Як харчуватися при гастриті: причини гастриту, меню на кожен день тижня з рецептами, рекомендації дієтологів

Гастрит — це дуже неприємне захворювання, яке уражує слизові оболонки, де виникають запальні процеси. Прийнято виділяти два типи гастриту: із зниженою і підвищеною кислотністю. Більш докладно варто зупинитися на першому типі, оскільки він представляє набагато більшу небезпеку для здоров’я. Якщо довго не приймати ніяких дій щодо його лікування, то можуть розвинутися ракові захворювання.

Причини гастриту зі зниженою кислотністю

Спровокувати це захворювання можуть дві групи причин: внутрішні і зовнішні. Під внутрішніми розуміються захворювання травної системи, порушення аутоімунного характеру, а також відхилення в обміні речовин і роботі ендокринної системи.

До групи зовнішніх причин слід віднести і недотримання правил прийому їжі, вживання страв, приготованих з грубих, погано перетравлюваних продуктів, а також дуже гарячих і холодних страв і надмірне вживання спиртних напоїв.

В якості ще однієї зовнішньої причини розвитку гастриту може бути проникнення в організм бактерій хелікобактер пілорі.

Ознаки гастриту

Якщо при перших симптомах гастриту не почати діяти, то згодом може розвинутися хронічна форма захворювання, при якій виникають такі симптоми:

  • часте серцебиття;
  • слабкість;
  • непереносимість молочних продуктів;
  • наявність металевого присмаку у роті, збільшене виділення слини.

Не рекомендується займатися самостійним лікуванням гастриту зі зниженою кислотністю, використовуючи домашні засоби. Інакше ви нашкодите своєму здоров’ю. Скласти правильну дієту може тільки лікар, але спочатку доведеться пройти обстеження, що включає наступні процедури: УЗД, фіброгастродуоденоскопію, рентгеноскопію.

Крім цього, обов’язкова для постановки діагнозу здача аналізів на білірубін, трансамінази, лужні фосфази. Головна роль у лікуванні гастриту зі зниженою кислотністю відводиться стимулюючої та замісної терапії, але призначити її може тільки лікар.

Підставою для замісної терапії є дефіцит секреції. У тих випадках, коли секреція присутній, але виробляється в невеликих кількостях, призначається стимулююча терапія. Якщо є хелікобактер пілорі, то доведеться провести терапію з використанням антибіотиків.

Для ослаблення спазми ШКТ лікар може призначити ношпу, спазмол, вентер. Вищеописані заходи повинні бути доповнені прийомом вітамінних препаратів, які допоможуть нормалізувати обмінні процеси.

Однак, незалежно від складеної для вас програми лікування ви одночасно з нею повинні дотримуватися лікувальної дієти. Саме їй відводиться ключова роль в усуненні симптомів гастриту. Тривалість дієти може становити від трьох тижнів і більше.

Правила харчування

Щоб дієта при гастриті допомогла поліпшити самопочуття, потрібно дотримуватися ряду правил.

  • Харчуватися необхідно їжею, має помірну температуру. Присутність в раціоні гарячої і холодної їжі забороняється.
  • Під час трапези їжу потрібно ретельно пережовувати.
  • Слід забути про смажене, основу раціону повинна складати приготована на пару і варена їжа.
  • Під час дієти необхідно обмежити вживання солі.
  • Також необхідно мінімізувати кількість жирів, рекомендується використовувати рослинна олія не більше 2 чайних ложок в день.
  • При цій дієті дозволяються фрукти і ягоди, але лише ті, які мають солодкий смак.
  • Можна вживати овочі, які були приготовані на пару або відварені. Для кращого засвоєння рекомендовано подавати їх в протертому вигляді. Від капусти, редису, ріпи і цибулі бажано відмовитися.
За темою:  Піколінат хрому: вплив препарату на організм, інструкція із застосування, відгуки, ціна

Тепер настав час познайомитися з тим, які продукти можна вживати при гастриті зі зниженою кислотністю.

Список дозволених продуктів при гастриті

  1. Хліб білий черствий. Дозволяється споживати у вигляді тостів або сухарів, можна їсти булочки з несдобного тесту, а також таке ж печиво.
  2. Бульйон, зварений з м’яса або риби нежирних сортів. Вітаються овочеві і грибні супи.
  3. Можна їсти нежирну рибу і м’ясо, але обов’язково приготовані у відповідності з принципами дієтичного харчування — у відварному, запеченому вигляді і на пару. Допускається включати в раціон язик та печінку.
  4. Можна готувати страви з овочів, перевагу слід віддавати відварною, паровим, тушковані і протертим до пюреобразного стану. Помідори дозволяється їсти сирими, але їх також необхідно спочатку протерти.
  5. Деякі види приправ — кориця, лавровий лист, ваніль.
  6. Деякі молочні продукти — кефір, нежирні вершки, кисле молоко, не кислий протертий сир. Можна пити молоко, але лише в якості добавки в какао або чай. Відсутні заборони щодо протертого негострого твердого сиру.

Можна готувати каші практично з усіх круп, крім перлової і пшоняної. Їх можна варити як на воді, так і на молоці. Найкориснішим вважається гречана, рисова і вівсяна каша.

Дієта дозволяє вживати деякі солодощі — зефір, цукор, джем, мармелад, варення і мед. Можна їсти яйця, але тільки у вигляді приготованих на пару омлетів і некруто.

Дозволяються деякі напої — какао з молоком, всі чаї за винятком чорного, особливо рекомендований відвар шипшини, м’яти, ромашки. Можна пити воду, але тільки мінеральну без газу.

Список заборонених продуктів при гастриті шлунка

  1. Ця хвороба вимагає повної відмови від сигарет, пити можна, але в обмеженій кількості.
  2. При гастриті забороняється свіжий хліб та інша випічка, будь здобна і листкова випічка.
  3. Під заборону потрапляє окрошка, суп з тушкованого м’яса, квасолі, гороху, сочевиці і бобів.
  4. Не можна вживати приготовані круто варені і смажені яйця.
  5. Під час дієти виключаються страви, приготовані з ячної, пшоняної, перлової і кукурудзяної крупи.
  6. Не можна вживати молоко, жирні вершки, жирну сметану, тверді сорти сиру.
  7. Риба і м’ясо жирних сортів, а на додаток до них рибні консерви, копчену і солену рибу.
  8. При цьому захворюванні доведеться утриматися від часнику, цибулі, грибів, солодкого перцю, а також редьки і капусти.
  9. Ягоди з крупними зернами, це ж стосується ягід з твердою шкірою.
  10. Хворим забороняється вживати приправи з хрону, гострі соуси, гірчицю, перець і маринади. Шоколад і морозиво також підпадає під розряд заборонених продуктів.
  11. Окремі жири — баранячий, свинячий і яловичий.

Щоб якомога менше нашкодити організму, під час гастриту зі зниженою кислотністю за півгодини до прийому їжі необхідно випити теплої мінеральної води. Для цього захворювання рекомендується постійно приймати лужну воду.

Існує чимало доступних способів, що дозволяють підвищити кислотність шлунка в домашніх умовах. Це можна зробити, включивши в дієту, абрикоси, які можна вживати у свіжому і сушеному, а також у вигляді соку.

Є при цій дієті сиру капусту не рекомендується, цей овоч більш корисний, якщо вживати його у вареному або тушкованому вигляді. Також при гастриті дозволяється включити в меню дієти ягоди чорниці, з яких можна готувати варення, компоти, додавати в пироги.

За темою:  Що це таке - метаболізм, його рівні та види обмінних процесів простим язиком

Принести полегшення хворому може свіжоприготований сік моркви: його приймають по чверті склянки перед кожним прийомом їжі, розводячи водою в пропорції 1: 10.

Цілющими властивостями володіє мед з водою, який готується за наступним рецептом: інгредієнти змішують в пропорції 1: 10 і п’ють перед кожним прийомом їжі.

Дієта при гастриті — меню на кожен день тижня

Пропонуємо вам познайомитися з тим, як повинна виглядати дієта при гастриті зі зниженою кислотністю.

Понеділок:

  • На сніданок можна з’їсти чашку рисової каші або картопляного пюре з паровими котлетами. Дозволяється випити чай з лимоном і невеликою кількістю цукру.
  • В якості перекусу підійде протертий сир, в який можна додати цукор.
  • На обід можна приготувати суп-пюре на бульйоні, звареному з м’яса нежирних сортів. Також цей прийом їжі може включати приготоване на пару м’ясне суфле і компот.
  • В полудень можна покуштувати сухарики з чаєм.
  • На вечерю можна приготувати пудинг з гречки з сиром, випити склянку чаю.
  • Останнім прийомом їжі протягом дня може бути фруктовий, ягідний кисіль або кефір.

Вівторок:

  • на сніданок можна приготувати манну кашу на молоці, сирне суфле, випити склянку солодкого чаю;
  • в якості перекусу можна з’їсти печене яблуко;
  • на обід подають приготовану на пару рибу з картопляним пюре, на друге — бульйон з фрикадельками, в якості солодкого — фруктовий рулет;
  • в полудень можна втамувати голод з допомогою сухариків, випити відвар шипшини;
  • на вечерю можна зварити рисову кашу, приготувати парові биточки, запивши склянкою солодкого чаю з лимоном.

Раціон на середу

  1. На сніданок можна з’їсти чашку протертою гречаної каші, суфле з приготованої на пару риби, випити склянку солодкого чаю з лимоном.
  2. В якості перекусу можна з’їсти яблучне пюре з додаванням збитих білків.
  3. На обід можна приготувати м’ясний суп з додаванням рису, який обов’язково повинен добре розвариться, на друге подають картопляну запіканку з відварною протертим м’ясом, а на третє — компот.
  4. В полудень можна поласувати зефіром або мармеладом з чаєм.
  5. На вечерю подаються приготовані на пару биточки під сметанним соусом можна з’їсти білий хліб з маслом, випити склянку солодкого чаю з лимоном.
  6. Останнім прийомом їжі протягом дня може бути склянку кефіру або киселю.

Четвер:

  • На сніданок дозволяється з’їсти чашку протертою вівсянки, звареної на молоці, два приготовлених некруто яйця, випити склянку чаю, в який можна додати молоко.
  • Відмінний варіант для перекусу — протертий сир з додаванням цукру і молока.
  • На обід можна подати картопляне пюре з телячими відбивними. Також можна скуштувати бульйон з вермішеллю і яблучний мус.
  • В полудень на столі можуть бути присутніми сухарі і відвар шипшини.
  • На вечерю готують паровий омлет, відварну кольорову капусту, запечений в сметані, склянку солодкого чаю.
  • У кінці дня можна випити склянку кефіру або киселю.

П’ятниця:

  • день можна почати черствою булочку з маслом, невеликою порцією протертого сиру, випити склянку солодкого чаю;
  • в якості перекусу можна з’їсти печене яблуко;
  • на обід можна зварити суп на м’ясному бульйоні з перетертим м’ясом, бефстроганів з відвареного вермішелі, фруктове желе;
  • на полуденок можна з’їсти сухарики, випити склянку розведеного водою соку;
  • на вечерю можна приготувати парові рибні котлети, подавши їх з картопляним пюре, випити склянку солодкого чаю з лимоном;
  • у кінці дня можна випити склянку кефіру або киселю.
За темою:  Харчова цінність і користь креветок: калорійність варених креветок, співвідношення БЖУ

Субота:

  1. На сніданок можна з’їсти порцію сирного пудингу, чашку протертою гречаної каші, випити склянку чаю з молоком.
  2. В якості перекусу можна з’їсти стиглі томати без шкірки або печене яблуко. Помідори рекомендується перетерти.
  3. На обід варять суп на курячому бульйоні з домашньою локшиною. Також можна подати протерту кашу з рисової крупи з вареною куркою, склянка компоту.
  4. В полудень можна з’їсти вафлі, запивши їх розведеним соком.
  5. На вечерю подають заливну рибу, черству булку з маслом, склянка чаю.
  6. У кінці дня можна випити склянку киселя.

Меню на неділю:

  • На сніданок можна з’їсти порцію картопляного пюре з печінковим паштетом, випити стакан какао з молоком.
  • Перекусом може бути сухар, стиглі ягоди або морквяний сік.
  • На обід готують суп на м’ясному бульйоні з додаванням овочів і обов’язково в протертому вигляді. Також можна подати м’ясне рагу з овочами, склянка компоту.
  • В полудень можна перекусити ватрушкой з сиром, випити склянку чаю.
  • На вечерю готують манний пудинг, тефтелі на пару, можна випити склянку солодкого чаю.
  • На вечерю можна з’їсти порцію манного пудингу, приготовані на пару тефтелі, випити склянку солодкого чаю.
  • У кінці дня можна випити склянку кефіру або киселю.

Корисні поради гастроендокринологов

Гастрит з підвищеною кислотністю вимагає від хворого особливої уваги до свого харчування. Щоб не допустити повторного виникнення неприємних симптомів, потрібно чітко розуміти, які продукти можуть спровокувати дискомфорт в шлунку, а які можна без побоювань вживати.

Саме тому при складанні індивідуального меню необхідно враховувати, що всі продукти діляться на дві групи: ті, які можуть дратувати шлунок, а також продукти, які позитивно приймаються організмом.

Бажано займатися складанням раціону спільно з лікуючим лікарем, оскільки фахівець краще знає особливості вашого організму і зможе підібрати найбільш підходящі продукти при гастриті з підвищеною кислотністю.