Корисні властивості буряка: рецепти салатів з буряка з часником, майонезом і іншими продуктами

Блюда з буряком в нашому домашньому меню присутні цілий рік. З неї готують безліч різноманітних страв, одні з них їдять в холодну пору року, інші всесезонні. Овоч надає їм особливий смак, але головне, приносить користь організму. Очевидно тому буряк люди вживали як мінімум тисячу років тому. Овоч оцінили по достоїнству багато народності, включаючи коренеплід у свою національну кухню. Страви мають не тільки чудовим смаком, їх можна їсти, не побоюючись за зайві кілограми.

Буряк і її властивості

У цьому овочі міститься маса вітамінів і мікроелементів, корисних для здоров’я. Більшість садівників її вирощують на своїх грядках, щоб узимку ласувати смачними та корисними стравами з коренеплодів. Буряк є самим використовуваним овочем на наших столах у будь-який час року. З неї готують:

  • салати,
  • перші страви,
  • закуски.

Овоч можна вживати не тільки у вареному вигляді, його також їдять сирим і запеченою. Натуральний яскравий колір коренеплоду часто застосовується в якості харчового барвника. Овоч має мінімальну калорійність і з цієї причини його часто включають в свій раціон, ті, хто стежить за своєю фігурою.

Калорійність буряків у чистому вигляді становить 40 ккал, але якщо її вживати в поєднанні з майонезом, то це буде в рази більше — 137 ккал. З цієї ситуації можна знайти вихід і замінити майонез на більш безпечний продукт:

  • рослинна олія;
  • садкая гірчиця,
  • кетчуп;
  • лимонний сік;
  • суміш з оцту, солі, перцю і рослинного масла.

Крім коренеплодів, в їжу використовують листя буряка, в них міститься не менше корисних речовин. Дієтологи стверджують, що молоді листя овоча набагато корисніше для здоров’я, їх необхідно використовувати в приготуванні салатів.

За темою:  Фітнес-дієта для спортсменів: основи здорового харчування при тренуваннях, правильне меню на кожен день

Якщо регулярно включати страви на основі буряків в свій повсякденний раціон, можна запобігти розвитку серцево-судинних захворювань. Овоч дуже корисний для кровотворення.

Страви з буряка

Салати з буряком дуже популярні, вони готуються легко і швидко. Достатньо знати рецепт, мати для нього всі необхідні продукти. В основному всі вони доступні і недорогі за ціною, тому кожен бажаючий може легко приготувати блюда з буряком. Для приготування часто використовується сирий овоч, в ньому більше вітамінів, чим у відвареному вигляді.

Салат з часником

Для нього знадобляться наступні інгредієнти:

  • буряк — 2 штуки;
  • гірчиця — 2 чайні ложки;
  • сметана — 100 гр;
  • часник — 5 зубків.

Спочатку необхідно зробити заправку для салату: змішати сметану з гірчицею, за бажанням її можна взяти поострей. Буряк натирається на крупній тертці, вона може бути сирої і вареної за бажанням. Основна умова для приготування смачного салату — соковитий і свіжий коренеплід. До овочу додається часник,дрібно порізаний або видавлений через землянку, все заправляється підготовленої заправкою. Всі разом ретельно змішується, а для більш пікантного смаку можна додати спеції.

Салат з часником і сиром

Це блюдо відмінно підійде до м’яса, до жирної і більш важкої їжі. Цей легкий салат буде сприяти кращому засвоєнню і перетравленню продуктів. Для нього знадобляться:

  • буряк — 2 штуки;
  • майонез — 50 гр;
  • часник — 4 зубки;
  • сир — 100 гр;
  • 1 дрібка морської солі.
За темою:  Скільки калорій в зефір білому і шоколадному: калорійність 1 штуки продукту і на 100 грам, користь і шкода

Основний овоч, часник і сир натираються на тертці, а потім все заправляється майонезом. Для цього салату також підійде сметана. Якщо є бажання приготувати більш дієтичний продукт, можна використовувати арахісове масло або олія.

Салат з часником та солоними огірками

Такий рецепт додасть буряках більш соковитий смак і збагатить її смакові якості. За рецептом потрібно мати найпростіші продукти:

  • рослинне масло — 30г;
  • кетчуп (бажано гострий) — 2 ст ложки;
  • солоні огірки — 4 штуки;
  • червоний цибуля — 1 штука;
  • часник — 4 зубки.

Для цього салату бажано використовувати запечену буряк. Очищений і остиглий коренеплід ріжеться кубиками. Цибулю дрібно нарізати і обсмажується на рослинному маслі. Після цього дрібними кубиками нарізати солоні огірки і також обсмажуються разом з цибулею на сковороді. Готуються вони 5 хвилин, після чого вміст відправляється до буряка. Далі часник натирається на дрібній тертці і додається в салат, потім кетчуп і готову страву солиться за смаком.

Буряк з чорносливом

Такий салат буде доречним і до святкового столу, він дуже апетитно і красиво виглядає. Для нього потрібно мати:

  • буряк — 1 кг;
  • часник — 2 зубки;
  • чорнослив — 300 гр;
  • майонез, краще делікатесний;
  • ядра волоських горіхів — 200гр;
  • поварена сіль.

Відварений коренеплід натирається на некрупною тертці також необхідно подрібнити ядра волоських горіхів. Чистий чорнослив ріжеться невеликими кубиками, якщо він жорсткий, то краще його залити на кілька хвилин окропом.

До натертому овочу додається чорнослив, подрібнені горіхи і часник. Салат присипається сіллю і заправляється майонезом. Його слід ретельно перемішати і розкласти в порційні тарілочки. Готову страву бажано прикрасити зеленню і подавати на стіл.

За темою:  Дієта на гречці і кефірі для схуднення на 7 днів: результат за тиждень, відгуки, фото

Кілька корисних порад

Низька калорійність овоча і його смакові якості зробили його дуже популярним і затребуваним. З них можна приготувати безліч корисних і легких салатів. За бажанням вони доповнюються іншими інгредієнтами — чорносливом, курагою, сухофруктами.

Досвідчені кулінари рекомендують заправляти такі салати рослинними маслами. Вони допоможуть краще розкрити смак овоча і його корисні властивості. Якщо з якихось причин раніше не готувалися салати з буряка, їх обов’язково варто приготувати, щоб зрозуміти і оцінити чудовий овоч. Він принесе тільки користь організму, його завжди можна вживати, не боячись за свою фігуру. Буряк корисна в будь-якому віці , тому залишається тільки приготувати і оцінити її по достоїнству.