Як починати білкову дієту П’єра Дюкана для схуднення: меню на кожен день, етапи і приблизний раціон

Нехай і говорять, що хорошої людини повинно бути багато, але дівчат цією приказкою не утешишь. І ось, юна леді чи поважна мадам, набравши кілька, або трохи більше, починає задаватися питанням — як швидше позбутися від своїх складок і жирових прошарків. Деякі намагаються вирішити це питання у пластичного хірурга, але це не дешева і не безпечна процедура.

Деякі в тренажерному залі, але це передбачає вільний час і досить важко, основна ж частина жінок намагається скинути вагу за допомогою дієт. І бажає відшукати таку, щоб їсти смачно, досхочу і у той же час схуднути. Дивно, але ці дієти є. Найпопулярніша з них — дієта П’єра Дюкана.

Загальні принципи і опис дієти П’єра Дюкана

Принцип цієї дієти досить вражаючий: є, скільки захочеш — починаєш худнути! Але не все підряд, а конкретні продукти. Принцип харчування поділено на 4 етапи, кожен з них виконує конкретну задачу та має свою тривалість.

Перший етап меню на день, який П’єр Дюкан назвав «Атака», триває 2-7 днів (не більше 10), це залежить від того, від якої кількості кілограм потрібно позбутися — приблизно 4-5 днів. За цей період можна скинути 2-5 кг Це важливий момент у психологічному аспекті: ви бачите, наскільки швидко худнете, це змушує йти далі і не зупинятися.

У меню переважає тільки білкова їжа, яку можна споживати у будь-якій кількості. Але для нормальної роботи організму, зокрема, функціонування мозку і нирок, дуже важлива відсутня глюкоза і вуглеводи.

Тому організм, перебуваючи в стані стресу і відчуваючи вуглеводне голодування, намагається знайти вихід. І в результаті — расщеплет жирові відкладення і синтезує з них елементи, які йому не вистачає. Так, при білковому харчуванні, на тілі швидко зменшуються прошарку жиру.

Тримати тривалий час без шкоди для здоров’я, на одній білкової їжі, організм не можна, йому необхідні амінокислоти, мінерали, вітаміни, мікроелементи. Тому, починаючи з наступного етапу дієти — «Круїз», в меню на день входять овочі.

На цьому етапі запаси жиру теж зменшуються, але не настільки швидко, як під час меню на день «Атаки». З вживанням їжі надходить невелика кількість вуглеводів і жирів, вони перетравлюються і виходять з організму, не встигнувши трансформуватися в жирові прошарки.

Тому організм так само, як і на початковому етапі, розщеплює скупчення жиру, витягуючи необхідні йому елементи. Приблизно за тиждень, згідно меню Дюка, схуднення відбувається на 1 кг.

Так, тривалість етапу буде залежати від кількості непотрібних кілограмів — чим більше, тим довше «Круїз». Тобто, якщо потрібно скинути, наприклад, 2 кілограми, то «круїз» буде становити 2 тижні.

Закріплення і стабілізація

У чому полягає підступність багатьох дієт, так це в тому, що після їх завершення, з таким трудом втрачену вагу, починає повертатися назад. Тому досягнутий ефект схуднення потрібно закріпити.

П’єр Дюкан передбачив і це, і тому, коли потрібний вага досягнутий, і ваги показують довгоочікувану цифру, починається третій етап — «Закріплення». Ця фаза є переходом між дотриманням дієти і часом, коли можна обійтися без обмеження в раціоні. У меню потихеньку додають у малих кількостях макаронні вироби, солодощі, сир, крупи.

За темою:  Користь вуглеводів: для чого потрібні, які це продукти, таблиця

Тривалість цього етапу харчування за Дюкану теж індивідуальна, і буде залежати від кількості скинутих кілограмів. Розрахунок наступний — на 1 скинутий кілограм — 10 діб «Закріплення». Нескладно підрахувати, коли на дієті скинуто, приміром, 6 кг, фаза Закріплення складе 60 днів.

По закінченні третього етапу схуднення, настає остання стадія — «Стабілізація». Це час рекомендується продовжувати максимально довго, тим більше що в харчуванні яких-небудь обмежень не існує. Щоб не набрати вагу, потрібно виконувати тільки 3 правила:

  • щодня споживати 3 ст. л. вівсяних висівок, з яких можна готувати хліб, млинці, кекс, галети;
  • один день в тиждень дотримуватися перший етап меню на день дієти Дюкана;
  • робити кожен день прогулянки по 20 хв.

Ось і всі правила четвертого етапу для схуднення. Не настільки вже й багато, щоб мати гарну фігуру, себе чудово відчувати, ловити захоплені погляди.

Як почистити організм від шлаків і токсинів перед дієтою

Важливим етапом при будь-якій дієті лікарі вважають чистку організму ентеросорбентом Ентеросгель. Цей препарат вбирає в себе активно токсини і шлаки, які у великій кількості знаходяться в організмі після розщеплення відкладень жиру.

Коли активно розщеплюються жири, токсини проходять в кров, викликаючи неприємний присмак у роті і нудоту, загострення хронічних хвороб, порушень стільця і гастрит, тьмяність шкірного покриву з утворенням на ній плям і прищів. Люди помилково думають, що ці явища пов’язані з низькою калорійністю їжі, але насправді проблема полягає в токсинах!

Також важливо і те, що Ентеросгель відмінно заповнює шлунок, створюючи відчуття ситості, і в той же час всмоктує надмірна кількість ферментів шлункового соку. Так, видаляється їх подразнюючу дію на стінки кишечника, таким чином, схуднення не завершиться гастритом.

Які продукти можна використовувати при дієти Дюкана

Для будь-якої фази потрібно використовувати свої продукти, проте, є моменти, однакові для всіх етапів. Кожен день вживати вівсяні висівки (не пластівці) — на 1 фазі — по 1,5 ст. л., на 2 фазі — 2, на 3 фази — 2,5, 4 фазі — 3.

Висівки виводять токсини, знижують рівень холестерину, покращують моторику кишечника. Якщо їх вживають одночасно з їжею, то запивають кількома склянками води. Кожен день пити (крім кави і чаю) до двох літрів води.

На першому етапі, можна споживати яловичину, всі види морепродуктів, м’ясо курки без шкіри, рибу, яловичий язик, нежирну шинку, яйця, знежирені: молоко, сир, йогурт і кисломолочні продукти.

Продукти зобов’язані проходити через теплову обробку без додавання олії, тобто готуватися в грилі, варитися на пару, у воді. Дозволяються лимони, цибулю, часник, сіль (небагато), мариновані огірки, цукрозамінники. З напоїв — кава (без цукру), чай на травах, чорний, зелений, мінералка.

На другому етапі, до перерахованих вище продуктів додаються: огірки, будь-яка капуста, томати, шпинат, болгарський перець, селера, спаржа, кабачок, квасоля. Дозволяються рибні консерви, крабові палички, ложка какао, 60 гр. сухого вина, трохи оливкової олії.

За темою:  Тренування стегон і сідниць в домашніх умовах: основні правила та вправи для росту м'язів

На цьому етапі, якщо потрібно схуднути менше, чим на 10 кіло, потрібно чергувати білково-овочеві та білкові дні.

На третьому етапі, до раціону першої та другої фази додається кожен день 100 гр. фруктів (крім черешні, бананів, винограду), хліб (2 шматка), трохи сиру, оцет, аджика, желатин, соєвий соус, спеції, гірчиця, двічі в тиждень по порції — рис; картопля; макарони; квасоля; сочевиця або горох.

На цьому етапі є приємне нововведення: раз в тиждень (один прийом їжі) можна дозволити собі все що завгодно, незважаючи на кількість вуглеводів і калорій у продукті. На третьому етапі один день в тиждень потрібно присвятити фазі «Атака». Четвертий етап не має обмежень, крім додержання 1 дня в тиждень фазі «Атака».

Які продукти не можна вживати під час дієти Дюка? В першу чергу заборонені — випічка, солодощі, цукор. Виключити на перших трьох фазах вершкове масло, жирне м’ясо, фаст фуд, міцні напої.

Крупи та інші крохмальні і борошнисті продукти можна з третього етапу в невеликих кількостях. З фруктів заборонені калорійні і вуглеводні — черешня, виноград і банани.

Приклади раціону під час дієти Дюкана

Дієта передбачає 3 повноцінних вживання їжі і 2 перекуси у вигляді ще одного сніданку і полудня.

Ця система живлення приблизна, на неї можна орієнтуватися, але змінювати і компонувати продукти можна по вашому смаку.

Перший білковий етап:

  • сніданок: кілька варених яєць (яйця пашот, омлет із зеленню і молоком), шматочок малосольної риби або шинки, чай або кава;
  • другий сніданок: сир або висівки, йогурт;
  • обід: варене нежирне м’ясо;
  • полуденок: варені креветки або кальмари;
  • вечеря: риба-гриль або відварний язик, кефір.

Другий етап «Круїз»:

  • З ранку: омлет із зеленню, болгарським перцем, помідорами, сир, оладки з кабачка, чай з молоком.
  • Другий сніданок: яйця, крім смажених.
  • Обід: варена курка або риба, салат з рибної консерви, яйця, квасолі, болгарського перцю, посипати перцем і заправлені йогуртом.
  • Полуденок: варена куряча грудка, салат з овочів, заправлений лимонним соком, трав’яний чай.
  • Вечеря: тушкована капуста або овочі гриль (баклажани, кабачок, помідори), варене м’ясо, кефір.

Третя фаза «Закріплення»:

  1. З ранку: сирники зі сметаною і з ваніллю, зелений чай.
  2. Другий сніданок: йогурт і фрукти.
  3. Обід: котлети з курки на пару, овочевий салат.
  4. Полуденок: хлібець з сиром.
  5. Вечеря: креветки з макаронами або рисом.

Приклади рецептів дієти Дюкана

Юшка з голів сьомги. Для Атаки на 1 л. води: один цибуля, одна голова сьомги, спеції за смаком, висівки кілька столових ложок.

Приготування:

  • у воду кладемо голову сьомги і даємо закипіти, знімаємо піну;
  • відразу додаємо цибулю кубиками, спеції і варимо приблизно 45 хвилин на повільному вогні (щоб кістки легко від’єднувалися);
  • діставши з води голову, відокремлюємо кістки від м’якоті і повертаємо її назад у воду;
  • довівши до кипіння вміст каструлі, додаємо в неї зелень петрушки, лавровий лист і висівки, коли рідина знову закипить, знімаємо юшку з вогню і наполягаємо з закритою кришкою приблизно 15 хв.
За темою:  Чи можна схуднути в басейні: відгуки, результати і вправи, щоб правильно плавати і худнути

Для «Круїзу». Замість висівок можна покласти дрібно порізану моркву, цвітну капусту (без смаження) і болгарський перець. Цвітна капуста додасть супу новий смак і робить його густим. На фінальній стадії можна кинути шматочок лимона, або поекспериментувати зі спеціями.

Ніжні грудки з курки

Компоненти: дві столові ложки соєвого соусу, кілограм грудинки, спеції за смаком, ложка гірчиці.

Приготування:

  • Розрізаємо грудинку на дрібні шматочки.
  • Робимо маринад з перцю, гірчиці, солі, соєвого соусу.
  • Змішуємо грудинки з маринадом і даємо постояти 9-12 годин.
  • Потім запікаємо шматочки в духовці приблизно годину, установивши середню температуру.

Морозиво з мюслі

Компоненти: дві столові ложки вівсяних висівок, молоко — 260 гр., одне яйце, цукрозамінник — 3 ст. л., м’який сир — 35 гр., нежирна сметана — 35 гр., трохи ванілі, цедра одного апельсина.

Приготування:

  1. Кип’ятимо молоко, додаємо в нього цукрозамінник, висівки, ваніль, потім варимо на повільному вогні весь час помішуванні, поки рідина не стане густою.
  2. Збите яйце додаємо в цю масу, потім ретельно перемішуємо і знімаємо з плити.
  3. У ємності перемішуємо цедру, сир і сметану, виливаємо все в рідину з висівками.
  4. Охолоджуємо цю суміш приблизно 30 хв., виливаємо в склянки і кладемо в морозилку, перемішуючи щогодини, даємо постояти 5 годин.

Корисні рекомендації при дієти Дюкана

Цю систему харчування можуть дотримуватися як чоловіки, так і жінки без шкоди для організму, не мучачи себе голодом. Однак, незважаючи на щадний раціон, це харчування має певні протипоказання.

Дотримуючись білкову фазу, у деяких людей можуть проходити гормональні збої або загостритися хронічні хвороби. Тому існують протипоказання і обмеження.

Протипоказання:

  • Дітям до 18 років.
  • Час лактації.
  • Вагітним.
  • Порушення обмінних процесів.
  • Хвороби серцево-судинної системи.
  • При активних розумових навантаженнях.
  • При хворобах нирок, ШЛУНКОВО-кишкового тракту, печінки, подагрі.

Переваги дієти Дюка:

  • не відчувається голод;
  • при дотриманні дієти можна смачно поїсти;
  • дієта безпечна;
  • слідувати дієті дуже просто;
  • не існує обмежень в кількості їжі та часу її прийому.

Використовуючи систему живлення Дюка, ви не будете відчувати жодних обмежень в харчуванні, споживати лише корисні продукти, дієта зовсім не агресивна. Цією системою живлення можна легко користуватися як в домашніх умовах, так і в гостях, ресторані, на роботі.