Скільки калорій у вареному яйці: калорійність і корисність 1 шт яйця круто і смаженого, кількість ккал

Чимало дієтологів рекомендують з’їдати вранці варені круто яйця. Вважається, що 2 таких яйця додають сил та енергії на весь день, і відчуття голоду не буде вас турбувати.

Але наскільки вони корисні, скільки калорій у вареному яйці і приготованому по-іншому? Все це цікавить тих, хто сидить на дієті і не тільки. Про їх калорійності і корисних властивостях і піде язик в матеріалі.

Калорійність варених яєць

У 100 грамах курячого яйця міститься близько 160 ккал, в середньому, одна штука важить близько 70 грам. Відповідно, одне варене яйце буде мати калорійність 80 ккал, дві штуки – 160 ккал відповідно. Така кількість калорій вважається оптимальним для сніданку, також ви наситите свій організм необхідною кількістю таких елементів, як:

  • вітаміни;
  • вуглеводи;
  • білки;
  • мікроелементи.

Яєчний білок хороший навіть при дієті, адже він засвоюється практично повністю, і представляє для організму більшу користь, чим білок м’яса, молока або риби. Калорійність продукту у відвареному і сирому вигляді практично не відрізняється.

Багато хто помилково вважають, що ці продукти для організму шкідливі із-за того, що у них багато холестерину, але це зовсім не так. Його у них є всього до 2 відсотків, а ось лецитинов набагато більше, тому якщо вранці їсти варені яйця, вам не буде страшний атеросклероз.

Варене вкруту яйце можна зберігати протягом 10 діб, але у свіжому вигляді вони куди корисніше, тому найкраще варити їх безпосередньо перед прийомом в їжу. На варіння йде близько 5 хвилин.

Найбільш корисними вважаються сирі продукти, але ніхто не може дати гарантію, що в них не буде сальмонельозу.

Кількість калорій у жовтку і білку окремо

Калорійність жовтка і білка теж відрізняється. Найбільше калорій – в жовтку, а в білку їх присутня в три рази менше.

За темою:  Калорійність картоплі: кількість калорій на 100 грам вареної картоплі, корисні властивості овочу

Всім відомо, що яйце складається з білка і жовтка. Так, калорійність білка на 100 грам складає всього 17 ккал, вона дорівнює чверті від загальної калорійності. У білку майже немає жирів, саме в ньому знаходяться всі корисні амінокислоти і вітаміни Ст.

А ось калорійність жовтка становить 50 ккал. У ньому присутні:

  • білки;
  • жири;
  • вуглеводи;
  • вітаміни А, В, Е;
  • марганець;
  • кальцій;
  • цинк;
  • залізо та інші мікроелементи.

Вкрай не рекомендується вживати яєчний жовток разом з іншими тваринними жирами.

Складові вареного продукту

Всупереч поширеним міфам про шкідливість і високу калорійність цих продуктів, вони відмінно підходять для дієтичного харчування при схудненні.

Так, в них міститься у цілому 12 видів вітамінів. За кількістю вітаміну D яйце поступається лише риб’ячому жиру. А ще в ньому є чимало мінералів, наприклад;

  • фосфор;
  • мідь;
  • йод;
  • кальцій;
  • залізо.

Кількість калорій при інших способах приготування

Ми розглянули, скільки калорій міститься в вареному круто яйце, а нижче розглянемо, яка буде його енергетична цінність за умови готування іншими методами.

Скільки калорій у вареному яйце некруто

Якщо його зварити вкруту, його корисність буде такою ж, а калорійність однієї штуки складе близько 70 ккал. Повністю перетравлюється такий продукт протягом 2 годин. Щоб приготувати яйце некруто, його потрібно варити до 5 хвилин. Жовток у ньому повинен мати напіврідке стан, яйце некруто необхідно з’їдати тільки гарячим.

Цінність смаженого яйця

Чимало людей люблять вранці смажити яєчню, звичайно ж, питання її калорійності для деяких залишається актуальним. Одне смажене яйце без масла має 110 калорій. Але їх кількість збільшується, якщо воно смажиться на жирному олії.

За темою:  Таблетки Орсотен для схуднення: скільки коштують, ціна та відгуки худнуть про препарат

Тому при підрахунку кількості калорій смаженого яйця обов’язково враховуйте не тільки саме яйце, але і масло, на якому ви його готували. Як правило, калорійність готового страви становить понад 170 ккал, цей показник більш чим удвічі перевищує калорійність вареного продукту. Тому смажені страви не включаються в раціон при дієтах для схуднення, вони занадто висококалорійні.

Але якщо ви стежите за своєю фігурою, але не в змозі позбавити себе задоволення з’їсти на сніданок смажену яєчню, смажте тільки білки, оскільки в них мінімум вуглеводів і нуль жирів.

Омлет і його калорійність

Омлет є одним з найбільш поширених яєчних страв, які готують на сніданок. Готувати його дуже просто:

  • збийте 2 яйця з молоком;
  • вилийте масу на сковорідку, розігрів у неї до цього трохи олії.

Калорійність готового страви становить 118 ккал, якщо готувати омлет з одних білків, то вона складе всього 85 ккал. Кількість калорій різко збільшується, якщо в омлет додати помідор або сир, з обома інгредієнтами вона становить 342 ккал.

Таблиця калорійності яєць в різному вигляді

Нижче наводимо короткий перелік калорійність цього продукту в тому чи іншому вигляді із зазначенням корисності:

  • смажені – 125 ккал, якщо смаження відбувалася на рослинному маслі. Калорій більше всього в жовтку, а білку ж його немає взагалі. У такому вигляді продукт є найменш корисним;
  • сирі – 80 ккал (одна штука), але в такому вигляді рекомендується їсти тільки перевірені продукти (наприклад, з власною або приватною ферми);
  • омлет з двох штук – 120 ккал, якщо готувати тільки з білків – 85 ккал відповідно. Продукт корисний і ситний, можна додавати сир, помідори або інші овочі;
  • найбільш низька калорійність продукту всмятку – 50 ккал, але якщо воно магазинне, якщо це сільський продукт, то цей показник може бути і 70 ккал.
За темою:  Які салати корисні для схуднення: найкращі рецепти, спосіб приготування і корисні поради

Корисні властивості яєць

Даний продукт відмінно підходить для включення не тільки в дієту при схудненні, але і при лікувальному харчуванні, і з метою загального зміцнення здоров’я. Воно має такі корисні властивості:

  • речовини, присутні в ньому, здатні захищати нерв ока, що не дає утворитися катаракті;
  • наявність речовин, які допомагають при кровотворенні;
  • лецитин з жовтка допомагає зміцнити пам’ять і покращує здатність справлятися з розумовими завданнями;
  • стимулює роботу імунної системи;
  • допомагає при схудненні;
  • зміцнює кістки і зуби;
  • вітамін Е зберігає молодість і красу.

Природно, що є чимало корисних продуктів, в яких міститься менше калорій, чим у вареному яйці, але воно не тільки корисне, але і неймовірно смачне, особливо на сніданок. А якщо ви хочете насолодитися смаком цього продукту і подвоїти кількість споживаних вітамінів, то спробуйте перепелині яйця. Але пам’ятайте, що їх калорійність вище, чим у курячих і становить близько 150 ккал на штуку.

Варені яйця – впевнений в плані калорійності продукт, корисний і смачний. З’їдаючи 2 штуки на сніданок, ви надовго збережете відчуття ситості.