремісії. Їх вживають головним чином в запеченому або протертому вигляді.

Горіхи і насіння. При гострому панкреатиті забороняється давати хворим горіхи. Не повинно бути їх в раціоні перші шість місяців після загострення. У разі відсутності протягом тривалого часу нападів дозволяється давати в обмеженій кількості каштани, кешью і волоські горіхи.

За темою:  Про що книга "Теорія і практика жіросжіганія", поради Олексія Філатова щодо схуднення

Обережним треба бути з фундуком, фісташками і арахісом з причини наявності в їх складі великої кількості клітковини і жирів. Насіння соняшнику є дуже калорійним продуктом, тому вони підпадають під заборону. Замінити їх можна гарбузовим, лляними або кунжутним насінням.

Солодощі при панкреатиті

Хворим з гострим панкреатитом, а також протягом першого місяця після загострення не можна давати солодкі страви. У цей період необхідно забезпечити відпочинок для підшлункової залози. Замість солодощів, можна використовувати цукрозамінники, які додають у відповідні рецепти.

Якщо протягом довгого часу не було загострення, а також серед захворювань відсутній цукровий діабет, то хворому можна давати зефір, цукати, пастилу, мед, мармелад і варення. Ні в якому разі у списку основних дозволених продуктів не повинно бути тортів з кремом, халви, здобної випічки, шоколаду.

Панкреатит може завдати чимало проблем будь-якій людині, який зіткнувся з цим захворюванням. Кожен прийом їжі для нього буде серйозною тортурами, оскільки після нього будуть виникати неприємні симптоми.

Тому перша рекомендація, яку повинен виконати хворий панкреатитом — поміняти своє харчування. Але перш чим перейти на лікувальну дієту, необхідно визначитися з продуктами, які допоможуть уникнути загострення хвороби.

Це дуже важливо, оскільки причиною панкреатиту є дисфункція підшлункової залози. Для досягнення стійкої ремісії необхідно забезпечити максимальний відпочинок, тому основу раціону повинні складати легкозасвоювані і нежирні продукти.