Куряча грудка: вміст білків на 100 грам, кількість жирів, вуглеводів і калорій і скільки гр філе в

Відомо, що куряча грудка відноситься до дієтичних продуктів, її часто рекомендують включати в лікувальні дієти і схеми харчування для схуднення. Це м’ясо – ідеальне харчування для спортсменів та інших людей, які ведуть активний спосіб життя, також воно підходить і тим, хто страждає від зайвої ваги і ожиріння.

Куряча грудка включає в себе багато білка, а жирів і вуглеводів в ній практично немає. Скільки доводиться корисного білка і інших складових на цей продукт, ми і розповімо в матеріалі.

Де ще присутній білок?

В спортивному харчуванні білок – це необхідний інгредієнт, ще його називають протеїном. Завдяки білкам можна сформувати і наростити м’язову масу. Також білки повинні бути присутнім і в будь-якому дієтичному меню, вони дуже важливі для організму, тому потрібно стежити, щоб у раціоні завжди були присутні продукти з їх вмістом.

У великій кількості білки містяться в таких продуктах:

  • у таких видах м’яса, як курка, індичка, пісна яловичина, кролик і оленіна;
  • в рибі і морепродуктах – тунці, кальмарах, анчоусах, лососеві, сардині, скумбрії, креветки і т. д.;
  • в овочах і фруктах – банани, авокадо, шпинаті і соєвого спаржі;
  • у нуте, горосі, коричневому рисі, соєвих бобах, квасолі;
  • у насінні гарбуза і соняшника;
  • у різних горіхи – фундук, волоський і бразильському, мигдалі.

Кількість білка в філе курки

Отже, скільки ж білків припадає на 100 грам курячої грудки? Відомо, що для нормального функціонування організму досить 80 грам білків. Куряча грудка містить їх по-різному залежно від способу приготування:

  • свіжа грудка містить у собі 23 грама білка на 100 г продукту;
  • зміст цієї складової в відвареної або смаженої грудці одно 28 грамам;
  • кількість білка в копченому курячому філе скорочений до 18 грам.
За темою:  Як приготувати дієтичний овочевий супчик: ваш ефективний рецепт з меню для дієти

А вміст білка в грудці, приготованої на пару, аналогічно за показниками з сирим продуктом.

Ми переконалися, що кількість білка в курячому філе безпосередньо залежить від того, як саме ви її приготували. Все пояснюється тим, що при варінні м’ясо втрачає близько 20 відсотків води. Відповідно, у вареному м’ясі білка з розрахунку на 100 грамів буде більше, оскільки втрачається вага.

Для того щоб забезпечити себе добовою нормою білків, потрібно з’їсти близько 300 грам вареної курячої грудки, робити це краще в 2 прийоми. Біле м’ясо курки перетравлюється дуже швидко і добре, відмінно засвоюється і не є причиною набору ваги. Варену грудку можна вживати навіть ввечері і не боятися за свою фігуру.

Але пам’ятайте, що грудка курки дає дуже мало енергії, тому якщо ви її будете вживати без нічого, то з часом відчуєте занепад сил. Рекомендується урізноманітнити білкове меню продуктами, що містять вуглеводи:

  • свіжовичавленими соками;
  • овочами;
  • фруктами.

Цінність і складові курячого філе

Поряд з питанням про білках, жирах і вуглеводах багато цікавляться тим, скільки калорій присутня в грудці. Так, калорійність цього продукту в сирому вигляді становить 110 ккал на 100 грам і може відрізнятися в залежності від методу його приготування.

Варто також зазначити, що утримання у цьому продукті хімічних органічних сполук. А ключові компоненти цього м’яса наступні:

  • вода – близько 60 відсотків;
  • білок – 25 відсотків;
  • близько 8 відсотків жирів;
  • відсотки ділять між собою еластин, колаген, амінокислоти і білкові сполуки.

В курячій грудці практично немає жирів і вуглеводів. Кількість жиру в ній дорівнює 1,9 г на 100 грам, а вуглеводів – 0,4 гр відповідно.

За темою:  Пп сирники: дієтичне сирне блюдо, приготоване в духовці і рецепти

Даний вид м’яса є універсальним дієтичним продуктом і все завдяки великій кількості білка і низьким вмістом жирів, а також мінімуму калорій. А ще в ньому дуже багато мінералів і вітамінів, корисних для імунної системи. Так, в даному вигляді м’яса містяться такі складові:

  • вітаміни групи В, А, С і РР;
  • холін, корисний для нирок і печінки;
  • калій у великій кількості, регулює кров’яний тиск;
  • магній;
  • залізо;
  • сірка;
  • хлор;
  • фосфор і т. д.

Як приготувати курячу грудку?

Куряче м’ясо можна готувати наступними способами:

  • запікати в духовці;
  • смажити;
  • варити;
  • тушкувати;
  • готувати на пару.

Смажене філе найменш корисне й найбільш калорійне, однак, готувати його так найпростіше. Деякі перед смаженням філе відбивають, інші цього не роблять. Смажити м’ясо потрібно по 4 хвилини з обох сторін, за бажанням його приправте і присолите.

А от варити або тушкувати грудку буде довше. Варену курку в сирому вигляді їдять вкрай рідко, в основному її використовують як компонент для салатів.

Рецепти

Деякі не люблять куряче філе, вважають його смаку, але смак цього продукту залежить від того, як його приготувати. Наприклад, можна приготувати смачне і поживне блюдо на основі філе в сметані. Для цього приготуйте:

  • 300 грам курячого філе без шкірки;
  • 100 грам сметани, можна нежирної;
  • одну цибулину;
  • спеції і сіль за смаком.

Помийте м’ясо і почистіть від шкіри, якщо вона була спочатку. Потім видалити зайвий жир і зваріть. Варити потрібно близько 15 хвилин, не довше, щоб м’ясо не переварилось, і не було жорстким. Обсмажте цибулю на оливковій олії до золотистого відтінку.

Відварену грудинку порізати на шматочки і викладіть в сотейник, додайте цибулю, сметану і спеції, все добре змішайте. Додайте води і поставте тушкуватися на невеликий вогонь. Коли практично вся вода википить, курка буде готова. Її можна подати з гарніром зі свіжих або парових овочів.

За темою:  Інструкція по застосуванню Глюкофаж Лонг для схуднення: відгуки з форумів і ціна препарату

Дане блюдо – смачне і містить 70 грам білків, що становить добову норму для дорослої людини.

Якщо ж ви хочете приготувати куряче спекотне, то грудки варять 30 хвилин, потім ріжуть і тушкують разом з овочами.

В кінці можна додати соус на основі таких інгредієнтів:

  • часник;
  • вершки;
  • волоські горіхи;
  • зелень.

Спекотне готується всього протягом 40 хвилин.

Якщо ж ви хочете приготувати смачне куряче філе в духовці, то рекомендується його попередньо замаринувати протягом 2 годин. Можна для цього використовувати соуси і заправки, в яких міститься мінімум вуглеводів, що, відповідно, не допустить того, щоб ви набрали зайві кілограми.

Як бачите, куряча грудка – це багате джерело білка, а також смачне і корисне і низькокалорійне блюдо, з якого можна приготувати величезну кількість смачних і корисних страв.