Принцип роздільного живлення: таблиця сумісності білків, жирів і вуглеводів

У далекому 1928 році відомий американський лікар Герберт Шелдон заклав основи теорії раціонального вживання їжі і впорядкував у вигляді таблиць основні правила сумісності продуктів харчування, однак пік її популярності прийшов на другу половину ХХ повіки. Він провів дослідження і з’ясував, що деякі продукти повністю не поєднуються, а деякі — тільки частково.

Багато дієтологи і лікарі загальної практики часто сперечаються на тему корисності та шкоди роздільного харчування. Шанувальники такої дієти наполягають, що при вживанні одночасно несумісних продуктів, травлення може, в результаті чого їжа погано перетравлюється, а зайва вага – збільшується.

Гастроентерологи нагадують, що для переварювання різних продуктів потрібні кардинально різні середовища. Білкова їжа добре засвоюється за допомогою кислого середовища, а продукти, багаті вуглеводами розщеплює лужна. Погано перетравлена їжа, при потраплянні з шлунка в кишечник може провокувати поява запорів, що вкрай негативно впливає на якість життя людини. Позбутися від цього і допомагає роздільне харчування.

Рекомендації дієтологів

  1. . Не поєднуйте разом м’ясо, рибу і гарніри у вигляді каш або картоплі. Кращим доповненням стануть овочі в будь-якому вигляді або салат. Це ж правило відноситься і до твердого сиру, грибів і горіхів.
  2. Кілька білкових продуктів на одній тарілці не зможуть повністю засвоїтися. Наприклад: м’ясо, яйце і сир.
  3. Змішання жирів з білками зменшує виділення шлункового соку. Не використовуйте масло до м’яса, сиру або яєць.
  4. Кислі плоди не люблять білок. Може виникнути бродіння.
  5. Продукти харчування, багаті вуглеводами не поєднуйте з кислими фруктами, адже під дією кислоти руйнуються речовини для перетравлення вуглеводів.
  6. Диня, молоко і кавун є окремими стравами.

Основні правила вживання різних видів їжі

В основному вони формуються у вигляді таблиці для зручності сприйняття.

Фрукти

Фрукти дуже корисні, адже вони натуральний джерело вітамінів і мінералів. Звичайно, ніхто не зменшує і їх смакові якості, запах і красу, а авокадо і маслини в своєму складі мають ще і білок.

При малому вмісті цукру, фрукти відносять до групи кислих. До них відносять: всі цитрусові, ананаси, смородина всіх сортів, яблука, груші, грона кислих сортів винограду.

До полукислим фруктів можна віднести: кавун, манго, малина, солодкі яблука, вишня, персик, абрикос.

Солодкі фрукти дуже корисні для людини завдяки природному цукру, який вони містять. До них відносяться всі сухофрукти, банани, диня, хурма, інжир.

Основні правила сумісності фруктів і продуктів з інших груп:

  1. Фрукти не можна поєднувати разом з білковими і крахмалистими продуктами піт причини різної швидкості їх перетравлення. Наприклад, з хлібними виробами та м’ясними.
  2. Оскільки процес перетравлення фруктів у шлунку не відбувається, то надходження їх у кишечник буде максимально швидким. Якщо вони потрапляють у травну систему разом з іншими продуктами, це може викликати процес бродіння і гниття в кишечнику.
  3. Не перекушуйте фруктами. Правильно буде, якщо цей продукт буде використаний самостійно, або за півгодини до їжі.
  4. Фруктовий сік – це не пиття і необмежену їх вживання заборонено.
  5. Не поєднуйте солодкі фрукти з горіхами, а кислі ягоди – з кокосом і каштаном.
  6. Вживайте окремо фрукти з різних груп (апельсин з фініками або ананас з бананом)
  7. Поєднання кислого фрукти і солодощі (меду або цукру) можуть викликати загострення захворювань, таких як артроз або алергія.
За темою:  Як худнути на гречку з кефіром за тиждень: користь і шкода дієти, особливості, відгуки

Для того щоб їсти фрукти і худнути, необхідно враховувати час, який має пройти після їх вживання. Всю необхідну інформацію можна знайти в таблиці раціонального харчування.

Білки

Основні білкові продукти: м’ясо всіх сортів, риба, твердий сир, молочні і кисломолочні продукти, всі бобові. Також до білків можна віднести гриби, горіхи, насіння.

Білкові продукти корисно вживати з усіма видами зелені і овочів. Можливо також спільне вживання білків з жирами. Важливим фактом є правильне поєднання жирів і білків тваринного походження і окремо – рослинного.

Заборонено суміщати білкові продукти з крахмалистими (картоплею), всіма фруктами і солодощами. Винятком стають твердий сир, сир, молочні продукти і горіхи. Їх можна в рідкісних випадках вживати спільно з фруктами. Білок тваринного походження несумісний з алкоголем, адже спиртовмісні рідини здатні блокувати фермент пепсин, з допомогою якого і відбувається процес травлення.

Всі, хто бореться із зайвою вагою, повинні готувати м’ясні страви на грилі, на пару, запікати в духовці, відварювати у воді. Обов’язковою умовою є позбавлення продукту від шкіри і жиру.

Зернобобові

До цих продуктів відносяться всі види бобових (боби, горох, квасоля) та соя. Ці продукти завдяки вмісту крохмалю гармонійно поєднуються з рослинним і вершковим маслом. Також вони ставляться і до білків. З цієї причини боби можна вживати разом з різними овочами та зеленню.

Продукти, багаті крохмалями (хлібобулочні вироби, всі види круп, картопля)

Найменш корисними з цієї групи є випічка і картоплю. Тому варто забути про бутерброді з сиром чи ковбасою. Краще зупинитися на поєднанні хліба з борошна грубого помелу і масла. Також дозволяється поєднувати крохмалисті продукти з овочами і зеленню. Однак, людям із зайвою вагою варто максимально обмежити їх вживання.

Заборонено суміщати крохмалі з білковими продуктами (картопля і м’ясо), з молочними продуктами (хліб з молоком, молочні каші), з солодощами (хліб з варенням), з фруктами і соками.

За темою:  Нешкідливі для здоров'я цукрозамінники: натуральні і штучні, які самі хороші

Овочі

За наявності в своєму складі крохмалю, всі овочі можна розділити на крохмалисті (морква, гарбуз, кабачок) і не крохмалисті (перець, часник, редис, перець).

При суміщенні крохмалистих овочів з цукрами провокується розвиток метеоризму. На відміну від крохмалистих, не крохмалисті продукти не мають обмежень і можуть комбінуватися з будь-якими продуктами.

Також овочі можна розділити на: сумісні і несумісні. До сумісних овочів відносяться салат латук, морква, гарбуз, квасоля, редис, буряк, капуста (за винятком кольоровий).

Ці овочі можна поєднувати з білковими продуктами (м’ясо з гарніром з буряків), жирами (салат, заправлений рослинною олією), овочами, зеленню і крохмалями. Заборонено суміщати їх з молоком і небажано з фруктами.

До несумісним овочів відносяться: кольорова капуста в будь-якому вигляді, горошок.

Добре підходять до крохмалем, овочів, жирів і зелені, можна поєднувати з твердим сиром. Небажано вживати разом з тваринними білками (цвітна капуста з яйцем), заборонено – з фруктами і молоком.

Правила вживання овочів здаються досить складними, але при правильному використанні таблиці, процес навчання буде проходити легше.

Молоко

Сумісність молока з будь-яким продуктом повністю виключається. Воно є самостійним блюдом.

Кисломолочні продукти (сир, сир)

Дані продукти є важкими для перетравлення. Правильним буде їх поєднання з бринзою і сметаною. Забороняється використовувати в їжі плавлений сир, оскільки він не є натуральним, а створеним людиною штучно.

Зелень (різні салати, петрушка, кріп)

Зелень корисна з будь-якими продуктами. При спільному вживанні, допомагає перетравлювати крохмаль і білки, поліпшує перистальтику кишечника.

Цукор і солодощі (сироп, мед, варення).

Солодощі не поєднуються ні з чим і вживаються окремо від інших продуктів. Заборонено вживати після їжі. Тільки мед, як виняток, у невеликих кількостях допомагає запобігти процеси гниття в кишечнику.

Жири

До жиросодержащим продуктів відносяться: масло (звичайне та топлене), сметана, вершки, сало, олія. Відповідними продуктами для використання з жирами стають зелень, овочі (салат заправлений сметаною), крохмалі (гречка з маслом). Рідко можна використовувати жири з фруктами (фруктовий салат з вершками або сметаною). Заборонено жири доповнювати цукрами (солодкі вершки, креми до тортів).

Для того щоб правильно скласти меню, необхідно скористатися таблицею сумісності продуктів. З її допомогою можна підібрати найбільш правильні комбінації складових будь-яких страв.

Роздільне харчування в життя людей із захворюваннями та дітей

Роздільне харчування в життя хворих на діабет займає важливе місце. Переходити на такий спосіб життя необхідно тільки після консультації з фахівцями. Дієтологи прийшли до висновку, що стан хворих при такому способі харчування значно поліпшується.

Для діабетиків також розроблені основні принципи роздільного харчування. Їм повністю заборонено борошняне, солодке і смажене. Вуглеводи вживаються тільки після ін’єкції інсуліну вранці і ввечері. Протягом дня будуть корисні овочі з білками, фрукти, овочеві соки, які допоможуть очистити організм, нормалізувати рівень глюкози в крові.

За темою:  Оптимальний вміст білків, вуглеводів та жирів у продуктах в таблиці

Для переведення дитини на роздільне харчування необхідна консультація педіатра. Починати перехід потрібно поступово. Батькам важливо показати приклад малюкові і процес не буде болючим. Позитивною рисою системи роздільного харчування є краще засвоєння їжі і максимальне одержання при цьому вітамінів і корисних речовин.

Правила дитячого роздільного харчування:

  1. Молоко діти повинні пити окремо. Каші на молоці, суміші викликаю запори у дитини.
  2. Поєднувати цукор і сир, а також хліб з сиром не рекомендується.
  3. Дотримання питного режиму.
  4. Фрукти і овочі повинні проходити термічну обробку.

Позитивні сторони такого способу життя

Завдяки такому харчуванню травлення налагоджується, а бродильні процеси і гниття в кишечнику не запускаються. Можна позбавитися від зайвої ваги і поліпшити стан усього організму. При регулярному використанні результат залишається на довгий час. При розладах і погіршення в роботі шлунково-кишкового тракту роздільне харчування стає дуже корисним.

За результатами минулих років, таблиця сумісності харчових продуктів вдосконалювалася і на сьогодні має максимально повний список можливих компонентів.

Негативний вплив дієти на людину

У процесі постійного перебування на дієті з принципів роздільного харчування, у людини виробляється не тільки психологічна звичка, але і неможливість вживати змішану їжу без будь-яких негативних проявів з боку травної системи. Так, відвідавши якийсь захід і з’ївши «неправильної їжі», можна відчути дискомфорт і нездужання. Це відбувається внаслідок того, що організм теж перебудувався на новий режим роздільного харчування.

Також досить довгим і важким є період звикання до нового способу життя. Часто люди відчувають голод, холя і отримують з їжею всі необхідні поживні речовини. Воно повинно стати не дієта, а спосіб життя.