Яловичина і її бжу: калорійність м’яса, співвідношення білків, вуглеводів і жиру в яловичому м’ясі

Яловичина є найбільш популярним видом м’яса представників великої рогатої худоби. З цього м’яса готується чимало традиційних страв у більшості країн світу, воно має чимало корисних властивостей і відрізняється високою поживною цінністю.

Сьогодні ми розповімо, яка калорійність яловичого м’яса і скільки в ньому жирів, вуглеводів і білків в залежності від способу готування і виду. Також ви дізнаєтеся про його корисні властивості, протипоказання та інших нюансах.

Сорти яловичини

Яловиче м’ясо підрозділяється на три сорти: вищий, перший і другий.

До вищого сорту відносяться такі частини:

  • спинно-поперекова частина;
  • грудна частина;
  • оковалок, який знаходиться поруч з останніми ребрами;
  • кострець (верхня частина задньої ноги корови);
  • огузок або стегно задньої ноги.

До першого сорту відносять:

  • пашину – м’язовий шар, оперізувальний зсередини поверхню черевної лопаті;
  • плечову частину;
  • лопатку.

І другим сортом називаються такі частини:

  • передня частина шиї або заріз;
  • задні і передні ляшки.

Смакові властивості і корисні складові яловичини залежать також від віку тварини. Найціннішим у всьому щодо вважається теляче м’ясо молодих телят у віці до 5 місяців. Варто відзначити, що м’ясо молодого і зрілого тваринного відрізняється по запаху, смаковими характеристиками і кольором. Також на ці характеристики впливають не тільки вік, але і інші чинники:

  • раціон харчування тваринного;
  • його рухова активність.

Причому це впливає не тільки на якість і смак м’яса, але і на його калорійність та бжу.

Корисні властивості яловичини

Яловичина включає в себе досить багато полезнизних складових, наприклад:

  • вітаміни груп А, С і В2;
  • мікроелементи;
  • ряд макроелементів (наприклад, натрій, калій, фосфор, селен, магній та інших).

Саме м’ясо, яловича печінка і серце є джерелом заліза і білка з мінімальною кількістю калорій.

Яловичина неймовірно корисна для нарощування м’язів, її рекомендується вживати при активних фізичних навантаженнях. А ще в ній присутній т. н. темне залізо, яке допомагає при недокрів’ї, і краще засвоюється організмом, порівняно з залізом рослинного походження. Добре м’ясо йде при захворюваннях суглобів і допомагає відновити сполучні тканини.

Як вибирати яловичину для різних страв?

Якщо ви готуєте суп, борщ чи бульйон, то беріть такі частини яловичого м’яса:

  • огузок з мозкової кісткою;
  • кострець (задня частина);
  • плечову частину або лопатку;
  • реберця;
  • оковалок на кістки.

Голяшка відмінно підійде для приготування холодцю, оскільки в цій частині м’яса містяться клейкі складові.

Для смаження краще вибирати м’ясо першого і вищого гатунку:

  • філе;
  • вирізку;
  • кострець і оковалок (внутрішню частину);
  • антрекот – соковите м’ясо, що знаходиться вздовж спинного хребця.
За темою:  Чай з імбиром: як готувати і пити зелений імбирний чай для схуднення, властивості напою і рецепт

Гасити яловичину краще у вигляді зовнішньої частини стоколосу або грудинки (передня частина), але може підійти і філе. Для гасіння рекомендується нашпиговувати м’ясо добавками:

  • чорносливом;
  • курагою;
  • родзинками;
  • спеціями у вигляді гвоздики або кардамону.

Для запікання можна брати те ж саме, що для смаження та тушкування – це ніжні види м’яса першого та вищого ґатунку.

Якщо вам потрібен фарш для котлет, зраз або тефтелькою, то вибирайте нижній оковалок, огузок або пашину, також м’якоть ляшки або плечову частину.

Подавати страви на основі яловичини найкраще з зеленню і соусом, в якості гарніру до цього м’яса підходять рис, овочі і низькокалорійне пюре. Подають як закуску і холодну яловичину, краще її приправляти кисло-солодкими соусами.

Особливості вибору м’яса

Щоб приготувати смачне і корисне блюдо на основі яловичини, потрібно правильно його вибрати. Якість м’яса можна визначити на основі кольору, консистенції і запаху такими способами:

  • запах у яловичини повинен бути приємним і свіжим, не мати відтінку гнилі;
  • колір яловичини повинен відповідати віку тварини. Молоде м’ясо має світло-рожевий колір, а м’ясо зрілих тварин – темно-червоний. Продукція, яка неодноразово піддавалися заморожуванню, буде мати нерівномірний відтінок;
  • перевірити кількість заморозок можна, приклавши палець до зрізу. Якщо яловичину заморожували один раз, то після пальця залишиться червоний слід, а якщо більше – то слід не поміняє відтінок;
  • якщо жирові прошарки мають світло-жовтий або біло-кремовий колір, або ж інтенсивно жовтий, це означає, що тварину було забито в похилому віці, а якщо жир має зелений або сірий відтінок, значить, м’ясо несвіже;
  • свіжа яловичина має пружну і щільну консистенцію, не липне до рук, слід від натискання швидко зникає.

Розморожувати продукт найкраще, поставивши його в холодильник, чим повільніше він буде танути, тим соковитіше буде готове блюдо. Інший варіант – покласти яловичину в пакет і занурити у воду. Так вона розморозиться за кілька годин і не втратить ні смакових якостей, ні властивостей.

Також пам’ятайте, що калорійність смаженого м’яса набагато вище вареного, а користі в такому продукті набагато менше.

Калорійність та кількість білків, жирів і вуглеводів

У середньому калорійність яловичого м’яса становить 187 ккал на 100 грам, білків – 18, 9 р а жирів 12,4 г на 100 грам. Вуглеводи ж відсутні.

У різному вигляді ці показники дещо відрізняються:

  • пісний продукт – 156 ккал, 22,2 г білка, 7,1 г жиру і 0 вуглеводів;
  • мармурове м’ясо – 170 ккал, 18 г білка, 10 жиру і 0 вуглеводів;
  • тушковане м’ясо – 232 ккал, 16,8 г білків, 18,3 г жиру і 0 вуглеводів;
  • відварне – 254 ккал, 25,8 г білків, 16,8 г жиру, вуглеводів ні;
  • смажене – 384 ккал, 32,7 г білків і 28,1 г жиру, вуглеводи відсутні;
  • яловичі котлети – 260 ккал, 18 г білків, 20 г жиру, вуглеводів ні;
  • ростбіф включає в себе 173 ккал, 26,4 м і 6, 8 г відповідно;
  • яловичий антрекот – 220 ккал, 29 6, р , також 11,2 г білків і жирів.
За темою:  Як застосовувати лляну борошно для очищення організму: користь і шкода, протипоказання, як приймати

Особливості пісної яловичини

До пісного м’яса яловичини відносяться ті частини туші, в яких немає прошарків жиру, готується таке м’ясо без масла. При виборі м’яса потрібно звертати увагу на його колір, він повинен коливатися від рожевого до яскравого червоного, також воно повинно приємно пахнути. Філе пружне, при натисканні на нього ямочка зникає за пару секунд, якщо м’ясо свіже. Навіть після приготування пісна яловичина по максимуму зберігає свої корисні властивості.

Калорійність такого виду м’яса становить 158 ккал на 100 грам, що значно нижче інших способів готування м’яса.

У складі продукту присутні:

  • вітаміни груп В1,В2, В5, В6, В9, Е, РР;
  • йод;
  • цинк;
  • калій;
  • кальцій;
  • натрій;
  • фтор;
  • молібден;
  • хром;
  • нікель;
  • кобальт;
  • хлор;
  • фосфор;
  • сірка;
  • залізо і т. д.

Пісна яловичина допомагає знизити кількість холестерину в крові, особливо це важливо для тих, хто страждає серцевими захворюваннями. В цьому м’ясі майже немає жиру і вуглеводів, і є багато корисних білків і мінералів, відповідно, воно підходить для вживання при відновлювальних дієтах і ожирінні.

Пісну яловичину гасять, готують на пару, варять і смажать. При цьому сама вона нежирна і не можна додавати жири при готуванні. При варінні продукту його ріжуть на шматки, нічого не додаючи при цьому. Далі його можна вживати самостійно або використовувати як інгредієнт для салатів.

Відварна яловичина

У відвареної яловичини присутні практично всі корисні речовини, які дуже необхідні нашому організму, більшість з них вже перераховані в попередньому пункті. При регулярному споживанні відвареного м’яса ви наситите організм білками, вітамінами і залізом, ви не будете відчувати втому і завжди будете енергійними.

Відварне м’ясо – найбільш корисний. Його варять від півтора до двох з половиною годин в залежності від віку тварини, кладуть при цьому на увазі крім нього самого:

  • перець;
  • цибуля;
  • селера;
  • сіль за 10 хвилин до готовності.

Яловичина в дієтах і її лікувальні властивості

Дієтологи відносять яловичину до дієтичних видів м’яса. І не тільки тому, що це м’ясо має невелику калорійність. Також воно добре очищає організм від токсинів і шлаків, знижує рівень холестерину. Крім того, завдяки йому можна відновити нормальний обмін речовин, оскільки яловичина містить мінімум жиру. Організм не заощаджує, а витрачає свої запаси, бажаючи заповнити відсутність жиру. Це, в свою чергу, сприяє схудненню, хоч і небистрому.

За темою:  Пілатес: відео уроки для початківців російською та вправи для схуднення

Дієтологи радять зупиняти свій вибір на телятині, оскільки це м’ясо ніжне, добре засвоюється і містить багато вітамінів.

Рекомендації щодо споживання яловичини наступні:

  • варена телятина хороша після перенесених інфекційних захворювань;
  • під час грудного вигодовування рекомендується їсти відварну телятину з овочами;
  • яловича печінка хороша з метою профілактики інфаркту, після втрати крові і при низькому рівні гемоглобіну;
  • школярам і офісним працівникам рекомендується яловичина, оскільки вона поліпшує рівень працездатності та розумової активності, знижує втому, не дозволяє набрати зайві кілограми на фоні малорухливого способу життя.

Протипоказання до вживання

Незважаючи на те, що це м’ясо дуже корисно, його надмірне споживання може бути небезпечно. Денна норма – максимум 300 грамів. Зловживання може призвести до таких наслідків:

  • зниження імунітету;
  • чоловічі захворювання;
  • підвищення рівня холестерину;
  • поява почуття втоми;
  • розвиток серцево-судинних, ниркових і печінкових захворювань.

У великій кількості дієт для схуднення присутній яловичина. Так, білкова дієта передбачає, що основним продуктів харчування є відварне яловиче м’ясо. При цьому вона розрахована максимум на 14 діб. Пам’ятайте, що дана дієта має протипоказання, не рекомендується її дотримуватись таких випадках:

  • при хронічних ниркових і печінкових недугах;
  • при серцево-судинних захворюваннях;
  • під час вагітності;
  • при наявності захворювань травного характеру;
  • при ожирінні;
  • у літньому віці.

Також в яловичині присутні пуринові підстави, які можуть сприяти накопиченню сечової кислоти, а це може спровокувати захворювання суглобів або сечокам’яну хворобу.

При купівлі яловичини потрібно дуже уважно вибирати. Наприклад, якщо ви придбали м’ясо тварини, яка неправильно живилася і яким кололи гормони та антибіотики для швидкого набору маси, то його споживання загрожує отруєнням та іншими захворюваннями.

Яловичина дуже смачна і корисна, але тільки в розумних межах і тільки тоді, коли ви її правильно вибираєте. А ще це продукт, який можна вживати навіть при дієтах завдяки його невисоку калорійність.