Особливості дієти при хвороби підшлункової залози: симптоми хвороби, методи лікування, меню при захворюванні

Підшлункова залоза є залозою внутрішньої секреції, з допомогою якої виділяється інсулін в кров. Інсулін дає реакцію на обмін цукру в організмі. І якщо його мало, може з’явитися діабет.

Крім того, підшлункова залоза вважається основним залозистим органом, який розташований в черевній порожнині. Сік, що виділяється з допомогою цієї залози, проникає в дванадцятипалу кишку разом з жовчю. Важливо додати, що сік містить корисні для організму речовини, які сортують жири, білки, вуглеводи.

Симптоми захворювання підшлункової залози

Якщо секреція підшлункової залози не закінчена, то їжа з працею перетравлюється. Звідси з’являються запальні процеси підшлункової залози.

Панкреатит є хронічним запаленням підшлункової залози, яке з’являється після гострої форми патології.

Але ознаками можуть бути патології печінки, камені в жовчних протоках, сифіліс, туберкульоз і атеросклероз. Хворі стикаються з наступними ознаками:

  • печія,
  • діарея,
  • здуття живота,
  • блювота,
  • болі в шлунку,
  • слабкість,
  • втрата маси тіла,
  • кровотеча в кишечнику.

Зазвичай при такій патології хворі втрачають апетит або з’являється повна відраза до їжі. Хворих верне від жирної їжі, зокрема. Хвороба періодично загострюється, що сприяють порушення роботи підшлункової залози.

Гостра форма з’являється з-за прийому спиртного або рясного прийому їжі після тривалого голодування. Також форма може загостритися на фоні нервово-психічних травм або різних інфекцій.

Раціон при захворюванні підшлункової залози

Потрібно розуміти, що дієта при захворюванні підшлункової залози є не тільки методом терапії, але і основним показником профілактики запальних форм. В цей проміжок часу, коли запалення немає, їжу потрібно приймати маленькими порціями до 6 разів на день.

Продукти, від яких роздмухує живіт і з’являються запори, краще виключити. Можна використовувати проносні. Їжа повинна бути багатою вітамінами і мінералами, які не дають відкластися жиру і вуглеводів. Кількість жирів потрібно знизити, а от білки побільше вживати.

За темою:  Кукурудзяна каша для схуднення: користь і шкода, склад, калорійність

Білки надходять в організм з допомогою молочних продуктів, риби, нежирного м’яса, круп, овочів. На момент дієти при захворюванні потрібно обмежити вживання солі. Також потрібно вживати кальцій, фосфор, білий хліб і трохи цукру.

Денний раціон хворого при хворобі панкреатиту:

  1. На сніданок можна приготувати сирники, сир з молоком, кашу рисову, манну або гречану, випити чай з медом.
  2. На обід можна приготувати відварну рибу або м’ясо, котлети з капусти, випити кисіль або компот.
  3. На вечерю можна приготувати картоплю на пару, пюре, овочеве рагу, каші. Перед сном обов’язково випийте кефіру або з’їжте чорнослив з курагою. Це допоможе швидше сходити в туалет.

Не можна приймати холодні напої, алкоголь, жирну або смажену їжу, солодощі. Їжа повинна бути неволенной і натуральної. Гострий панкреатит має важкою формою. Це захворювання передбачає сильні болі в підшлунковій частини, які потім проникають в спину.

Хворий страждає від холодного поту, слабкістю, низьким тиском. Разом з цим з’являється блювота, печія, здуття живота, висока температура. Якщо раптом з’явилися такі симптоми, потрібно терміново викликати швидку. Санітари введуть серцеві і знеболюючі речовини.

Особливості лікування панкреатиту

Як тільки у вас загострилася форма панкреатиту, у перші три дні не рекомендовано вживання їжі. У такій ситуації лікар вводить в пряму кишку або у вену засіб на основі глюкози, а під шкіру вводить 5% розчин глюкози і фізіологічний розчин. Після закінчення трьох днів хворий може вживати їжу самостійно.

Але калорійність їжі повинна бути мінімальною. З раціону потрібно повністю виключити сіль, жири, м’ясні і рибні підливи, продукти, які провокують здуття кишечника або піднімають рівень секреторної роботи шлунка. Потрібно додати, що вживана їжа повинна мати у складі вітаміни, розчинні вуглеводи і мінерали.

За темою:  Валізки Леовит худнемо за тиждень: результати середземноморського меню, відгуки покупців і лікарів

Їжа повинна готуватися без солі і бути розподілена на 7 прийомів на день. На четвертий день хворий може насолодитися медом, варенням, фруктовими соками. Необхідно щодня вживати 2 літри рідини. На п’ятий день необхідно вживати калорійну їжу.

У цей проміжок потрібно приймати 200 грам вуглеводів, рослинні і молочні білки. На сьомий день калорійність їжі зростає: потрібно збільшити на 20 грам вуглеводів, жирів і білків.

Через два тижні можна збільшити білки до 70 грам, жири — до 20 грам, вуглеводи — до 280 грам. Їжу треба готувати без солі, дробовими частинами і в протертому стані. Доктор обов’язково після аналізів і повноцінного обстеження складе докладний меню.

Вам необхідно буде лише слідувати вказівкам, якщо хочете вилікуватися від цієї неприємної патології. Ніколи не намагайтеся самостійно вилікуватися, щоб не зробити своєму організму ще гірше.

Як харчуватися в період загострення патології

Не можна дотримуватися дієти при захворюванні підшлункової залози без лікарського лікування і постільної режиму. Дієту потрібно почати з триденного голодування. Пийте тільки мінеральну воду і 2 склянки відвару з шипшиною.

Як тільки мине кілька днів, раціон збільшується, обмежте споживання жирів, грубої клітковини, яка активізує травні залози. Харчування має бути дробове і часте до 7 разів на день. Їжа повинна бути вареної або тушкованої. Заборонено вживання смаженої їжі, якщо, звичайно, не хочете отримати загострення хвороби.

Меню дієти при захворюванні підшлункової залози:

  • Протерті супи з різних круп на воді.
  • Нежирні сорти м’яса, парові котлети.
  • Нежирні сорти риби.
  • Омлет, приготовлений на пару,
  • Молоко повинно бути у складі страв чисте молоко вживати не можна.
  • Сир повинен бути свіжий.
  • Картопляне пюре, овочеве рагу.
  • Печені яблука.
  • Компоти, киселі, желе.
  • Мінеральна вода Боржомі.

Повністю виключити з меню овочеві бульйони, жирні види м’яса, смажені, солоні, копчені продукти, сирі овочі. Хворим заборонено вживати алкоголь, солодощі, газовану воду, пряні страви. Якщо хочете вилікуватися, потрібно дотримуватися дієти.

За темою:  Спаржа соєва по-корейськи: калорійність в 100 гр продукту, з чого робиться її користь і шкода

Навіть якщо ви не любите протерті кашки з овочів, все одно потрібно це робити через силу, щоб налагодити роботу підшлункової залози. Вам не доведеться дотримуватися дієти все життя, але час від часу рекомендується на неї сідати.

Меню на тиждень при хворобах підшлункової залози

Меню хворого повинно бути складено з урахуванням того, що прийом їжі повинен становити 6 разів на день. Перший сніданок передбачає калорійну їжу, що складається з молочної каші, м’ясних або рибних страв з овочами або макаронами.

Другий сніданок повинен бути легким. Приготуйте пудинг з овочів або пюре, сир, рисову кашу. На обід можна приготувати м’ясо з гарніром, омлет, печена картопля. На полуденок потрібно приготувати рибне або сирне суфле.

Якщо дотримувати всі правила дієтичного харчування, хворий, у якого виявлений хронічний або гострий панкреатит, може запобігти часта поява нападів і домогтися тривалої ремісії.

Звичайно, дієта не зможе до кінця позбавити вас від підступного захворювання. Необхідно повноцінна медикаментозна терапія. Але без грамотно підібраної дієти при захворюванні підшлункової залози терапія не дає ефективного результату.