Правильне харчування: меню страв і корисні рецепти ПП на сніданок, обід і вечеря на кожен день, фото

Добре, якщо всі члени сім’ї вирішили перейти на правильне і здорове харчування, так як вже через кілька місяців можна з насолодою помітити дивні зміни у здоров’ї, зовнішності, світовідчуття і покращення свого власного життя. Природно, на перших етапах буде зі страшною силою тягнути на солоності, шкідливі солодощі та копченості, при цьому іноді не тому, що сильно хочеться, а лише по причині того, що дуже «солодкий заборонений плід».

Що зробити, так влаштовані люди. Але навіть коли ви дуже легко відмовляєтеся від заборонених задоволень, все-таки необхідно попрацювати над тим, щоб складене попередньо приблизне меню правильного і здорового харчування порадувало вас такими стравами, які швидко і легко готуються, але в той же час зберігають максимально користь всіх продуктів і відрізняються відмінними смаковими властивостями.

Сніданок при правильному і здоровому харчуванні

Дієтологи в один голос на сніданок радять вживати каші – вони багаті корисними мікроелементами, мінералами і вітамінами, а також поживні й ситні. Але погодьтеся – вживати на сніданок одне і те ж блюдо, нехай навіть зробленої з різних круп, приїдається.

Тому спробуємо урізноманітнити сніданок, зробивши традиційні каші незвичайними та оригінальними або повністю поміняти їх на інші страви.

Рецепти для сніданку на кожен день

Каша з пшениці з ягодами. Рецепт

Відварюємо одну чашку помитого пшона в 0,5 л киплячого молока приблизно півгодини на невеликому вогні. Не забуваємо розмішувати. Потім даємо каші трохи настоятися, за смаком додаємо трохи меду і морської солі, а подаємо з мороженими або свіжими ягодами. Можна також вибрати варення або фруктовий джем.

Вівсянка з ківі і бананом. Рецепт

Для більш швидкого готування чудово підійде «Геркулес», його можна приготувати готується протягом 5 хв. У вже готову і настоявшуюся кашу додаємо ківі і банан, нарізані шматками. Ось і весь рецепт сніданку.

Фруктовий пудинг. Рецепт

Досить ніжний і приємний сніданок, який в той же час дуже багатий вітамінами. Для приготування пудингу використовуємо 3-4 будь-яких видів фрукт (не сильно твердих), перемелюємо їх блендером, додаємо перемелені горіхи і кілька яєць, збитих з маленькою кількістю солі і цукру. Суміш розмішуємо і випікаємо протягом 6-9 хв.

Омлет з сиром. Рецепт

Яєчня на сніданок – одвічна класика колишніх Рад, але можна зробити з них щось оригінальне. Наприклад:

  • викласти дно сковороди шматками сиру;
  • покласти зверху шматки помідорів;
  • додати зелені;
  • залити сумішшю зі збитих яєць і молока.

Запікаємо омлет в духовці протягом 6-9 хв. Дуже корисно, гарно і смачно.

Запіканка з сиру. Рецепт

Деякі люди не люблять сир, але от в запіканках та сирники даний продукт з’їдається за милу душу. Тому можна зробити це блюдо: перемішаємо 450-550 гр. знежиреного сиру, додамо кілька яєць, 3-4 ст. л. цукру і столову ложку манки. Дану суміш запікаємо в мікрохвильовій печі або духовій шафі 9 хв. Можна додати корицю, ванілін, шматочки сухофруктів.

Обіди при правильному і здоровому харчуванні на кожен день

За традицією обіди складаються з першої та другої страви, а також салату. Під час правильного харчування перші страви краще всього робити без піджарки, другі страви бажано тушкувати, запікати або приготувати на пару (гриль теж можливий), а в салатах заправки майонезу бажано замінити знежиреної сметаною, а оцет – соком лимона. З урахуванням основ правильного харчування, раціон на обід може включати такі страви.

За темою:  Як правильно приймати Редуксин Лайт: інструкція із застосування, фармакологічні властивості і ціна

Перші страви при правильному харчуванні. Опис і рецепти

Що зробити на перше, коли звичні курячі локшини і борщі вже приїлися?

Квасолевий суп квасолі по-грецьки. Рецепт

Потрібно:

  • одна морквина;
  • 120-160 гр. рослинної олії;
  • одна цибулина;
  • 1/4 кореня селери;
  • склянка квасолі;
  • 3-4 ст. л. томатної пасти;
  • кілька зубків часничку.

Квасоля потрібно залити водою, довести до кипіння і вилити рідину. Після знову заливаємо квасолю водою, і відварює 5-6 хвилин, потім вимикаємо плиту і даємо настоятися відвару протягом години. Після додаємо дрібно порізані овочі: селеру, моркву і цибулю одночасно з томатною пастою і часником, потім варимо ще близько 25 хвилин (поки овочі не будуть готові). Додаємо чорний перець і сіль.

Суп-пюре з помідорів. Рецепт

Цей літній супчик буде як не можна, до речі, під час відпусток, коли жарко і зовсім немає бажання перебувати біля плити. А тут – беремо кілограм томатів, ошпарюємо, знімаємо шкірку, ріжемо навпіл і прибираємо насіння. Після просто змішуємо в блендері м’якоть з 2 перетертими зубками часнику, 2 ст. ложками оливкової олії, 2 ст. л. соку лимона і малою кількістю мускатного горіха, зелень чебрецю і базиліка, а також чорний перець і сіль додаємо за смаком.

Грибний суп з сочевицею. Рецепт

Спочатку замочимо на кілька годин 120 гр. сушених білих грибів. Потім заливаємо їх кількома літрами холодної води і, довівши до кип’ятіння, варимо чверть години. Потім додамо 220 гр. вимитої сочевиці і даємо поваритися ще 30 хв. Окремо треба пасерувати цибулю в олії і трохи дрібно нарізаних морквин. Додаємо один порізану картоплю і пасеровані овочі в бульйон, варимо до повної готовності. За кілька хвилин до завершення варіння кладемо кінзу, лавровий лист, сіль. Подаємо із зеленню і нежирною сметаною.

Холодник. Рецепт

Цей суп вважається досить корисним і як не можна краще підійде для теплого сезону. Варимо 1 буряк і чотири яйця. Перетираємо на тертці 1 невеликий огірок, буряк і яйця. Додаємо дрібно порізані зелений лук і кріп, додаємо 750 мл кефіру і за смаком солі.

Суп в горщиках. Рецепт

Приготування в горщиках для запікання – це одне задоволення, так як наша головна задача – лише покласти все необхідне в цю ємність, а потім справу за духовкою. Як правило, дані страви робляться на око, тому орієнтуємося потрібно орієнтуватися за кількістю людей: у кожен горщик кладемо шматок курки або м’яса, порізані овочі – моркву, цибулю, брокколі, капуста, болгарський перець, картоплю, тобто, те, що знаходиться під рукою. Заливаємо водою, додаємо перець, сіль і спеції, трохи лаврового листа і ставимо на 2 години в духову шафу.

Другі страви при правильному харчуванні

Як правило, ті страви, які подаються на друге, ще виступають і в ролі вечері, проте, на вечерю їх краще всього доповнити якимось салатом, зеленню або просто болгарським перцем, порізаними огірками.

За темою:  Дробове харчування: як з його допомогою худнути, відгуки про схуднення і фото результатів

Вечеря при правильному харчуванні. Опис і рецепти

Картопля в горщику і курка. Рецепт

Це чудове просте блюдо виходить настільки красивим і смачним, що гідно і святкового застілля. На 4 страви нам буде необхідно:

  • 450 гр. філе курки;
  • 0,5 кг картоплі;
  • 4 середніх помідора;
  • 450 гр. шампіньйонів;
  • Пісний майонез або сметана;
  • 320-450 гр. твердого сиру;
  • Зелень;
  • Перець, сіль і спеції.

Всі компоненти однаково нарізаємо скибочками. Змащуємо сметаною дно горщиків, викладаємо спочатку філе, після гриби, ще трохи сметани, потім картоплю, томати і знову сметана. Зверху щедро насипати сир. Незабутній поперчити і посолити. А після ставимо горщики в гарячу духовку приблизно на годину.

Тушкована риба з овочами. Рецепт

Для цього, легкого в приготуванні страви, нам буде потрібно 0,5 кг філе риби, яке ріжемо кубиками, 35 гр. моркви, порізаної соломкою, 250 гр. цибулі, порізаного кільцями, 3 ст. л. томатної пасти, перець-горошок і 4 лаврових листочка.

Спочатку разом з томатною пастою тушкуємо в рослинному маслі моркву і цибулю. Через 15 хв. додаємо філе риби, спеції і 0,5 л гарячої води. Закриваємо кришкою і тушкуємо ще 45 хв.

Грудка запечена з яблуком та овочами для святкового столу. Рецепт

На дві порції готового страви знадобиться 300 гр. курячої грудки, 2 невеликих картоплини, 250 гр. брокколі, яєчний білок, 2 яблука, рослинну олію, зелена цибуля, 2 ст. л. сметани, а для яблука — мед, по 1 ст. л. горіхів і родзинок.

Грудку обмокаем в білок і запікаємо при температурі 190 градусів приблизно півгодини. Картопля теж необхідно запікати зі сметаною і рослинним маслом, а брокколі приготувати на пару. В яблуках вирізати серцевину і наповнити горіхами, медом та родзинками, потім запікати в духовці 50 хв. Страва подається в глибокій тарілці і зверху посипається зеленою цибулею.

Баклажани з помідорами і сиром. Рецепт

Для цієї страви потрібно по два баклажана, зубчики часнику і помідора, кілька ложечок оливкової олії, а також суміш італійських.

У форму для випічки шарами розкладаємо порізані товщиною 10 мм баклажани, після помідори (товщина 5 мм) зверху кропимо овочі маслом, додамо спеції і подрібнений часник. Тепер необхідно блюдо запекти в духовці приблизно 1 годину, а перед подачею посипати перетертої зеленню і сиром.

Спагетті з брокколі і креветками. Рецепт

Для 2-х порцій цього корисного і дієтичного страви нам знадобиться 270 гр. брокколі, 1 цибулина, 250 гр. спагетті, 300 гр. креветок, 4 ч. л. оливкової олії і два зубчики часнику.

Брокколі поділимо на суцвіття і варимо 15 хвилин, потім розділимо на ще більш дрібні суцвіття. Почистимо креветки і доведемо до кипіння, потім відставимо. В нагрітому оливковій олії підсмажуємо дрібно порізану цибулю до золотистого кольору, після додаємо часник, через кілька хвилин – брокколі і трохи бульйону, де варилася капуста, щоб складу нагадував соус.

Готуємо спагетті незадовго до подачі страви, тут же заливаємо соусом з брокколі і викладаємо креветки посередині тарілки.

За темою:  Тренування для внутрішньої частини стегна: принципи схуднення, різновиди та правила виконання вправ

Салати для обіду і вечері

Салати і закуски грають важливу роль у правильному харчуванні, і, складаючи на місяць раціон правильного харчування, потрібно постаратися неодмінно включити в нього салати з різних сезонних овочів, зелені, а також фруктів. Між іншим, фруктові салати непогано виручають і як додаток до обіду, і як друга вечеря.

Грецький салат. Рецепт

Відмінне доповнення до літнього або весняному обіду. Просто ріжемо великими кубиками огірки, томати та сир «Фета», кладемо оливки і заправляємо соком лимона, сіллю і оливковою олією. Також не забудьте про листя салату, їх бажано порвати руками. Цибуля додається за смаком.

Весняний салат з огірка, моркви і буряків. Рецепт

Готується дуже просто, смак чудовий, і при цьому безліч вітамінів!

Просто натираємо на тертці невеликий огірок, цих же розмірів відварну буряк і моркву вагою 120 гр. Додаємо трохи солі, рослинної олії, бальзамічного оцту і цукру і відразу ж подаємо до столу, оскільки овочі досить швидко створюють сік.

Салат з горіхів, моркви і редьки. Рецепт

За рахунок волоських горіхів цей салатик буде особливо поживним. Ріжемо соломкою моркву і редьку, додаємо перемелені горіхи (4 чайної ложки достатньо), цедру лимона і дрібно порізаний зубчик часнику, заправляємо збитим з рослинним маслом, лимонним соком, додаємо сіль за смаком.

Салат з авокадо з мигдалем. Рецепт

Це теж досить корисний і ситний салат, тим більше для нашої шкіри.

Дрібно ріжемо одне авокадо, листя салату, 2 болгарських перцю (жовтих або червоних). У салатниці перемішуємо, кидаємо свіжий подрібнений кріп, додаємо кілька столових ложок оливкової олії і засипаємо зверху перетертим мигдалем.

Салат з сиром «Делікатесний». Рецепт

Для приготування цього вітамінного і смачного салатику візьмемо по 150 гр. огірка і селери, почистимо їх і поріжемо кубиками. Також поріжемо два варених яйця, натремо 70 гр. сиру. Заправимо нежирної сметаною, додати зубчик часнику, прикрасимо кропом, поперчити і посолити.

Якщо ви не знали, як скласти раціон правильного і здорового харчування на кожен день, а також як урізноманітнити меню, то сподіваємося, що з цими рецептами завдання суттєво спрощена. Тепер ви зможете довести своїм близьким, що і дієтичне правильне харчування може бути надзвичайно смачним.

Правильне харчування рецепти на кожен день