Калорійність насіння соняшника: скільки калорій міститься в 100 грамах смаженого продукту

Шанувальники дієтичного харчування напевно чули про дієту на насінні. Вона досить популярна, оскільки можна вживати смачний і корисний продукт і не витрачатися на дорогі делікатеси для схуднення. Дуже часто до дієтологів потрапляють люди, які намагаються схуднути і мало їдять, але при цьому вага практично залишається на місці.

Більшість з них у повсякденному раціоні використовують горішки та насіння, не замислюючись про їх калорійності. Виявляється, що такий популярний продукт, як насіння соняшника, можуть стати серйозною перешкодою на шляху до зниження ваги.

Корисні властивості соняшнику

Завдяки Колумбу європейці дізналися про соняшнику. Його здавна вирощували індіанці і називали «сонячним квіткою». Місцеве населення в їжу його не використовувало, а тільки застосовувало в якості барвників для татуювань. Європейці спочатку тільки милувалися красивими квітами. Через роки вони змогли оцінити смак плодів соняшника і з тих пір полюбилися багатьом.

По своїй живильній цінності ядра насіння соняшника можуть зрівнятися з м’ясом і яйцями. На відміну від цих продуктів ядра насіння краще засвоюються організмом. Тільки 100 грам насіння організм в змозі повноцінно засвоїти на добу. Ядра соняшника цінуються за високий вміст:

  • жирів;
  • білків;
  • амінокислот;
  • вітамінів Е,С, А, В, Д.

Якщо порівняти ядра соняшнику за вмістом вітаміну Д з печінкою тріски, то вони набагато ціннішою. Магнію в них міститься в 6 разів більше, чим у житньому чорному хлібі. Всього 50-60 гр продукту можуть задовольнити організм добовою нормою ненасичених жирних кислот.

За темою:  Тироксин для схуднення: як правильно використовувати та відгуки брали

Вважається, що з допомогою сирого насіння можна прискорити загоєння травм м’яких тканин. Вони також допоможуть відновити пошкоджені кістки і зміцнити організм в період одужання після інфекційних захворювань. Містяться в ядрах вітаміни покращують стан шкіри і нормалізують кислотно-лужний баланс.

Насіння соняшнику є чудовим профілактичним засобом при проблему атеросклерозу, захворювань серцево-судинної системи, жовчовивідних шляхів і печінки. Вони покращують апетит, в їх складі є незамінні для організму амінокислоти.

Насіння соняшника: калорійність

Більшості відомо, що ядра соняшника — дуже корисний і смачний продукт. Незважаючи на такі властивості насіння їх не можна назвати дієтичними, оскільки вони дуже калорійні. З цієї причини ядра соняшнику не підходять тим, хто прагне скинути зайву вагу. По вмісту рослинного білка насіння перевершують:

  • м’ясо;
  • рибу;
  • яйця;
  • молоко і інші білкові продукти.

На думку дієтологів, в добу бажано з’їдати максимум 30-40 гр насіння, тоді вони зможуть нормально засвоїтися організмом. Якщо вживати більше цієї норми, надлишки будуть накопичуватися в організмі у вигляді жирових відкладень.

Любителям ядер соняшника обов’язково потрібно знати, скільки калорій в смажених насінні. В 100 гр продукту калорійність становить 565, 92 ккал. Залежно від походження вихідного продукту його харчова цінність і калорійність може змінюватися від наведеної нижче:

  • білки — 23,68 гр — 35%;
  • жири — 49,45 гр — 67%;
  • вуглеводи — 6, 25 гр — 2%.

Ядра насіння соняшника відносяться до групи висококалорійних продуктів. Вважається, що в них калорій в 2 рази більше, чим у крупах. Різниця в калорійності насіння буде залежати від того, в якому вигляді їх вживати. В сирому продукті — 601 ккал, а в смажених трохи нижче — 578 ккал.

За темою:  Харчування при підвищеному холестерині у жінок: особливості дієти, дозволені продукти, меню на тиждень

Судячи з такими показниками при систематичному вживанні насіння в будь-якому вигляді навряд чи вийде скинути зайву вагу. Висока калорійність продукту рано чи пізно призведе до зайвих кілограмів.

Користь і шкода соняшнику

Ядра соняшника містять велику кількість рослинних жирів і жиророзчинних вітамінів. Всі жирові кислоти сприяють виведенню холестерину з організму, уповільнюють процеси старіння. В якості профілактичного засобу їх обов’язково потрібно включати в свій раціон в невеликих кількостях, але знати у всьому міру.

У них міститься багато магнію, що також важливо для підтримки здоров’я. Процес лузання насіння завжди заспокоює нервову систему, тому допомагає розслабитися після важкого дня.

Шкідливість продукту полягає в надмірній кількості поглинання. Найчастіше смачні ядерця можуть настільки захопити, що непомітно з’їдається набагато більше допустимої норми.

По калорійності продукт можна порівняти: 1/2 склянки ядер з плиткою шоколаду і 1 повний стакан з шашликом зі свинини або з 2 батонами хліба.

Ядерця здатні подразнювати слизову оболонку горла, що дуже небезпечно при його запаленні. З-за остраху пошкодити голосові зв’язки багато людей відмовляються їх вживати.

Якщо ядра соняшнику вживати необережно, можна легко пошкодити емаль на зубах. Найкраще очищати їх руками і потім з’їдати.

Велика кількість калію може завдати шкоди ниркам і нервовій системі, якщо з’їдати велику кількість продукту щодня.

Дієтологи рекомендують вживати насіння в поєднанні з овочами і фруктами. Можна готувати салати і додавати в страви ядра, тоді вони обов’язково принесуть користь організму. Такі блюда в раціоні харчування будуть сприяти схудненню і оздоровленню організму.

За темою:  Чай і настойки з кореня женьшеню: цілющі властивості рослини, користь і шкоду для здоров'я