Харчування при підвищеному холестерині у жінок: особливості дієти, дозволені продукти, меню на тиждень

В організмі будь-якої людини постійно присутня холестерин, який міститься в нормальній кількості. Однак, якщо людина харчується шкідливими продуктами, то неминуче відбувається підвищення рівня холестерину в крові. Найчастіше така ситуація виникає, коли в раціоні переважають продукти тваринного походження.

Чому небезпечний надлишковий холестерин для жінок?

Коли в організмі накопичується занадто багато холестерину, він починає проникати в стінки кровоносних судин. Поступово в області цього скупчення сполучна тканина рубцюється, що призводить до появи бляшки. Це небезпечно тим, що відбувається звуження струму крові. Тому надлишковий рівень холестерину вважається однією з поширених причин уповільнення кровопостачання. Найбільшої шкоди ці бляшки приносять в тих випадках, коли тромб відривається і забивається суд. Тоді орган вже не має можливості отримувати кров у необхідній кількості, що неминуче веде до відмирання тканини.

Особливо небезпечно, якщо це сталося в серце. Тоді виникає ризик інфаркту. А якщо кров’ю перестав бути головний мозок, то відбувається інсульт.

Організм молодий і здорової жінки має достатньо ресурсів, щоб виробляти необхідну кількість гормонів для регулювання рівня холестерину в крові. Але в період вагітності або годування немовляти відбувається перебудова гормонального фону, і його стає недостатньо.

У більш дорослих жінок організм починає виробляти холестерин в меншій кількості, найбільшому ризику їх здоров’я піддається в період менопаузи, коли підвищується ймовірність розвитку інсультів та інфарктів. Це потребує постійного контролю рівня холестерину в крові. При перших ознаках виявлення відхилень необхідно переглянути харчування і перейти на правильну дієту.

Особливості дієти при високому холестерин у жінок

Жінкам, в крові яких виявлено підвищений вміст холестерину, слід перейти на дієту, в якій повинно бути більше продуктів з низьким вмістом тваринних жирів.

Тому при складанні дієти при підвищеному холестерині у жінок необхідно звертати увагу на рівень холестерину в продуктах. Для виправлення ситуації необхідно, щоб добова норма холестерину становила не більше 400 мг.

  1. У день бажано вживати не більше 100 г м’ясних продуктів. В рамках дієти при надмірному холестерин рекомендується харчуватися пісним м’ясом і рибою.
  2. В раціоні не повинно бути смажених, а також страв, які були приготовлені з використанням олії. Замість масла тваринного походження необхідно використовувати рослинне. Тому гарною альтернативою вершковому буде оливкова, соняшникова або лляне масло.
  3. В цілях зниження рівня холестерину рекомендується збільшити споживання продуктів, що містять клітковину. Отримати її можна, включивши в меню дієти сирі овочі, зелень, злаки і фрукти.
  4. Велику допомогу в нормалізації рівня холестерину в крові може надати пектин, який володіє здатністю зв’язувати поганий холестерин. Прекрасними джерелами цієї речовини є овочі та фрукти червоного кольору: кавун, морква, гарбуз і цитрусові.

Які продукти допоможуть організму впоратися з надлишком холестерину?

Прибирати з раціону багаті жирами продукти необхідно поступово. Слід врахувати, що жіночий організм повинен отримувати постійно певні види жирів:

За темою:  Як схуднути за місяць на 10 кг: як бути, якщо хочеш швидко скинути вагу в домашніх умовах, меню
  • Вживаючи червону жирну рибу, організм буде забезпечений Омега-3 кислотами;
  • Рослинні масла — прекрасне джерело вітаміну Е;
  • Включивши в меню горіхи, організм буде регулярно отримувати стироли і селен.

Слід приділяти увагу і обраного способу приготування страв. З урахуванням стану здоров’я рекомендується вибирати для дієти рецепти парових, тушкованих і запечених страв.

Рослинна олія

Масло рослинного походження становить цінність з-за високого вмісту вітамінів і корисних жирних кислот. Тому цей продукт повинен регулярно бути присутнім на столі. Найпростіший спосіб його використання — додавання в салати або готові страви. При цьому небажано застосовувати масло для обсмажування, оскільки в цьому випадку жирні кислоти втратять всі свої корисні властивості і організм отримає шкідливі трансжири.

Риба

Вживаючи рибу, можна забезпечити організм фосфором і корисними жирами. Рекомендується частіше готувати рибу лососевих порід, у якої дуже високий рівень вмісту цих речовин. Ці корисні жирні кислоти особливим чином впливають на вільний холестерин, не дозволяючи йому проникати в кров. Риб’ячий жир є джерелом вітаміну D, в якому потребує людський організм. В рамках дієти при надмірному холестерин необхідно обов’язково включити в меню відварені або приготовані на пару морепродукти.

Горіхи

Також принести чималу користь організму можна, якщо дієта буде включати горіхи. Це відмінний варіант десерту, який більш кращий, чим звичні солодощі. Горіхи — це джерело мононенасичених жирів, які, вступаючи в необхідній кількості, позитивним чином впливають на мозкову діяльність, а також виводять з організму надлишок холестерину. Щоб містяться в горіхах речовини приносили користь, їх необхідно вживати в кількості 50 грам.

Овочі та фрукти

Фахівці рекомендують включати в дієту чоловікам і жінкам для зниження холестерину більшість овочів і фруктів з-за вмісту в них клітковини, в якій особливо потребують жінки з підвищеним холестерином. Тому оптимальним вважається меню на тиждень, в якому 70% складу припадає на продукти, що містять клітковину. Забезпечити нею організм можуть злакові, фрукти, зелень, а також ряд овочів:

  • сира морква;
  • капуста;
  • сира буряк;
  • кабачки;
  • патисони;
  • часник;
  • цибуля;
  • баклажани.

Вживати овочі для зниження холестерину чоловікам можна в різних видах: відварному, тушкованому, запеченому. Однак ви принесете велику користь організму, якщо будете їсти їх сирими. Не рекомендується варити моркву і буряк, оскільки після такої обробки вони втрачають своїх корисних властивостей.

Бобові і злаки

Бобові культури — це джерело рослинного білка, який необхідний для будівництва клітин. Враховуючи його цінність, він може цілком замінити тваринний білок. Якщо жінці чи чоловікові необхідно перейти на дієту, яка вимагає обмеження споживання м’яса, то бобові культури можуть стати прекрасним його замінником.

При цій дієті бобові і злакові культури рекомендуються ще й тому, що в їх складі присутній розчинна клітковина, завдяки якій міститься в їжі холестерин гірше засвоюється. Цінною клітковину робить те, що вона може діяти як сорбент, очищаючи організм від холестерину, в результаті чого стінки кишечника вже не можуть засвоювати його у великих кількостях.

За темою:  Жіросжігателя Липо 6: склад препарату та рекомендації щодо застосування, можливі результати і відгуки дівчат

В основному підвищений рівень холестерину в крові виявляють у жінок, які страждають захворюваннями нирок і жовчного міхура. Споживання продуктів, багатих клітковиною, дозволяє зв’язувати надлишок жовчі і виводити з організму.

Заборонені продукти

При наявності явних ознак надмірного холестерину слід відразу ж поміняти своє харчування, щоб не погіршувати ситуацію. Це означає, що людям з підвищеним холестерином призначають дієту, яка виключає ряд продуктів:

  • жирне м’ясо;
  • вершкове масло;
  • майонез;
  • жирна сметана;
  • яєчний жовток;
  • напівфабрикати;
  • ковбаси;
  • торти і кондитерські вироби.

Особливо обережним потрібно бути зі спиртним, здобної випічкою й шоколадом, яких не повинно бути в меню дієти. Вибирати молочні або кисломолочні продукти потрібно з урахуванням їх ступеня жирності. В цілях мінімізації можливої шкоди рекомендується віддавати перевагу тим з них, у яких ступінь вмісту жиру не перевищує 1%.

Зразкове меню на тиждень

Перший день

  • На сніданок можна приготувати паровий омлет з білків, випити сік з апельсина і моркви.
  • Відмінним варіантом ланчу стане овочевий салат з помідорів, заправлений оливковою олією.
  • На обід можна з’їсти овочевий суп, приготований з використанням оливкової олії, суфле з яловичини, подавши його з тушкованими кабачками, випити склянку чаю з молоком.
  • Під час полуденку можна випити склянку відвару шипшини і з’їсти хлібець.
  • На вечерю дозволяється з’їсти порцію запеченої риби, яку можна подати з відвареною рисом.

Другий день

  • На сніданок можна з’їсти чашку гречаної каші та випити склянку чаю.
  • Під час ланчу можна перекусити печеним яблуком.
  • На обід готують суп з томатів та круп, парові телячі котлети, овочеве рагу. Дозволяється випити свіжовичавлений сік одного апельсина.
  • В полудень можна випити склянку ромашкового чаю або нежирного кефіру.
  • На вечерю можна покуштувати запечена картопля з шкіркою, відварну курячу грудку, випити склянку чаю.

Третій день

  • На сніданок можна з’їсти чашку вівсянки, випити сік з однієї моркви і одного яблука.
  • В якості перекусу дозволяється з’їсти жменя будь-яких горіхів.
  • На обід можна подати суп, приготований з овочів з додаванням невеликої кількості масла, тушковану рибу, вівсяну і гречану кашу, випити склянку компоту із сушених сухофруктів.
  • В полудень можна втамувати голод нежирним сиром і склянкою чаю.
  • Для вечірнього прийому їжі можна приготувати тушковані баклажани з помідорами, парові телячі тефтелі і випити стакан трав’яного чаю.

Четвертий день

  • Почати день можна з сирною запіканки, білка одного яйця і склянки чаю.
  • В якості перекусу можна з’їсти один апельсин.
  • На обід можна подати юшку, приготовану з жирної риби і перловки, відварну рибу з тушкованими овочами.
  • В полудень можна перекусити кукурудзяним хлібом і склянкою нежирного кефіру.
  • Відмінним варіантом вечері стане порція гречаної каші, яку можна подати з паровими котлетами з курячого філе, і склянку чаю.
За темою:  Правила рисової дієти: список продуктів, як схуднути за тиждень на 10 кг

П’ятий день

  • На сніданок можна з’їсти чашку вівсяних пластівців з молоком низької жирності, випити сік з одного апельсина.
  • На обід можна з’їсти фруктовий салат, приготований з половинки банана і ківі, заправлений натуральним йогуртом без жиру.
  • На обід можна подати суп, приготований з гарбуза з пшоняною крупою і часником, на друге можна приготувати відварну курячу грудку.
  • В полудень можна перекусити жменею волоських горіхів.
  • На вечерю можна приготувати овочевий салат з болгарського перцю, помідорів і цибулі, заправлений оливковою олією, омлет з білка 1 яйця, випити склянку чаю.

Шостий день

  • В якості першого прийому їжі можна подати овочевий салат, приготовлений із сирого гарбуза, яблука, моркви, заправлений лимонним соком і оливковою олією, тефтелі з курячого філе, склянку чаю.
  • Під час ланчу можна з’їсти один хлібець, випити склянку нежирного кефіру.
  • На обід готується суп із сочевиці, тушкована морська риба, яблучний компот.
  • В полудень можна покуштувати парові сирники, випити склянку трав’яного чаю.
  • Завершальною трапезою може стати рис з овочами, суфле з яловичини.

Сьомий день

  • На сніданок можна з’їсти порцію каші з рисової та гречаної крупи, випити склянку соку з селери і моркви.
  • В якості перекусу можна з’їсти один банан.
  • На обід можна зварити овочевий суп, подати парові рибні котлети, склянка компоту.
  • Відмінним варіантом полудня стане житній хлібець і йогурт.
  • Увечері можна з’їсти овочеве рагу, біле куряче м’ясо.

Висновок

Надлишковий холестерин може складатися причиною багатьох захворювань у жінок. Тому не варто залишати без уваги цю проблему. Першочерговим заходом має стати зміна харчування, в якому необхідно звести до мінімуму вживання м’ясних продуктів. Для нормалізації рівня холестерину рекомендується перейти на дієту, в якій повинно бути більше продуктів, багатих клітковиною, оскільки ця речовина володіє здатністю зв’язувати холестерин і не дозволяти йому засвоюватися.

Дієта для жінок з надмірною холестерином передбачає регулярне присутність на столі сирих овочів, зелені, фруктів і злаків. Однак, щоб вжиті заходи виявилися дієвими, необхідно насамперед звернутися до лікаря, який зможе скласти індивідуальне меню з урахуванням особливостей організму.